Άλλο ένα σεντόνι:
Όσο μεγαλύτερος πάει κάποιος έξω, τόσο δυσκολότερο να προσαρμοστεί. Μετά τα 30-35 τα πράγματα δυσκολεύουν σε σχέση με πριν. Ακόμα κι αν εγκλιματιστείτε πλήρως, θα σας λείψουν αρκετά από την Ελλάδα.
Η Ελβετία μπορεί να έχει κοινωνικό κράτος και σχετικά εγγυημένες συνθήκες εργασίας, μπορώ όμως να σου περιγράψω περίπτωση Γερμανών οι οποίοι σχολίαζαν τη στρυφνή συμπεριφορά των Ελβετών απέναντί τους για κάτι που έκαναν και θεωρήθηκε παράτυπο, ή Ελβετών να σχολιάζουν ότι οι Γερμανοί δεν είναι εργατικοί/αποτελεσματικοί. Σίγουρα δυο περιστατικά δεν αντιπροσωπεύουν ένα λαό, αλλά σου δίνω μια ιδέα του τι μπορεί να βρεις.
Λάβε επίσης υπ'όψιν ότι για το κοινωνικό κράτος θυσιάζεις τον οικογενειακό ιστό. Το να ζήσει το παιδί κοντά στην υπόλοιπη οικογένεια (παππούδες/θείες κλπ) είναι -για εμένα- σημαντικός παράγοντας. Αυτό ισχύει και για τις δικές σας συναναστροφές, αφού ίσως σας πάρει χρόνια να κάνετε φίλους.
Διαβάζοντας και το κείμενο στον πιτσιρίκο, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ταιριάξεις πολύ εύκολα, ενώ θέλεις και να φύγεις εν μέρει για "λάθος" λόγους. Η πίκρα και το μίσος και κακή αντίληψη είναι και δε θα σε βοηθήσει να κάνεις μια καινούργια αρχή όπου πας.
Είμαστε σε παρεμφερή κατάσταση οικογενειακά/εργασιακά και συχνά σκέφτομαι ότι έπρεπε να είχαμε φύγει ήδη, αλλά τελικά μένουμε και δεν είναι μόνο από φόβο/δειλία (έχω ζήσει εκτός Ελλάδος, ξέρω λίγο πώς είναι και γενικά μου λείπει). Από την άλλη, οι μισοί φίλοι μου που ζουν έξω με μικρά παιδιά και καλές δουλειές ελπίζουν κατά βάθος ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν και τους λέω να το ξεχάσουν.
Τέλος, καλές οι απόψεις μας, αλλά εσύ πρέπει να τα ζυγίσεις.