Στα νιατα σου δηλαδη οταν πέρνατε το τρυπανι και ανοιγατε τους αυλους λέγατε "κανω ροική εξέλιξη και γυάλισμα αυλών"?
Στην ξένη ορολογία "porting" χρησιμοποιείται τοσο στα τετράχρονα οσο και στα δίχρονα.
Εκτος αν θέλετε να βγάλουμε μια καινουργια λέξη, αφου θυρίδωμα χρησιμοποιείται (αυθαίρετα) στις θυρίδες στα διχρονα, να λέμε για τους αυλούς στα τετράχρονα "ΑΥΛΩΜΑ"!!!!!!![]()
Πωωωω
Τη βλεπω τη φαση...
"Μαστορας" με ντρεμελ πανω απο το τεμαχιο και να ωρυεται: τι σου κανω μωρη; σε αυλωνω;
Αι τουρμπιναι και τα νιτρα ποτε μπαινουν στο παιχνίδι;;;;;;
Αυτά αργούν, πρέπει να βρει κεφαλή να τα αντέχει, πρώτα.
@kapnias, ένα δίκιο για to porting το έχεις μεν , όμως εφόσον έχει επικρατήσει για τα δίχρονα (έστω αυθαίρετα) το "θυρίδωμα" τι να κάνουμε; θυρίδες τα μεν 2Τ, αυλούς εισαγωγής-εξαγωγής τα 4Τ, ροική εξέλιξη (και καλά) το άνοιγμα/γυάλισμα των αυλών..... καλώς κακώς αυτή η ορολογία έχει επικρατήσει.
Όποιον και να ρωτήσεις μόλις του πεις την λέξη "θυρίδωμα" (χωρίς να αναφέρεις το μΕχανάκι) το μυαλό του σε κάποιο 2Τ θα πάει αμέσως αμέσως.
(κάποιος mod να πάει τα ποστ στις αντιπαραθέσεις, προβλέπεται ξεκατίνιασμα)
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Aν ξεκατινιαστούμε και για τα θυριδώματα και τα γυαλίσματακαήκαμε !!!
Προσωπικα (ισως και λάθος) χρησιμοποιώ (γιατι ετσι το εμαθα εδω και 20 χρονια) το θυρίδωμα για την διάνοιξη αυλών.
Και επειδή πιτσιρικάς δεν ειχα dremel ειχε πέσει πολύ αλεζουάρ !!!
Στο κάτω κάτω και η εξαγωγή στο 2τ αυλος είναι, δεν είναι θυρίδα. Και για υπεράσπιση μου να προσθέσω οτι ειμαι Σαλονικιός (ετσι για να φτιάξουμε λιγο την κατάσταση!!)![]()
Προτιμησε στροφαλομπιελα 54αρας διαδρομης και οχι 56αρας...Θα εχει καλυτερο στροφαρισμα..Οπως ειπε και ο φιλος kapnias πιο πανω,σχετικο ειναι το καθε μοτερ..Καρμπυρατερ,ρευματα, σχεση συμπιεσης,ροικες,γυαλισματα,εκκεντροφοροι,γραναζωματ α...Πολλα παιζουν ρολο..Με την 54αρα στροφαλομπιελα,μπορεις να κρατησεις το ιδιο πιστονι και να το κατεβασεις..Υπαρχουν περιθωρια δηλ,σε ολα τα πιστονια που μπορουν να φορεσουν τα astrea,να κατεβει στο τορνο και να ταιριαξει σε 54αρη στροφαλο..Για 56αρι στροφαλο,θες καινουργιο πιστονι..
Εντάξει ρε παιδια, οπως λέει και η λαίδη, ουδεις άσφαλτος!!
Δεν υποστήριξα ποτέ οτι τα τετραχρονα εχουν θυρίδες αλλα το θυρίδωμα το έμαθα ως διάνοιξη τοσο θυρίδων οσο και αυλών.
Οταν ημουν πιτσιρικάς (προ 20ετιας) δεν υπήρχε (στους κύκλους μου) η έκφραση " ροική εξέλιξη " .
οταν έπαιρνα το αλεζουαρ και μεγάλωνα τους αυλούς δεν νομιζω οτι "εξέλισσα ροικά".
Απ΄την άλλη το θυρίδωμα στα δίχρονα δεν θεωρείται ροική εξέλιξη;Μονο στα τετράχρονα είναι ροική εξέλιξη;
Στο κάτω κάτω πολλές εκφράσεις χρησιμοποιούμε εσφαλμένα και αυθαίρετα, και το ιδιο το θυρίδωμα ειναι λέξη που την φτιάξαμε, ετυμολογικά δεν μπορω να βρώ τη ρίζα της.
Θα μπορούσαμε με το ιδιο σκεπτικο να λέμε "κυλίνδρωμα" οταν ανοίγουμε χιλιοστά στον κύλινδρο κτλ.
Δεν επιμένω οτι εχω δίκιο, ειναι κάτι που το έμαθα έτσι μάλλον λογω τόπου και χρόνου και δεν το άλλαξα στην πορεία.
Ειναι οπως είπα πρώτη φορά στον κουμπάρο μου στο Pέθυμνο οτι έχει ανοιχτό τον πλάγιο στο μηχανάκι του και μου απάντησε
"ποιον πλάγιο βρε μ@λ@κ@ στέκα το λένε !!"![]()
Τελευταία τροποποίηση από kapnias; 18/02/2015 στις 10:07.
@ Bowleno και vaska
ετσι για την ιστορία, διαβασα ξανα το νημα και μου φάνηκαν φτηνές και παιδιάστικες δικαιολογίες αυτα που έγραψα.
Απο δω και πέρα θα σταματήσω να χρησιμοποιώ τη λέξη "θυρίδωμα" για τα τετράχρονα!
Δεν προσφέρει κάτι στο θέμα απλα οταν (τελικά) έχεις άδικο πρέπει να το αναγνωρίζεις !![]()