Πάντως αν τα λέει καλά το ίντερνετ και μιλάμε για 99 vtec japan η μίζα 31200MCE003 μπήκε μόνο από 99 μέχρι 03 μόνο στο συγκεκριμένο μοντέλο...
αν εξεραίσεις οτι το cb -1 έχει κίνηση εκκεντροφόρων με γρανάζια ενώ το sf με καδένα έχουν πολλά πράγματα κοινά όπως συμπλέκτη τρόμπα νερού λάδιού τιμονόπλακες πηνία ανάφλεξης ειδικά το cb sf project big one (pb1) που βγήκε το92 αμέσος μετά το cb-1 έχει τα πιο κοινά χαρακτηριστηκά αλλά το τόνισα ότι το vtec είναι μετά από 10 χρόνια οπότε δε ξέρω αν πλέων ισχύουν οι όποιες ομοιότητες.Μάλιστα υπάρχει ρώσικο manual που περιγράφει και τα δύο μηχανάκια και εκεί μπορεί κανείς να καταλάβει που τερίαζουν και που διαφέρουν.
Τελευταία τροποποίηση από dumutrus; 18/03/2025 στις 21:55.
Οποιος σου πεί ότι δεν γίνεται απάντα του, κοίτα να μαθαίνεις.
Σύμφωνα με την παρακάτω σελίδα
https://www.bike-parts-honda.com/hon...CB400SFX/29337
το CΒ400SF VTEC του 1999 φοράει το starter motor 31200-mce-003 το οποίο το φοράνε όλα τα CB400SF από το 1999 μέχρι το 2007
https://www.bike-parts-honda.com/hon...6/E_12/1/29339
Συμπληρωματικά θα σου πω να το ξέρεις, κι ας μην έχει απαραίτητα την πρώτη σχέση με την δική σου περίπτωση.
Ολοι οι κινητήρες, ΟΛΟΙ όμως, δεν τους κάνει καλό, να τους βάζεις μπροστά από κρύους, για πολύ μικρό διάστημα, και να τους σβήνεις.
Π.χ. έχεις παρκάρει στο δρόμο, και θες να του αλλάξεις θέση να το βάλεις πάνω στο πεζοδρόμιο, αλλά βαριέσαι ή δεν έχεις την δύναμη να το σπρώξεις, και το βάζεις μπροστά ίσα-ίσα για να το μετακινήσεις για δυο μέτρα. Ε αυτό είναι ΘΑΝΑΤΟΣ για τον κινητήρα, ότι χειρότερο μπορεί να του κάνεις.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, αφού πάρει μπροστά από κρύο, δεν το σβήνεις, και το κάνεις μια μικρή βόλτα, το τετράγωνο γύρω-γύρω, μέχρι το σουπερμάρκετ, κάτι.
Διαφορετικά, θα σου λαδώσει μπουζί, θα γεμίσει καρβουνίλα τον θάλαμο καύσης, θα μπερδευτεί γενικώς.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί όσο είναι κρύο το μοτέρ, μέχρι να ζεσταθεί, η καύση μέσα στον θάλαμο καύσης, δεν γίνεται απόλυτα σωστά, δουλεύει με μεγάλη αναλογία καυσίμου-αέρα για να υπερνικήσει ότι με κρύα τοιχώματα και επιφάνειες στον κύλινδρο η βενζίνη δεν εξαερώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα, προσωρινά ο θάλαμος καύσης να ''βρωμίζει''. Αν δεν κάνει ένα κύκλο ζεστάματος ο κινητήρας, να καθαρίσει σωστά με σωστές καύσεις, την επόμενη φορά που θα πας να το βάλεις μπροστά, κάποιο μπουζί μπορεί να έχει μουσκέψει για παράδειγμα ή κάποια βαλβίδα να έχει πιάσει καρβουνίλα και να μην σφραγίζει σωστά, αποτέλεσμα προβλήματα εκκίνησης.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, όταν θα το βάλουμε μπροστά από κρύο, φροντίζουμε να ΜΗΝ ΤΟ ΣΒΗΣΟΥΜΕ πριν ζεσταθεί στοιχειωδώς, και ακόμα καλύτερα αυτό να γίνει εν κινήσει, οδηγώντας, όχι στατικό.
Τσέκαρε ότι μαζί με όποιο άλλο πρόβλημα βρεθεί, δεν του κάνεις κι αυτό, να το βάζεις για πολύ λίγο μπροστά, και να το σβήνεις καπάκι.
Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό
Εγώ όταν ψάχνω με το part number μου το βγάζει μέχρι το 03.
Δεν το ήξερα καθόλου. Όσες φορές το έχω ανοίξει, το έχω βολτάρει για λίγο και όποτε έχω αναγκαστεί να το αναβοσβήσω σε περίπτωση παρκαρίσματος έχει γίνει αφού το μηχανάκι έχει κινηθεί. Την Κυριακή που μου έμεινε ήμουν ήδη ένα 7'-10' σε λειτουργία απλά το μετακίνησα στο τετράγωνο και έψαχνα πως θα το παρκάρω.
Άσχετο, αλλά εγώ τώρα που το ανοίγω για κανένα 10' έτσι να να δουλέψει λίγο χωρίς να το κινώ, θα έχει θέμα;
Ερώτηση, αν βάλω booster έτσι προσωρινά μέχρι να βρούμε τι έχει υπάρχει περίπτωση να τα κάνω χειρότερα αν υπάρχει ηλεκτρολογικό ζήτημα;
Τελευταία τροποποίηση από AnonSF400; 19/03/2025 στις 09:37.
Ναι. Αν κάποια καλώδια βραχυκυκλώνουν κάπου (και γι αυτό εκφορτίζει και η μπαταρία) τότε με ένα booster που θα δίνει συνεχώς ρεύμα, ρισκάρεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Να θυμάσαι οτι ένας από τους κύριους λόγους φωτιάς σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είναι τα ηλεκτρολογικά προβλήματα (βραχυκύκλωμα)
Επίσης ανέφερες οτι αλλάξατε δύο καμένες φίσες. Οι φίσες αυτές γιατί κάηκαν; Και τι συνδέεται πάνω σ' αυτές τις φίσες;
Δεν λέω οτι το πρόβλημα σου είναι εκεί, αλλά θα έπρεπε να είναι αρκετό για να σε προβληματίσει εφόσον το πρόβλημα παραμένει.
Πάντως εγώ αν είχα μηχανάκι/αυτοκίνητο που εκφόρτιζε την μπαταρία, θα την αποσύνδεα τελείως μέχρι να το δει ηλεκτρολόγος.
Επαναλαμβάνω, μηχανάκι που εκφορτίζει την μπαταρία σβηστό. Όχι μηχανάκι που δεν μπορεί να φορτίσει την μπαταρία και στο τέλος η μπαταρία μένει αφόρτιστη/άδεια.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία το μηχανάκι παίρνει μπρος και μετά από 3 μέρες ακινησίας. Πιθανόν είτε εκφορτίζει, αργά είτε το πρόβλημα να είναι ότι δεν φορτίζει καλά (κάτι δεν δίνει αρκετό ρεύμα στην μπαταρία κατά την κίνηση) οπότε μάλλον ήμαστε στην 2η περίπτωση που αναφέρεις, αλλά δεν είμαι ηλεκτρολόγος για να είμαι και απόλυτα βέβαιος. Το έχω πάθει τουλάχιστον 5 φορές οπότε αυτό έχω παρατηρήσει.
Αυτό που αναφέρεις για τις φίσες είναι και ο λόγος που έγραψα στο forum. Έχω ζητήσει το τηλέφωνο του ηλεκτρολόγου από το μάστορα για να συνεννοηθώ και να μου πει δυο πράγματα και δεν μου το δίνει. Δεν αρνείται, αλλά μου αρχίζει τις παρλαπίπες και μετά μου λέει "ναι ναι θα στο δώσω...". Μάλιστα το χειρότερο είναι ότι αφού επέμενε εμμονικά ότι δεν είναι ηλεκτρολογικό ζήτημα και του είπα ότι έκλεισα ηλεκτρολόγο να το δει, γύρισε και μου είπε ότι αν βρει κάτι θα το ξαναπάμε γιατί μας έχει δώσει εγγύηση. Τον έχω παρακαλέσει 2 φορές να το ξαναπάει το μηχανάκι γιατί έχω πληρώσει και μου λέει ότι "κατά 99,9% δεν είναι ηλεκτρολογικό θέμα και ότι είναι κάτι στο καρμπιρατέρ". Εκεί είναι που τρελάθηκα και κατάλαβα αυτό που μου έλεγε ένας καλός φίλος ότι πολλοί μάστορες δεν ξέρουν και μαθαίνουν πάνω στα μηχανάκια μας με "δοκιμή και λάθος" και εμείς απλά πληρώνουμε για να μάθουν αυτοί...
Τελευταία τροποποίηση από AnonSF400; 19/03/2025 στις 10:38.
Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;
Εγώ στην θέση σου θα ξεχνούσα τον ηλεκτρολόγο του μάστορα.
Θα πήγαινα μόνος μου στον πρώτο ηλεκτρολόγο που θα έβρισκα. Ναι, θα έχανα ένα εικοσάευρω, αλλά θα έπαιρνα και μια δεύτερη "ανεξάρτητη" γνώμη από πρώτο χέρι.
Ακόμα κι αν ο "τυχαίος" ηλεκτρολόγος θέλει να στα φουσκώσει για να σου πάρει λεφτά, είτε θα σου πει κάτι άσχετο τελείως, είτε απλά θα μιλήσει για το πραγματικό πρόβλημα κάνοντας το να ακουστεί πολύ πιο σοβαρό και ακριβό απ' ότι είναι.
Νομίζω κάποια παιδιά εδώ μέσα σου πρότειναν να σου δώσουν τηλέφωνα και διευθύνσεις από ηλεκτρολόγους που εμπιστεύονται (όσο μπορείς να εμπιστευτείς μάστορα)
Οπότε πάρε δυο/τρία, βρες τον κοντινότερο και πήγαινε από εκεί.
Προσωπικά ένας από τους λόγους που αγόρασα το Hornet είναι οτι σαν μεταχειρισμένο (αυτής της ηλικίας) η τιμή του ήταν αρκετά χαμηλή. Έτσι μου "περισσεύουν" και 5 ψιλά για να φτιάχνω χαζομαρίτσες χωρίς να το σκέφτομαι ή να ζορίζομαι.
Εγώ έχω ένα θέμα με το στροφόμετρο (έχω σχετικό νήμα ανοιχτό εδώ μέσα). Ακόμα κι αν δώσω 200 ή και 300 ευρώ για να το φτιάξω αντί για 50, πάλι το σύνολο των χρημάτων που πλήρωσα για τη μοτοσικλέτα είναι τέτοιο που εξακολουθώ να είμαι κερδισμένος.
Θέλω να πω.. Μην κοιτάς αν θα δώσεις άλλο ένα 20ευρω π.χ. Κοίτα να κάνεις δουλειά, αφού μόλις συμμαζέψεις τις 2/3 χαζομαρίτσες που έχει η μοτοσικλέτα σου, μετά θα είναι "αθάνατη" όσο φυσικά την προσέχεις και θα είσαι κερδισμένος και οικονομικά..
Έχεις απόλυτο δίκιο και το ξέρω και πίστεψέ με δεν έχω τσιγκουνευτεί τα λεφτά καθόλου. Ήδη από την πρώτη μέρα έψαξα για άλλο μάστορα, αλλά κανένας δεν είχε ηλεκτρολόγο και αφού τα ακούμπησα στο πρώτο βραχυκύκλωμα απλά με ρούφηξε η κινούμενη άμμος γιατί ήθελα αποτέλεσμα για τα λεφτά που έδωσα. Μαλακία το ξέρω, αλλά ο παθών μαθών...
Δεν χρειάζεται να πας σε "μάστορα" για στο πάει αυτός σε ηλεκτρολόγο..
Πας σε ηλεκτρολόγο κατευθείαν μόνος σου.. :P
True story:
Πριν από καμιά 20αριά χρόνια κυκλοφορούσα με ένα Honda Civic της κοπέλας που είχα τότε.
Εκείνο το Civic είχε χαλασμένο δείκτη βενζίνης που δούλευε μεν αλλά έδειχνε λάθος δε.
Μια μέρα έχουμε πάει "εκδρομή" σε μικρή επαρχιακή πόλη για να κάνει κάτι δουλειές και να βρει και κάτι φίλες της.
Έτσι έχω μείνει εγώ μόνος μου με το αυτοκίνητο για κανένα δίωρο που δεν θα είχα τι να κάνω, παρά να βρω κάπου να πιώ ένα καφέ.
Ψάχνοντας για καφετέρια, βλέπω ένα τυχαίο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων με 2/3 αυτοκίνητα απ' έξω και το σηματάκι της Honda.
"Δεν έχω να χάσω τίποτα" σκέφτομαι, και σταματάω..
- Ρε μάστορα, το και το του λέω
- Καμένη αντίσταση στο φλοτέρ μου λέει. Μόνο που αυτά φοράνε 2/3 κωδικούς και θα πρέπει να δοκιμάσουμε να δούμε αν θα πετύχουμε τον δικό του.
Μην στα πολυλογώ, μιάμιση ώρα αργότερα έφυγα με αυτοκίνητο που είχε πλέον σωστό δείκτη βενζίνης, είχα πιεί καφεδάκι κερασμένο από το συνεργείο, και είχα πληρώσει όσο θα πλήρωνα 2 πακέτα τσιγάρα και 2 καφεδάκια..(δεν θυμάμαι νούμερο, θυμάμαι μόνο οτι ήταν αστεία μικρό το ποσό)
Καλησπέρα σε όλους.
Το τσέκαρε ηλεκτρολόγος χθες και πέρασε σήμερα φίλος για να δούμε τα υπόλοιπα.
Ηλεκτρολογικά το μηχανάκι είναι οκ. Οι τάσεις των ρευμάτων είναι σωστές (12,8 σβηστό και 14.6-14.8 αναμμένο). Η μπαταρία ήταν μια Haiju 10άρα κλειστού τύπου και είπαμε να την αλλάξουμε με Yuasa 9άρα. Το ρελαντί ήταν ρυθμισμένο πολύ χαμηλά (500 στροφές +/-) οπότε το ανέβασε στις 1000 και μου είπε ότι δεν φαίνεται να έχει κάτι το μηχανάκι και το βλέπουμε εκ νέου αν ξαναπροκύψει ζήτημα. Οι καμμένες φίσες που αλλάχθηκαν ήταν αυτές των πινίων & του ανορθωτή και ο ανορθωτής ήταν καινούργιος.
Σήμερα κάτσαμε με έναν φίλο και το είδαμε μαζί. Αλλάξαμε μπαταρία και βάλαμε την παλιά να φορτίζει (φόρτιζε πολύ αργά). Εκεί που προέκυψε θέμα είναι στον τρίτο κύλινδρο. Ο λαιμός του ήταν κρύος παρά το ότι το μηχανάκι ήταν ώρα αναμμένο και δυσκολευόταν να κρατήσει ρελαντί στα 1000. Βάλαμε μικροκάμερα στο ντεπόζιτο και δεν βρήκαμε σκουριά ούτε στη βάση ούτε στην είσοδο του ρουμπινέτου. Παρεμπιπτόντως το ντεπόζιτο έχει πλαστικοποιηθεί από κάποιον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Ξεβιδώσαμε τις βίδες αποστράγγισης στα καρμπυρατέρ και ενώ στα 3/4 είχε ροή στο 3ο καρμπυρατέρ πέφταν σταγόνες. Είχε βενζίνη αλλά η ροή δεν ήταν καλή.
Οπότε ξέρουμε ότι το μηχανάκι δουλεύει με 3 κυλίνδρους καθώς υπάρχει θέμα στη ροή βενζίνης από το καρμπυρατέρ (τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές). Δεν ρισκάρω να το ανοίξω για να δω αν ξεμπλοκάρει σε παραπάνω στροφές.
Τώρα το μυστήριο της μπαταρίας παραμένει και δεν ξέρουμε αν συνδέεται το ένα με το άλλο. Το φιλαράκι πήρε την μπαταρία για να την φορτίσει καθώς το διαγνωστικό έδειχνε ότι είναι οκ (Health 100) με 69% φόρτιση αλλά όταν την βάλαμε να φορτίσει αργούσε πάρα πολύ.
Προς το παρόν έχω βρει μηχανικό που ξέρει το μηχανάκι και είναι έμπιστος, αλλά δεν μπορεί να το αναλάβει για τις επόμενες 3 εβδομάδες, οπότε θα κάνω υπομονή και βλέπουμε.
Αυτά...