Μεταξύ των εντύπων - εγγράφων που υποβάλλονται για αρχική έκδοση ή ανανέωση άδειας οδήγησης, υπάρχει και μιά υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α1 στη σελίδα του ΥΜΕ http://www.yme.gr/index.php?getwhat=...62&id=&tid=362 ) , στη δεύτερη σελίδα της οποίας υπεύθυνης δήλωσης φαίνονται -μεταξύ άλλων- και τα εξής:
Είναι προφανές οτι, το "Δεν κατέχω άλλη άδεια οδήγησης," δέν περιέχει καμμία εξαίρεση του τύπου "μου αφαιρέσαν το δίπλωμα του πενηνταριού που οδηγούσα διότι αυτό τους έδειξα, άρα συνεχίζω να οδηγώ τη μηχανή ή το τουτού με το κανονικό δίπλωμα που τους απέκρυψα" ή το αντίστροφο, όπως τέθηκε αρχικά.ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(αρθρ.8 ν.1599/1986 και άρθρο 3 παρ.3 Ν.2690/1999)
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (1), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:
Έχω την κανονική μου διαμονή στην Ελλάδα (2)
Δεν κατέχω άλλη άδεια οδήγησης, ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των κρατών Νορβηγίας,
Ισλανδίας και Λιχτενστάιν)
.................................................................................................... .......................................................................................
.................................................................................................... .......................................................................................
..........................................................................
(1) " Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών."
Κοινώς, δέν πρέπει να υπάρχει δεύτερη άδεια οδήγησης οιασδήποτε κατηγορίας. Κι όσοι έχετε, καλό είναι να την ξεχάσετε ή να την καταστρέψετε. Το σίγουρο είναι οτι, σε περίπτωση "στραβής", θα σας βάλει σε πολύ μεγαλύτερους μπελάδες απ' ότι άν συλληφθείτε να οδηγείτε χωρίς δίπλωμα, διότι αυτό σας αφαιρέθηκε για προηγούμενη παράβαση.
Θα σας ασκηθεί επιπλέον ποινική δίωξη και για απόπειρα εξαπάτησης της αρχής τουλάχιστον, δια της επιδείξεως στα αρμόδια όργανα ελέγχου ενός διπλώματος που, ψευδώς δηλώσατε υπεύθυνα οτι δέν το κατέχετε.
Μιά αναζήτηση στο google με τη φράση "υπεύθυνη δήλωση οτι δέν κατέχει άλλη άδεια οδήγησης" θα σας δώσει "Περίπου 37.900 αποτελέσματα" σχετικά με το θέμα.