Reinmeister, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όσα περισσότερα μπορώ τόσο σε προσωπικό ύφος, όσο και σε πιο αντικειμενικό, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι το αντικειμενικό.
- Κατ' αρχάς το ABS μου έχει χτυπήσει κάποιες φορές στη μοτοσυκλέτα και κάθε φορά σκέφτομαι δύο πράγματα:
1) Χαίρομαι που με έσωσε, αν πράγματι ήταν ακραίες οι συνθήκες και θα έπεφτα διαφορετικά.
2) Προβληματίζομαι για το λάθος που έκανα και έφθασα το όχημά μου σε σημείο να το χρειαστεί. Προσπαθώ να καταλάβω το λάθος μου και πώς θα μπορούσα να το έχω γλιτώσει. Παρόλα αυτά γνωρίζω ότι η γνώση του λάθους δεν αρκεί για την ορθή πρακτική εφαρμογή στην επόμενη αντίστοιχη περίπτωση. Η θεωρία δεν αντιστοιχεί σε εμπειρία. Άρα λοιπόν, όταν διαπιστώσω την εμπλοκή του, νιώθω χειρότερος οδηγός, όχι καλύτερος και προσπαθώ να είμαι πιο προσεκτικός.
- Ασφάλεια προσπαθώ να μη νιώθω, όχι μόνο λόγω του ABS, αλλά γενικά. Σίγουρα δεν αισθάνομαι το φόβο που ένιωθα όταν πρωτοκαβάλησα μοτοσυκλέτα, αλλά προσπαθώ να διατηρώ ένα επίπεδο δέους, που καταστέλλει εν τη γενέσει της την όποια έπαρση. Δεν είμαι άψογος σε αυτό, αφού είναι στιγμές που νιώθω πολύ άνετα, αλλά προσπαθώ να τις περιορίζω στο ελάχιστο και να θυμάμαι ότι βρίσκομαι σε δημόσιο δρόμο και μπορούν να συμβούν πράγματα που αδυνατώ να φανταστώ και να χειριστώ. Δυστυχώς η αίσθηση ασφάλειας χτίζεται με το χρόνο "αφού δεν έχει πάει κάτι στραβά μέχρι τώρα, είμαι ασφαλής", αλλά αυτό είναι ψευδαίσθηση, οπότε πρέπει να μη σκεφτόμαστε έτσι.
- Κουρασμένος ή εκνευρισμένος δεν οδηγώ μοτοσυκλέτα, ούτε όταν οι καιρικές συνθήκες αυξάνουν το ρίσκο. Είναι φορές που πραγματικά τη χρειάζομαι για να χαλαρώσω από την πίεση, αλλά κρατιέμαι μακριά της. Έχω φίλους που τη χρησιμοποίησαν για να βγάλουν εντάσεις (τσακωμός με τη γυναίκα, πίεση στη δουλειά τους) και βρέθηκαν στο νοσοκομείο. Ευτυχώς εδώ έχω τον αθλητισμό. Τρέχω 10-15 χιλιόμετρα και επιστρέφω σπίτι χαρούμενος. Για αναφερθώ όμως στο αντικειμενικό κομμάτι, υπάρχει πολύς κόσμος που οδηγεί άυπνος ή με το μυαλό του στα προβλήματα. Δε χρειάζεται να το κάνει συχνά, αρκεί μία φορά στη ζωή του για να συμβεί κάτι κακό. Εδώ λοιπόν τα ηλεκτρονικά
ενδέχεται να τον σώσουν, αλλά δε θα πρέπει επ' ουδενί να είναι αιτία για να πει: "ΟΚ, ας οδηγήσω άυπνος, με το κινητό στο χέρι, αφού έχω ABS".
Με τέτοια κλίση φοβάμαι και κατεβαίνω από το μηχανάκι, ή έχω τα δύο πόδια κάτω και πάω σβαρνίζοντας τις σαγιονάρες. Επειδή πράγματι πληκτρολογώ λίγο καλύτερα απ' ό,τι φρενάρω και επειδή το πλήκτρο Break δε βοηθάει στην πέδηση, την επόμενη φορά που θα δω ότι δε με παίρνει κατά το φρενάρισμα, θα γράψω post στο forum, ελπίζοντας να προλάβει κάποιος να μου απαντήσει για να φρενάρω σωστά.