Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 61 έως 75 από 92

Θέμα: Μποϋκοτάζ στο γάλα

Παλαιό μέλος Το avatar του/της THEOD

Η δύναμη του καταναλωτή

ή αλλιώς πως με μια έστω και μικρής διάρκειας πετυχημένη αντίδραση ο καταναλωτής μπορεί να βγεί πολλαπλά κερδισμένος και να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην αγορά...

Ας τα πάρουμε από την αρχή...
    Γνωρίζετε όλοι ότι κάποια στιγμή από τους συλλόγους προστασίας του καταναλωτή προκυρήχθηκε μπουκοτάζ στο γάλα επώνυμων εταιριών που έχουν σχηματίσει καρτέλ και μας πουλάνε με τον τσαμπουκά φρέσκο γάλα σε τιμές έως και 100% πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη... Τα στοιχεία που έχουν διαρεύσει λένε ότι ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα "μπουκοτάζ" είχε σοβαρό βαθμό συμμετοχής και ήδη τα πρώτα σημάδια αλλαγής είναι ορατά...
    Και εξηγούμαι...
    Ψωνίζουμε για την οικογένεια εδώ και χρόνια από τον Σκλαβενίτη της περιοχής μας...
    Μέχρι πρότινος η εν λόγω αλυσίδα αν και είχε από χρόνια δημιουργήσει το δικό της brand-name "MAΡATA" σε πάμπολα προιόντα όπως ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρες κλπ, για τους γνωστούς λόγους (προφανώς τα είχαν κάνει πλακάκια με το καρτέλ του γάλακτος) δεν είχε αντίστοιχο δικό της εκπρόσωπο-προιόν στο γάλα. Τα ψυγεία της ήταν τίγκα μόνο στα γνωστά και πανάκριβα γάλατα της Δέλτα, Φάγε, κλπ μεγαλοκαρχαριών της αγοράς, με τιμές φυσικά απλά παράλογες (από 1,30 έως 1,55 το λίτρο....).

Όταν με αφορμή το μπουκοτάζ ο κόσμος άρχισε να ψωνίζει γάλα από άλλες-εναλλακτικές αλυσίδες που είχαν και φθηνό γάλα, προφανώς οι υπεύθυνοι της αλυσίδας "ένοιωσαν" την πτώση τζίρου και όχι μόνο από τα γαλακτοκομικά, μιας και ο πελάτης που θα μπεί σε άλλο σούπερ-μάρκετ θα ψωνίσει και άλλα πράγματα από εκεί, άρα η ζημιά δεν θα περιοριστεί μόνο στην πτώση των πωλήσεων του γάλακτος αυτού καθ' αυτού.
    Οι "δήθεν στο φιλικό" ερωτήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες από τις γνωστές μας πια μετά από τόσα χρόνια πωλήτριες αν ψωνίζουμε από αλλού γάλα, και οι παρατηρήσεις του στύλ "σας χάσαμε τώρα τελευταία" κλπ προφανώς ήταν κατ' εντολή της διεύθυνσης προκειμένου να διερευνήσουν αν οι γνωστοί και παλιοί πελάτες άρχιζαν να ψάχνονται και ψωνίζουν και από αλλού...
    Έτσι σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε Ελληνικό, φρέσκο γάλα με το ήδη γνωστό brand-name "MAΡATA" με τιμή παρακαλώ ....0,90 το λίτρο.... Μάλιστα στην "μάχη του ραφιού" (και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό...) στο εν λόγω σούπερ-μάρκετ έχει επικρατήσει πλήρως των παλιών γνωστών γαλατων καταλαμβάνοντας πάνω από το 60% του διαθέσιμου χώρου με τα παλιά-γνωστά-πανάκριβα γάλατα να βρίσκονται στριμωγμένα στις άκρες των ψυγείων σαν φτωχοί συγγενείς...
    Στο λίγο που παρατήρησα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή...

Αφιερωμένο στο πόσο μια μικρή αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα...Ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο η αρχή και ο καταναλωτής θα συνηδειτοποιήσει πόση δύναμη έχει στα χέρια του...
    Ας μην ξεχνάμε ότι η αισχροκέρδεια παρατηρείτε σε πάρα πολλά προιόντα συτην χώρα μας με τα γαλακτοκομικά (και όχι μόνο στο γάλα) και τα απορρυπαντικά απλά να έχουν τα πρωτεία...

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	p7021044.jpg 
Προβολές:	165 
Μέγεθος:	49,2 KB 
ID:	135408

Μου την έδωσε και φεύγω!! Το avatar του/της zapmaria
    Αυτό το γάλα είναι σίγουρα φρέσκο????
    Γιατί έτσι όπως το βλέπω μάλλον για υψηλής παστερίωσης μου κάνει....
    Για δες το λίγο.

Και επειδή έχω όρεξη σήμερα, ας γράψω και λίγα πραγματάκια. Η αλήθεια είναι ότι δεν διάβασα όλα τα ποστ που έχουν γραφτεί.
    άλλα επειδή τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα θα το αναλύσω λίγο από την αρχή.

ΘΕΜΑ : Το γάλα και πως φτάνει σε εμάς

Ας αρχίσουμε από τον παραγωγό και την τιμή του νωπού γάλακτος.
    Οι τιμές του γάλακτος στον παραγωγό εξαρτόνται από πολλά πράγματα, όπως, η ποσότητα του γάλακτος που παραδίδει καθημερινά, το ποσοστό νοθείας του γάλακτος (όσο να'ναι μερικοί κάνουν και κολπάκια τους), και τα θρεπτικά του στοιχεία (λίπος, πρωτείνες, λακτόζη). Τα τελευταία είναι συνάρτηση της διατροφής των ζώων, των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και ενός σωρό άλλων παραγόντων.
    έστω ότι η μέση τιμή αγοράς γάλακτος από τον παραγωγό είναι 0.40? (δεν ξέρω αν αυτό αντιστοιχεί σε τιμή πραγματική ή όχι, άλλα φαντάζομαι κάπου εκεί θα είναι).

έξοδα μέχρι το ράφι

Ποιά είναι τα έξοδα που έχει να κάνει η βιομηχανία μέχρι να φτάσει στο ράφι το γάλα???
    1.μεταφορικά από τον στάβλο στο εργοστάσιο
    2. επεξεργασία του γάλακτος
    3. εμφιάλωση του γάλακτος
    4. διανομή

1. τα μεταφορικά εξαρτόνται κυρίως από την απόσταση του στάβλου από το εργοστάσιο. Να βάλουμε χονδρικά ότι είναι 0.05? για κάθε λίτρο
    2. Επεξεργασία σημαίνει: φιλτράρισμα, παστερίωση, ψύξη, αποθήκευση μέχρι την εμφιάλωση και φυσικά, ρεύμα και νερό. Περίπου 0,05? το λίτρο
    3. Η εμφιάλωση του γάλακτος είναι ίσως το πιο ακριβό πράγμα στην όλη διαδικασία ακόμα και άν σας φαίνεται ανόητο. όχι η διαδικασία άλλα τα υλικά, δηλαδή το χαρτί. Γιατί το χαρτί αυτό πρέπει να είναι ειδικό πολυστρωματικό (δηλαδή με στρώματα διαφόρων υλικών), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η φρεσκάδα του γάλακτος, η προστασία του από τον ήλιο, η μη μετανάστευση υλικών από το εξωτερικό χαρτί στο γάλα. Σχετικά με τα πλαστικά μπουκάλια που κυκλοφορούν, η προστασία από τον ήλιο διασφαλίζεται με ειδικό "φιλμ" το οποίο απορροφά την ακτινοβολία. Είναι πιο εμπορεύσιμο γιατί ο καταναλωτής μπορεί να δει το προιόν πριν το αγοράσει και για αυτό όλο και περισσότερες εταιρείες το γυρίζουν στην πλαστική συσκευασία. Καθαρά θέμα μάρκετινγκ.
    Τιμή λοιπόν χαρτιου-μπουκαλιού περίπου 0,10?/lt.
    4. Διανομή. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Θα βάλω μια υποθετική τιμή των 0,05? για κάθε λίτρο γάλακτος που παραδίδεται, ανεξάρτητα αν αυτό είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, ή Πάτρα

Αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω έχουμε γενικό σύνολο: 0,65?/lt

Αυτά χωρίς τα εργατικά. Αν βάλουμε και τα εργατικά, 0,05?/Lt, έχουμε σύνολο

0,70?/Lt

Και πάμε στο θέμα της διάθεσης.
    Κανόνας 1: για να βάλεις το προιόν σου σε ράφι σουπερ-μάρκετ πρέπει να πληρώσεις
    Κανόνας 2: ανάλογα με το ράφι και η τιμή.
    Τι σημαίνει αυτό το δεύτερο? ότι αν το ράφι είναι στο ύψος του ματιού το πληρώνεις πιο πολύ από ότι ένα ράφι που είναι ψηλά και δεν φτάνεις ή ένα χαμηλό ράφι που δεν θα σκύψεις να πάρεις προιόν. (η τιμή του ραφιού επίσης εξαρτάται από το μέγεθος του σουπερ-μαρκετ, από το πόσο πουλάει κ.λ.π)

Είχαμε μείνει στα 0,70? το λίτρο.
    αν εγώ θέλω να πουλήσω το γάλα μου σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερ μάρκετ θα πρέπει να την πληρώσω για να με βάλει σε κάποιο ράφι.
    Δεν ξέρω πόσο πάει αυτό.
    Αν βάλω όμως και το γεγονός ότι πρέπει να βγάλω και κάποιο, έστω μικρό, κέρδος από το προιόν που πουλάω, άλλα και το σούπερ μάρκετ να βγάλει κάτι, τότε η τιμή των 0,90-0,95?/Lt, ακούγεται φυσιολογικό.

Τι γίνεται με τα φασόν

Το φασόν γάλα ή αλλιώς γάλα ιδιωτικής ετικέτας είναι ακριβώς το ίδιο γάλα. Γιατί έχει φθηνότερη τιμή??
    Μα απλά γιατί το σούπερ μάρκετ δεν έχει το παραπάνω έξοδο για τοποθέτηση του προιόντος του στο ράφι.
    άρα η τιμή κατεβαίνει και το 0,80-0,90?/lt ακούγεται φυσιολογική τιμή.

Τώρα περι εισαγωμένων γάλατων, πάμε σε άλλη κατηγορία προιόντων. Πάμε στα υψηλής παστερίωσης ή τα μακριάς διαρκείας που είναι άλλη ιστορία.
    Προς το παρόν τα παραπάνω αφορούν το φρέσκο παστεριωμένο γάλα ή αλλιώς γάλα 5 ημερών.

Αυτά τα ολίγα.
    Για όποια άλλη απορία εδώ είμαστε
    Αν δεν βαρεθώ θα γράψω και άλλα.

Που θα παει ρε παιδια θα ξυπνησει ο καταναλωτης θελοντας και μη..Ηδη ακουμε για επιθεσεις καταναλωτων σε ραφια σουπερμαρκετ και μοιρασμα του πλιατσικου σε λαικες...Καπως ετσι ξεκινανε παντα οι ανατροπες..

ΜΑΝΟΣ para siempre Το avatar του/της vangelis 64
    Αρχικά δημιουργήθηκε από zapmaria

αν εγώ θέλω να πουλήσω το γάλα μου σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερ μάρκετ θα πρέπει να την πληρώσω για να με βάλει σε κάποιο ράφι.
    Δεν ξέρω πόσο πάει αυτό.
    Αν βάλω όμως και το γεγονός ότι πρέπει να βγάλω και κάποιο, έστω μικρό, κέρδος από το προιόν που πουλάω, άλλα και το σούπερ μάρκετ να βγάλει κάτι, τότε η τιμή των 0,90-0,95?/Lt, ακούγεται φυσιολογικό.
    Στην πρώτη σελίδα ο urban έγραψε,μεταξύ άλλων, αυτό....
    Αρχικά δημιουργήθηκε από urban

Το σαλαμι μου θα εχει τιμη στο ραφι 1 ευρω. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΤΑ 60 ΛΕΠΤΑ ΠΑΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ S/M. ΜΑΥΡΑ. Αυτο το λενε "παροχες".

Για αύριο,το ΙΝΚΑ έχει "προγραμματίσει" πλήρη αποχή από κάθε αγορά καταναλωτικών αγαθών.Έτσι και συμμετάσχει το 20-25%,πάμε για πάρτυ.
    moto perpetuo

Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
    y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
    hasta luego.
    -------------------------------------------------------------------
    [FONT=courier new]Paco de Lucia[/FONT]

Και φυσικά όλα τα παραπάνω τα έγραψα για να δείτε ότι το γάλα φεύγει από τα εργοστάσιο προς τους χονδέμπορους (σούπερ-μάρκετ, μινι μαρκετ κ.λ.π) με τιμή περίπου στα 0,80-0,85?/lt.

Με αυτή την τιμή η εταιρεία παραγωγής έχει βγάλει τα έξοδά της και ένα μικρό κέρδος. Το κέρδος των γαλακτοβιομηχανιών βασίζεται στην ποσότητα πιο πολύ. Δηλαδή μεγάλες πωλήσεις με μικρό κέρδος, αφού το γάλα αποτελεί βασικό προιόν διατροφής.
    Η περαιτέρω αύξηση ης τιμής, αποτελεί άλλο θέμα.

Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
    Στην πρώτη σελίδα ο urban έγραψε,μεταξύ άλλων, αυτό....

Για αύριο,το ΙΝΚΑ έχει "προγραμματίσει" πλήρη αποχή από κάθε αγορά καταναλωτικών αγαθών.Έτσι και συμμετάσχει το 20-25%,πάμε για πάρτυ.
    Οι τιμές που έβαλα παραπάνω (0,90-0,95?/lt), αποτελούν, για μένα τουλάχιστον, την τιμή που πρέπει να πουλιέται το γάλα.
    Βέβαια τώρα τελευταία έχει προκύψει και το θέμα με τις μεταφορές και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τιμή μεταφοράς-διάθεσης, άρα και πώλησης.
    Αυτό που έγραψε ο urban ισχύει. Σου λένε "αφού πουλάω που πουλάω, και αναγκαστικά από εμένα θα το αγοράσει, γιατί να μην βγάλω κάτι παραπάνω??"
    Και έτσι φτάνουμε στο 1,20-1,40?/Lt σν δεν κάνω λάθος

Παλαιό μέλος
    αποτελούν, για μένα τουλάχιστον, την τιμή που πρέπει να πουλιέται το γάλα
    Στα 70 λεπτά έχουν υπεραρκετό κέρδος! Γιατί να τους σπρώξουμε στο 1?;

Έξω το αγοράζω 0.55?/lt.

Αρχικά δημιουργήθηκε από apav
    Στα 70 λεπτά έχουν υπεραρκετό κέρδος! Γιατί να τους σπρώξουμε στο 1?;

Έξω το αγοράζω 0.55?/lt.
    Στα 0,70? δεν βγάζεις κέρδος, βγάζεις απλά τα έξοδα σου και εξήγησα παραπάνω πως βγαίνει η τιμή.
    Δεν ξέρω που το έβγαλες το συμπέρασμα ότι με 0,70?/lt έχεις και υπεραρκετό κέρδος. Εξήγησε μου πως το σκέφτεσαι να το καταλάβω.

Και μην συγκρίνεις το τι γίνεται έξω. Πρώτον εγώ με την Γερμανία για παράδειγμα δεν έχω τα ίδια μεταφορικά. Το εργοστάσιο χαρτιού για παράδειγμα βρίσκεται στην Σουηδία.Είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει εκεί παρά εδώ. να κατευθείαν τουλάχιστον 0,05? λιγότερα στην τιμή.
    Αν βάλεις και το γεγονός ότι έχουν (όπως και να το κάνουμε) καλύτερη τεχνολογία και τεχνογνωσία βάλε τι γλιτώνουν και από τον ενεργειακό τομέα.
    Τώρα θα μου πεις γιατί έχουν αυτοί τεχνογνωσία και τεχνολογία και όχι εμείς.
    Εκεί πάμε σε άλλο θέμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συχητάμε τώρα.
    Το τομέα αγοράς πρώτης ύλης (γάλακτος) δεν το βάζω μέσα γιατί δεν ξέρω πόσο το αγοράζουν εκει πέρα, ούτε και τα μεταφορικά, τα οποία εξαρτώνται από το που είναι το εργοστάσιο και μέχρι που φτάνει το γάλα τους κ.α.

[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από zapmaria

Δεν ξέρω πόσο πάει αυτό.

Καλα τα λες. Εγω λοιπον, ξερω ποσο παει και τα εγραψα λιγες μερες πριν εδω, στο ιδιο θρεντ. Βρες το ( γιατι εγω δεν ξερω πως γινεται να ξαναβρω τι προηγουμενο ποστ μου και να το παραθεσω εδω... ) και συμπληρωσε τους υπολογισμους σου.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα παρενοχλούν τον πολίτη. Αν εξαιρέσεις ελάχιστους, οι υπόλοιποι είναι ασήμαντες προσωπικότητες με σκανδαλώδη έλλειψη παιδείας. Είναι απλώς στοργικοί μπαμπάδες που νοιάζονται να κάνουν τα παιδιά τους υπουργούς και αρχηγούς. Μεγάλη μάστιγα.

ΩΧ!!

Σβηστε με παιδιά, πιαστηκα αδιαβαστος!!!
    Οι πολιτικοί στην Ελλάδα παρενοχλούν τον πολίτη. Αν εξαιρέσεις ελάχιστους, οι υπόλοιποι είναι ασήμαντες προσωπικότητες με σκανδαλώδη έλλειψη παιδείας. Είναι απλώς στοργικοί μπαμπάδες που νοιάζονται να κάνουν τα παιδιά τους υπουργούς και αρχηγούς. Μεγάλη μάστιγα.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της madox
    αν καπου πρεπει να γινει μποικοταζ αυτο πρεπει να εχει στοχο τις μεγαλες αλυσιδες μαρκετ

εχω κοψει εδω και χρονια τις αγορες απο αυτους ,μονο το lidl παιζει και ενα μικρο μαρκετ της γειτονιας που σε χαλεπους καιρους μου κανει και πιστωση(και εχει και κορη για παντρεια):rotflmao:

Παλαιό μέλος
    πως το σκέφτεσαι μην συγκρίνεις το τι γίνεται έξω
    Παρατηρώντας την σπατάλη που γίνεται στα 0.30? που περιέγραψες και αναλογιζόμενος πως είναι δυνατόν αλλού με ακριβότερες τιμές στην διαδικασία των 0.30?, έχουν καταντήσει να το πουλούν 0.55? στον καταναλωτή.

Αρχικά δημιουργήθηκε από apav
    Παρατηρώντας την σπατάλη που γίνεται στα 0.30? που περιέγραψες και αναλογιζόμενος πως είναι δυνατόν αλλού με ακριβότερες τιμές στην διαδικασία των 0.30?, έχουν καταντήσει να το πουλούν 0.55? στον καταναλωτή.
    Εγώ προσπαθώ να σου εξηγήσω τι γίνεται στην Ελλάδα. Τώρα για το τι γίνεται στο εξωτερικό, δεν έχω άποψη για τίποτα. Ούτε για τιμές γάλακτος, ούτε για κόστος επεξεργασίας, ούτε για κόστος μεταφοράς και τοποθέτησης στο ράφι. Μπορεί αυτό το 0,30 να είναι ακριβότερο άλλα τα υπόλοιπα φθηνότερα. Οπότε δεν μπορείς να κρίνεις γνωρίζοντας μόνο τα μισά.
    Περιέγραψα μια κατάσταση όπως όντως συμβαίνει χωρίς να θέλω να αγιάσω τις γαλακτοβιομηχανίες, άλλα ούτε και τους καταναλωτές. Στο κάτω κάτω και εγώ μια από τα ίδια είμαι. Απλά τυχαίνει να γνωρίζω κάποια πράγματα πάνω στο γάλα.

Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. το μποϋκοταζ στο γαλα συνεχιζεται...
    από kalgeorge στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 6
    Τελευταίο μήνυμα: 20/06/2008, 13:21
  2. Παιδες ερωτηση για κάγκελα στο transalp
    από petridist στο forum Ανταλλακτικά, βελτιώσεις & aftermarket
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 11/10/2005, 09:20
  3. Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 23/12/2003, 10:53
  4. 7 Χρονια Στο Θιβετ!!!
    από Adventure-R στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 11/12/2003, 10:26
  5. Χαμος στο wild thing!!!!!!!!!!!!!!!!!
    από BIKENEST στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 10
    Τελευταίο μήνυμα: 27/11/2003, 13:09

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF