Αγαπητέ δεινόσαυρε.
Άλλο πράγμα το τι κοινωνικοοικονομικο(γεω)πολιτικό αποτύπωμα έχει αφήσει κάθε θρησκεία ιστορικά και άλλο το τι αυτή πρεσβεύει και ποιος ο βασικός πυλώνας της πίστης της.
Το πως ερμηνεύει κανείς την ιστορία, ποιος την διδάσκει και ποιος τελικά την γράφει, έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία. Γράφεις ότι χωρίς την "βυζαντινή θρησκεία" θα είμασταν Βόρεια Κορέα. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Σε ευρύτερη κλίμακα πάντως, η αναγέννηση -στη οποία μάλλον χρωστάμε πολύ περισσότερα για την πρόοδο μας ως είδος απ΄ότι στο Βυζάντιο- δεν βασίστηκε στα συγγράμματα του Ιουστινινανού και του Νικηφόρου αλλά σε αυτά που είχαν γραφτεί στην κλασσική αρχαιότητα.
Το ότι αυτά φυλάχτηκαν σε ανήλιαγα θεοκρατικά μπουντρούμια επί σειρά ετών, στα οποία πρόσβαση είχαν πολύ λίγοι, σαφώς και το χρωστάμε στο Βυζάντιο και στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αλλά επέτρεψε μου να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν τα συγγράμματα αυτά ήταν προσβάσιμα απ΄όλους και διδάσκονταν σε σχολές (τις οποίες είχε φροντίσει να κλείσει το Βυζάντιο), αντί να μαζεύουν σκόνη ως "αιρετικά".
Η ιστορία είναι ιστορία όμως και δεν αλλάζει, δεν θα ρίξω φταίξιμο ούτε στους Βυζαντινούς, ούτε σε κανέναν άλλον. Απλά δεν μπορώ να δεχτώ και τα credits που αποδίδονται στο Βυζάντιο και στον κλήρο, ότι τάχα μου διαφύλαξαν την γνώση και την μεταλαμπάδευσαν στην ανθρωπότητα στην συνεχεία. Με το συμπάθειο, @@δια έκαναν. Αυτοκρατορίες ήταν, κρατούσαν σε συνοχή τους υπηκόους τους με την θρησκεία, όχι με την γνώση.
Δεκτό και αυτό όμως, καθότι άλλο boost σου δίνει στην άμυνα ή στην επίθεση η παναγιά και ο χριστός στο πλευρό σου και άλλο το πυθαγόρειο θεώρημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να λέμε ότι το Βυζάντιο με τις τεράστιες κτήσεις την εποχή της ακμής του ήταν χριστιανικό, είναι σαν να λέμε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την εγγυήτρια δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη σήμερα. Πο*τσες μπλε με λίγα λόγια.
Δεν διέφερε σε τίποτα απ όλες τις αυτοκρατορίες που γνώρισε ο κόσμος αυτός και αν υπήρξε μια πραγματική "βυζαντινή θρησκεία", αυτή δεν ήταν άλλη από αυτή που αποτελεί το καύσιμο για όλες τις αυτοκρατορίες, μέχρι και σήμερα: Χρήμα και Εξουσία. Ότι δηλαδή απορρίπτει ο χριστιανισμός ασυζητητί.
Το "Βυζάντιο" ήτοι ή ανατολική ρωμαϊκή επαρχία, θυμίζω...
Εγώ πάντως είμαι βαθειά πεπεισμενη ότι στην άκρη του τούνελ περιμένει η απόλυτη ευτυχία.
Like going back home.....
Ότι δίνεις γυρνάει σε σένα
Μα ναι, το τρένο είναι δεδομένο.
Εγώ αναφέρομαι στο Μετά (τη διέλευση του ας πουμε).
Ότι δίνεις γυρνάει σε σένα