Κάτω από 1000άρικο δεν.......Αρχικά δημιουργήθηκε από Αμφίσημος
αλλά θα ήθελα να γνωρίζω ± το κόστος μιας αναβάθμισης![]()
Κάτω από 1000άρικο δεν.......Αρχικά δημιουργήθηκε από Αμφίσημος
αλλά θα ήθελα να γνωρίζω ± το κόστος μιας αναβάθμισης![]()
Στων χιλιομέτρων την ερημιά....
..... και στη σιωπή των χρονομέτρων
Οταν προφορτιζεις ενα ελλατηριο σε μια αναρτηση μηχανης, δεν το συμπιεζεις. Απλα ανεβαζεις το πανω μερος της αναρτησης σε σχεση με το κατω.Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Προφορτίζοντας ένα ελατήριο ουσιαστικά το συμπιέζουμε. Αν για παράδειγμα, πριν σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης, βάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό θα συμπιεστεί 3 εκατοστά. Αν εμείς σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης κατά 3 εκατοστά και μετά ξαναβάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό δε θα πάει πουθενά. Το ίδιο ισχύει και για τις ανωμαλίες που αποσβένει. Εκεί που θα συμπιεζόταν 5 εκατοστά χτυπώντας μια πέτρα τώρα θα συμπιεστεί μόνο 2 αφού τα άλλα 3 τα έχουμε δώσει εμείς. Οι αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς τώρα ορίζουν όχι το πόσο αλλά το πόσο γρήγορα θα γίνουν όλα αυτά.
Για την επαναφορά είπα είδη πως ένα ελατήριο που το έχουμε προ φορτίσει θα επαναφέρει πιο άτσαλα και δέχτηκα τις ενστάσεις σου. Γιατί? Όσο πιο πολύ συμπιέζουμε ένα ελατήριο τόσο δεν αυξάνουμε και την ταχύτητα με την οποία εκτονώνεται αυτή η δύναμη? Το ελατήριο συνεχίζει να ασκεί την ίδια δύναμη και στις δύο περιπτώσεις αλλά στη δεύτερη περίπτωση που έχουμε φάει μέρος της αρχικής του διαδρομής, σε αυτή τη διαδρομή που μένει δεν είναι πιο νευρικό? Ή μήπως είναι η ιδέα μου? Ή μήπως αυτό συμβαίνει μόνο στα προοδευτικά ελατήρια? Ή μήπως τα έχω κάνει αχταρμά και με ξεγελά το ότι το "χτύπημα" που αισθάνομαι στο τιμόνι είναι μεγαλύτερο και δεν έχει να κάνει με το τι κάνει ο τροχός σε σχέση με το έδαφος?
Ουσιαστικα αρχιζεις να το συμπιεζεις, απο το σημειο και περα που εχεις παρει απο την αναρτηση ολο το στατικο sag.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Όχι ...Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Όσο πιο πολύ συμπιέζουμε ένα ελατήριο τόσο δεν αυξάνουμε και την ταχύτητα με την οποία εκτονώνεται αυτή η δύναμη?
Μόνο αν δεν πάρει τα ηρεμιστικά του ...Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
σε αυτή τη διαδρομή που μένει δεν είναι πιο νευρικό?
Ξεκινάς με ψυχολόγο, περνάς σε ψυχαναλυτή και καταλήγεις σε ψυχίατρο...Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Ή μήπως είναι η ιδέα μου? Ή μήπως αυτό συμβαίνει μόνο στα προοδευτικά ελατήρια? Ή μήπως τα έχω κάνει αχταρμά και με ξεγελά το ότι το "χτύπημα" που αισθάνομαι στο τιμόνι είναι μεγαλύτερο και δεν έχει να κάνει με το τι κάνει ο τροχός σε σχέση με το έδαφος?
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Όχι ...
Μόνο αν δεν πάρει τα ηρεμιστικά του ...
Ξεκινάς με ψυχολόγο, περνάς σε ψυχαναλυτή και καταλήγεις σε ψυχίατρο...
Ή παίρνεις μηχανάκι που δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες (προφορτίσεις, αποσβέσεις κλπ).....
Μετά έρχεσαι εδώ κι αρχίζεις τις ερωτήσεις για τα λάδια του μπροστινού..... και κοκταίλ από ιξώδη...
![]()
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Καλύτερα ζωγράφισε το.....Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Οταν προφορτιζεις ενα ελλατηριο σε μια αναρτηση μηχανης, δεν το συμπιεζεις. Απλα ανεβαζεις το πανω μερος της αναρτησης σε σχεση με το κατω.
.....![]()
![]()
![]()
You BETA believe...
Η χρήση φωτό με το σύστημα Ribi σε thread για αναρτήσεις τενεκέ -δλδ σε θρεντ άνευ λόγου και ουσίας- είναι τουλάχιστον ιεροσυλία και σε αυτή τη γειτονιά του φόρουμ τιμωρείται αρχικώς με λιθοβολισμό (οι πραγματικά σκληρές τιμωρίες έπονται αυτής...).Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
:o :o![]()
You BETA believe...
πολύ διαφωτιστικό θρεντάκι, μπράβο:ZZZ:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Viking
πολύ διαφωτιστικό θρεντάκι, μπράβο:ZZZ:
http://www.moto.gr/forums/showthread...threadid=12418
http://www.moto.gr/forums/showthread...threadid=44007
![]()
Στων χιλιομέτρων την ερημιά....
..... και στη σιωπή των χρονομέτρων
thanks!Αρχικά δημιουργήθηκε από Anty12
http://www.moto.gr/forums/showthread...threadid=12418
http://www.moto.gr/forums/showthread...threadid=44007
![]()
![]()
4 σελίδες τζάμπα λοιπόν...![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Όχι ...
Μόνο αν δεν πάρει τα ηρεμιστικά του ...
Ξεκινάς με ψυχολόγο, περνάς σε ψυχαναλυτή και καταλήγεις σε ψυχίατρο...
Για να σου πω την αλήθεια ρε Old το κατάλαβα και εγώ ότι το χάλασα όταν ξαναδιάβασα αυτά που έγραψα.
Όταν η πίεση που ασκεί μια ανωμαλία σε ένα ελατήριο το συμπιέζει 5cm για παράδειγμα, η ίδια πίεση θα χρειαστεί για να το συμπιέσει κατά 5cm είτε το έχουμε προφορτίσει , είτε όχι. Σε εκείνη τη θέση λοιπόν το ελατήριο έχει αποθηκευμένη σταθερό ποσό ενέργειας. Με λίγα λόγια η αντίστροφη δύναμη που ασκεί το ελατήριο για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος είναι ή ίδια είτε το έχουμε προφορτίσει, είτε όχι.
Αυτό το είπα και παραπάνω, γράφοντας πως η δύναμη που ασκεί το ελατήριο και στις δύο περιπτώσεις είναι σταθερή. Προσπαθώντας όμως (μη θέλοντας να παραδεχτώ πως φταίει το μυαλό μου) να εξηγήσω γιατί η ανάρτησή μου γίνεται (ή μάλλον την αισθάνομαι) χειρότερη όταν αυξάνω την προφόρτιση, προσπάθησα να το ρίξω (ανεπιτυχώς μάλλον) στην μικρότερη διαδρομή που θα κάνει το ελατήριο για να έρθει η ανάρτησή μου πάλι σε κατάσταση ηρεμίας και συνεπώς στο μικρότερο φιλτράρισμα που θα υποστεί η κίνηση αυτή μέσα απ’ την απόσβεση της επαναφοράς. (Για μια στιγμή πίστεψα πως στην παραπάνω πρόταση δεν θα έβαζα πουθενά τελεία). Οπότε καταλήγουμε στο γεγονός ότι η προφόρτιση ελατηρίου δεν επηρεάζει τις αποσβέσεις παρά μόνο το βύθισμα της ανάρτησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Σωστά?
Ηρεμιστικά στην ανάρτηση? Εγώ ενέσεις αδρεναλίνης της κάνω.
Εντάξει το παραδέχομαι. Δίνω μάχη καθημερινά για να μου βγάλουν αυτή την άσπρη μπλουζίτσα με τα ραμμένα μανίκια και να γράψω στο moto.gr![]()
![]()
Sent from me using a computer.
Ελα, δεν εγινε και τιποτα. Οποιος θελει απανταει στα θρεντ, οποιος δεν θελει δεν απανταει.Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Για να σου πω την αλήθεια ρε Old το κατάλαβα και εγώ ότι το χάλασα όταν ξαναδιάβασα αυτά που έγραψα.
Όταν η πίεση που ασκεί μια ανωμαλία σε ένα ελατήριο το συμπιέζει 5cm για παράδειγμα, η ίδια πίεση θα χρειαστεί για να το συμπιέσει κατά 5cm είτε το έχουμε προφορτίσει , είτε όχι. Σε εκείνη τη θέση λοιπόν το ελατήριο έχει αποθηκευμένη σταθερό ποσό ενέργειας. Με λίγα λόγια η αντίστροφη δύναμη που ασκεί το ελατήριο για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος είναι ή ίδια είτε το έχουμε προφορτίσει, είτε όχι.
Αυτό το είπα και παραπάνω, γράφοντας πως η δύναμη που ασκεί το ελατήριο και στις δύο περιπτώσεις είναι σταθερή. Προσπαθώντας όμως (μη θέλοντας να παραδεχτώ πως φταίει το μυαλό μου) να εξηγήσω γιατί η ανάρτησή μου γίνεται (ή μάλλον την αισθάνομαι) χειρότερη όταν αυξάνω την προφόρτιση, προσπάθησα να το ρίξω (ανεπιτυχώς μάλλον) στην μικρότερη διαδρομή που θα κάνει το ελατήριο για να έρθει η ανάρτησή μου πάλι σε κατάσταση ηρεμίας και συνεπώς στο μικρότερο φιλτράρισμα που θα υποστεί η κίνηση αυτή μέσα απ’ την απόσβεση της επαναφοράς. (Για μια στιγμή πίστεψα πως στην παραπάνω πρόταση δεν θα έβαζα πουθενά τελεία). Οπότε καταλήγουμε και στο γεγονός ότι η προφόρτιση ελατηρίου δεν επηρεάζει τις αποσβέσεις παρά μόνο το βύθισμα της ανάρτησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Σωστά?
Ηρεμιστικά στην ανάρτηση? Εγώ ενέσεις αδρεναλίνης της κάνω.
Εντάξει το παραδέχομαι. Δίνω μάχη καθημερινά για να μου βγάλουν αυτή την άσπρη μπλουζίτσα με τα ραμμένα μανίκια και να γράψω στο moto.gr
![]()
Αν υποθεσουμε οτι η αποσβεση δεν αλλαζει με την προφορτιση (που ισχυει για τις περισσοτερες αναρτησεις) τοτε τα αναπηδηματα που αισθανεσαι οφειλονται σε 3 λογους:
1) προφορτιζοντας το πισω, του αφαιρεις αρνητικη διαδρομη (εκτονωση απο το δυναμικο σαγκ και πανω) και την προσθετεις στην θετικη. Αυτο σημαινει και οτι ειναι πιθανο ο τροχος να αναπηδησει γιατι θα τελειωσει γρηγορα η εκτονωση αλλα και
2) οτι η αποσβεση θα δρα σε μικροτερο συνολικα ευρος διαδρομης, με αποτελεσμα να μπορει ειναι ανεπαρκης.
3) τελος σηκωνωντας το πισω μεταφερεται βαρος μπροστα με αποτελεσμα να φαινεται σκληροτερο απο οτι ειναι.
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Ελα, δεν εγινε και τιποτα. Οποιος θελει απανταει στα θρεντ, οποιος δεν θελει δεν απανταει.
Αν υποθεσουμε οτι η αποσβεση δεν αλλαζει με την προφορτιση (που ισχυει για τις περισσοτερες αναρτησεις) τοτε τα αναπηδηματα που αισθανεσαι οφειλονται σε 3 λογους:
1) προφορτιζοντας το πισω, του αφαιρεις αρνητικη διαδρομη (εκτονωση απο το δυναμικο σαγκ και πανω) και την προσθετεις στην θετικη. Αυτο σημαινει και οτι ειναι πιθανο ο τροχος να αναπηδησει γιατι θα τελειωσει γρηγορα η εκτονωση αλλα και
2) οτι η αποσβεση θα δρα σε μικροτερο συνολικα ευρος διαδρομης, με αποτελεσμα να μπορει ειναι ανεπαρκης.
3) τελος σηκωνωντας το πισω μεταφερεται βαρος μπροστα με αποτελεσμα να φαινεται σκληροτερο απο οτι ειναι.
Μην ανησυχείς. Πήγα και έβαλα και κανά δύο κίτρινα ανθρωπάκια που γελάνε για να γίνει πιο κατανοητό το ύφος μου.
Το πρόβλημα μου είναι πως δεν μπορώ πάντα να ερμηνεύσω σωστά που οφείλονται κάποιες αντιδράσεις.
Το 1 δεν είναι και πολύ πιθανό (λέω εγώ τώρα) γιατί τα ελατήρια είναι αρκετά μαλακά και το στατικό sag είναι αρκετά μεγάλο. Μάλλον οι αποσβέσεις φταίνε που μου τίναξε το τιμόνι κανά δυο φορές και όχι η προφόρτιση του εμπρός.
Η διαφορετική αίσθηση που έχω σε προφορτισμένο και μη ελατήριο ίσως να είναι απ’ το 2 όπως υπέθεσα και εγώ.
Το πίσω ελατήριο στο δικό μου έχει ψιλοκλάσει μετά από 25000χλμ, τα περισσότερα με τη μηχανή φορτωμένη και αρκετά απ αυτά σε χώμα. Περιμένω να τα παίξει τελείως για να το πετάξω. Το έχω στο +3 αυτή τη στιγμή για να είναι όπως πρώτα. Στο εμπρός έχω αλλάξει μια φορά λαδάκια. Στο πίσω έχω γρασάρει μια φορά το μοχλικό.
Γενικά για το βάρος μου τα ελατήρια είναι αρκετά καλά (το πίσω όχι πια). Με τις αποσβέσεις δεν είμαι ευχαριστημένος μόνο όταν οι ρυθμοί ανέβουν. Στο cr125 του 92, νομίζω ότι δούλευαν καλύτερα. Δεν έχω αποφασίσει όμως ακόμα τι θα κάνω.
αν κατα τα τ'αλλα σ'αρεσει η μηχανη (που οπως καταλαβαινω σου αρεσει) μη ξοδεψεις σε ημιμετρα. Παρε μια καλη αναρτηση πισω να τελειωνεις, η διαφορα θα ειναι μεγαλη. Ισως πλεον να μπορεις να βρεις και στο ebay, δεδομενου οτι πανε δυο χρονια που κυκλοφορει το μηχανακι.
daz όταν αλλάζεις την προφόρτιση μεταβάλλεις το μήκος της διαδρομής.
Δηλ μεταβάλλεις την αρχική ενέργεια της αποσβενημένης ταλάντωσης που κάνει το αμορτισερ. Εφόσον το ελατήριο επαναφοράς δεν αλλάζει η περίοδος επαναφοράς θα είναι η ίδια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η ταχύτητα επαναφοράς θα είναι ίδια!
Μεγαλύτερη προφόρτιση = μεγαλύτερη διαδρομή του αμορτισέρ = ταχύτερη επαναφορά.
* Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν διατηρείς την μάζα της μηχανής+αναβάτη σταθερα!
Αν αυξήσεις τη μάζα της μηχανής δηλ την φορτώσεις αυξάνεις την περίοδο επαναφοράς (δηλ γίνεται πιο αργή).
Η χρυσή τομή έρχεται όταν η προφόρτιση με το φόρτωμα αλληλοαναιρούνται.
Για να δούμε εγκρίνει ο oldman τα όσα λεω;![]()
Μωρέ με την πίσω ξέρω τι θα κάνω. Το εμπρός δεν ξέρω κατά πόσο βελτιώνεται.Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
αν κατα τα τ'αλλα σ'αρεσει η μηχανη (που οπως καταλαβαινω σου αρεσει) μη ξοδεψεις σε ημιμετρα. Παρε μια καλη αναρτηση πισω να τελειωνεις, η διαφορα θα ειναι μεγαλη. Ισως πλεον να μπορεις να βρεις και στο ebay, δεδομενου οτι πανε δυο χρονια που κυκλοφορει το μηχανακι.
Για να δουλέψει σωστά μια ανάρτηση στα δύσκολα πρέπει να είναι ρυθμισμένη πολεμικά. Έτσι όμως χάνει τη φιλικότητά της. Δεν θέλω να φτάσω εκεί! Ποιος είμαι? Μια μέση ρύθμιση όμως θα ήταν πολύ καλύτερη απ' τη σούπερ βολταδόρικη και μόνο, που έχει τώρα.