Αρχικά δημιουργήθηκε από stavrogin
Να πω και γω δυο ασχετα αλλα σχετικα.Οταν ημουν στο στρατο επεσε στα χερια μου ενα απο τα πολυ διδαχτηκα κυριολεχτικα βιβλια του Γες.Ηταν μεταφραση στα ελληνικα,μιας αγγλικης μελετης του 1909 των μεθοδων διοικιτικης μεριμνας,υποστιριξης μεταφορας του σταρτου του αλεξανδρου βασισμενο απ'ευθειας στους συνχρονους του ιστορικους,που αναφερθηκαν.Οταν οι αγγλοι χρειαστηκαν να επεμβουν στην Μεση ανατολη ,επρεπε πρωτα να επιβιωσουν στην ερημο κι επειτα να δωσουν τις μαχες τους.
Απο την αναγνωση καταλαβα οτι:
α)Η μαχη απο μονη της ειναι το εσχατο γεγονος μιας εξτρατειας.
β)Οτι ο αλεξανδρος ηταν οντως μια στρατιωτικη ιδιοφυηα,και οτι το δυνατο του σημειο ηταν οτι μπορουσε να μεταφερει στα περατα του κοσμου μια στρατια στρατιωτων, υπηρετων, μαγειρων, πουτανων, αρχιτεκτονων, οπλουργων, τεχνιτων πασης φυσεως...ενα συστημα που γκρεμιζε αλλα και εχτιζε.Ο Τζεγκις χαν πιθανον να κατεκτησε πολυ περισσοτερα αλλα δεν εχτησε ουτε πετρα.
Καθε μεγαλοφυης ειναι και αφελης ταυτοχρονα. Οταν οσα γκρεμισε και εφτιαξε γιναν παλι ρημαδιο μετα απο 50-100 χρονια.Αλλα μηπως λεω μηπως,ηταν η αιτια των αλεξανδρινων χρονων,της ηγεμονιας του ελληνικου πνευματος οταν αυτο πια πεθαινε;
Φυσικα και ειναι κατακτητης,και σφαγεας και πολιτισμενος και αδερφη κι απολα.
Οπου μπλεκουμε την ηθικη με αυτα τα θεματα ακολουθει κατα ποδας η βλακεια
"Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Η ισχύς του δυνατοτέρου. Δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας. Ηθική και σφαγή είναι ασυμβίβαστα. Με το σπαθί δεν μπορείς να εκπολιτίσεις. Αυτό μου θυμίζει τη χούντα του Παπαδόπουλου, που έγινε "σεβαστός" με τα τανκς, για να μας επιβάλει τον δικό του "πολιτισμό". Συμφωνώ σε όλα που γράφεις, μόνο στο θέμα της "αδερφής" δεν έχω πειστεί, κι ας αναφέρεται από κάποιους συγγραφείς. Δεν πιστεύω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος...