Δεν νομίζω ότι πρόκειται περί ανακρίβειας. Δεν έχει υποπέσει κανένα αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα στην αντίληψη μου που να έχει ψεκασμό (και φυσικά καταλύτη) και να μην διαθέτει αισθητήρα(ες) λ. Φυσικά επειδή δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζω όλα, αν έχεις κάποιο παράδειγμα, ανέφερε το. Αν βέβαια αναφέρεσαι σε ειδικές περιπτώσεις (όπως ECU's αγωνιστικού τύπου όπως MoTEC, EFI κτλ.) δεν έχω προσωπική εμπειρία και πάνε πολλά χρόνια από τότε που κοίταζα τις προδιαγραφές τους.Αρχικά δημιουργήθηκε από xxxristos
AYTO EINAI ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ Δ Ε Ν ΙΣΧΥΕΙ!
Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι μεν σωστά, αλλά ως επί το πλείστον τα έχω συναντήσει σε κινητήρες diesel άμεσου ψεκασμού και κυρίως στην επαλήθευση των τιμών πίεσης στον κανόνα (μπεκιέρα) ψεκασμού και της πίεσης εισερχόμενου αέρα.
Επίσης συνεχίζοντας την αναδρομή, να σου θυμίσω ότι η Ford αρχικά χρησιμοποιούσε VAF (Volume Air Flow), και μετά όπως αναφέρεις MAF (Mass Air Flow) σε συνδυασμό με αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα.
Επίσης υπάρχουν διατάξεις που χρησιμοποιούν ΜΑP sensor (Manifold Air Pressure) που όμως διαθέτει και ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι στα περισσότερα αυτοκίνητα (τουλάχιστον στη μάρκα που έχω προσωπική εμπειρία), ο λ ΝΟ1 δουλεύει σε closed loop σε σταθερό ή αργά αυξανόμενο γκάζι, ενώ σε βαθιά πατήματα γυρνάει σε open loop, φυσιολογικά αφού δεν μπορούμε να έχουμε επιτάχυνση με στοιχιομετρικό μείγμα (ή τέλος πάντων θέλουμε εμπλουτισμό μείγματος).
Οπότε σύμφωνα με αυτά που γράφεις είναι και feedback και input?
Κάτι που έχει ξεφύγει από τη συζήτηση, είναι ότι λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας περί εκπεμπομένων ρύπων, δεν αρκεί (στους κατασκευαστές) να υπολογίσουν την ποιότητα των καυσαερίων, αλλά πρέπει να επαληθεύουν κιόλας έτσι ώστε όταν από μηχανικό-ηλεκτρικό σφάλμα και προφανή λειτουργία εκτός προδιαγραφών, αυτό να ανιχνεύεται εγκαίρως. Απλά να αναφέρω ότι ένα σημείο της Ευρωπαικής νομοθεσίας, προβλέπει ότι για τα Χ πρώτα χιλιόμετρα (ήταν 80000 αλλά νομίζω ότι με το Euro 4 πήγε 100.000 και σύντομα πάμε για Euro 5 - αυτά για τα αυτοκίνητα) και τα Χ πρώτα χρόνια (παρομοίως νομίζω ότι ήταν 5), οποιαδήποτε βλάβη στο σύστημα ψεκασμού που προκαλέσει αύξηση των ρύπων πρέπει να καλυφθεί από τον κατασκευαστή (φτάνει να μην έχουμε βάλει το χεράκι μας και να ικανοποιούμε τα προβλεπόμενα διαστήματα συντήρησης).
Που'ναι ο δίσκος , ΟΕΟ, που'ναι ο δίσκος (δις).
ΣΗΜ: θα ήθελα λίγες πληροφορίες παραπάνω σχετικά με τον wideband λ από το Focus που τον σήκωσες (είχε δύο λ ή έναν). Ειλικρινά είχα την εντύπωση (χωρίς να το έχω ψάξει) ότι οι λ που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές είναι narrow band.
ΣΗΜ 2: επειδή πιστεύω ότι ο goatbarber έχει αρχίζει και μας βρίζει, νομίζω ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επενδύσει σε ένα Power Commander και λίγο χρόνο σε κάποιο δυναμόμετρο. Προσωπικές εμπειρίες κατόπιν pm.