Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 61 έως 75 από 92

Θέμα: Ρύθμιση αναρτήσεων νέου Tenere 660

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Αρχικά δημιουργήθηκε από dmf
    daz όταν αλλάζεις την προφόρτιση μεταβάλλεις το μήκος της διαδρομής.

Το μήκος της διαδρομής αυξάνεται γιατί μειώνεται το sag. Δλδ η ανάρτηση “κάθετε” λιγότερο, υπό το βάρος της μηχανής ή της μηχανής και του αναβάτη. Μέχρι εδώ είναι όπως τα ξέρω τα πράγματα. Εκείνο που δεν σκέφτηκα πριν, γιατί είχα στο μυαλό μου το ελατήριο σαν μονάδα και όχι σαν μέρος του συνόλου, και προκύπτει απ' τα παραπάνω, είναι πως το συμπιεσμένο ελατήριο παίρνει το μήκος της προφόρτισης απ' το βάρος της μηχανής. Δλδ παρόλο που μειώσαμε το μήκος του συμπιέζοντάς το αυτό το ξαναπήρε πίσω, σηκώνοντας τη μηχανή. (Αυτό εννοούσες και εσύ DrBig στο πρώτο ποστ?)
    Δηλ όταν έγραφα
    Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
    Αν για παράδειγμα, πριν σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης, βάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό θα συμπιεστεί 3 εκατοστά. Αν εμείς σφίξουμε τη βίδα της προφόρτισης κατά 3 εκατοστά και μετά ξαναβάλουμε στη σέλα 5 κιλά αυτό δε θα πάει πουθενά.
    έκανα λάθος. Το σωστό είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση θα ξανακαθίσει πάλι κατά 5 εκατοστά αφού πρώτα έχει σηκωθεί άλλα τόσα απ' την προφόρτιση του ελατηρίου. Πλέων η μηχανή μας θα είναι στο ίδιο ύψος έχοντας επάνω της 5 κιλά.
    Και επειδή το θέμα έχει ψιλό φύγει απ' τα κιλά και το φορτίο, ο ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τις ανωμαλίες έτσι? Οπότε σε μια δεδομένη ανωμαλία η ανάρτηση θα συμπιεστεί το ίδιο, είτε έχουμε δώσει προφόρτιση είτε όχι. ...

Δηλ μεταβάλλεις την αρχική ενέργεια της αποσβενημένης ταλάντωσης που κάνει το αμορτισερ.

..Αλλά τώρα το ελατήριο θα έχει αποθηκευμένη περισσότερη ενέργεια. Καλά τα λέω μωρέ ή να φορέσω μόνος μου τη λευκή μπλουζίτσα μου?

Εφόσον το ελατήριο επαναφοράς δεν αλλάζει η περίοδος επαναφοράς θα είναι η ίδια.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η ταχύτητα επαναφοράς θα είναι ίδια!
    Μεγαλύτερη προφόρτιση = μεγαλύτερη διαδρομή του αμορτισέρ = ταχύτερη επαναφορά.

* Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν διατηρείς την μάζα της μηχανής+αναβάτη σταθερα!

Αν αυξήσεις τη μάζα της μηχανής δηλ την φορτώσεις αυξάνεις την περίοδο επαναφοράς (δηλ γίνεται πιο αργή).

Η χρυσή τομή έρχεται όταν η προφόρτιση με το φόρτωμα αλληλοαναιρούνται.

Οπότε εγώ όταν προφορτίζω το ελατήριο χωρίς να βάζω βάρος, το κάνω όντος πιο νευρικό στην επαναφορά του. Σωστά?

Για να δούμε εγκρίνει ο oldman τα όσα λεω;

Με λίγα λόγια.. Εκεί που νόμιζα πως τα λέω σωστά, κάτι μου ξέφυγε και τα είπα λάθος. Και εκεί που πίστεψα πως κάνω λάθος, ήμουν σωστός αλλά για λάθος λόγους Ότι να 'ναι.. Δεν ξαναγράφω εγώ στα τεχνικά, θα με κυνηγήσει ο man.
    Sent from me using a computer.

αμουσο μελος Το avatar του/της DrBig

Για να δουλέψει σωστά μια ανάρτηση στα δύσκολα πρέπει να είναι ρυθμισμένη πολεμικά. Έτσι όμως χάνει τη φιλικότητά της. Δεν θέλω να φτάσω εκεί! Ποιος είμαι? Μια μέση ρύθμιση όμως θα ήταν πολύ καλύτερη απ' τη σούπερ βολταδόρικη και μόνο, που έχει τώρα.
    Εκει φαινεται η καλη αναρτηση, οταν μπορει να ειναι σφιχτη, πολεμικη οπως λες, αλλα να μην θυσιαζει την ανεση. Η αντιστοιχα, να να ειναι μαλακη, αλλα να αποσβενει αποτελεσματικα. Αν καβαλησεις ενα 950/990 θα καταλαβεις τι εννοω, και δεν εχουν ουτε καν μοχλικα.
    Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.

έκανα λάθος. Το σωστό είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση θα ξανακαθίσει πάλι κατά 5 εκατοστά αφού πρώτα έχει σηκωθεί άλλα τόσα απ' την προφόρτιση του ελατηρίου. Πλέων η μηχανή μας θα είναι στο ίδιο ύψος έχοντας επάνω της 5 κιλά.
    Και επειδή το θέμα έχει ψιλό φύγει απ' τα κιλά και το φορτίο, ο ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τις ανωμαλίες έτσι? Οπότε σε μια δεδομένη ανωμαλία η ανάρτηση θα συμπιεστεί το ίδιο, είτε έχουμε δώσει προφόρτιση είτε όχι. ...
    [/COLOR]

Δηλ μεταβάλλεις την αρχική ενέργεια της αποσβενημένης ταλάντωσης που κάνει το αμορτισερ.

..Αλλά τώρα το ελατήριο θα έχει αποθηκευμένη περισσότερη ενέργεια. Καλά τα λέω μωρέ ή να φορέσω μόνος μου τη λευκή μπλουζίτσα μου?

Εφόσον το ελατήριο επαναφοράς δεν αλλάζει η περίοδος επαναφοράς θα είναι η ίδια.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η ταχύτητα επαναφοράς θα είναι ίδια!

* Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν διατηρείς την μάζα της μηχανής+αναβάτη σταθερα!

Αν αυξήσεις τη μάζα της μηχανής δηλ την φορτώσεις αυξάνεις την περίοδο επαναφοράς (δηλ γίνεται πιο αργή).

Η χρυσή τομή έρχεται όταν η προφόρτιση με το φόρτωμα αλληλοαναιρούνται.

Οπότε εγώ όταν προφορτίζω το ελατήριο χωρίς να βάζω βάρος, το κάνω όντος πιο νευρικό στην επαναφορά του. Σωστά?

Για να δούμε εγκρίνει ο oldman τα όσα λεω;

Με λίγα λόγια.. Εκεί που νόμιζα πως τα λέω σωστά, κάτι μου ξέφυγε και τα είπα λάθος. Και εκεί που πίστεψα πως κάνω λάθος, ήμουν σωστός αλλά για λάθος λόγους Ότι να 'ναι.. Δεν ξαναγράφω εγώ στα τεχνικά, θα με κυνηγήσει ο man. [/B][/QUOTE]

Οσο παει και μπλεκεται πιο πολυ το πραμα!

Κατ'αρχην, να ξεκαθαρισουμε οτι η προφορτιση δεν συμπιεζει το ελατηριο. Νομιζουμε οτι το συμπιεζει, οταν η μηχανη καθεται στο κεντρικο σταντ γιατι βλεπουμε το κατω μερος του ελατηριου να ειναι ακινητο, ενω το πανω να κατεβαινει. Οταν ομως το ελατηριο αυτο υποστηριζει το βαρος της μηχανης, τοτε ειτε το εχουμε προφορτισει ειτε οχι, παλι το ιδιο μηκος θα εχει. Απλα η οποια προφορτιση θα μεταφραστει σε ανυψωση του πανω μισου της αναρτησης σε σχεση με το κατω μισο (του κυλινδρου της αναρτησης σε σχεση με το εμβολο). Με αλλα λογια η προφορτιση ανεβοκατεβαζει το πισω μερος της μηχανης. Αυτο και μονο αυτο. Σαν συνεπεια του προηγουμενου, αλλαζει και το λογο της αρνητικης με τη θετικη διαδρομη.

Παραδειγμα. Εστω ολικη διαδρομη 20εκ και ελατηριο προφορτισμενο με 7 εκ sag. Τοτε εχουμε 13 εκ 'θετικης' διαδρομης και 7 εκ 'αρνητικης'. Αν προφορτισουμε με 3 εκ sag, τοτε εχουμε 17 και 3 εκ διαδρομης αντιστοιχα. Το ελατηριο και στις δυο περιπτωσεις εχει το ιδιο μηκος και ως εκ τουτου την ιδια ενεργεια. Δεν αλλαζει κατι οσον αφορα τα χαρακτηριστικα της αποσβενημενης ταλαντωσης. Το μονο που αλλαζει ειναι οτι σε μια ανωμαλια που θα συμπιεσει την αναρτηση κατα 10εκ και η οποια κατοπιν θα εκταθει κατα 5εκ, στην δευτερη περιπτωση ο πισω τροχος μπορει να χασει την επαφη του με το εδαφος.

Ακομα το γεγονος οτι στην δευτερη περιπτωση, ο κωλος της μηχανης ειναι 4εκ πανω απο κει που θα επρεπε, ελαφρωνει αρκετα το πισω μερος ωστε να το κανει να φαινεται σκληροτερο.

Για βελτιωση του μπροστινου, εχεις δυο επιλογες. Βρισκεις ενα καλο αναποδο 2ο χερι που να μπαινει σχετικα ευκολα (νομιζω ενα μελος του φορουμ το εχει κανει ηδη) η βαζεις cartridge emulator με ελατηρια λαδια και γεφυρα. Νομιζω οτι 2η λυση θα δωσει πολυ καλα αποτελεσματα (αλλα οχι τοσο καλα οσο η 1η αν γινει σωστα).

Ο ΠΡΟΕΔΡΑΣ Το avatar του/της Anty12
    Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
    Παρε μια καλη αναρτηση πισω να τελειωνεις, η διαφορα θα ειναι μεγαλη. Ισως πλεον να μπορεις να βρεις και στο ebay, δεδομενου οτι πανε δυο χρονια που κυκλοφορει το μηχανακι.

Πάει ενάμισης χρόνος που είμαι στο καραούλι για καμιά ευκαιρία στο πίσω.
    Άμα δε δώκεις κάνα 800άρι ...δεν .......
    Στων χιλιομέτρων την ερημιά....
    ..... και στη σιωπή των χρονομέτρων

Παλαιό μέλος Το avatar του/της dmf

Ναι. Εχεις οδηγησει ποτε φορτηγο με καροτσα; Αν ναι τοτε θα εχεις δει οτι οταν εχεις αδεια την καροτσα και περασεις απο κανα σαμαρακι θα σε πονεσει η μεση σου
    Οταν ομως το φορτωνεις λογω του επιπλεοντος βαρους αργει περισσοτερο η επαναφορα.

Να τονισω οτι απο τεχνικα ουτε εχω ιδεα, αλλα το προσεγγιζω ως φυσικο φαινομενο.

It seems to me that Το avatar του/της OldMan
    Moderator
    Όταν η πίεση που ασκεί μια ανωμαλία σε ένα ελατήριο το συμπιέζει 5cm για παράδειγμα, η ίδια πίεση θα χρειαστεί για να το συμπιέσει κατά 5cm είτε το έχουμε προφορτίσει , είτε όχι.
    Τσου ...
    Εάν η δύναμη που χρειάζεται για την συμπίεση των πρώτων 5 cm του ελατηρίου έχει ήδη εφαρμοστεί μέσω προφόρτισης, τότε δεν θα κουνηθεί το ελατήριο..

Οπότε καταλήγουμε στο γεγονός ότι η προφόρτιση ελατηρίου δεν επηρεάζει τις αποσβέσεις
    Σ'αυτό έχουμε καταλήξει χρόνια τώρα ...

Από που και ως που η μεγαλύτερη προφόρτιση δίνει μεγαλύτερη διαδρομή στο αμορτισέρ και αυτό με την σειρά του δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα επαναφοράς, είναι κάτι που για να το σκεφτείς χωρίς νευρικό βραχυκύκλωμα, θέλει τέχνη ...
    Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...

ελα τωρα :o

Να τονισω οτι απο τεχνικα ουτε εχω ιδεα, αλλα το προσεγγιζω ως φυσικο φαινομενο.
    Χαριτολογωντας και χωρις ειρωνεια, με τη φυσικη πως τα πας?

τη σπουδαζω

τη σπουδαζω
    [Χαριτολογωντας αλλα με λιγη ειρωνεια] ΩΧ!

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
    .....

Από που και ως που η μεγαλύτερη προφόρτιση δίνει μεγαλύτερη διαδρομή στο αμορτισέρ και αυτό με την σειρά του δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα επαναφοράς, είναι κάτι που για να το σκεφτείς χωρίς νευρικό βραχυκύκλωμα, θέλει τέχνη ...

Σε κάποιο άλλο αδρανειακό σύμπαν, μπορεί και να συμβαίνει....

Το θρεντ αυτό (και τα συναφή περί αναρτησιολογίας) καταλήγουν πάντα σαν το άλλο του στυλ "Στρίβουμε με το τιμόνι ή με τις φτέρνες"

Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

δηλαδις μια αναρτηση με και χωρις προφορτιση την συμπιεσεις μεχρι τερμα και αφησεις το ελατήριο να κανει επαναφορα θα ειναι ιδια;

δηλαδις μια αναρτιση με και χωρις προφορτιση την συμπιεσεις μεχρι τερμα και αφησεις το ελατήριο να κανει επαναφορα θα ειναι ιδια;
    Ναι, για τον πολυ απλο λογο οτι 'προφορτιση' εν προκειμενω ειναι καταχρηστικη εννοια.
    Το ελατηριο δεν αλλαζει μηκος προφορτιζοντας το, η μηχανη ανεβαινει

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    δηλαδις μια αναρτιση με και χωρις προφορτιση την συμπιεσεις μεχρι τερμα και αφησεις το ελατήριο να κανει επαναφορα θα ειναι ιδια;
    Λες η ανάρτηση να αλλάξει αν την συμπιέσεις;

Σπουδασε και λιγο Ελληνικά για να καταλάβουμε και τι θες να πεις.....

(Στην παραπάνω ερώτησή σου, αποσβέσεις συμπίεσης κι επαναφοράς έχει η ανάρτηση; )
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

ενα αν λειπει ρε φιλε πώς κανεις ετσι να πουμε;

Λοιπον ακου: Έχεις 2 ελατηρια. Το ενα (Α) εχει μεγαλυτερη προφορτιση απο το αλλο (Β).

Το Α εστω οτι ειναι σε θεση 5 cm απο φυσικο μηκος του ελατηριου.

Το Β καθως εχει γινει προφορτιση θα ειναι σε θεση 5cm + κατι. Ας πουμε x

Συμπιεζεις και τις δυο αναρτησεις κατα ενα μηκος L.

Στο Β η ολικη συμπιεση θα ειναι 5cm+L
    Στο Α θα ειναι 6cm + x + L

Μου λες δηλ οτι η ταχυτητα επαναφορας απο 2 διαφορετικες συμπιεσεις ειναι ιδια;;
    Αυτο λεω τοση ωρα, αλλα επειδη δεν σπουδαζω Ελληνικα δεν το καταλαβες

Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Yamaha XTZ tenere 660... Άραγε.. -->
    από Antwnis στο forum Yamaha XT series
    Απαντήσεις: 18
    Τελευταίο μήνυμα: 31/05/2010, 06:10
  2. ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Lc8;
    από panos26 στο forum KTM
    Απαντήσεις: 17
    Τελευταίο μήνυμα: 07/09/2006, 13:11
  3. ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Vfr800 06