Σελίδα 33 από 43 ΠρώτοΠρώτο ... 232829303132333435363738 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 481 έως 495 από 632

Θέμα: Εσπρέσο και συμπάθεια...

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Και μόνο που διάβασα τα 2 παραπάνω ποστ, κουράστηκα ρε συ Αποστόλη....
    Χαράς στο κουράγιο σου να ασχολείσαι τόσο... Εγώ είμαι του βάλε τον καφέ, βγάλε ζουμί και τέλος.
    Αν βρεις τη συνταγή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και σύντομη. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο προσοχή στην ισοκατανομή και στο πάτημα με την προϋπόθεση οτι όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν ίδιοι.
    Πολλοί επαγγελματίες έχουν πετάξει τους μύλους με δοσομετρητή και ενώ έχουν αυτόματες μηχανές που ρυθμίζουν να κόβουν κάθε φορά την ίδια ποσότητα, ζυγίζουν τη δόση τους, γιατί καμία μηχανή δεν έχει συνέπεια και ακρίβεια.
    Αν χρησιμοποιείς πάντα τον ίδιο καφέ, λίγο θα ασχοληθείς στην αρχή και μετά θα είναι τυφλοσούρτης.

Διαφορετικά κάψουλες ese σε οποιαδήποτε μηχανή με Pressurized κλείστρο και ανάλογο καλαθάκι και παίρνεις ανεκτά αποτελέσματα χωρίς να κάψεις ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο.
    Sent from me using a computer.

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    ...το απόγευμα θα γράψω απ' την παραλία για το πόσο καλός είναι σε φρέντο.
    Είπα να μη βιαστώ να γράψω κάτι εχθές και περίμενα μέχρι σήμερα να φτιάξω έναν ακόμα.

Σε φρεντο δε κρατάει τόσο καλά το σώμα του. Δενκακός αλλά σίγουρα δεν είναι σαν τον rabel που κρατάει το σώμα του και τα αρώματα καλύτερα και για περισσότερο.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της Tsber
    Εδώ είμαστε.

Κάποιο εργαλείο ισοκατανομής δεν έχω, αλλά ίσως πάρω καποιο πιο πολύ για εξοικονόμηση χρόνου. Το ταπ ταπ και δάχτυλο μια χαρά δουλεύει.
    Ωραίοςςςςςςςς, πάρε και ένα leveler πάντως, είναι νοικοκυρεμένο το οπτικό αποτέλεσμα, ωραία η αίσθηση του tamping στην επίπεδη επιφάνεια και αθροιστικό το μικρό κέρδος σε χρόνο και ευκολία

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνω είναι οτι αλλάζω συνέχεια καφέδες. Κάποιοι καφέδες χρειάζονται τελείως διαφορετικό κόψιμο και μαζί με αυτό πρέπει να αλλάξω λίγο και την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι ώστε όταν ο καφές διαστέλλεται να μην ακουμπάει στο επάνω μέρος και αυξάνεται η πίεση. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι η ποσότητα καφέ στο καλαθάκι και το κόψιμο επηρεάζει την οξύτητα, τη γλυκύτητα και το σώμα, χρειάζομαι κάθε φορά λίγο χρόνο να πετύχω αυτό που "θεωρώ" ότι είναι άρτιο και μ' αρέσει.
    Σε 58αρια κλείστρα 1 γραμμάριο περισσότερο καφέ στο καλαθάκι είναι αρκετό για να σου γμσει το αποτέλεσμα. Στο δικό μου κλείστρο επειδή είναι 51χιλ, μισό γραμμάριο φτάνει (το ίδιο και αν αυξήσω το κόψιμο χωρίς να αλλάξω την ποσότητα)

Αν βλέπω σωστή εκχύλιση (ροή, χρώμα) απ' το κομμένο pf, τα γραμμάρια που θέλω στο σωστό χρόνο και όλα αυτά έχοντας την κατάλληλη ποσότητα καφέ στο καλαθάκι (έχω μετρήσει το κενό ανάμεσα στον καφέ και στην κεφαλή του group με το γνωστό σύστημα του κέρματος και πλέον το καταλαβαίνω απ' το πατητήρι μου), σταματάω εκεί. Αντε αν είμαι στις καλές μου την επόμενη φορά να αφήσω να τρέξει λίγο περισσότερο ή να κόψω ελάχιστα πιο ψιλό μήπως καταφέρω να πάρω πιο έντονα και πιο ευδιάκριτα αρώματα ή ελάχιστα πιο χοντρό ώστε να ανεβάσω λίγο την οξύτητα. Αν δω οτι ανεβάζοντας πχ την οξύτητα χαλάω το σώμα επιστρέφω πίσω στην "ισορροπία" που αρέσει σε μένα.

Εντωμεταξύ στην καλύτερη περίπτωση το σακουλάκι των 250 είναι ήδη στη μέση και την επόμενη φορά θα μου μπει ο διάολος να πάρω κάτι διαφορετικό.

Κάπως έτσι όμως αρχίζεις να εκτιμάς πχ την οξύτητα που βγάζουν κάποιοι καφέδες και την πολυπλοκότητα που έχουν.
    Είσαι σαν κι εμένα και είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξεις και να μείνεις πιστός σε έναν καφέ

Όπως έγραψες όμως, όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Αποστόλη, για να σταθεροποιησεις τη θερμοκρασία στη μηχανή, βάλε έναν pid...

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από karellen Προβολή μηνύματος
    Μήτσο ο καφές είναι ιεροτελεστία,όσο το παλεύεις τόσο νιώθεις ότι δημιουργείς.
    Εγώ ακόμα και καθαριότητα κάνω,πλένω όλα τα τζάρτζαλα προτού απολαύσω την πρώτη γουλιά.
    Σωστός και το ξαναγράφω για να μην τρομάζει ο κόσμος, από τη στιγμή που θα βρω την κατάλληλη ρύθμιση πίνω καφέ επτά λεπτά αφού ανάψω την καφετιέρα χωρίς καμία βιασύνη, κάποιος λιγότερο έμπειρος ίσως να κάνει ένα ή δύο λεπτά παραπάνω, δεν είναι κάτι τραγικό χρονικά ακόμα και για κάποιον που ξυπνά τσίμα - τσίμα.

Βέβαια το πλύσιμο είναι κατά τι πιο περίπλοκο από το να πλένεις ένα φραπεδοπότηρο για παράδειγμα, αλλά μπορείς να το αφήσεις και για αργότερα (εγώ πλένω τα συμπράγκαλα αφού απολαύσω τον καφέ για να πλύνω και το φλυτζάνι - ποτήρι μαζί).

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Ρε σεις όλοι που αναφέρετε ρυθμισεις και κόντρα ρυθμίσεις....εγώ μια ταπεινή Izzy Venezia έχω, τι ρυθμίσεις να κάνω;
    Iσοκατανομή κάνω με το γνωστό ταπ ταπ του portafiler τον πιέζω ως εκεί που ξέρω πλέον ότι βγάζει ότι μπορεί να βγάλει (παίρνω σταθερά τον ίδιο καφέ) έχω αλλάξει καλαθάκια καθώς τα παλιά μπούκωσαν πλέον. Και δεν έβρισκα non pressurized για την συγκεκριμένη μηχανή.
    Πάντως μια χαρά καφέ βγάζω.....
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Moderator
    Ρε σεις όλοι που αναφέρετε ρυθμισεις και κόντρα ρυθμίσεις....εγώ μια ταπεινή Izzy Venezia έχω, τι ρυθμίσεις να κάνω;
    Iσοκατανομή κάνω με το γνωστό ταπ ταπ του portafiler τον πιέζω ως εκεί που ξέρω πλέον ότι βγάζει ότι μπορεί να βγάλει (παίρνω σταθερά τον ίδιο καφέ) έχω αλλάξει καλαθάκια καθώς τα παλιά μπούκωσαν πλέον. Και δεν έβρισκα non pressurized για την συγκεκριμένη μηχανή.
    Πάντως μια χαρά καφέ βγάζω.....
    Θα σου έλεγα τι να κάνεις για non pressurized αλλά άστο γιατί θα με βρίζεις μετά.
    Η μηχανή σου έχει πολλή πίεση. Και να μην έχει 20 που λέει αλλά 15, πάλι πολλά είναι.

Χωρίς κόφτη, κάτσε όπως είσαι. Με pressurized, ότι grid και να βάλεις (εκτός από πολύ λεπτοκομμένο) θα δουλέψει. Αν σ' αρέσει ο καφές που βγάζει, είσαι μια χαρά.

Τι καφέ παίρνεις?

Moderator
    Θα σου έλεγα τι να κάνεις για non pressurized αλλά άστο γιατί θα με βρίζεις μετά.
    Η μηχανή σου έχει πολλή πίεση. Και να μην έχει 20 που λέει αλλά 15, πάλι πολλά είναι.

Χωρίς κόφτη, κάτσε όπως είσαι. Με pressurized, ότι grid και να βάλεις (εκτός από πολύ λεπτοκομμένο) θα δουλέψει. Αν σ' αρέσει ο καφές που βγάζει, είσαι μια χαρά.

Τι καφέ παίρνεις?

Όντως θα σε βρίζω
    Παίρνω Lavazza creme gousto (τώρα θα με βρίζεις εσύ....) που μου αρέσει πολύ τόσο ως φρέντο όσο και ως lungo και τον βγάζει και καλό η μηχανή.
    Είχα δοκιμάσει κι αλλους, μερικοί όντως λεπτοκομμένοι (πούδρα) δεν τους διαχειρίζεται καθόλου καλά η μηχανή.

Moderator
    Όντως θα σε βρίζω
    Παίρνω Lavazza creme gousto (τώρα θα με βρίζεις εσύ....) που μου αρέσει πολύ τόσο ως φρέντο όσο και ως lungo και τον βγάζει και καλό η μηχανή.
    Είχα δοκιμάσει κι αλλους, μερικοί όντως λεπτοκομμένοι (πούδρα) δεν τους διαχειρίζεται καθόλου καλά η μηχανή.
    Μια χαρά είναι ο lav. Και εγώ τον έπαιρνα με την παλιά μηχανή.
    Για στάνταρ εσπρέσο, προσπάθησε να βγάζεις τη διπλάσια ποσότητα καφέ απ' αυτή που βάζεις σε περίπου 30". Μεγάλη παραμονή ζεστού νερού μέσα στον καφέ, θα βγάλει συστατικά που δεν είναι ωραία (για στανταρ εξαγωγή, όχι ριστρετο). Λίγος χρόνος και δε προλαβαίνεις να πάρεις αυτά που είναι τα ωραία.

Η ποσότητα καφέ που βάζεις στο καλαθάκι και το πάτημα, δε χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια απ' τη στιγμή που έχεις pressurized γιατί έτσι κι άλλιώς η πίεση έρχεται λόγο της μιας και μοναδικής τρυπούλας διαφυγής του καφέ. Λόγο αυτού, η παρασκευή δε γίνεται με τον κλασικό τρόπο αλλά όταν πέσει το νερό στο καλαθάκι γίνεται μια σούπα υπό πίεση. Το νερό διαλύει τα συστατικά του καφέ και η έξοδος υπό πίεση κάνει τον αφρό. Δεν έχεις να φοβάσαι για chaneling (δλδ ατομικά μονοπάτια διαφυγής του νερού μέσα απ' τον καφέ, αντί να περνάει ομοιόμορφα απ' όλο το σωμα του καφέ μέσα στο καλαθάκι), ούτε για λάθος ποσότητα καφέ, ανόμοια κατανομή, λάθος πάτημα και ακατάλληλο κόψιμο καφέ.
    Αν όμως όταν βγάζεις το κλείστρο σου, το πακ του καφέ είναι πολύ νερουλό μπορείς να παίξεις λίγο με την ποσότητα που βάζεις στο καλαθάκι και να δεις πως αυτό μεταφράζεται και σε χρόνο εκχύλισης.

Αν ο χρόνος εκχύλισης είναι λάθος και το καλαθάκι σου βγαίνει συνέχεια πολύ νερουλό, μπορείς να πάρεις πιο φρέσκο καφέ και να πεις στο καφεκοπτείο να στον κόψουν σε 3 διαφορετικά grid αλλά κανένα να μην είναι πολύ ψιλό. Από 100γρ το καθένα.
    Και τα 3 θα δουλέψουν στη μηχανή σου, κανένα δε πετάξεις αν δεν είναι πολύ ψιλό. Έτσι θα δεις αν κάτι δουλεύει καλύτερα και σ' αρέσει περισσότερο.

Δε μπορείς και δε χρειάζεται να κάνεις άλλες ρυθμίσεις και μετρήσεις. Τα πρεσαριστά καλαθάκια είναι για να αποφεύγεις όλα αυτά και να παίρνεις κάτι αξιοπρεπές (στην καλύτερη περίπτωση) από οτιδήποτε του ρίξεις μέσα.
    Το κύριο που σε ενδιαφέρει είναι ο χρόνος εκχύλισης και η ποσότητα που βγάζεις να είναι διπλάσια (1 προς 2 έως 2.5) αυτής που βάζεις στο καλαθάκι. Για ριστρετο 1/2,5 έως 3.5 σε λίγο περισσότερο χρόνο.

Edit. Μπέρδεψα τον ριστρετο με το λουγκο και βαριέμαι να κάνω διορθώσεις. Πράξε τα δέοντα κατα το δοκούν, κατάλαβες τι θέλω να πω!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 07/08/2024 στις 11:25.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει

Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην Ελλάδα τη βρήκα στα 190 ευρώ:

https://el.geekbuying.com/item/HiBRE...ne-521189.html

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Tsber Προβολή μηνύματος
    Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει

Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην Ελλάδα τη βρήκα στα 190 ευρώ:

https://el.geekbuying.com/item/HiBRE...ne-521189.html

Πολύ ενδιαφέρον.....
    Η σελίδα, πάντως, δεν είναι ελληνική, ξέρεις αν μπορούμε να την εμπιστευτούμε;

Riding On The Wind Το avatar του/της grinderx
    Πολύ ενδιαφέρον.....
    Από τα γνωστά Κινέζικα online shops με ότι αυτό συνεπάγεται/σημαίνει για τον καθένα. Δε θυμάμαι αν έχουν αποθήκες και στην Ευρώπη.

Πολύ ενδιαφέρον.....

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από grinderx Προβολή μηνύματος
    Από τα γνωστά Κινέζικα online shops με ότι αυτό συνεπάγεται/σημαίνει για τον καθένα. Δε θυμάμαι αν έχουν αποθήκες και στην Ευρώπη.
    Τώρα θα το πιστέψετε ότι αντί για geek διάβασα greek bying

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Tsber Προβολή μηνύματος
    Τώρα θα το πιστέψετε ότι αντί για geek διάβασα greek bying
    Πάρε κι από μένα μια
    Είπα κι εγώ όταν μπήκα εκεί, που το είδε το ότι είναι ελληνικό site
    Πάντως ψάχνω τώρα λόγο να πω στην γυναίκα να αντικαταστήσω την αξιόπιστη και αξιόμαχη Venezia που έχω.....

Πάρε κι από μένα μια
    Είπα κι εγώ όταν μπήκα εκεί, που το είδε το ότι είναι ελληνικό site
    Πάντως ψάχνω τώρα λόγο να πω στην γυναίκα να αντικαταστήσω την αξιόπιστη και αξιόμαχη Venezia που έχω.....

Δημήτρη σε καταλαβαίνω, γλυκοκοιτάζω κι εγώ περιοδικά μύλους και μηχανές αλλά το υπάρχον hardware με καλύπτει και είχε αγοραστεί με την αντοχή στον χρόνο ως βασική προϋπόθεση.

Παρόμοια θέματα

1. Τσάϊ και Συμπάθεια
    από Alchimistis στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 10
    Τελευταίο μήνυμα: 12/03/2018, 23:01
  2. Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 09/05/2014, 09:05
  3. Και κάτι ακόμα
    από bikersonly στο forum Αντιπαραθέσεις
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταίο μήνυμα: 05/11/2003, 15:41
  4. Γεια και χαρα
    από sonus στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 31/10/2003, 11:47
  5. Προς admins, moderatores και όποιος άλλος...
    από TManiac στο forum Αντιπαραθέσεις
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο μήνυμα: 31/10/2003, 08:29

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF