Το δημοψήφισμα έχει πλέον μείνει πολύ πίσω μας, αλλά ας δούμε κάτι.
"Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, γνωρίστηκα με ένα νέο 24 ετών που δουλεύει σερβιτόρος στη Νέα Ερυθραία. Η ώρα ήταν περασμένη και καθώς στην παρέα μιλούσαμε για τις εξελίξεις, πλησίασε διερευνητικά στο τραπέζι. Τον ρώτησα τι θα ψηφίσει. «Ναι», μου είπε, «αλλά είμαι ο μόνος στην παρέα μου». Πιάσαμε την κουβέντα και μέσα σε δέκα λεπτά μάς διηγήθηκε την ίδια τη ζωή του. Εχασε τον πατέρα του στα 15 του χρόνια κι άρχισε από τότε να δουλεύει για να ζήσει και τη μητέρα του. Με δύο δουλειές πρωί βράδυ, όχι μόνο κατόρθωσε να τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά τώρα συγκεντρώνει χρήματα για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Παγώσαμε όταν αυθόρμητα μας είπε ότι έχει ζήσει για ενάμιση χρόνο χωρίς ρεύμα γιατί «δεν μας έφταναν».
«Και γιατί θα ψηφίσεις “ναι” αφού εδώ θα ’ναι δύσκολο να βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου;», τον ρωτήσαμε. «Γιατί από τις σπουδές μου ξέρω ότι αργά ή γρήγορα η οικονομία θα κάνει κύκλο, θα ανακάμψει και θα υπάρξουν ξανά ευκαιρίες. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στους φίλους μου. Οτι θα είναι έγκλημα να πάμε στη δραχμή, γιατί θα αποκοπεί η Ελλάδα από τον κόσμο και θα ματαιώσει όλα τα όνειρά μας, με πρώτο τις σπουδές στο εξωτερικό. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν γιατί οι περισσότεροι μεγάλωσαν χωρίς να στερηθούν τίποτα και τώρα νομίζουν ότι εκδικούνται τους πάντες μη έχοντας να χάσουν τίποτα». Θα σας ξαφνιάσει και κάτι ακόμη που είπε: «Μην πιστεύετε τα ποσοστά που λένε για τη νεανική ανεργία. Οποιος νέος έχει πραγματική ανάγκη να δουλέψει, βρίσκει δουλειά και σήμερα στη χώρα μας. Εχω περάσει από πολλά εστιατόρια. Δεν υπάρχει Ελληνας στη λάντζα. Απλώς κανείς δεν καταδέχεται δουλειές που θεωρεί ότι τον υποτιμούν»."
http://www.kathimerini.gr/824156/opi...y-genna-elpida
Το παραθέτω κυρίως ως απάντηση σε όσους έδωσαν διαστάσεις "ταξικής πάλης" στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι ΝΑΙ ψήφισαν οι προνομιούχοι και ΟΧΙ όλοι οι υπόλοιποι...