Let's ride, ride how we ride ...
I never did mind about the little things...
Αρχικά δημιουργήθηκε από turogalos
Η Φινλανδία είναι δύσκολη χώρα για έλληνες και απ'ότι φαίνεται, του MG-KTiNoS δεν του έκατσε καλά. Σε προηγούμενο ποστ είναι αρκετά απόλυτος, σαν να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Διαφωνώ.
Εν συντομία:
Κατοικώ 10,5 χρόνια τώρα εδώ, 8,5 στο Κούοπιο και 2 στο Ελσίνκι. Ήρθα στα 24 και τώρα είμαι 34. Έκανα ιδιαίτερα με μια Φινλανδέζα στην Αθήνα 2 μήνες πριν ανεβώ και έμαθα να γράφω και να διαβάζω. Μου πήρε 2 μήνες ζωής εδώ πάνω για να καταλαβαίνω τι λένε και καμιά φορά ακόμη νιώθω σαν μόγκολο όταν κολλάω σε κάποια βασικά (άσχετα που δουλεύω στα φινλανδικά εδώ και 8 χρόνια). Είναι υπερβολικά δύσκολη γλώσσα (πιο δύσκολη από τα ελληνικά) και θέλει πείσμα για να την μάθεις. Οι περισσότεροι έλληνες υποφέρουν εδώ επάνω μετά από 3-4 χρόνια και μιζεριάζουν. Η ζωή τους είναι αρκετά διαφορετική. Τα περισσότερα είναι συνήθεια που απλά πολλοί δεν θέλανε να δεχθούν ως διαφορετικά και αντιδρούν αρνητικά.
Αν δεν θες να μετακομίσεις στην Φινλανδία, η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς καν με την γλώσσα. Μάθε σουηδικά που είναι πανεύκολα, αν ξέρεις αγγλικά ή γερμανικά.
Μπα δεν είναι ότι δεν μου έκατσε καλά.
Μια χαρά είναι οι άνθρωποι.
Απλά, κάποτε που το σκέφτηκα κατάληξα στο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στη ζωή αυτή.
Δύσκολα αντικειμενικά, όχι υποκειμενικά.
Με τους ανθρώπους που γνωρίζω δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε είχα ποτέ στο παρελθόν.
Αυτοί ίσως είχαν κάποια προβλήματα μαζί μου, γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον δικό μου τρόπο συμπεριφοράς.
Εμείς κουβεντιάζαμε κι αυτοί στεναχωριόνταν γιατί ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι τσακωνόσαστε.
![]()
Από ότι κατάλαβα ο τσακωμός εκεί είναι σοβαρή υπόθεση. Δε γίνεται για ψήλου πήδημα και δεν ξεχνιέται έτσι απλά.
Εμείς τα λόγια τα έχουμε εύκολα και το μαλάκα ψωμοτύρι.
Εκεί δεν παίζει αυτό.
Ποιος έχει δίκιο δεν ξέρω να σου πω, αλλά εγώ τους σέβομαι πάρα πολύ.
Αν μη τι άλλο είναι ο μόνος λαός που έχει μια ιστορία σχετική με τη δική μας.
Εντύπωση μου είχε κάνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι φαινομενικά κρύοι, κρατάν τα πάντα μέσα τους και σε δεδομένη στιγμή το μέσα γίνεται ανυπόφορο, διαλύοντας τους…
Τέσπα να ναι καλά οι άνθρωποι γιατί σε τελική ο καθένας κουβαλάει το σταυρό του.
Έχεις δίκιο και καλά έπραξες που δεν κάθησες εδώ, αφού αισθανόσουν έτσι.
Έχω λίγους φίλους Έλληνες που υποφέρουν όσο και να προσπαθούν να δουν τα θετικά. Και ειδικά τώρα με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, συνειδητοποιήσαν ότι είναι αδύνατο και παράλογο να γυρίσουν πίσω. Αυτό τους έχει μιζεριάσει ακόμη περισσότερο.
Χάσανε κάθε ελπίδα διαφυγής....
Αν κάποιος όντως σκέφτεται να ανεβεί Φινλανδία, ας επικοινωνήσει μαζί μου με π.μ. με τυχόν ερωτήσεις.
πανευκολα δεν τα λες...σαφως ευκολοτερα απο τα φιλανδικα αλλα οχι και πανευκολα...Αρχικά δημιουργήθηκε από turogalos
........ Μάθε σουηδικά που είναι πανεύκολα, αν ξέρεις αγγλικά ή γερμανικά.![]()
+1000 σε ολα τα αλλα που ειπες (χωρις να εχω ζησει στη φιλανδια)![]()
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΟ ΧΕΡΟΒΟΛΟ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟ ΔΕΜΑΤΙ...
περιγραφεις αγγλουςΑρχικά δημιουργήθηκε από MG-KTiNoS
...
Οι άνθρωποι πίνουν πολύ και γίνονται βίαιοι.
....![]()
συν του οτι οταν αυτοι ανακαλυπταν το κρεας εμεις ειχαμε ηδη χοληστερινηΑρχικά δημιουργήθηκε από lioulios
.........Αλλά να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τη ΣουιΑηδία ...Μη χέσω !
Δεν έχουν κάτι που ζηλεύω.![]()
![]()
ασχετο ρε.επειδη δεν εχουνε κοινες λεξεις με αλλες γλωσσες δεν ειναι ''μουσικη'' γλωσσα?Αρχικά δημιουργήθηκε από MG-KTiNoS
....Μουσική γλώσσα και δεν έχει ούτε μια λέξη κοινή με καμία γλώσσα!
Θέλω να πω που δε λένε γκολ ?
Που?
Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???....
υ.γ.σε ολη τη σκανδιναβια ΔΕΝ λενε ''γκολ''!
''μολ'' λενε (και μου μοιαζει πολυ με το φιλανδικο ''μολι'')
![]()
αρκετα σπαμαραμε ολοι μας.σορυ νικο ...![]()
Ολα καλά ! Αλλά ας μάθουμε τα ποσοστά κατάθλιψης του πληθυσμού , τα εργαστήρια παραγωγής αλκοόλ που εχουν στα σπίτια τους ,το ποσοστό κρατήσεων στους μισθούς ...........
Ελλάντα κ πάλι Ελλάντα εστω κ με λάντα ............
αυτο λεω κι εγω.για να τα μαθετε...και μετα το ξανασυζηταμε.Αρχικά δημιουργήθηκε από ARISPEED1
Ολα καλά ! Αλλά ας μάθουμε τα ποσοστά κατάθλιψης του πληθυσμού , τα εργαστήρια παραγωγής αλκοόλ που εχουν στα σπίτια τους ,το ποσοστό κρατήσεων στους μισθούς ........... ............![]()
Na βλέπεις κ το πρωϊ ...........τις κοκκινομάλλες με τις χιλιάδες φακίδες κ τα χοντρόμουτρα με την ευωδία της χειροποίητης βότκας ......για να πάει καλά η μέρα ..........
περασες τα συνορα προς τα ανατολικα.γυρνα πισωΑρχικά δημιουργήθηκε από ARISPEED1
Na βλέπεις κ το πρωϊ ...........τις κοκκινομάλλες με τις χιλιάδες φακίδες κ τα χοντρόμουτρα με την ευωδία της χειροποίητης βότκας ......για να πάει καλά η μέρα ..........![]()
Για τις κρατήσεις μόνο -καθώς δεν έχει νόημα να πούμε και πολλά άλλα θεωρώ- να σου πω ότι το 2004 στην ίδια πολυεθνική, ο πρώτος μισθός -καθαρά- μετά τη σχολή, στην Ελλάδα ήταν 850, και στη Φινλανδία 1900...
Το σούπερ μάρκετ στοίχιζε τα ίδια,
αυτοκίνητο δεν ήθελες,
θέρμανση 0,
"απλά" τα σπίτια ήταν κανά 200ευρω παραπάνω,
στη δουλειά (πάντα για την ίδια πολυεθνική, και δεν ήταν ντόπια)
όλες οι υπερωρίες δίνονταν (δίνονταν όμως, όχι στα λόγια μόνο) ρεπό,
άδεια καλοκαιρινή 25 μέρες και άλλες 10 περίπου χειμερινή...
και πόσα ακόμα να πώ, άσχημες φιλλανδέζες και καταθλιπτικούς φιλλανδούς θα βλέπετε όσοι δεν έχετε πάει ποτέ...
Υπάρχει βέβαια και ένα μέρος του ελληνικού -τουλάχιστον- πληθυσμού, που όπου και να πάει, πραγματικά, απλά δεν την παλεύει.
Κατανοητό εκ μέρους μου, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν το "πρόβλημά" τους και όχι να τα ρίχνουν στην άλλη χώρα sony και ντε!
Είχα και συνάδελφο που σε 2ήμερο (δύο) ταξίδι στο Μόναχο, το πρώτο (#1) βράδυ πήγαινε στο ελληνικό εστιατόριο γιατί της έλειπε η Ελλάδα...ε, δεν ήταν στραβό το Μόναχο...
Ξέρω από βέσπα!
Σπούδαζα στην πρώην Δυτική Γερμανία το 1982 ........στα βόρεια ......κάτι ψιλοξέρω .....φίλτατε .....
Μήπως μπερδεύεις κ τις Φινλανδές με τις Λιθουανές ? Βιοτικό επίπεδο ειναι μόνο το οικονομικό ?
Πάντως Η Ελλαδίτσα μας ειναι ο παράδεισος της Ευρώπης παρόλα τα προβλήματα κ τα μείον.........
Αρχικά δημιουργήθηκε από kachius
Για τις κρατήσεις μόνο -καθώς δεν έχει νόημα να πούμε και πολλά άλλα θεωρώ- να σου πω ότι το 2004 στην ίδια πολυεθνική, ο πρώτος μισθός -καθαρά- μετά τη σχολή, στην Ελλάδα ήταν 850, και στη Φινλανδία 1900...
Το σούπερ μάρκετ στοίχιζε τα ίδια,
αυτοκίνητο δεν ήθελες,
θέρμανση 0,
"απλά" τα σπίτια ήταν κανά 200ευρω παραπάνω,
στη δουλειά (πάντα για την ίδια πολυεθνική, και δεν ήταν ντόπια)
όλες οι υπερωρίες δίνονταν (δίνονταν όμως, όχι στα λόγια μόνο) ρεπό,
άδεια καλοκαιρινή 25 μέρες και άλλες 10 περίπου χειμερινή...
και πόσα ακόμα να πώ, άσχημες φιλλανδέζες και καταθλιπτικούς φιλλανδούς θα βλέπετε όσοι δεν έχετε πάει ποτέ...
Υπάρχει βέβαια και ένα μέρος του ελληνικού -τουλάχιστον- πληθυσμού, που όπου και να πάει, πραγματικά, απλά δεν την παλεύει.
Κατανοητό εκ μέρους μου, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν το "πρόβλημά" τους και όχι να τα ρίχνουν στην άλλη χώρα sony και ντε!
Είχα και συνάδελφο που σε 2ήμερο (δύο) ταξίδι στο Μόναχο, το πρώτο (#1) βράδυ πήγαινε στο ελληνικό εστιατόριο γιατί της έλειπε η Ελλάδα...ε, δεν ήταν στραβό το Μόναχο...
Κοίτα να δεις, δε πάει να πει ότι επειδή δεν μπορώ να προσαρμοστώ στο κλίμα έχω εγώ κάποιο πρόβλημα, ή αυτοί.
Απλά έχουμε μάθει αλλιώς.
Πχ το καλοκαίρι που πάω εκεί δεν μπορώ να κλείσω μάτι.
Είναι μέρα και δεν μπορώ.
Πήρα αυτές τις μάσκες ύπνου και με ενοχλούσαν, μου έσπαγαν τα νεύρα.
Δυο εβδομάδες μετά ήμουν ένα πτώμα.
Για χειμώνα δεν το κουβεντιάζω.
Μάη μήνα στη Ζυρίχη να χιονίζει…
Δεν το άντεχα ρε φίλε… !!!!
Τα άλλα όλα που λες μαζί σου.
Αλλά τα αντάλλαξα για το σπίτι μου, τους ανθρώπους μου και τη θάλασσα (τη νορμάλ, όχι αυτή τη Βαλτική που είναι 16 βαθμούς τον Αύγουστο)
και πρόσεξε δε λέω ότι εκεί είναι καλλίτερα ή εδώ.
Λέω ότι εδώ διάλεξα να ζήσω εγώ (χωρίς να υπολογίζω φυσικά στις τωρινές συνθήκες)
Έλα σπίτι ένα βράδυ να σου κάνω το τραπέζι να ακούσεις...Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
ασχετο ρε.επειδη δεν εχουνε κοινες λεξεις με αλλες γλωσσες δεν ειναι ''μουσικη'' γλωσσα?
υ.γ.σε ολη τη σκανδιναβια ΔΕΝ λενε ''γκολ''!
''μολ'' λενε (και μου μοιαζει πολυ με το φιλανδικο ''μολι'')
![]()
αρκετα σπαμαραμε ολοι μας.σορυ νικο ...![]()
Η γυναίκα είναι Φινλανδέζα και μιλάει με τον Jr
![]()
κι ένα βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=gqfAibgWYt4