Εγώ πλάκα πλάκα πιστεύω πως υπάρχει Ον απλά δεν είναι υπέρτατο. Είναι όμως γαματο.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Δυο ιστορίες για το θέμα.
The Last Answer, The Last Question. Isaac Asimov.
When you're feeling low and woozy
Slap a fresh clip in your Uzi
Έστω ότι έχει την επιλογή να μην υπάρχει αλλά δεν την έχει εξασκησει. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μπορεί και δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί. Αν δε μπορεί, τότε δεν είναι υπέρτατο ον.
Εδώ εχεις πεσει σε αντίφαση.
σημαίνει πως υπάρχει λόγος ανώτερος αυτού
και αυτό δεν είναι απαραίτητο. μπορεί να υπάρχει κατώτερος λόγος.
Δεν το φαντάζομαι με την κυριολεξία της λέξης, αλλά νομίζω ότι νοιώθω την ύπαρξη του. Αυτήν την αίσθηση, η λογική την εξηγεί (που λέει ο λόγος) ως εξής:
Η ζωή/συνειδηση (συζηγεις έννοιες κατ εμε) είναι πεδίο και όχι ιδιότητα των οργανισμών. Απλά 'τυχαινει' σε κάποιες περιοχές του χωροχρονου να βρίσκονται οι καταλληλες συνθήκες (και ύλη) και έτσι το πεδίο αποκτά σάρκα και οστά. Ακριβώς όπως και με το βαρυτικο πεδίο, καταλαβαινουμε το κατά τα άλλα αόρατο βαρυτικο πεδίο του ηλιου επειδή τυχαινει να βρίσκεται πλανήτης που κόβει βόλτες γύρω του. Το Σύμπαν λοιπόν το βλέπω σαν ένα πεδίο ζωής/συνείδησης και το ονομαζω Ον.
Δεν έχει καμία σχέση αυτό το Ον με τις θρησκευτικές μεταφράσεις του (πλην ίσως του βουδισμου) και είναι δεσμιο του εαυτού του οπως και οτιδήποτε άλλο. Γαματο πλην όμως όχι υπέρτατο.
Τα άστρα για παραδειγμα είναι ζωή στην κλίμακα και φύση που τους αναλογει.
Για να το κάνω ταληρα, η ζωή δεν είναι οργανική ύπαρξη σε ένα ανοργανο σύμπαν, αλλά το σύμπαν ειναι οργανικό το ίδιο.
Τελευταία τροποποίηση από DrBig; 01/03/2016 στις 19:02.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Αν δε γουστάρει, τότε σημαίνει πως υπάρχουν λογοι που δεν γουστάρει το ον άρα πάλι δεν είναι υπέρτατο.
και αυτό δεν χρειάζεται να ισχύει.
και μετά θα μου πει ο μπίγκουλας οτι εγώ εχω ελαττώματα.....
![]()
πουτσ@@@@@@@@@