Αρχικά δημιουργήθηκε από dmf
daz όταν αλλάζεις την προφόρτιση μεταβάλλεις το μήκος της διαδρομής.
Το μήκος της διαδρομής αυξάνεται γιατί μειώνεται το sag. Δλδ η ανάρτηση “κάθετε” λιγότερο, υπό το βάρος της μηχανής ή της μηχανής και του αναβάτη. Μέχρι εδώ είναι όπως τα ξέρω τα πράγματα. Εκείνο που δεν σκέφτηκα πριν, γιατί είχα στο μυαλό μου το ελατήριο σαν μονάδα και όχι σαν μέρος του συνόλου, και προκύπτει απ' τα παραπάνω, είναι πως το συμπιεσμένο ελατήριο παίρνει το μήκος της προφόρτισης απ' το βάρος της μηχανής. Δλδ παρόλο που μειώσαμε το μήκος του συμπιέζοντάς το αυτό το ξαναπήρε πίσω, σηκώνοντας τη μηχανή. (Αυτό εννοούσες και εσύ DrBig στο πρώτο ποστ?)
Δηλ όταν έγραφαέκανα λάθος. Το σωστό είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση θα ξανακαθίσει πάλι κατά 5 εκατοστά αφού πρώτα έχει σηκωθεί άλλα τόσα απ' την προφόρτιση του ελατηρίου. Πλέων η μηχανή μας θα είναι στο ίδιο ύψος έχοντας επάνω της 5 κιλά.Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Αν για παράδειγμα, πριν σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης, βάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό θα συμπιεστεί 3 εκατοστά. Αν εμείς σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης κατά 3 εκατοστά και μετά ξαναβάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό δε θα πάει πουθενά.
Και επειδή το θέμα έχει ψιλό φύγει απ' τα κιλά και το φορτίο, ο ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τις ανωμαλίες έτσι? Οπότε σε μια δεδομένη ανωμαλία η ανάρτηση θα συμπιεστεί το ίδιο, είτε έχουμε δώσει προφόρτιση είτε όχι. ...
Δηλ μεταβάλλεις την αρχική ενέργεια της αποσβενημένης ταλάντωσης που κάνει το αμορτισερ.
..Αλλά τώρα το ελατήριο θα έχει αποθηκευμένη περισσότερη ενέργεια. Καλά τα λέω μωρέ ή να φορέσω μόνος μου τη λευκή μπλουζίτσα μου?![]()
Εφόσον το ελατήριο επαναφοράς δεν αλλάζει η περίοδος επαναφοράς θα είναι η ίδια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η ταχύτητα επαναφοράς θα είναι ίδια!
Μεγαλύτερη προφόρτιση = μεγαλύτερη διαδρομή του αμορτισέρ = ταχύτερη επαναφορά.
* Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν διατηρείς την μάζα της μηχανής+αναβάτη σταθερα!
Αν αυξήσεις τη μάζα της μηχανής δηλ την φορτώσεις αυξάνεις την περίοδο επαναφοράς (δηλ γίνεται πιο αργή).
Η χρυσή τομή έρχεται όταν η προφόρτιση με το φόρτωμα αλληλοαναιρούνται.
Οπότε εγώ όταν προφορτίζω το ελατήριο χωρίς να βάζω βάρος, το κάνω όντος πιο νευρικό στην επαναφορά του. Σωστά?
Για να δούμε εγκρίνει ο oldman τα όσα λεω;![]()
Με λίγα λόγια.. Εκεί που νόμιζα πως τα λέω σωστά, κάτι μου ξέφυγε και τα είπα λάθος. Και εκεί που πίστεψα πως κάνω λάθος, ήμουν σωστός αλλά για λάθος λόγους Ότι να 'ναι.. Δεν ξαναγράφω εγώ στα τεχνικά, θα με κυνηγήσει ο man.![]()
![]()
![]()