Άρα;
Ανεβάζουμε κι ότι γίνει;
Άρα;
Ανεβάζουμε κι ότι γίνει;
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Δεν μπορώ να ξέρω αν το σκεπτικό πίσω από αυτό που λέχθηκε ήταν σωστό, ασχέτως αν αυτό που λέχθηκε ήταν σωστό. Εκεί πάει το μάλλον.
Αυτό που βλέπω με πρόχειρους υπολογισμούς είναι ότι μεταβάλλεται και ο όγκος που καταλαμβάνει ο αέρας.
Σε μια κάθετη τομή στο ελαστικό αλλάζει το σχήμα της περιμέτρου αλλά όχι (?) το συνολικό μήκος της, άρα μεταβάλλεται το εμβαδόν της διατομής, άρα ο όγκος.
"Με το ένα χέρι να αγγίζεις τ' άστρα και με το άλλο να ανακατεύεις τη λάσπη"
Μιχάλης Δερτούζος
"Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες"
Σε κάθε περίπτωση καθώς η θερμοκρασία του ελαστικού αυξάνει (λόγω μεγαλύτερης επαφής με το οδόστρωμα, λόγω αύξησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος κ.λπ.) προστίθεται ενέργεια στον αέρα που εσωκλείει το ελαστικό, ίση με το γινόμενο P*ΔV+V*ΔP. Στην περίπτωσή μας, νομίζω ότι ό κατασκευαστής μεριμνά για την μικρότερη δυνατή παραμόρφωση του ελαστικού του (δηλ. το ελαστικό να κρατάει τη γεωμετρία του) επομένως αυτό που πρακτικά αλλάζει είναι η πίεση του αέρα.
Να ρωτήσω κάτι απλό..??
Γιατί όταν έχουμε ένα λαστιχο με φουϊτ, πλακωνώμαστε στα γκάζια μέχρι να φτασουμε στο βουλκανιζατέρ..??
(η απάντηση: "Για να προλάβουμε την διαρροή του αέρα" απορίπτεται σαν παιδαριώδης..)
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
Σωστο για την επιφανεια τριβης, αλλα αυτο ειναι παροδικο διοτι σε λιγο θα μεγαλωσει η πιεση του και θα ερθει στα επιπεδα της μεγαλυτερης πιεσης που βαλαμε στο ελαστικο το καλοκαιρι, οποτε η επιφανεια θα ειναι η ιδια.
Το δευτερο ειναι λαθος, γιατι οσο μεγαλυτερη η διαφορα θερμοκρασιων δρομου-ελαστικου, τοσο περισσοτερη θερμοτητα θα ρεει απο το δευτερο στο πρωτο.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Στην μεταβατικη κατασταση μεχρι την ισορροπια, ναι, αυτο ισχυει και απλα σημαινει οτι το ελαστικο με την μικροτερη πιεση θα ζεσταθει πιο γρηγορα. Στην κατασταση ισορροπιας ομως δεν ισχυει, γιατι πλεον εχει αυξηθει η πιεση του και εχει αλλαξει η κορωνα. Η αρχικη υποθεση ειναι εξαλλοου οτι και τα δυο λαστιχα μετα την καλη βολτα εχουν την ιδια πιεση.
Οι κατασκευαστές ελαστικών προτείνουν όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος / ασφάλτου είναι υψηλές να ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ την πίεση στα ελαστικά (μετρούμενη σε κρύα ελαστικά) σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος / ασφάλτου. Οπότε ο Άρης και ο Γιάννης έχουν δίκιο.
Ο λόγος για τον οποίο ισχύει αυτό είναι ότι κυρίως μας ενδιαφέρει η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ του ελαστικού μετά από μια καλή βόλτα και λιγότερο η πίεση. ΙΔΑΝΙΚΑ, δηλαδή, θα έπρεπε να ρυθμίζουμε την πίεση του ελαστικού βάση της θερμοκρασίας που αναπτύσσει το λάστιχο όταν ζεσταθεί. Αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, ελαχίστως θα μας ενδιέφερε η πίεση (εφόσον πάντα βρισκόμαστε μέσα σε ένα εύρος που είναι αποδεκτό για την κατασκευή του ελαστικού). Νομίζω αυτό είπε και ο Γιάννης (και έχει δίκιο).
χωρις να ειμαι ειδικος απλα υστερα απο 25 χρονια στην σελλα και απο πολλες εμπειριες απο λαστιχαδες εχω καταληξει στα εξης.Η σωστη πιεση ειναι αυτη που προτεινει ο κατασκευαστης της μοτο και οχι του λαστιχου.τα πιο πολλα μοτο δρομου παιζουν 36-42 εκτος απο τα kawasaki που λενε 42-42.συνηθως οι λαστιχαδες για να εχουν το κεφαλι τους ησυχο οτι δεν θα τους ζαλιζει ο πελατης "μαστορα στην βουλιαγμενης γλιστραει" βαζουν χαμηλοτερες πιεσεις συνηθως 34-38 για να βοηθησουν το λαστιχο να ερθει γρηγοροτερα σε θερμοκρασια λειτουργειας,ειδικα αν το R1 το εχει ο αλλος για γλυφαδα-κεντρο.χαμηλοτερες ομως πιεσεις σημαινουν παντα υπερθερμανση και προωρη φθορα ειδικα σε δρομους οπως η αττικη οδος .αν παμε πιστα βαζουμε πχ 31-29 και το πιο τουριστικο λαστιχο μεσα σε 2 γυρους μαδαει λες και εχουμε βαλει το σπεσιαλ του rossi.ο λογος ειναι οτι θελουμε γρηγορο ζεσταμα και προσφυση και θυσιαζουμε διαρκεια ζωης.αν κυκλοφορουμε λοιπον μεγαλη μοτο δρομου και στην πολη χαμηλωνουμε 2-3 psi για να ζεστενετε πιο γρηγορα αλλα στην βολτα εθνικη βαζουμε παντα τις πιεσεις του κατασκευαστη της μοτο μας .τα πιο πολλα τα ειδα στην πραξη οταν εβαλα ενα γκατζετακι που λεγετε tire watch και βλεπω ανα πασα στιγμη την πιεση και την θερμοκρασια των ελαστικων.βαζω 36-42 και σε ταξιδι καλοκαιρι ανεβαινει 40-48 στην πορεια.ΑΥΤΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΥΨΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ. ΥΓ.παιζει να ειναι το μεγαλυτερο μου ποστ
moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Η ουσια του θρεντ ηταν το 'γιατι' και οχι το 'τι'!