2012: 150 ημέρες στη νότια Αμερική
2010: Βόρειο Ακρωτήρι, 2009: Πυρηναία, Χώρα Βάσκων, Άλπεις, 2008: Άλπεις
Αν μιλάμε για τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, ναι αυτό θες να το ξέρεις. Αλλά όταν μιλάμε για το πως πιάνει το λάστιχο κάτω (που είναι συνδοιασμός της θερμοκρασίας λειτουργίας και πίεσης) θες και τα δύο ίσως. Κι επειδή μάλλον έχει σχέση η πίεση με την θερμοκρασία που πιάνει το λάστιχο, δεν κυκλοφορούν θερμόμετρα στα μαγαΖά..
Κι εγώ δεν εχω κάτι άλλο να πω.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Μηπως εννοεις το αναποδο Αρη?
Αυτο που ειναι σιγουρο, ειναι πως για καθε 5 περιπου βαθμους κελσιου, η πιεση στο ελαστικο αλλαζει κατα 1psi.
Δηλαδη αν φουσκωσουμε στους 10C στα 40psi τοτε το ιδιο λαστιχο στους 30C θα εχει μεσα 44psi.
Αυτο που μενει να ξεκαθαριστει, ειναι το κατα ποσο κατα την διαρκεια μιας καλης βολτας, η θερμοκρασια του ελαστικου εξαρταται απο την εξωτερικη θερμοκρασια.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Δεν εννοώ το ανάποδο.
Εχει να κάνει με τις συνθήκες της μέτρησης όμως.
Ας πούμε οτι ειμαστε στους 10 βαθμούς Κελσίου εξωτερική θερμοκρασία βαζουμε με κρυα λαστιχα 34 και μετα απο καλή βόλτα μετράμε 42.
Στους 35 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία θα θέλαμε να έχουμε πχ παλι 42 μετα απο καλή βόλτα.
Για να γινει αυτό θα πρέπει οταν φουσκώσουμε με κρύα (στους 35 βαθμούς) να βαλουμε 38.
Τα νούμερα στο περιπου.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
οχι αγη.εννοει αυτο που λεει.και το λεει σωστα.
μεγαλυτερη επιφανεια ελαστικου (δλδ ξεφουσκωτα λαστιχα αρα μικρες πιεσεις) δινει μεγαλυτερη επιφανεια τριβης, αρα μεγαλυτερη θερμοτητα και αυτο προκαλει διογκωση του ελαστικου.
το καλοκαιρι λοιπον που η ασφαλτος καιει,ανεβαζουμε πιεσεις (πριν ξεκινησουμε τη βολτα μας) ουτως ωστε να εχουμε λιγοτερη επιφανεια τριβης του ελαστικου με τον δρομο αρα να μην ''μπαλονιασουμε'' τα λαστιχα.
το χειμωνα που ζεσταινουμε τα λαστιχα δυσκολοτερα θελουμε μεγαλυτερη επιφανεια τριβης ωστε να αυξηθει η θερμοκρασια και να ''διογκωθει'' (αν ειναι αυτη η σωστη λεξη που χρησιμοποιω) το ελαστικο οσο πιο γρηγορα γινεται προκειμενου να φτασει να δουλευει ''σωστα.
αυτο λενε οι εταιριες ελαστικων,αυτο λμας λεγανε στο css και αυτο ειναι και το λογικο (σαν γενικος κανονας).
νικο...καπου ειχες μπερδευτει.![]()
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΟ ΧΕΡΟΒΟΛΟ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟ ΔΕΜΑΤΙ...
Εγώ γιατί νομίζω ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας παίζει τον μικρότερο ρόλο στη πίεση των ελαστικών;
Τα ελαστικά ανεβάζουν θερμοκρασία και κατ' επέκταση πίεση, λόγω της κίνησης των μορίων τους. Όσο μικρότερη πίεση, -μέχρι ένα όριο-, τόσο περισσότερο παραμορφώνεται το λάστιχο, τόσο πιο γρήγορα κινούνται τα μόρια του, τόσο πιο γρήγορα θα ανεβάσει θερμοκρασία (και πίεση).
Think faster than you ride
Οκ, εστω τα νουμερα στο περιπου.
Λες οτι:
@10C τα 34 γινονται 42 -> ΔP = 8 psi
και
@35C τα 38 γινονται 42 -> ΔP = 4 psi
Δηλαδη με αλλα λογια, στο κρυο η σχετικη αυξηση της πιεσης στο λαστιχο ειναι μεγαλυτερη απ'οτι στη ζεστη.
Για να συμβαινει αυτο, θα πρεπει στο κρυο το ελαστικο να παραγει (λογω των διαφορων τριβων) μεγαλυτερη θερμοτητα απ'οτι στη ζεστη.
Το τελευταιο δεν καταλαβαινω γιατι να συμβαινει!
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Από τη θεωρία έχουμε:
Νόμος των αερίων
Κινητική θεωρία αερίων (Β' Λυκείου)
Η βασική εξίσωση είναι: PV=nRT
όπου:
P πίεση αερίου
V διαθέσιμος όγκος
n ποσότητα αερίου σε mole (όχι μάζα)
R σταθερά
T θερμοκρασία αερίου σε Κέλβιν
Από την παραπάνω εξίσωση τα R και n είναι σταθερά (δεν προστίθεται αέρας στο λάστιχο), επομένως όταν αυξηθεί η θερμοκρασία θα αυξηθεί το γινόμενο PV. Αν ο όγκος είναι σταθερός τα πράγματα είναι απλά, έχουμε ισόχωρη μεταβολή και η πίεση αυξάνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Πιστεύω όμως ότι ο όγκος δεν είναι σταθερός, θα το κοιτάξω λίγο και θα επανέλθω.
Άγη μάλλον το σκεπτικό είναι ότι όσο αυξάνεται η πίεση μειώνεται η επιφάνεια του ελαστικού που πατάει στο δρόμο και άρα μειώνεται η θερμότητα που παράγεται και οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας -> της πίεσης-> της μεταβολής της κορώνας του ελαστικού, δηλαδή της επιφάνειας που πατάει στο δρόμο ώσπου έρχεται σε ισορροπία.
"Με το ένα χέρι να αγγίζεις τ' άστρα και με το άλλο να ανακατεύεις τη λάσπη"
Μιχάλης Δερτούζος
"Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες"
Δεν ξέρω εάν προσθέτω κάτι και με επιφύλαξη για τους υπολογισμούς μου:
Ας πούμε ότι έχουμε κρύο ελαστικό υπό σκιά, χωρίς φορτίο, αραχτό, η θερμοκρασία περιβάλλοντος (αέρα υπό σκιά) είναι 10 C και μετράμε πίεση 34 psi η οποία μας έχει βολέψει αφάνταστα και ξέρουμε ότι με αυτήν την πίεση το ελαστικό μας φτάνει γρήγορα σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Αν υποθέσουμε ότι στο παραπάνω ελαστικό, υπό τις ίδιες συνθήκες πλην θερμοκρασίας, μετά από κάποιες ώρες η θερμοκρασία περιβάλλοντος (αέρα υπό σκιά) ανέβει στους 35 C (ΔΤ = 35-10 = 25 C), τότε η πίεση που θα μετρήσουμε θα είναι 37,575 C (αύξηση 0,143 psi ανά βαθμό C).
Νομίζω λοιπόν ότι έχει νόημα το καλοκαίρι να έχουμε αυξημένες πιέσεις σε σχέση με το χειμώνα.
edit: άψογος ο georgio από πάνω και για να γίνει περισσότερο κατανοητό βάλτε στην καταστατική εξίσωση, όπου P = δύναμη/επιφάνεια. Με σταθερό τον όγκο και το φορτίο (δύναμη) που δέχεται το ελαστικό αυτό που αυξομειώνει αντιστρόφως ανάλογα με τη θερμοκρασία είναι η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.