Σελίδα 3 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 31 έως 45 από 73

Θέμα: Internet - Έλληνες & Ορθογραφία... Οι αγράμματοι!

Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
    Το πρόβλημα της ανορθογραφίας ξεκινάει από την ομιλία και την προφορά των λέξεων ...
    (διαφορετικά πρέπει να προφέρουμε το "ι" από το "η" ή το "ει" από το "οι" κ.λ.π.)

????

παιζει κατι τετοιο δικε'μ?

αν σΕ πω οτι πρωτη φορα το ακουω!?!?

βασικα στο δημοτικο ειχαμε γραμματικη πρωτες ωρες,αλλα λογω ξενυχτιου συνηθως κοιμομουν!!!

Dorsoduro 750 & Norton 16H

It seems to me that Το avatar του/της OldMan
    Moderator
    Αρχικά δημιουργήθηκε από fantacid
    Όχι ρε Άλεξ, πλάκα κάνω ...

(το "ω" υπάρχει για να βάζουμε υπογεγραμμένη και να χαίρεται ο Χριστιανόπουλος για την "ασέλγεια"...)

Υ.Γ.
    Θα σΕ πω από κοντά, άμα σε τρακάρω στο βουνό ...!!!
    Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...

sosTa? ..... paliaaaa :-)
    ????

αν σΕ πω οτι πρωτη φορα το ακουω!?!? [/B]
    δικέ του φυσικά και παίζει κάτι τέτοιο...

για ποιο λόγο οι αρχαίοι νομίζεις είχαν 5-6 διαφορετικά "η", "ι" κλπ. ?

επίσης τα διαφορετικά "ε" και "ο", "εφ" - "ευ", "εβ" - "ευ" ?

για τους 3-4 τόνους? για το δίγαμμα?

διαφορετική γραφή = διαφορετική προφορά (χρειά, τονικότητα, μελωδία) που κρύβεται πλέον στα ιδιώματα των περιοχών ανά την Ελλάδα καθώς προφανώς δεν έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα του 600 π.χ.

Τα μακρά και βραχέα φωνήεντα σου θυμίζουν τίποτα?

μα καλά τίποτα?.... τίποτα?

και μου αρέσει που υπάρχει διαμάχη περί έθνους/παρελάσεων/ιστορίας όπως επίσης συζητήσεις για την αρχαία ιστορία (συγγράματα/πολιτισμό κλπ.) των κατοίκων αυτής της νότιας περιοχής της Βαλκανικής που στην πορεία ονομάστηκαν Ελ-λην-ες κλπ.

ΠΑΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΥΡΑ 13 Το avatar του/της XTMPAM

????

[/B]
    το δικε΄μ ενίοτε και πιο μάγκικα λέγεται και δικένε΄μ (στην αργκό , αργό πώς τη λένε):rotflmao:

εκεί με τα ι,η,ει,οι ομολογώ πως με τρόμαξες ρε παπς!ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι ιιιιιιιι :rotflmao: :rotflmao:
    http://www.new.facebook.com/group.php?gid=29204961236

Αρχικά δημιουργήθηκε από Nostra
    και μου αρέσει που υπάρχει διαμάχη περί έθνους/παρελάσεων/ιστορίας όπως επίσης συζητήσεις για την αρχαία ιστορία (συγγράματα/πολιτισμό κλπ.) των κατοίκων αυτής της νότιας περιοχής της Βαλκανικής που στην πορεία ονομάστηκαν Ελ-λην-ες κλπ.

δλδ θες να πεις οτι εαν καποιος δε ξερει ορθογραφια ειναι αδυνατο να προβληματιστει ή μηπως μονο οι εθνικοφρονες πρεπει να γνωριζουν ορθογραφια??

ή μπερδευτικες καπου ή μπερδευτικα εγω!!!

Μονολυκος Το avatar του/της crs-k
    δλδ θες να πεις οτι εαν καποιος δε ξερει ορθογραφια ειναι αδυνατο να προβληματιστει ή μηπως μονο οι εθνικοφρονες πρεπει να γνωριζουν ορθογραφια??

Ξερω πολλους Αγραμματους & Ανιστορητους "Εθνικοφρονες" εδω μεσα οπως κι εκει εξω ...

Μαλλον μπερδευτηκες ...
    ... να ευχεσαι να 'ναι μακρυς ο δρομος.

Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
    Μαλλον μπερδευτηκες ...
    ισως .....αλλα εξηγησε μου τι θελει να πει ο ποιητης εδω

Μονολυκος Το avatar του/της crs-k
    ισως .....αλλα εξηγησε μου τι θελει να πει ο ποιητης εδω

Γιατι εγω ειμαι ο ποιητης ?

:rotflmao:
    ... να ευχεσαι να 'ναι μακρυς ο δρομος.

ούτε θέλω να αλλάξω θέμα (aka spam) ...

ούτε να υπαινιχθώ κάτι τέτοιο που λες θέλω...

ούτε να σε μπερδέψω....

ο οποιοσδήποτε μπορεί να προβληματιστεί και να συμβάλει στον διάλογο....

ούτε θέλω να αλλάξω θέμα (aka spam) ...

ούτε να υπαινιχθώ κάτι τέτοιο που λες θέλω...

ούτε να σε μπερδέψω....

ο οποιοσδήποτε μπορεί να προβληματιστεί και να συμβάλει στον διάλογο....

πλακα κανεις ρε???

αν αυτο ειναι σπαμ τι να πουν κ καποιοι αλλοι με one line post ή κ χεοροτερα με only emoticons posts !!!

μπορει να πηγες καπου αλλου το θεμα,(ειναι μερος του διαλογου κ αυτο,αλλωστε ο διαλογος οπως κ η γλωσσα ειναι ζωντανοι οργανισμοι που διαμορωνονται αναλογα) το θεμα ειναι οτι δεν σε καταλαβα κ θα ηθελα μια πιο απλη εξηγηση της επιμαχης παραγραφου!

Όλοι έχουν την ικανότητα να προβληματίζονται, να διαλογίζονται, να φιλοσοφούν. Όμως η γνώση και χρήση μίας ανώτερης γλώσσας είναι αυτή που σε ανεβάζει σε άλλα επίπεδα.

"Πρώτον περί ονομάτων ορθότητος μαθείν δεί", Πρόδικος ο Κείος

"Αρχή φιλοσοφίας έστιν ονομάτων επίσκεψις" , Αριστοτέλης

Παλαιό μέλος Το avatar του/της zzr2005
    Αρχικά δημιουργήθηκε από wiredgr
    ) Και όταν η, κατα τα άλλα γραφικότατη, κυρία Μαριέττα έβαλε βάση το 10 για να μπεις σε σχολή, πέσαν όλοι να την φάνε ζωντανή.

Ζούμε στην χώρα που έχεις περάσει χειρουργική - χρωστάς ανατομία και όλοι το θεωρούν λογικό, και καθόμαστε και συζητάμε για ορθογραφία?
    την παιδαγωγική επάρκεια την καθορίζει ο βαθμός του πτυχίου
    η βάση για την ειασγωγή στην Τριτοβάθμια είναι αποτέλεσμα του ανταγωνιστικού συστήματος των Πανελληνίων
    να προσθέσω σε αυτά που λες ότι στην Ελλάδα είμαστε οι μόνοι πυο διδασκόμαστε στην τρίτη Λυκείου μαθηματικά που διδάσκονται στις άλλες χώρες στο πρώτο και δεύτερο έτος του Μαθηματικού...
    ας πάψει το παρμύθι ότι οι Έλληνες είναι αμόρφωτοι...είναι πολυ πιο μορφωμένοι από τα αμερικανάκια και απο τα Αγγλάκια για παράδειγμα...παρότι σε αυτές τις χώρες τα Πανεπιστήμια έχουν τρομερά κονδύλια
    "δυο πραγματα είναι άπειρα: το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος"....
    ....Αλμπερτ Αϊνστάιν

Παλαιό μέλος Το avatar του/της Θάνος
    Μπορεί να μην έχουμε πια την πληθωρική προφορά των αρχαίων, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε όμοιες λέξεις με διαφορετικές ερμηνείες που μοναδικός τρόπος για να τις ξεχωρίσουμε είναι η γραφή τους.

Επίσης η διαφορετική γραφή βοηθάει στην εύρεση της ετυμολογίας μίας λέξης, στο να διατηρούμε την ιστορία και την προέλευση της γλώσσας μας και στο κάτω κάτω βοηθάει και στην ομορφιά και την αισθητική της.

Δηλαδή επειδή οδεύουμε προς την παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να ισοπεδώσουμε τα πάντα;

Επιμένω ότι την ορθογραφία κανείς την μαθαίνει στο σχολείο και εκεί και μόνο εκεί μπορεί να πάρει για όλη του τη ζωή τις σωστές βάσεις με τις οποίες θα μπορεί πάντα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και με ελάχιστη προσπάθεια να παραμένει στοιχειωδώς ορθογράφος.

Αν κάποιος δεν ξέρει πώς να γράψει μία λέξη και δεν τον βοηθάνε ούτε οι κανόνες, ούτε τα επιμέρους συνθετικά της λέξης αν υπάρχουν, ούτε η ετυμολογία της αν μπορεί να τη βρει, ε ας κάνει μία μαντεψιά εντέλει κι ας είναι και λάθος. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

Το θέμα πια είναι ότι δεν διδάσκεται η ορθογραφία στο σχολείο και όχι στο πώς θα κάνεις ένα παιδί να ενδιαφερθεί για ένα τόσο αδιάφορο και ανιαρό θέμα. Άλλωστε τα παιδιά εξ ορισμού το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται είναι τα μαθήματα του σχολείου (τώρα τελευταία το έχουν ρίξει στις υπερπαραγωγές τσοντοβίντεο).

Κάτι πάει πολύ στραβά και έχουμε και παιδιά να μεγαλώσουμε γαμώ το κέρατο μου...
    Θάνος..

πλακα κανεις ρε???

αν αυτο ειναι σπαμ τι να πουν κ καποιοι αλλοι με one line post ή κ χεοροτερα με only emoticons posts !!!

μπορει να πηγες καπου αλλου το θεμα,(ειναι μερος του διαλογου κ αυτο,αλλωστε ο διαλογος οπως κ η γλωσσα ειναι ζωντανοι οργανισμοι που διαμορωνονται αναλογα) το θεμα ειναι οτι δεν σε καταλαβα κ θα ηθελα μια πιο απλη εξηγηση της επιμαχης παραγραφου!
    βρε συ fantacid,

τώρα μου φαίνεται μπερδεύτηκες ακόμα περισσότερο...

δεν είπα ότι κάνεις spam, είπα ότι αν αλλάξουμε το θέμα προς την εθνικοφροσύνη vs γλώσσα εξ' ορισμού θα spamάρουμε και οι δυο μας...

Επίσης η κατακλείδα του ποστ στο οποίο αναφέρεσαι (η παράγραφος που σε μπέρδεψε δηλαδή) μπήκε για να μπορέσω να προωθήσω τον διάλογο σε μια πιο σκεπτικιστική βάση σε ότι αφορά την αγραμματοσύνη/ανορθογραφία της εποχής μας.

Ο αναλφαβητισμός της γενιάς μας δεν αναφέρεται στο ότι δε γνωρίζουμε γράμματα αλλά περισσότερο στο ότι χρησιμοποιούμε έννοιες των οποίων τη σημασία, το έτυμο, τη χρηστικότητα δε γνωρίζουμε.

Εντύπωση μου κάνει που κόλλησες στην εν λόγω παράγραφο και όχι στην διαφορετικότητα της χροιάς, τονισμού και αυτόν καθ' εαυτόν τον λόγο ύπαρξης ομόηχων φωνηέντων στην κατά τα άλλα πλούσια γλώσσα μας. Η αρχική σου απορία (ότι δεν έχεις ξανακούσει δηλαδή περί της διαφορετικής προφοράς των φωνηέντων) ήταν αυτή που με παρακίνησε να γράψω το αρχικό μου ποστ. Αντί λοιπόν να προσεγγίσεις το σκεπτικό μου ως προς την άγνοια βασικών δομών και μορφών των γραμμάτων της αλφαβήτου που χρησιμοποιούμε, προσπάθησες τουναντίον να ταυτιστείς με μια γενικευμένη σύγκριση μεταξύ της μη γνώσης της χρήσης της γλώσσας μας και της υπερηφάνειας ή ανωτερότητας του αρχαίου πολιτισμού μας που εκθειάζεται πολύ εύκολα σε οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις μέσα στο φόρουμ.

Μου απαντάς λοιπόν...

Οχι, δε θέλω να πω αυτό. Το να γράφει κανείς ορθά (να μην είναι ανορθόγραφος δηλαδή) και το να μιλάει κανείς ορθά δηλαδή σωστά σημαίνει το να χρησιμοποιεί σωστά τις δυνατότητες του μέσου έκφρασής του δηλαδή τη γλώσσα μας. Γίνεται κατανοητός όποιος ορθολογιστικά και ετυμολογικά χρησιμοποιεί τη γραφή. Στην αντίθετη περίπτωση αφενός καταλήγουμε σε βερμπαλισμούς ή ακαταλαβίστικες "ξύλινες" προτάσεις και αφετέρου χάνουμε και εμείς οι ίδιοι το μόνο όπλο που έχουμε έναντι της (αμφι)λεγόμενης κοινωνικόπολιτικής παγκοσμιοποίησης... την εννοιολογική μας γλώσσα.

Τι ήθελα να πω λοιπόν? Με μια απλή εξήγηση της αμφιλεγόμενης παραγράφου?

Οτι για να προσπαθήσει κάποιος να αναπτύξει τις όποιες θέσεις του έναντι σημαντικών θεμάτων όπως π.χ. η εκπαίδευση, η πολιτική, η υγεία αλλά πολύ περισσότερο φλέγοντα θέματα όπως έθνος, κράτος, αρχαιότητα, πολιτισμός καλό (βέλτιστο θα έλεγα) θα ήταν να κατέχει στο οπλοστάσιο της έκφρασής του το ισχυρό μέσο της σωστής χρήσης της γλώσσας, τόσο της γραπτής όσο και της προφορικής.

Ο καίριος προβληματισμός λοιπόν και καταλήγω με αυτό που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ερεθίσει τον καθέναν από εμάς και τους οικείους μας είναι να προσπαθούμε (κατά το δυνατόν βεβαίως) να έχουμε σωστό έλεγχο της γλώσσας μας ΩΣΤΕ να μπορούμε πιο απλά και πιο εύκολα να αναπτύξουμε τις θέσεις, απόψεις και τους λοιπούς προβληματισμούς μας.

Ο καθένας μπορεί να προβληματιστεί. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλοι θα έπρεπε να προβληματίζονται. Στην εποχή μας όμως δεν συμβαίνει αυτό. όλοι πλανιόμαστε πλάνην οικτρά. Εν πολλοίς έχουμε χάσει τη γλώσσα μας. Κι όταν χάνεις τη γλώσσα σου (και ειδικά μια γλώσσα όπως η ελληνική) χάνεις το ύφος, το μέσο, την μοναδικότητα σου ως έθνος, λαός, φυλή πείτε το όπως θέλετε.

Δεν έχω σπουδάσει ούτε φιλόλογος ούτε θεωρητικές επιστήμες. Προσπαθώ όμως να είμαι ακριβολόγος και λεξιπλάστης (όπου μπορώ), να κυριολεκτώ (επίσης όπου μπορώ και ξέρω) και να είμαι διαυγής στην ανάπτυξη και τη μεταδοτικότητα (μέσω της γλώσσας) της σκέψης μου.

Το παρακάτω είναι η κατακλείδα της γνώμης μου. Αν έχετε καταλάβει τι λέω μέχρι εδώ δε θα πρέπει να υπάρξουν παραθέσεις, απορίες ή παρεξηγήσεις που να αφορούν μόνο την κατακλείδα.

έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να εκφραζόμαστε (γραπτώς ή προφορικώς) χρησιμοποιώντας τη γλώσσα μας.
    Λυπάμαι γι' αυτό αλλά τουλάχιστον είναι εις γνώση μου και κάνω προσπάθεια να το αλλάξω. Εσείς?

Φιλικά

Τάσος

ΥΓ: Fantacid έτσι όπως κατανοώ εγώ τον δημόσιο διάλογο, δεν αναφέρομαι μόνο σε εσένα σε αυτό το ποστ, ούτε σε μέμφω για κάτι. Ελπίζω να το καταλαβαίνεις αυτό. Η απάντηση αυτή είναι προς κριτική από οποιονδήποτε την διαβάσει. Αν αναφερόμουν μόνο σε εσένα θα σου έστελνα ΠΜ...

Αφροτζιξ Το avatar του/της afrotwin
    provlima exoun aftoi pou to vlepoun provlima
    emis i ipolipoi pou den to vlepoume provlima den exoume provlima

ke 8a ksanapo pali epanalamvanontas
    oti afto ine mia apopsi
    ke i apopsis ine san tis kolotripides oloi exoun apo mia

episis an den sas aresoun ta latinika elinika min ta diavazete
    ke edo mesa 8a ekfrazete o ka8e enas opos 8eli

ke an iparxi ixnos e8nikismou sta legomena sas
    sas leo oti an piaso kanenan e8nikisti 8a tou doso tin kolotripida tou na tin fai

ke sta apaftaria mas genika ti lete

edo mesa 8a ekfrazete o ka8e enas opos 8eli
    min vafkalizeste

ke to xirotero ine na ise amorfotos aksestos ke ala sinafi ke oxi anor8ografos

i ekfrasi 8a paramini elef8eri

pate gia tsai tora
    Αφροτζιξ.kata tin nona druna

Σελίδα 3 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Αλεξανδρος Φιλιππου και οι Ελληνες πλην Λακεδαιμονιων
    από tifoefs στο forum Αναζητήσεις, σκέψεις & προβληματισμοί
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 29/09/2005, 00:50
  2. Οι Έλληνες αναβάτες στο 80o ISDE της Σλοβακίας
    από Julius στο forum Αγωνιστικά νέα
    Απαντήσεις: 0