Σελίδα 4 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 46 έως 60 από 68

Θέμα: Χιόνια και αλυσιδες

Μέλος
    Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει αυτό που θα γράψω, αλλά διαβάστε κ αυτή την άποψη.
    Εδώ κ 5 χρόνια, από αρχές Δεκεμβρίου ως αρχές Απριλίου βγάζω τα θερινά ελαστικά ο τοποθετώ ζανταρισμένα μια τετράδα χειμερινά, τα λεγόμενα χιονολάστιχα.
    Πηγαίνω συχνά σε χιονοδρομικά κ κινούμαι σε χιονισμένα οδοστρώματα.
    Η οδική ασφάλεια στο χιόνι είναι άριστη κ γλιτώνω το βάλε,-βγαλε σε αλυσίδες.
    Ενδεικτικά, δείτε ένα βιντεάκι από το Μαίναλο.
    Κατάβαση από χιονοδρομικό προς Βυτίνα.
    Για όσους βιάζονται , σε δουν από το 3':00" κ μετά.

Lock up the wolves Το avatar του/της harris_x
    Administrator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Panos760 Προβολή μηνύματος
    Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει αυτό που θα γράψω, αλλά διαβάστε κ αυτή την άποψη.
    Εδώ κ 5 χρόνια, από αρχές Δεκεμβρίου ως αρχές Απριλίου βγάζω τα θερινά ελαστικά ο τοποθετώ ζανταρισμένα μια τετράδα χειμερινά, τα λεγόμενα χιονολάστιχα.
    Πηγαίνω συχνά σε χιονοδρομικά κ κινούμαι σε χιονισμένα οδοστρώματα.
    Η οδική ασφάλεια στο χιόνι είναι άριστη κ γλιτώνω το βάλε,-βγαλε σε αλυσίδες.
    Ενδεικτικά, δείτε ένα βιντεάκι από το Μαίναλο.
    Κατάβαση από χιονοδρομικό προς Βυτίνα.
    Για όσους βιάζονται , σε δουν από το 3':00" κ μετά.

Υπάρχει πολύς κόσμος που το κάνει αυτό και μάλιστα κάποια μεγάλα συνεργεία προσφέρουν και φύλαξη των ελαστικών για την σεζόν που δε χρησιμοποιούνται.

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από harris_x Προβολή μηνύματος
    Υπάρχει πολύς κόσμος που το κάνει αυτό και μάλιστα κάποια μεγάλα συνεργεία προσφέρουν και φύλαξη των ελαστικών για την σεζόν που δε χρησιμοποιούνται.
    Ναι, το έχω ακουστά.
    Το κόστος ελαστικών είναι αρθοιστικά πολύ μικρότερο από το να αγοράζεις κουβέρτες κ αλυσίδες, οι οποίες τελικά πολύ σύντομα θα καταστραφούν.
    Σκέψου κ το άλλο.
    Πολύ συχνά διασχίζεις δρόμους που έχουν χιόνι, στη συνέχεια καθαρίζουν κ μετά στρίβεις για έναν προορισμό που έχει ξανά χιόνι, μετά καθαρίζει κλπ.
    Τι θα κάνουμε;
    Θα σταματάμε κάθε τόσο να βγάζουμε κ να βάζουμε αλυσίδες;
    Με αυτά τα λάστιχα κινείσαι αθόρυβα, με σχετικά υψηλές ταχύτητες στο χιόνι.
    Κ επειδή δεν υπάρχει μεγάλη φθορά γιατί κινούνται μόνο 3 μήνες, μπορούν να κρατήσουν μια δεκαετία..
    Φυσικά, πρέπει να είναι ζανταρισμένα, για να αποφεύγεται η φθορά τους κ η ζυγοστάθμιση.
    Επομένως, μαζί με τα λάστιχα, πάρτε κ μια τετράδα μεταχειρισμένες σιδερένιες ζάντες.
    Έχει γέλιο η φάση όμως.
    Εγώ με απλό δικινητο hatchback κινούμαι σε χιονισμένα οδοστρώματα με άνεση, ενώ μεγάλα κ βαριά τετρακίνητα με θερινά ελαστικά, ακινητοποιούνται κ σπινάρουν ατελείωτα..

Εδώ έχω ένα διασκεδαστικό περυσινο βίντεο όπου κινούμαι στο χιόνι.
    Για όσους βιάζονται πολύ, ας δουν από το 6':25" κ μετά.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της lospsi
    Προσωπικά, έχω πάρει χιονοκουβέρτες. Δεν θυμάμαι το μοντέλο, της Michelin gripκάτι νομίζω.

Γενικά, είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση αλλά θέλει εξοικείωση πάλι. Εγώ ψιλοδυσκολεύτηκα αλλά μιλάμε για 1 τοποθέτηση κάθε 3-4 χρόνια (Αθήνα). Μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι θα πρέπει να μπορεί να κινηθεί το αυτοκίνητο περίπου μισό μέτρο εμπρός για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση, αυτό καμιά φορά είναι δύσκολο (πχ αν είναι σταθμευμένο). Εγώ πέρσι στα χιόνια, πήρα και ένα μικρό φτυαράκι να κάνω λίγο χώρο μπροστά. Στην άσφαλτο κινείσαι πιό άνετα από ότι με αλυσίδες αλλά δεν είναι για πολλά πολλά γιατί θα σκιστεί το πανί.
    Βασανισμένη μηχανόβια ψυχή...

Μέλος Το avatar του/της geioann
    Ναι, το έχω ακουστά.
    Το κόστος ελαστικών είναι αρθοιστικά πολύ μικρότερο από το να αγοράζεις κουβέρτες κ αλυσίδες, οι οποίες τελικά πολύ σύντομα θα καταστραφούν.
    Αν μένεις σε περιοχή όπου η χιονόπτωση είναι σχεδόν καθημερινή ή πολύ συχνή ναι συμφέρει να βάλεις χειμερινά λάστιχα. Όπως επίσης και αν κάθε σκ είσαι σε χιονοδρομικό κέντρο. Αν όμως μένεις σε πεδινές περιοχές όπου χιονίζει 1 φορά τα 5 χρόνια δεν συμφέρουν τα λάστιχα.
    4 λάστιχα κάνουν 500-600 ευρώ (για τις δικές μου διαστάσεις τουλάχιστον) και θα πρέπει να τα αλλαζεις κάθε τετραετία ακόμα και αν δεν είναι φθαρμένα. Ένα σετ αλυσίδες καλής ποιότητας με ευκολο βάλε βγάλε κοστίζουν Μαξ 150 ευρώ και τις έχεις για μια ζωή ή μέχρι να αλλάξεις αυτοκίνητο! Άσε που οι αλυσίδες μπορούν να σε βοηθήσουν και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις πέρα από χιονι-παγο. Σε λάσπη, σε άμμο κλπ

Όπως είπε και ο νεοσσός πιο πάνω κάθε φθινόπωρο κάθομαι στο γκαράζ και κάνω πρόβα την τοποθέτησή τους. Αν δεν ξέρεις να τις τοποθετείς είναι σαν να μην τις έχεις καθόλου στο πορτμπαγκάζ. Σου είναι άχρηστες.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της borgiriadis1
    Το έχω και εγώ ακουστα αυτό με τα χειμερινά λάστιχα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα με πείραζε να πάρω μια τετράδα ζάντες και να έχω πάνω χειμερινά. Κ γνωρίζω συνεργείο που σου τ αποθηκεύει.
    Τα ερωτήματα εδώ είναι 2:
    -Πόσο καλά δουλεύουν στο χιόνι (μην χρειάζεται και αλυσίδες και τελικά κάνω μια τρύπα στο νερό)
    -Και σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας είμαι καλυμμένος που δεν θα έχω αλυσίδες ή θα προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας?

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από borgiriadis1 Προβολή μηνύματος
    Το έχω και εγώ ακουστα αυτό με τα χειμερινά λάστιχα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα με πείραζε να πάρω μια τετράδα ζάντες και να έχω πάνω χειμερινά. Κ γνωρίζω συνεργείο που σου τ αποθηκεύει.
    Τα ερωτήματα εδώ είναι 2:
    -Πόσο καλά δουλεύουν στο χιόνι (μην χρειάζεται και αλυσίδες και τελικά κάνω μια τρύπα στο νερό)
    -Και σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας είμαι καλυμμένος που δεν θα έχω αλυσίδες ή θα προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας?
    Έχω πάντα μαζί μου τις αλυσίδες, για τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά κ για ενδεχόμενο έλεγχο.
    Η πλάκα είναι πώς 5 χρόνια τώρα δεν μου έχουν χρειαστεί ποτέ.
    Σε χιονισμένο οδόστρωμα χωρίς ανηφόρες, ακόμα και με συνεχόμενες στροφές, το αμάξι είναι πολύ σταθερό κ οδηγείς σαν σε καθαρό οδόστρωμα.
    Το πρόβλημα είναι σε εκκινήσεις από στάση, όταν ο δρόμος έχει μεγάλη κλίση.
    Εκεί χρειάζεται προσοχή με το γκάζι, για να μην σπινάρουν οι Ρόδες κ χαθεί η πρόσφυση.
    Αυτό είναι όμως κάτι που προβλέπεται κ ξεπερνιέται με λίγη φόρα.
    Ίσως η μοναδική φορά που αναγκάστηκα να γυρίσω, ήταν σε ένα χωριό στα Πιέρια, που 2,5 χλμ πριν φτάσω ο δρόμος ήταν παγωμένος κ με μεγάλη κλίση.
    Ακόμη και αλυσίδες να φορούσα, έπρεπε να είχα τετρακίνητο όχημα κ να βάλω κ στις 4 Ρόδες, αλλιώς θα γλιστρούσα στον γκρεμό.
    Χωρια που στην επιστροφή θα είχα κατηφόρα κ δεν με έσωνε τίποτα.
    Πάντως, στην χιονοκαταιγίδα του 2022 τα κατάφερα καλά, ακόμη και σε 10 πόντους χιόνι.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της motojojo
    Champion 2ης Βουνίσιας
    Στο χιόνι δουλεύουν άψογα. Δεν χρειάζονται αλυσίδες.

Νομίζω χάνουμε την ουσία. Καλά τα χιονολάστιχα αλλά δεν ειναι για 1-2 φορές το χρόνο χιόνι (και αν).
    Τη λυση αυτη ακολουθειται σε περιοχές που έχει πολύ συχνα χιονι. Αμα ζεις σε ορεινο περιβάλλον ή πας κάθε σκ για σκι κλπ. Όταν ζουσα γερμανια είχε καθε μερα θερμοκρασίες υπο το μηδεν και αμα χιονιζε αρκετοι δρομοι εμεναν καλυμένοι για πολύ καιρό. Ακόμα περισσότερο σε πιο βορειες χώρες.

Στην Ελλάδα που στα πεδινα θα χιονίσει βαριά μια φορά (και όχι καθε χρόνο) και την επομένη θα λιώσουν δεν αξίζει τον κόπο ουτε το κόστος ούτε η διαδικασία. Για ενα σετ 195-55-15 λαστιχα και μτχ ατσαλινες ζαντες απο το ebay μου ειχε βγει πριν 10 χρόνια κοντά 500 ευρώ. Και φυσικά οι λαστιχαδες δεν τα αποθηκευουν ουτε τα αλλάζουν τζάμπα. Υπολόγισε κανα 30αρι το εξάμηνο για την αποθήκευση και κανα 15αρι για την αλλαγή. Αυτό vs αλυσιδες των 40-50 ευρώ, μια χαρα η αλυσιδιτσα για ώρα ανάγκης και χαλάλι το βαλε/βγαλε.

Μέλος
    Το θυμήθηκα το χωριό στα Πιέρια που βρήκα πάγο.
    Λέγεται Φτέρη.
    Στην αρχή του βίντεο φαίνεται η έντονη ανηφόρα με τον πάγο.
    Ως συνήθως, η κάμερα, λόγω ευρυγώνιου, δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά την κλίση.

Μέλος
    Τα Bridgestone Blizaak που έχω τώρα τα αγόρασα πριν 2 χρόνια 330€.
    Πριν είχα τα pirelli ultragrip 8 που τα πήρα μεταχειρισμένα, άντεξαν 3 χρόνια κ κόστισαν 120€.
    Ζάντες μεταχειρω είχα βρει την τετράδα 80€.
    195-60-15.
    Έχω τεράστια αποθήκη στο σπίτι κ χωράνε τα πάντα.
    Η αλλαγή των ελαστικών στον μάστορα κοστίζει 10€ με απόδειξη ή 5€ χωρίς.
    Τα λάστιχα αυτά μου χρειάζονται γιατί πηγαίνω πολύ συχνά σε χιονοδρομικά κ γενικά, σε μέρη με χιόνι.
    Συμφωνώ πως κάποιος που δεν κάνει τις δικές μου διαδρομές, δεν αξίζει να τα βάλει.
    Να συμπληρώσω ακόμη πως τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι ένα αξεσουάρ, κάτι πρόσθετο, αλλά κανονικά ελαστικά που έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση στον στεγνό δρόμο με τα θερινά.
    Κάνουν λίγο περισσότερο θόρυβο όμως.
    Βάζοντας τα, ουσιαστικά, εξοικονομείς χιλιόμετρα από τα θερινά.
    Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός

Παλαιό μέλος Το avatar του/της PaNick67
    Υπάρχει και η λύση τών ελαστικών τεσσάρων εποχών, τα οποία πλέον έχουν καλά χαρακτηριστικά το καλοκαίρι και όσα έχουν την χιονονιφάδα με τις 3 κορυφές, έχουν και αξιόλογες ικανότητες στο χιόνι.
    Κάποτε ήταν ακριβά αρκετά πλέον κοστίζουν +20€ η τετράδα από το ανάλογο καλοκαιρινό.
    Στην επόμενη αλλαγή θα τα προτιμήσω.

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από PaNick67 Προβολή μηνύματος
    Υπάρχει και η λύση τών ελαστικών τεσσάρων εποχών, τα οποία πλέον έχουν καλά χαρακτηριστικά το καλοκαίρι και όσα έχουν την χιονονιφάδα με τις 3 κορυφές, έχουν και αξιόλογες ικανότητες στο χιόνι.
    Κάποτε ήταν ακριβά αρκετά πλέον κοστίζουν +20€ η τετράδα από το ανάλογο καλοκαιρινό.
    Στην επόμενη αλλαγή θα τα προτιμήσω.
    Προτείνω να μην το κάνεις.
    Υπόσχονται πολλά, αλλά στο χιόνι δεν έχουν τόσο καλή απόδοση κ θα το διαπιστώσεις στο πρώτο χιόνι που θα πατήσεις κ θα με θυμηθείς.
    Τα ελαστικά 4 εποχών κάνουν μόνο για SUV με τετρακίνηση, για να δώσουν στο όχημα λίγη παραπάνω πρόσφυση από τα θερινά.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της PaNick67
    Προτείνω να μην το κάνεις.
    Υπόσχονται πολλά, αλλά στο χιόνι δεν έχουν τόσο καλή απόδοση κ θα το διαπιστώσεις στο πρώτο χιόνι που θα πατήσεις κ θα με θυμηθείς.
    Τα ελαστικά 4 εποχών κάνουν μόνο για SUV με τετρακίνηση, για να δώσουν στο όχημα λίγη παραπάνω πρόσφυση από τα θερινά.
    Περιεργο αυτο που λες, εχω φιλους σε Ελλαδα κι εξωτερικο που τα εβαλαν και ειναι πολυ ευχαριστημενοι. Στους δυο τελευταιους χιοναδες της Αθηνας κυκλοφορουσαν χωρις προβλημα, καλα οι του εξωτερικου δεν αλλαζουν λαστιχα και γι αυτο τα προτιμουν, αλλα πες οτι εκει δεν εχουν το δικο μας καλοκαιρι. Το μονο που με κρατησε την τελευταια φορα ηταν τα +80€ στην τετραδα και δεν τα εβαλα. Σε οσες δοκιμες εχω δει μπορει να μην ειναι καλα οσο τα αμιγως χειμερινα αλλα σε σχεση με θερινα, η μερα με την νυχτα

Σιδεροφαγος... Το avatar του/της DoctoR_k6
    Τα allseason ελαστικα εχουν αναβαθμιστει πολυ και καποιος που δεν μενει στο βουνο και αντιμετωπιζει τρελες συνθηκες μπορει να τα βαλει πολυ ανετα.
    Δειτε και αναλογα τεστ που γινονται εξω.
    Γιατι καποιος να μην βαλει πχ. CrossClimate και να το δουλευει ολο τον χρονο και να μπει σε διαδικασια τραμπαρισματος?
    Επειδη εχω δουλεψει 2 διαφορετικες τετραδες σε Crossclimate πιστεψτε κανουν τρομερη δουλεια.
    Και για τις υπολοιπες εποχες που δεν εχει χιονι δουλευουν αψογα.

Μην πατε στα λιμανακια το καλοκαιρι να στριψετε βεβαια ουτε για ταρζανιες ειναι...υπαρχει και ενα οριο προφανως.
    Ride(s) the wind of change...

Παλαιό μέλος Το avatar του/της borgiriadis1
    Απ' ότι καταλαβαίνω δεν αξίζει η αγορά ζαντών και χειμερινών ελαστικών (αφού θα χρειαστεί και κουβέρτες). Επίσης εγώ μένω Λάρισα οπότε δεν είναι και μεγάλη η ανάγκη για χειμερινά λάστιχα (για κουπιά είναι μεγαλύτερη η ανάγκη ). Για 2-3 φορές το χρόνο που θα χρειαστούν και αν νομίζω οτι το κόστος είναι αποτρεπτικό (2-3 φορες το χρόνο πάω στην Ηγουμενίτσα και φοβάμαι μην βρω χιόνι στην Εγνατία).
    Οπότε επιστρέφουμε στη λύση της χιονοκουβέρτας ή αλυσίδας.
    (Πάντως που ρώτησα βρήκα και ζάντες με 120€ και λαστιχά που τα αποθηκεύει και στα αλλάζει με 20€ το χρόνο.)
    Πάτα το 0

Σελίδα 4 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Μιας και τα πρωτα χιονια πεσανε
    από jimmis5 στο forum Οδήγηση: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 14/12/2010, 08:38
  2. Το www.busa.gr και στα Χιόνια ...
    από busa.gr στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 31/12/2008, 11:34
  3. Πάει και στα χιόνια
    από hidefnick στο forum Όλα τα μοντέλα χωρίς δική τους κατηγορία...
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 18/10/2008, 12:28
  4. Αλυσιδες στα τουτου (και δη στα 4Χ4)
    από el_hymador στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 60
    Τελευταίο μήνυμα: 21/02/2008, 18:30
  5. Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 05/12/2003, 14:42

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία