Gandalf μου επιτρεπεις να σου πω οτι εναι τιμητικο να διαφωνω μαζι σου..
Οι 2 προυποθεσεις που ανεφερες εναι για μενα τουλαχιστον δεδομενες, απαραιτητες και σωστες για καποιον που σεβεται τον εαυτο του και τους γυρω του.
Οσον αφορα στο ματαιο του εγχειρηματος θα συμφωνησω στ οτι μπορει να ειναι ασφαλισμενα ολα αυτα, αλλα σκεψου οτι και τα οσα ανεφερες ως τροποι αντιδρασης βρισκονται στην ιδια ματαιη μοιρα. Εννοειται πως τα θεωρω εξισου σοβαρους τροπους αντιδρασης. Οποτε το ζητημα δεν τιθεται πολλες φορες στην αποτελεσματικοτητα οσων κανουμε αμεσα , αλλα στη σημασια τους, στην δυναμικη που εκφραζουν και τελικα ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΣΓΑ ΣΙΓΑ.
Δεχεσαι οτι μιλαμε για υπαρκτο κοινωνικο πολεμο; Η βια φερνει βια. Σωστα. Αναγνωριζεις λοιπον αυτο το καθεστως και το κρατος που το εκφραζει ως γενεσιουργα στοιχεια της βιας , συμφωνα βεβαια και με τον κλασσικο ορισμο του Weber περι κρατους και νομιμοποιημενης-θεσμοθετημενης βιας;
Η Γαλλια εχει πολλες ιδιιτεροτητες και θα ελεγα να μην την χρησιμοποιησουμε και να την εξομοιοσουμε με την Ελλαδα..Εχει στην πλατη της και σε μεγαλο βαθμο αμετρητους κοινωνικους αγωνες που η Ελλαδα δεν εχει.
Μπακουνιν;Θα μπορουσε αλλα δεν ειμαι θεωρητικος του οπαδος. Αλλοι μ εκφραζουν περισσοτερο και οχι απολυτα. Παντως θα σου ελεγα ν απομυθοποιησης τον αγριο, αιμοσταγη, αδιστακτο δολοφονο που τον παρουσιαζουν. Διαβασε καποια βιογραφια του-και οχι θεωρητικα του κειμενα,προσωπικα τα βρισκω μπερδεμενα- και θα καταλαβεις οτι ηταν κατι εντελως διαφορετικο απ αυτο. Και εγω αρχικα ετσι νομιζα πως ηταν,λαθος μου..
Το μονο συστημα που θα επιβιωσει ειναι το καπιταλιστικο;; Ναι υπο μια προυποθεση:οτι θα συνεχιζουμε να το σωζουμε εμεις οπως κανουμε εδω και πολλα χρονια!!! Το συστημα αυτο απ την κατασκευη του, ειναι καταδικασμενο να πεθανει (Η "ορθολογικοτητα του καπιταλισμου" Κορνηλιος Καστοριαδης βιβλιο που σε 50 σελιδες ξεφτιλιζει το εν λογω συστημα με οικονομικα και οχι μονο κριτητρια.) Οταν σκοπος του ειναι αυξηση του κερδους και η μειωση του τιμηματος (δεν το κρινω αυτο) και η αμεση συνεπεια ο θανατος ανθρωπων και η καταστροφη του περιβαλλοντος, σε λιγο (...) δεν θα υπαρχουν ανθρωποι για να το κανουν να λειτουργησει και γη για να γινουν ολα τα παραπανω. Αυτος ειναι ενας απ τους πολλους λογους για τους οποιους ειναι καταδικασμενο. Ενα συστημα με διαφορετικο προσανατολισμο θα μπορουσε να επιβιωσει καθαρα εξαιτιας της λογικης. Και αν μου πει καποιος οτι μεχρι να καταστραφει η γη εγω θα χω γινει χωμα απλα θα θελα να μην τυχαινε ν ανηκει στις επομενες γενιες.
[ενα τεραστιο διλλημα ειναι αν θα πρεπει ν αφησουμε το συστημα να καταρρευσει απο μονο του βοηθωντας προς τα εκει δηλαδη με το ν ακολουθουμε κατα γραμμα οτι αυτο μας επιβαλλει και να μενουμε αδρανεις ή να τελειωνουμε μ αυτο μια ωρα νωριτερα, διαλυοντας το τωρα. Το ζητημα ειναι οτι το κοστος για καθε μια απ τις επιλογες ειναι τεραστιο ως καταστροφικο. Αυτα για προβληματισμο.]
Διαφωνω καθετα με την μαγκια σε προσωπικο επιπεδο. Σε θελουν μονο σου και αυτο ειναι παγιδα στην οποια επεσες. Αν -χτυπα ξυλο, μακρυα απ ολους-αρρωσταινε το παιδι σου-αν εχεις- και επρεπε να πουλησεις τα παντα η να υποθηκευσεις τα παντα για να το σωσεις ξερεις ποιος θα εκανε κωλοτουμπες; Μια τραπεζα. Αν ομως το παλευε μαζι σου μια κοινοτητα η καλυτερα μια κοινωνια θα εσωζες και το παιδι σου και το σπιτι σου για να ζησεις. Αν σ απελυαν απ τη δουλεια σου και κανεις συναδελφος δεν απαιτουσε να σε ξαναπροσλαβουν μονος σου δυσκολα θα το πετυχαινες. Θελω να πω οτι δεν μπορουμε παντα μονοι μας και οτι αυτο θελουν για να μας εχουν στο χερι.
Συμφωνουμε στ οτι σε καποια πρακτικα ζητηματα, δανεια-αγορες-καρτες πρεπει να προσεχουμε καθαρα για λογους επιβιωσης.
Φιλε Gandalf το "αξιοπρεπως" που εγραψες ειναι το ζουμι. Δεν θελουν να ζουμε αξιοπρεπως αλλα υποταγμενοι και κανουν τα παντα γι αυτο. Εκτιμω πολυ που αποτελει προσωπικο σου στοχο.