Η αλήθεια είναι ότι για να πάρεις ένας αξιοπρεπές MTB, πρέπει να φτάσεις τα 750+ ευρώ τουλάχιστον. Το "κακό" με τα budget MTB, είναι η "υποχρεώση" τους για ανάρτηση μπροστά και σε αυτά τα λεφτα τα πιρούνια είναι γ.τ.π. Απλά ΔΕΝ δουλέυουν, προσθέτουν βάρος και χαλάνε τελικά την συμπεριφορά του ποδηλάτου. Με 500 ευρώ -κατά την άποψη μου- η λύση για μικτή χρήση στην Ελλάδα είναι ένα City - Hybrid, ΧΩΡΙΣ ανάρτηση (οχι Trekking προς θεού!!!) με την μόνη προϋπόθεση, να δέχεται φαρδιά ελαστικά από 45 και πάνω. Τα ελαστικά αυτά, ρίχνοντας τις πιέσεις πάνε μια χαρά στο χώμα και πίστεψε με, έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα και ενδιαφέρον να οδηγάς ένα "ξερό" ποδήλατο στο χώμα, παρά ένα "MTB" που το μπροστινό του χοροπηδά ανεξέλεγκτα. Με "ξερο" ποδήλατο έχω φτάσει στα "γαμίδια" στο χώμα και έχω περάσει από σαθρά με σπασμένη πέτρα, και όλα αυτά με ελαστικά 700 Χ 38... απείρως καλύτερη εμπειρία σε σχέση με ένα Ideal MTB του 500άρικου που έχω, με "ανάρτηση" μπροστά.
Ένα εξαιρετικό ποδήλατο που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία είναι το
Kona Dew, το οποίο είναι και μούν@ρος, με 650 Χ 48 ελαστικά (μπορεί να πάρει και περισσότερο μάλλον). Από σασμάν κτλ μην ασχοληθείς, κλαίν, ακόμα και οι πιο budget σειρές της Shimano μια χαρα δουλέυουν και είναι τρομερά αξιόπιστες. 1Χ, 2Χ, 3Χ, κλάιν επίσης... καλύτερα 3Χ για γενική χρήση, να έχεις μεγάλο εύρος. Ωραία φρένα έχει, υποδεχές για να του βάλεις φτερά - σχάρες και ότι άλλο θέλεις έχει και επίσης αργότερα με μικρό κόστος, το κάνεις tubeless, του βάζεις ένα
πιο 50-50 ελαστικό , ρίχνεις πίεσεις ακόμα και στα 20 psi και έχεις "αερόστρωμα" μπροστά και πίσω για να πηγαίνεις άρχοντας στο χώμα.
Όχι ΜΤΒ budget παιδιά, δεν κάνουν απολύτως τίποτα καλά, όπως και τα trekking αντίστοιχής τιμής.