Δημοσιεύθηκε αρχικά από
STF
Όταν μιλάμε για το Tenere 700 ελπίζω να είναι αποδεκτό πως δε μιλάμε για μια μηχανή On/Off με όρους του παρελθόντος, ιδιαίτερα όταν η αναφορές είναι εταιρείες του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σήμερα όταν μιλάμε για το T700 μιλάμε για κάτι πολύ πιο ικανό στο χώμα.
Στο κατάλληλο περιβάλλον ήμουν. Δεν τίθεται κανένα θέμα στη χωμάτινη οδήγηση, μια χαρά το χειρίζεσαι με μια σχετική εμπειρία.
Αν δε ρωτούσες δε θα το έθετα ποτέ ως πρόβλημα, όπως έγραψα πρέπει να "ασχοληθείς" για να καταλάβεις ότι υπάρχει λίγο βάρος ψηλά και αυτό μόνο όταν είναι γεμάτο. Το δε μέγεθος του ντεπόζιτου είναι μια χαρά σε συνδυασμό με την πολύ καλή κατανάλωση. Γιατί να έχει μεγαλύτερο ντεπόζιτο από τη στιγμή που το σύνολο της μηχανής ΔΕΝ είναι φτιαγμένο για μεγάλα ταξίδια. Με 16 λίτρα κάνεις περισσότερο από 250 χλμ, σε μια χώρα που τα βενζινάδικα δεν λείπουν.
Τα περισσότερα από αυτά που περιγράφεις είναι θεωρητικά, στη πράξη όμως η μηχανή είναι ίσως η καλύτερη Οn/Οff (με προσανατολισμό Οff) που έχει βγάλει ποτέ Ιαπωνική εταιρεία.
Δε τίθεται θέμα σύγκρισης στο χώμα με τα Africa CRF1000L, ακόμη πιο πολύ αν μιλάμε για το big tank (CRF1000L Adventure Sport), το Tenere 700 μπορεί και ελέγχεται σαφώς καλύτερα. Για το νέο "απλό" Africa 1100 του 2020 δεν έχω συγκριτική άποψη ακόμη (φαίνεται να είναι αρκετά ικανότερο από αυτό της προηγούμενης γενιάς). Αντίστοιχα το CRF1100L Adventure Sport με το μεγάλο ντεπόζιτο του είναι μια φανταστική μηχανή αλλά με προσανατολισμό για τουρισμό, και πατημένο χώμα. Ευτυχώς το κατάλαβαν και στη Honda και πλέον πλασάρουν σωστά τα μοντέλα της Africa (αυτό με το μικρό ντεπόζιτο για όσους έχουν και χωμάτινο προσανατολισμό και αυτό με το μεγάλο για ταξίδια (φαίνεται άλλωστε και από τη διαφορά στον εξοπλισμό), γιατί κατά τη προώθηση των προηγούμενων μοντέλων μας τα έλεγαν ανάποδα και δεν αποδείχθηκε στη πράξη.
Σε ότι αφορά το Tenere 700... έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ -και πάρα πολλοί- να του βρουν αδυναμίες. Όπου υπάρχουν είναι επειδή ψιρίζουν τη μαϊμού και επειδή η Yamaha τόλμησε να το βάλλει απέναντι στο 790 R οπότε φυσιολογικά θα χάσει στα σημεία. Φυσικό επόμενο είναι το 2ο να είναι καλύτερο, αλλά κάτι ο κινητήρας (που έχει αποδειχθεί διαμάντι αξιοπιστίας) κάτι η κατά 50% χαμηλότερη τιμή είναι τα μάλλον αυτά που κάνουν τη διαφορά (ειδικά αν δε σου περισσεύουν τα μπικικίνια και ακόμη πιο πολύ όταν τα δίνεις και σκέφτεσαι σοβαρά το χώμα).
Από όσο έχω διαπιστώσει δεν έχει υπάρξει άλλη Yamaha που να τράβηξε τόσο τη προσοχή μεταξύ των φίλων του πορτοκαλί κόσμου. Είτε η κριτική είναι αρνητική είτε θετική για μένα κάτι λέει αυτό. Για να μην μακρυγορώ άλλο... η μηχανή ως δικύλινδρο Οn/Οff είναι επαρκέστατη στο χώμα.
Θα συμφωνήσω με stoubi ότι η εξάτμιση είναι εκτεθειμένη στις πτώσεις. Η υπόλοιπη μηχανή είναι μαζεμένη όπως οφείλει να είναι μια μηχανή που επισκέπτεται το χώμα. Το αν αρέσει στο μάτι όπως είναι μαζεμένη είναι υποκειμενικό, πρακτικά όμως είναι σωστό.
Edit: Να σημειώσω πως πάντα οι αναφορές μου και οι συγκρίσεις, αφορούν τις ίδιες τις μοτοσυκλέτες και όχι τους αναβάτες (διότι υπάρχουν αναβάτες που μπορούν και τα "πάνε" όλα).