Σελίδα 3 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123
Προβολή αποτελεσμάτων 31 έως 39 από 39

Θέμα: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

big boned μέλος Το avatar του/της cartman
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Nikoskazer2000
    "The video has been remover by the user" ωστόσο κατάλαβα τι είναι το target fixation απλά δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ συμβαίνει
    Απ`ότι κατάλαβα με το target fixation απλά αφαιρείσαι κοιτώντας ένα αμάξι μπροστά σου ή μια άλλη μηχανή ή ένα σημείο τελοσπάντων και δεν κοιτάς μπροστά σου να δείς πού πας και γενικότερα τί συμβαίνει! Έτσι δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος στον δρόμο και στην πορεία σου με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι να αργήσεις να ανταποκριθείς ή όπως είπε και κάποιος άλλος αν το target fixation αφορά αμάξι, να το ακολουθείς ασυναίσθητα και να πηγαίνεις όπου πάει...

Chris

καλύτερος ! Το avatar του/της Nikoskazer2000
    Αρχικά δημιουργήθηκε από cartman
    Απ`ότι κατάλαβα με το target fixation απλά αφαιρείσαι κοιτώντας ένα αμάξι μπροστά σου ή μια άλλη μηχανή ή ένα σημείο τελοσπάντων και δεν κοιτάς μπροστά σου να δείς πού πας και γενικότερα τί συμβαίνει! Έτσι δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος στον δρόμο και στην πορεία σου με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι να αργήσεις να ανταποκριθείς ή όπως είπε και κάποιος άλλος αν το target fixation αφορά αμάξι, να το ακολουθείς ασυναίσθητα και να πηγαίνεις όπου πάει...

Ααα μάλιστα!

Μου συμβαίνει μερικές φορές οταν σχολνάω απ' τη δουλειά και νυστάζω του σκοτωμού. Δεν εστιάζουν τα μάτια μου σε πολλαπλά σημεία αλλα "καρφώνομαι" σε κάποιο αντικείμενο (ή στην άσφαλτο γενικώς) με τάση να "σβήνουν τα φώτα" σιγά-σιγά .

1 φορά το έπαθα στην εθνική (ατέλειωτη ευθεία) και οταν συνήλθα είδα πόσο κοντά είχα φτάσει απο το να πέσω σε χαντάκι.

Ευχαριστώ για το Info!
    Ορκισμένος σιδερόκωλος!

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Αρχικά δημιουργήθηκε από div400

βασικές αρχές ειναι που έχουν εφαρμογή ΟΠΟΥ και αν οδηγούμε!!!!

δηλ. εσύ στην πόλη δεν κοιτας εκει που θες να πάς?
    πχ στρίβονας σε ένα στενό δεν κοιτας κατα μήκος του δρόμου για να δείς τι σε περιμένει?
    δεν σκανάρεις το στενό στο οποιο στρίβεις για εντοπισεις λακουβες,πεζους,οχηματα κτλ κτλ?

το ''κοιταω μακριά μπροστά'' μαζι με το ''σκανάρω την διαδρομή μπροστα μου'' και το ''κοιτάω εκει που θέλω να παω'' ειναι μια ενιαια διαδικασία.
    το δυσκολο ειναι να την κατανοησεις και να την εφαρμόσεις.

TIP: εξασκηση, εξασκηση, εξασκηση...και μετα ξανα εξασκηση....
    Και ομως στην πολη το οπτικο πεδιο ειναι εξαιρετικα μειωμενο για λογους που τους γνωριζουμε ολοι.

Φυσικα -τουλαχιστον εμενα- δεν μας ενδιαφερει καθολου η παραμετρος ''γρηγορα'' μεσα στην πολη.

.. λογο του οτι πολυς απο τον δρομο μπροστα σου αποκαλυπτεται τελευταια στιγμη εξαιτιας της κινησης, μεγαλο μερος της προσοχης εστιαζεται εκει. Το μακρια στην προκειμενη περιπτωση εχει να κανει με το σκαναρισμα για εξοδους διαφυγης απο την κινηση, οχι για να μπαινεις στην επομενη στροφη παντως...

ακριβως αυτα που λες φιλε μου , πεζοι, λακουβες, οχηματα κτ.λ. δεν ειναι παντα μεσα στο οπτικο σου πεδιο στην πολη, αλλα ''αποκαλυπτονται'' ξαφνικα και απροειδοποιητα ανα πασα στιγμη. Θελει εντελως διαφορετικη προσεγγιση το θεμα ''οδηγηση στην πολη''.

big boned μέλος Το avatar του/της cartman
    Ααα μάλιστα!

Μου συμβαίνει μερικές φορές οταν σχολνάω απ' τη δουλειά και νυστάζω του σκοτωμού. Δεν εστιάζουν τα μάτια μου σε πολλαπλά σημεία αλλα "καρφώνομαι" σε κάποιο αντικείμενο (ή στην άσφαλτο γενικώς) με τάση να "σβήνουν τα φώτα" σιγά-σιγά .

1 φορά το έπαθα στην εθνική (ατέλειωτη ευθεία) και οταν συνήλθα είδα πόσο κοντά είχα φτάσει απο το να πέσω σε χαντάκι.

Ευχαριστώ για το Info!
    χεχε αυτό φίλε μου πρέπει να είναι target fixation μετά νύστας και είναι άκρως επικύνδυνο!! Να προσέχεις και να αποφεύγεις να οδηγάς σε τέτοια κατάσταση! κτύπα καλύτερα κάνα καφέ πριν φύγεις απ`την δουλειά!

Chris

Δεν πίνω καφέ. Δε μ' αρέσει, ασε πρόβλημα.

Δουλεύω και 23:00-07:00 αλλα ευτυχώς συμβαίνει πολύ σπάνια αμα δεν εχω κοιμηθεί αρκετά κατα τη διάρκεια της ημέρας.
    Ορκισμένος σιδερόκωλος!

Solomostrongos Το avatar του/της byron
    "The video has been remover by the user" ωστόσο κατάλαβα τι είναι το target fixation απλά δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ συμβαίνει
    Δεν το είχα δει πως κατέβηκε. ο εγκέφαλος έχει την τάση να κλειδώνει το βλέμμα (και τις αντιδράσεις) "πανω" σε μια επικίνδυνη κατάσταση και ουσιαστικά κατευθύνεται προς εκεί χωρίς να προσπαθήσει να την αποφύγει. Τσεκαρε αυτό το video .

To videaki απ΄την Επίδαυρο ήταν πιο εντυπωσιακό στο να καταλάβεις το target fixation καθώς ο ένας μοτοσυκλεττιστής με την κάμερα ακολούθησε τον προπορευόμενο στο αντίθετο ρεύμα, χωρίς να υπάρχει λόγος να γίνει. Απλά βγήκε μαζί του και σταμάτησαν (χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς ευτυχώς) στις απέναντι μπαριέρες.

SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

δρόμο να 'χουμε... Το avatar του/της npat
    Moderator
    Και μια πιθανώς σημαντική παρατήρηση:

Όταν λέμε "κοιτάμε μπροστά" ή "εκεί που πάει η μοτοσυκλέτα", εννοούμε ότι κοιτάμε στην πραγματική προέκταση της δυναμικής τροχιάς της μοτοσυκλέτας (εκεί που πραγματικά "πάει") και όχι στην προέκταση του διαμήκη άξονά της (όχι μπροστά από την ρόδα, δηλαδή). Η διαφορά αυτών των δύο στην ευθεία είναι μηδενική και σε πολύ ανοιχτές στροφές είναι μικρή. Σε σχετικά κλειστές όμως στροφές η απόκλιση μπορεί ναι είναι δραματική και κάνει όλη την διαφορά στον κόσμο.

Αν κοιτάμε, δηλαδή, στην προέκταση του διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας (έχοντας την ψευδή αντίληψη ότι εκεί πάει η μοτοσυκλέτα), τότε στην ευθεία όλα εντάξει, και σε πολύ ανοιχτές στροφές επίσης σχεδόν εντάξει. Σε πιο κλειστές στροφές όμως το μόνο που θα πετύχουμε είναι ένα τρομερό αίσθημα αποπροσανατολισμού και την εντύπωση ότι πάμε του σκοτωμού ενώ κυριολεκτικά σερνόμαστε. Αν κάνουμε αυτό το λάθος, τότε όλες οι πολύ σωστές τεχνικές στριψίματος που περιγράφηκαν παραπάνω είναι απλά μάταιες.

Για να το πω διαφορετικά: Η μοτοσυκλέτα, σε μια στροφή δεν "πάει" εκεί που δείχνει η μπροστινή της ρόδα. Πιστεύοντας, ενστικτωδώς και λαθεμένα, ότι εκεί πάει αναγκαζόμαστε στην καλύτερη περίπτωση να περιστρέφουμε συνεχώς τον άξονα της όρασής μας (καθώς η μοτοσυκλέτα στρίβει και ο άξονάς της περιστρέφεται) και ο εγκέφαλός μας να προσπαθεί συνεχώς να ξανα-υπολογίσει την θέση μας στον χώρο. Αυτό δημιουργεί τρομερή ανασφάλεια καθώς, για να το πω παραστατικά, καταναλώνει σχεδόν το 100% την υπολογιστικής μας δύναμης αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για άλλες διεργασίες. [[[ Στην χειρότερη περίπτωση το μυαλό μας εγκαταλείπει την προσπάθεια να αναπροσαρμόζει συνεχώς τον οπτικό του άξονα (μια και δεν έχει φτιαχτεί να δουλεύει έτσι) και κάνει την μοτοσυκλέτα να ακολουθήσει μια λίγο πολύ εφαπτομενική τροχιά. ]]]

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται καθαρά πόσο δραματική μπορεί να είναι η απόκλιση του διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας από την προέκταση της πραγματικής της τροχιάς, καθώς και το που πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα του ο αναβάτης:

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	turn1.jpg 
Προβολές:	123 
Μέγεθος:	46,1 KB 
ID:	106812

Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
    Δεν το είχα δει πως κατέβηκε. ο εγκέφαλος έχει την τάση να κλειδώνει το βλέμμα (και τις αντιδράσεις) "πανω" σε μια επικίνδυνη κατάσταση και ουσιαστικά κατευθύνεται προς εκεί χωρίς να προσπαθήσει να την αποφύγει.
    ααα μάλιστα! Τώρα κατάλαβα.

Danke!
    Ορκισμένος σιδερόκωλος!

Αρχικά δημιουργήθηκε από npat
    ...Πιστεύοντας, ενστικτωδώς και λαθεμένα, ότι εκεί πάει αναγκαζόμαστε στην καλύτερη περίπτωση να περιστρέφουμε συνεχώς τον άξονα της όρασής μας (καθώς η μοτοσυκλέτα στρίβει και ο άξονάς της περιστρέφεται) και ο εγκέφαλός μας να προσπαθεί συνεχώς να ξανα-υπολογίσει την θέση μας στον χώρο. Αυτό δημιουργεί τρομερή ανασφάλεια καθώς, για να το πω παραστατικά, καταναλώνει σχεδόν το 100% την υπολογιστικής μας δύναμης αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για άλλες διεργασίες. [[[ Στην χειρότερη περίπτωση το μυαλό μας εγκαταλείπει την προσπάθεια να αναπροσαρμόζει συνεχώς τον οπτικό του άξονα (μια και δεν έχει φτιαχτεί να δουλεύει έτσι) και κάνει την μοτοσυκλέτα να ακολουθήσει μια λίγο πολύ εφαπτομενική τροχιά. ]]]...
    Εξαιρετική διατύπωση!

Κάπως έτσι το σκεφτόμουν κι' εγω, οτι για τον συνεχή υπολογισμό της τροχιάς της μηχανής σε σχέση με το χώρο (π.χ σε κλειστές στροφές χωρίς επαρκή ορατότητα ή σε εσάκια) χρειάζεται περισσότερη "επεξεργαστική ισχύ" απ' οτι σε μια ευθεία π.χ αρα έτσι γίνεται το λάθος συνήθως.

Μπράβο πολύ καλό παράδειγμα και η φώτο!

Ορκισμένος σιδερόκωλος!

Σελίδα 3 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123

Παρόμοια θέματα

1. Κάποιες απορίες που θέλω να μου λύσετε
    από TastyTeo στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 68
    Τελευταίο μήνυμα: 03/09/2013, 13:29
  2. Δε ξέρω που θέλω να πάω...
    από zireous στο forum Πληροφορίες
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 27/09/2008, 02:57