Σύμφωνοι αλλα ποιος ζει ποιος πεθαίνει μεχρι την Παρασκευή...
Υ.Γ.
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλα είχα την εντύπωση ότι μια λάμπα μπορεί να καεί από υπερβολική ΙΣΧΥ και όχι μόνο από υπερβολικό ρεύμα..
Της εντυπώσεως τούτης δοθείσης, αν σε μια λάμπα π.χ. 25W/12V δώσουμε 36V και 1 Ampere, η λάμπα θα καεί χωρίς να περασει το nominal ρευμα των 2 Amperes..
(πράγμα που ΔΕΝ θα πάθει η ασφάλεια..)
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
Κοίτα, απο ισχύ μπορεί να καεί μια λάμπα.
Πχ έχεις μια παροχή ηλ. ρεύματος που δίνει 12v / 400Α (θεωρητικά).
Μια λάμπα 25watt στα 12 βολτ θα "τραβήξει" 2.06Α βάση του νόμου του ΩΜ, χωρίς να καεί.
Αν της δώσεις 36volt τότε θα πρέπει να περάσουν απο μέσα της 6Α και για να την "παλέψει" πρέπει να είναι 225watt, του τέστιν +200watt απο τα 25 που είναι η λάμπα, οπότε είσαι σωστός στην διατύπωσή σου
Σε γενικές γραμμές οι ασφάλειες δεν προστατεύουν την συσκευή απο την καταστροφή, αλλά το καλώδιο. Ακόμα και σε πλακέτα (τυπωμένο κύκλωμα) τις ασφάλειες τις βάζουμε για να προστατέψουμε τις "πίστες" (γραμμές) του τυπωμένου απο φωτιά, καταστροφή και όχι τα εξαρτήματα.
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).
Με βρίσκεις σωστό γιατί δεν καταλαβες τι ακριβώς είπα...
Αν τροφοδοτήσουμε μια λάμπα 25W/12V από μια πηγή τάσης εξόδου 36V και ισχύος 36W (για να μην μπλέκουμε με VA) η λάμπα θα καει από υπερταση και όχι από μεγάλο ρευμα...
Οπότε με θεωρείς πεθαμενο για να μου βαζεις link με τον Νόμο του Ohm..![]()
Magic people Voodoo people
Λοιπόν παίδιά θα πω πως "έλυσα" το πρόβλημα μου μήπως και βοηθήσει κανένα στο μέλλον.(Το "ελυσα" το βάζω σε "" γιατί κάποιος μπορεί να μην το θεωρεί λύση(βλέπε μειονέκτημα στο τέλος), για εμένα πάντως είναι κομπλέ)
Ξεκινάω.
Lifan 110 σε C50.
Στην αρχή για κάποιο λόγο για μερικούς μήνες δούλευε κανονικά, μέχρι που άρχησε να μου καίει λάμπες.Όσο πήγαινε γινόταν και χειρότερα, στην αρχή μου καιγε μία λάμπα τη βδομάδα μετά μία λάμπα τη γκαζιά!
Σκέφτηκα, ότι μάλλον είναι μπαταρία γιατί είχα ακούσει ότι το κάνουν αυτό τα παπάκια.Την άλλαξα και δεν έγινε δουλεειά.
Μετά ξεκίνησα τις μετρήσεις με το πολύμετρο και βλέπω ότι στη μπαταρία πάνε 17-18V.
Λέω ανωρθωτής...Βάζω με "πατέντα" του lifan, ξαναμετράω την μπαταρία και ήταν ψιλοφυσιολογικά τα πράγματα 15-15,5V.Όμως λάμπες πάλι έκαιγε.
Μετά σκέφτηκα ότι εφόσον στην μπαταρία μου πάει σχεδόν φυσιολογικό ρεύμα, τότε το πρόβλημα είναι μόνο οι λάμπες, άρα αν πάρω ρεύμα από την μπαταρία (γιατί αυτά τα μηχανάκια πέρνουν εναλασσόμενο από τα πηνία κανονικά) τότε θα είμαι ενταξει.
Αυτό έγινε πάρα πολύ απλά, το μόνο δύσκολο είναι να βρω ποια καλόδια είναι, η μετατροπή είναι απλούστατη!
Στην ουσία θέλουμε το καλώδιο που παίρνει ρεύμα ο διακόπτης των φώτων(στον οποίο συνδέονται όλα τα φώτα που παίρνουν εναλασσόμενο,δηλαδή το μποστά φανάρι και το πίσω πορείας), και ένα καλώδιο που παίρνει από τη μπαταρία. πχ εγώ βρήκα το λαμπάκι του νεκρού!(για αυτούς που δεν ξέρουν αυτά βρίσκονται μέσα στο μποστά φανάρι)
Άρα η μετατροπή είναι, να ξεσυνδέσεις τη φύσα που παίρνει ο διακόπτης των φώτων(εναλλασσόμενο, κίτρινο καλώδιο αν δεν κάνω λάθος) και να εννώσεις(με ένα καλώδιο 10cm) με τη φύσα που παίρνει το λαμπάκι του νεκρού(συνεχές),χωρίς να αποσυνδέσεις το λαμπάκι του νεκρού εννοείται.
____________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________
Λοιπόν συνοπτικά για όποιον βαριέται να διαβάσει....
Λύσεις για εμένα:
Πολύ ρεύμα στην μπαταρία---> Ανωρθωτής Lifan
Καμένες Λάμπες---> Αποσύνδεση φύσας διακόπτη φώτων και σύνδεση με ένα μικρό καλώδιο με τη φύσα του λαμπακίου του νεκρού(χωρίς να την αποσυνδέσουμε)
Πλεονεκτήματα μετατροπής ----> 1) Προφανώς δεν καίγονται οι λάμπες 2)δεν έχουμε σκαμπανεβάσματα στα φώτα ανάλογά με το γκάζι 3) έχουμε φώτα και με σβηστή τη μηχανή αν θέλουμε
Μειονεκτήματα-----> 1)Αν κοινούμαστε μόνο νύχτα άρα έχουμε ανοικτά τα φώτα συνέχεια για καμιά 15αριά μέρες τότε δεν θα προλαβαίνει να φωρτίσει τη μπαταρία.
Βέβαια αν κινηθείς έστω και λίγο μέρα με σβηστά τα φώτα τη φωρτίζει στο μπάμ.
Αυτά....Έγραψα όλο αυτό μήπως και βοηθήσει κάποιον άλλο.Για εμένα αυτή η λύση δουλέυει απροβλημάτιστα κάνα 2μηνο τώρα ενώ είχα σοβαρό πρόβλημα!
Δηλ. το λαμπακι της νεκρας αναβει και με σβηστό το μηχανακι..??
Αφου το ψιλοκατεχεις το γαργαλεμα γιατί δεν ξηγήθηκες μια ανορθωση/σταθεροποίηση στο κιτρινο καλώδιο (πριν τις λαμπες) για να μην σκέφτεσαι τι θα γίνει με την μπαταρία..??
1. Ναι ανάβει με σβηστό το μηχανάκι. Προφανώς εννοώ με το διακόπτη(που μπαίνει το κλειδί) στο on!
Αν το καλοσκεφτείς είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανάβει γιατί η δουλειά του είναι να δεις ότι είναι στο νεκρό πριν πατήσεις τη μανιβέλα!
Αρα φώτα έχει με σβηστό όταν είναι στο ον ο διακόπτης που μπαίνει το κλειδί και συγχρώνως ο διακόπτης των φώτων!
Και γενικά με σβηστό το μηχανάκι (και το διακόπτη στο on) ανάβει (και άναβε από παλιά, δεν άλλαξα κάτι) ότι παίρνει ρεύμα από τη μπαταρία!
Δηλαδή τα φλάς, το λαμπάκι του νεκρού(άρα και τα φώτα πλέον, αν θέλουμε), και το φως στο πίσω φανάρι όταν πατήσεις το φρένο.
2. Μακάρι να το κατείχα φίλε OldMan να του βάλω και ανεμογεννήτριες πάνω!Αλλά δεν ξέρω καν πως θα γινόταν αυτό που μου είπες!
Σωστός ναι!Αν το είχα σκεφτεί πριν "λύσω" το πρόβλημα θα το είχα κάνει!
Απλά τώρα δεν έχω κάποιο θέμα, και το προτιμώ έτσι γιατί δεν έχω και τα σκαμπανεβάσματα με το γκάζι και έχω βρει την υγειά μου!
Επίσης να πω ότι το "Μειονέκτημα " που αναφέρω το κατάλαβα γιατί στην αρχή δε μπορούσα να βρω τη φύσα του διακόπτη και είχα συνδέσει αμέσως στα φώτα!
Άρα τα φώτα άναβαν μέρα νύχτα με το που άνοιγες το διακόπτη που μπαίνει το κλειδί!Οπότε μετά από καμιά 20αρια μέρες μου ξεφώρτισε η μπαταρία!Μετά αναγκαστηκά βρήκα τη φύσα του διακόπτη και το πόβλημα λύθηκε!