αντλία θερμότητας εννοείς (κεντρική)
και τα σπλιτ αντλίες θερμότητας είναι
για καινούρια σπίτια +1 για εγκατάσταση με fan coils, για παλιά τα split όπως το πες είναι η φτηνότερη λύση
αντλία θερμότητας εννοείς (κεντρική)
και τα σπλιτ αντλίες θερμότητας είναι
για καινούρια σπίτια +1 για εγκατάσταση με fan coils, για παλιά τα split όπως το πες είναι η φτηνότερη λύση
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Καλή φάση ο πλακωειδής εναλλάκτης, αλλα η εγκατάσταση ειναι αρκετά περίπλοκη, δε τη γνωρίζουν οι περισσοτεροι υδραυλικοί (οποτε και δυσκολευονται να τη πουλησουν στο πελάτη) και αρκετά αυξημένο το κόστος της εγκατάστασης με ολους τους αυτοματισμούς/υλικά/κτλ που απαιτούνται.
Θα προτιμούσα να ρίξω ενα σκασμό λεφτά σε μονώσεις, να περπατήσω με μονοσωλήνιο και κλασικά πάνελς (όλα 50αριά ή 60αριά σε ύψος), και να χρησιμοποιήσω 50-100 μέτρα παραπάνω τουμπόραμα απλώνοντας το στο σπίτι ώστε να έχω τη θέρμαση απο χαμηλά, και να κρατήσω το κόστος της εγκατάστασης χαμηλό.
Βελτιστο ειναι θερμανση δαπέδου και λέβητα χαμηλών θερμοκρασιών, αλλα ανεβάζουμε το κόστος εγκαταστασης.
Πάντως το ΜΟΝΟ σίγουρο και must ειναι η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ του σπιτιου
μα γιατί να πας σε λέβητα υψηλών για να καταλήξεις σε fcu όταν μπορείς να πάρεις αυτό που θες απευθείας από αντλία ;
+όσα για τη μόνωση![]()
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Αναφέρω κλασσικά χαμηλά πάνελς.
Συν του ότι ενας μαντεμένιος λέβητας εχει 4-5 φορές χαμηλότερο κόστος αγοράς.
(Μιλάω με δεδομένο οτι υπαρχουν τα στανταρ χρήματα, και προτιμώ να ΜΗ τα ριξω σε ΑΘ, αλλα σε μόνωση)
Αν τα χρήματα για την εγκατάσταση δε ειναι πρόβλημα η ΑΘ ειναι προφανώς προτιμητέα λύση, σε συνδιασμό με θερμαση/δροσιμό δαπέδου (και ενα φανκοϊλ για τα συμπηκνώματα)
υπό αυτό το πρίσμα, και σε επίπεδο "παρέμβασης" και όχι νέας κατασκευής συμφωνώ όπως το λες
για νότιες περιοχές βέβαια προσωπικά θεωρώ τη δαπεδοθέρμανση υπερβολή, είμαι οπαδός του κλασσικού fan coil![]()
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα.
Να τονίσουμε όμως οτι σε επενδύσεις αρκετών χιλιάδων € σε εξοπλισμό (ακριβώς όπως και σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις)
απαιτείται εκτός από τεχνοοικονομική ανάλυση και κάποια σοβαρότητα από τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
Στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούσαμε κεντρικές θερμάνσεις με καυστήρα πετρελαίου τόσα χρόνια, επειδή ήταν η φτηνότερη λύση.
Ξαφνικά οι κύριοι που ψηφίζουμε ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ουσιαστικά την επένδυσή μας, αυξάνοντας κατακόρυφα την τιμή του πετρελαίου.
Το ίδιο μπορεί να γίνει χαλαρά και με το κόστος του ηλεκτρικού, και με τα καυσόξυλα και οποιοδήποτε καύσιμο.
Γι αυτό θεωρώ σωστό, πρίν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επένδυση να φροντίσουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις του σπιτιού μας σε
ενέργεια.
Στα νεόδμητα:rotflmao: ελαχιστοποιηση των απωλειών ,μονώσεις ,εναλάκτες στους εξαερισμούς σκίαση κλπ στα υπάρχοντα, θερμοπροσόψεις κουφώματα κλπ.
Διπλό το όφελος, και μείωση της κατανάλωσης και μικρότερης ισχύος άρα και κατανάλωσης μηχανήματα για πάντα.
πάρα πολύ σωστός
κοίτα ο Κανονισμός ΕΝεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), σπρώχνει αρκετά καλά προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά με τις διατάξεις για ελεγκτές δόμησης, τιμολόγια κλπ κλπ κλπ
βέβαια και ο ΚΘΚ μια χαρά ήταν (εάν εφαρμοζόταν), θεωρώ τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ υπερβολικές, αλλά το βασικότερο είναι να γίνεται έλεγχος στις νέες οικοδομές για το αν τοποθετήθηκαν μονώσεις κλπ κλπ κλπ
φυσικά οικοδομές δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία![]()
ψαναψόφα φούστη γλάρε
φίλε μου, μιας και είσαι υδραυλικός χρόνια τώρα και ξέρεις, το σύστημα που αποκαλείς λανθασμένα "εναλλάκτες θερμότητας", είναι η λεγόμενη "αντλία θερμότητας"(παρόμοιος τρόπος λειτουργίας με τα κλιματιστικά) που προανέφερα....η οποία λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσης,όπως θα γνωρίζεις, και του κόστους καυσίμου(ρεύματος) την τωρινή στιγμή, την καθιστά την πιο οικονομική λύση σε κατανάλωση , συγκρίσιμη με ότι άλλο σύστημα υπάρχει!!
τώρα για τα FAN COIL, τα κλασσικά σώματα και την ενδοδαπέδια(μόνο παπαριά δεν είναι), θα με βρείς αντίθετο.η ενδοδαπέδια διαχέει την θερμότητα στον χώρο ομοιόμορφα(πολύ σημαντικό), με μεγαλύτερη επιφάνεια εναλλαγής και με το μέσο μετάδοσης θερμότητας (νερό) να μην υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.Αντίστοιχα τα fancoil χρειάζονται 55 περίπου βαθμούς και τα σώματα 80+....
η ενδοδαπέδια έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα fancoil και τα κλασσικά σώματα, λόγω χαμηλότερης θερμοκράσιας του μέσου και ομοιόμορφης μετάδοσης θερμότητας στο χώρο. τα fancoil κάνουν θόρυβο (και όσο παλιώνουν τόσο αυξάνεται) και δεν είναι υγιεινός τρόπος που μεταδίδουν θερμότητα στον χώρο ( όπως και τα a/c).
φιλικά
χρήστος
υ.γ.:η επιλογή του εκάστοτε συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κόστος αγοράς καυσίμου , κόστος εγκατάστασης, κόστος προμήθειας εξοπλισμού, χρήση κτλ κτλ... οι οποίοι και καθορίζουν τι σύστημα θα επιλέξουμε... οπότε το βέλτιστο για την κάθε περίπτωση, είναι σχετικό!
Τελευταία τροποποίηση από trelf; 05/09/2013 στις 10:24.
Επιδη τον τελευταιο καιρο ειμαι πνευμα αντιλογιας...
Το συστμα "σωμα σωμα" εχει τα εξεις 3 μειονεκτηματα σε σχεση με το κλασικο μονοσολινιο.
Α. Εχει απο 6~7% χαμηλότερη αποδοση **
Β. Η εξισοροπηση κυκλωματος (ωστε να πηγαίνουν οι θερμιδες εκει που πρεπει και οχι στον ποιο ευκολο δρομο) ειναι δυσκολη και ακριβη.
Γ. Εχεις μεγαλυτερες απωλειες πιεσεις λογο περισσοτερων μετρων σωληνα.
Αν ο σωληνας ειναι παλστικος PP δεν τρεχει τιποτα απο κοστος, αν ειναι χαλκος ειναι πολυ πιο ακριβη η εγκατασταση.
Ταυτοχρονα εχεις και περισσοτερους σωληνες να τρεχουν απο και προς τους συλεκτες αρα μεγαλυτερο πλατος αρα μεγαλυτερη δυσκολια και φοβο τρυπηματος απο απροσεξιες.
Και αν τρυπησει ο σωληνας ξηλωνεις ολο το πατωμα.
Ο εναλλακτης θερμοτητας δεν δημιουργει θερμικα φορτια (ή "ψυκτικα" φορτια). μεταφερει θερμικα φορτια απο ενα κυκλωμα σε ενα αλλο χωρις αναμιξη των ρευστων.
Αν εχει αντιστασεις ειναι μποιλερ.
Για ψυξη χρειαζετε το ενα κυκλωμα να συνδεθει με αντλια θερμοτητας (AC π.χ.).
Μηπως ηθελες να πεις θερμοσυσσωρευτή?
**
υ.γ. MOTO.GR τα παντα για τον αναβατη και την μοτοσυκλετα.
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 05/09/2013 στις 10:52.
Δυστυχώς οι Ελληνες και στον τομέα της οικοδομής ήταν "πελάτες" και δεν τους ένοιαζε τίποτα, πλέον του ιταλικού πλακιδίου δαπέδου και του πάγκου κουζίνας corian. Για μένα ο πελάτης οφείλει να είναι ο πλέον αυστηρός ελεγκτής, όλοι οι υπόλοιποι έλεγχοι εάν υπάρχει πρόθεση παρακάμπτονται.
δε το καταλαβαίνω το σχηματάκι, αλλά δε βαριέσαι...
ψαναψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Μια και πλησιάζει ο χειμώνας και μας απασχολεί η θέρμανση, καμιά ιδέα![]()