Τελευταία τροποποίηση από kostaspetrou; 30/07/2013 στις 20:02.
Μα ακριβως γι'αυτο ρωτησα.Επειδη εμαθα για το νικασιλ οτι απαγορευεται οποιοδηποτε πειραγμα σε κυλινδρους που εχουν αυτη την επιστρωση!
Εχω μαθει ηδη αρκετα πραγματα μεσα απο αυτο το thread..Ψαχνω συνεχεια,οποτε μην πυροβολατε τον νεο!!!!![]()
Τελευταία τροποποίηση από dimtsag; 30/07/2013 στις 20:34.
Δημήτρης
Πολυ δυνατο,για CBR αυτης της γενιας,αν εβγαλες 160+ αλογα σε Fuchs δυναμομετρο (που ειναι απο τα πιο αυστηρα).Καλη συνεχεια με τη μερακλιδικη δουλεια που ξεκινησες![]()
Όταν κάνουμε μετατροπές για αύξηση στην απόδοση των κινητήρων των μοτοσικλετών παραγωγής, δηλαδή αυτές που αγοράζουμε από την βιτρίνα, θα πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχει ένα όριο ζωής όταν επεμβαίνουμε τόσο πολύ στα εντόσθια του μοτέρ όπου πρέπει είτε να αναλάβουμε το αντίστοιχο κόστος συντήρησης ή απλά μετά το πουλάμε.
Οι ομάδες του WSBK κατά καιρούς έχουνε βγάλει προς τα έξω πληροφορίες αναφορικά με τη ζωή των κινητήρων σε αγωνιστικά χιλιόμετρα. Θα πρέπει εδώ να έχουμε υπόψιν μας πως όταν μιλάμε για παγκόσμιο, αυτομάτος μιλάμε για μηχανικούς τεράστιας γνώσης και κατάρτησης και εμπειρίας, οπότε καλό θα είναι να μην θεωρούμε πως μια τόσο μεγάλη βελτίωση στα εσωτερικά του κινητήρα μπορεί να γίνει φθηνά.
Τα 2500 αγωνιστικά χιλιόμετρα χρήσης ενός μοτέρ παραγωγής είναι πλέον άνετα εφικτά χωρίς απόλειες ισχύως ή ενδείξεις καταπόνησης των μερών. Όμως σε αυτά τα χιλιόμετρα πρέπει να ξαναγίνει bluprinting του κινητήρα και Θεού θέλοντος να βγάλει άλλα τόσα, ώστε μετά να έρθει καινούριο μοτέρ. Μιλάμε για 220άλογα ανακοινόσημα τουλάχιστον, όπως τα εμφανίζει το eurosport στην αρχή κάθε μετάδοσης, όταν περνάει η κάμερα από το grid και δείχνει έναν-έναν τους αναβάτες με τις σχετικές πληροφορίες για τους τερματισμούς τους και με τις ανάλογες πληροφορίες για τη μηχανή.
Για να θέσω λίγο τα πράγματα σε μια πιο σωστή βάση, όταν ο Cal Crutchlow το 2009 κέρδισε το παγκόσμιο στα 600 με το R6, η κεφαλή μόνον δουλευότανε επί μια εβδομάδα από έναν μόνον άνθρωπο. Διαλέξανε 100 πιστόνια παραγωγής και κάνανε συνεχείς μετρήσεις στις διαμέτρους και στις συνολικές διαστάσεις των, ώστε να πετύχουνε κάθε φορά τα καλύτερα 4 και να δέσουνε το μοτέρ πέρνοντας τα μέγιστα κάθε φορά με γνώμονα όμως και την 100% αγωνιστική αξιοπιστία.
Τα ducati με τον 999 κινητήρα, θέλανε 750 αγωνιστικά χιλιόμετρα για κάθε bluprint και στα 1500 καινούριο κινητήρα. Με το 1098 και μετέπειτα με τον 1198 κινητήρα διπλασιάσανε τα αγωνιστικά χιλιόμετρα και μειώσανε κατά 50% τα κόστη συντήρησης με κατά πολύ καλύτερη απόδοση και αξιοπιστία.
Άρα, αν πραγματικά κάποιος θέλει να κάνει μια τέτοια μετατροπή στην αγαπημένη του μηχανή, θα πρέπει να καταλάβει πως με ημίμετρα δεν θα έχει το σωστό αποτέλεσμα. Κι αν το WSBK είναι μακρινό σε κόστη και απόδηση και δεν θέλω τόσα άλογα, τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα λειτουργούνε έτσι. Ας μην έχουμε αυταπάτες για το τι μπορεί να εμφανίσει ως νούμερο ο κινητήρας σε ένα Α δυναμόμετρο με Χ, Ψ μετατροπές περίπου εγνωμένης αξίας στην πιάτσα και πάνω από όλα όταν η ασφάλεια είναι το 1ο ζητούμενο. Αλλάζει ο χαρακτήρας της μηχανής και ο τρόπος χρήσης της (ακόμη κι αν δεν πρόκειτε να ακουμπήσουμε τα "αγωνιστικά χιλιόμετρα" που αναφέρω παραπάνω), κυρίως όμως ο τρόπος συντήρησης.
Μετά και κάτι άλλο, όταν βέλτιώνουμε τον κινητήρα σε τέτοιο βαθμό, όπου αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει blueprint με ξαναμέτρημα των ανοχών στο δέσιμο και με όλες τις ευσεβείς διαδικασίες μετρήματος της κεφαλής κτλ...το σωστό λάδι μπορεί να δόσει μέχρι και 5 άλογα σε ένα σωστά μετρημένο δεμένο μοτέρ αλλά κυρίως θα δόσει σωστή λειτουργία για να μην έχεις παρατράγουδα. Κι αυτά ισχύουνε για κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης που πουλιέται στην αγορά και θές να του αλλάξεις ή να βελτιώσεις έστω και ύπια τα εσωτερικά του. Εγώ το μόνον που σου εύχομαι είναι καλή ευκολία και να το χαρείς με υγεία. Και με το συμπάθειο για το σεντόνι.
Τελευταία τροποποίηση από H.A.Balafoutre; 10/08/2013 στις 22:13.
Ευχαριστώ τους Ιάπωνες για τα γαμηστερά εν σειρά τετρακύλινδρα που απλόχερα προσέφεραν στον πτωχό και ταπεινό τούτο πλανήτη.
Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά . Χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι σε όλους!
Λοιπόν , όσον αφορά τη μετατροπή , έχουν γίνει όλα σχεδόν. Ζύγισμα στροφάλου , ροικη στην κεφαλη. Σύντομα θα τελειώσουμε με τον εγκέφαλο και έχουν μείνει τα μέταλλα...
Και εδω υπάρχουν νέες απορίες: Η Honda εδω (Ηράκλειο) θέλει 460 ευρουλακια για τα μέταλλα. Στροφάλου μπιελών. (Αν θυμάμαι καλά 9 σετ μετάλλων θέλει, ήταν μεγάλη η ταραχή!!)
Ένας φίλος εδω που έχει κάνει κάτι παρόμοιο σε GSXR1000 ,μου είπε ότι μέταλλα αλλάζεις μόνο αν έχει θέμα ο στρόφαλοςέχει δηλαδή κάποιο φάγωμα . Μετρώντας φυσικά τις ανοχές του κρίνεις αν τα χρειάζεται. Στο δικό του δεν χρειάστηκε να βάλει .
Ο μηχανικός μου λέει ,ότι σε κάθε τέτοια επισκευή/μετατροπή αλλάζονται.
Το σημαντικό βέβαια σε όλα αυτά είναι ,όταν λύθηκε το μοτέρ , να έχουν μπει σε σωστή σειρά ότι έβγαλε από μέσα. Διαφορετικά όλα αυτά είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος..(θα ξέρω αργότερα μιας και απουσίαζε) .
Έχω χάσει τον μπούσουλα εδω...Τι ισχύει απ'ολα αυτά;
ΥΓ: Αν όλα πάνε καλά θα είμαι πλέον εξπέρ...Θα αρχίσω να παραδίδω μαθήματα!( Όπως ο Γιωργάκης τρομάρα του)
Τελευταία τροποποίηση από dimtsag; 09/01/2014 στις 17:30.
Δημήτρης
Σωστο,το οτι αν δεν ειναι εκτος οριων τα μεταλλα δεν τα αλλαζουμε,αλλα στην περιπτωση μιας τυπικης επισκευης.Στη δικη σου περιπτωση το καλυτερο ειναι να βαλεις καινουργια πρωτον για να ειναι ολα καινουργια στο πουσαρισμενο μοτερ σου και δευτερον ειναι το ψυχολογικο....δε μπορει να εχεις δωσει τοσα λεφτα και να κολλησεις να δωσεις 460 και 500 ευρω για μεταλλα.Μπορει να ακουγεται καπως γιατι δεν ειναι λιγα λεφτα,αλλα ολα πανε αναλογικα με το project....τα μεταξωτα θελουν και επιδεξιους![]()
Τελικα τον εβαλα και μου τα εδειξε. (τον πειραξε ή οχι λιγο με ενδιαφερει).Εχουν καποια ελαχιστη φθορα κυριως το αριστερο σετ του στροφαλου.Αυτα των μπιελων δεν εχουν τιποτα. Επομενως παω για κομπλε σετ.
Απλα μου φανηκε μεγαλο το ποσό.Και σκεφτομαι μηπως απο Αθηνα/Θεσσαλονικη τα βρω οικονομικοτερα..(Τα γνησια παντα).
Δημήτρης
Με μια μικρη ερευνα στο Ebay για μολις μιση ωρα χθες ,βρηκα τα μεταλλα του στροφαλου (4 κομματια αν θυμαμαι καλα) προς 8.99 δολαρια+15.99 μεταφορικα.
Δηλαδη 25 δολαρια συνολο (και με επιλογη να δωσω best offer) παμε δηλαδη στα 15 ευρω (με την τρεχουσα ισοτιμια) ή 60 ευρω η τετραδα...![]()
Γνησια με το part number...Εδω ακομα νομιζουν οτι δεν υπαρχουν αλλοι τροποι να βρουμε αυτα που θελουμε.
Ακομα και τελωνειο να μου ριξουν (χλωμο με τοσο μικρο ποσο) ποσο πανω να παει πια...
Δημήτρης
αυτο που ειδες ειναι δημοπρασια..δλδ βαζει ο καθενας το ποσο που θελει να δωσει για τα προϊοντα και οταν κλεισει ο χρονος που εχει μπει απο τον πωλητη, τα παιρνει αυτος που εχει δωσει την μεγαλυτερη τιμη...
κανε το ιδιο που εκανες και τσεκαρε το κουμπι "buy it now" οχι auction και οχι all listings...
Αυτο που ειδα και το εχω στην watch list ,ειναι BUY IT NOW, με επιλογη ακριβως απο κατω ,BEST OFFER. Του εστειλα και μνμ να δω αν εχει και τα αντοιστιχα για τις μπιελες και ποσο μπορει να μου τα δωσει.
Δημήτρης