Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 61 έως 75 από 97

Θέμα: Να φιλοσοφισουμε??

Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
    ΑΝ μου πεις και το πως θα μπορέσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους, να ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής, ώστε σε κοντινό μέλλον να προσπαθούν να φτάσουν ολοι στην τελειότητα ....................
    Μονάχα βουκεντρίζοντάς τους ώστε να διαπιστώσουν τη ΜΗ αρετή.
    Κάτι δύσκολο ή και αδύνατο πολλές φορές.
    Μπορεί για ένα βουδιστή μοναχό το χτύπημα με το ραβδί του δασκάλου του και το "Επ" όταν βρίσκεται σε αυτοσυγκέντρωση να επιφέρει τη φώτιση και τη διαπίστωση της κενότητας αλλά για ένα εγκλωβισμένο ανδράποδο στον οχετό μιας σύγχρονης διαφημιζόφρακτης μεγαλούπολης τα πράγματα είναι δραματικά μπερδεμένα.
    Μετά εγείρεται το ΠΩΣ θα τους αφυπνήσει κάποιος τη ΜΗ αρετή και ΠΟΙΟΣ θα το κάνει αυτό.
    Αν κάποιος έχει, μεν, καλές προθέσεις αλλά η υποκειμενικότατη αρετή του είναι μη αρετή και δεν το διαπιστώνει;
    Και τι θακάνουμε με αυτούς που για ιδιοτελέστατους σκοπούς θα προσπαθήσουν να ενδυθούν τον μανδύα του καλού ποιμένα και θα οδηγήσουν ανδράποδα ακόμα πιο βαθιά στη λήθη;
    Αν το ανδράποδο αυτό καθαυτό δεν θέλει να αφυπνιστεί; Δικαίωμά του, έτσι δεν είναι;
    Εiναι όμως έτσι όταν μιλάμε ότι αναζητούμε το συλλογικό καλό;
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
    Αν το ανδράποδο αυτό καθαυτό δεν θέλει να αφυπνιστεί; Δικαίωμά του, έτσι δεν είναι;
    Εiναι όμως έτσι όταν μιλάμε ότι αναζητούμε το συλλογικό καλό;
    εδω, σε δυο προτάσεις έβαλες το βαθύτερο πρόβλημα
    Σώζω, εγείροντας τον "άνθρωπο" μέσα τους, καταπιέζοντας τους έως ότου αφυπνιστούν? για το καλό τους δλδ??
    Η, περιμένω την αφύπνιση "σπρώχνοντας", έτσι ώστε να μην φτάσω στην καταπίεση? Για να εχει το "δικαίωμα" του?

γιατί........
    "Αν κάποιος έχει, μεν, καλές προθέσεις αλλά η υποκειμενικότατη αρετή του είναι μη αρετή " ???
    όπως όλοι η Σωτήρες. Δεξιοί και Αριστεροί δλδ

Τότε, για το καλό του "ανδράποδου", θα πρέπει να έχουμε Άουσβιτς και γκούλαγκ.

Αν αφήσουμε όμως την εξελικτική πορεία του να συνεχιστεί, με την ελπίδα της συνειδητότητας και με όπλο την παιδεία, θα έχουμε τα απαραίτητα (απο ιστορική εμπειρία γνώριμα) πισωγυρίσματα και της εποχιακές εκλάμψεις σοφίας, που θα ακολουθούνται απο μεσαίωνες.

Αρα???

ΜΑΝΟΣ para siempre Το avatar του/της vangelis 64
    Λέει ο Νικόλας ο μέγας:" Εγώ θα σώσω αυτό τον κόσμο κι αν ο κόσμος δεν σωθεί,εγώ θα φταίω!"

Πράγματι,για να επιτευχθεί το γενικό καλό,πρέπει να γίνει η αλλάγή από "μέσα".

Ούτε πόλεμοι χρειάζονται,ούτε νταβατζήδες πολιτικοί,ούτε καμουτσίκι ούτε τίποτα.Αν δεν θέλω να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο,κανένας βούρδουλας δεν μπορεί να μού το επιβάλει.

Ποιό είναι το αυτονόητο;Να γίνω καλύτερος άνθρωπος!Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι.ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ
    moto perpetuo

Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
    y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
    hasta luego.
    -------------------------------------------------------------------
    [FONT=courier new]Paco de Lucia[/FONT]

Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
    [B]Λέει ο Νικόλας ο μέγας:" Εγώ θα σώσω αυτό τον κόσμο κι αν ο κόσμος δεν σωθεί,εγώ θα φταίω!"
    /B]
    αυτές της μαλακίες έλεγε και πέθανε στην ψάθα, αφήνοντας τον κόσμο με μερικές ακόμα δικαιολογίες οπως αυτή την απο πανω

.Αν δεν θέλω να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο,κανένας βούρδουλας δεν μπορεί να μού το επιβάλει.
    εξαρτάτε που θα σου βαλουν τον βουρδουλα:rotflmao: :rotflmao:

αυτές της μαλακίες έλεγε και πέθανε στην ψάθα, αφήνοντας τον κόσμο με μερικές ακόμα δικαιολογίες οπως αυτή την απο πανω

εξαρτάτε που θα σου βαλουν τον βουρδουλα:rotflmao: :rotflmao:
    Πρόστυχε!
    moto perpetuo

Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
    y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
    hasta luego.

Αν δεν θέλω να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο,κανένας βούρδουλας δεν μπορεί να μού το επιβάλει.

Ποιό είναι το αυτονόητο;Να γίνω καλύτερος άνθρωπος!Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι.
    Aπό αυτά λαμβάνω (τολμώντας να πω αξιωματικά) ότι πρέπει να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο προκειμένου να γίνω καλύτερος άνθρωπος, έτσι δεν είναι;
    Να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο...
    Το αυτονόητο...
    Δες τι ανέχεται/ψηφίζει/υπομένει/πιστεύει/κοιτάζει/απομυζεί/θρέφει/παράγει/προάγει/διδάσκει η ανθρωπότητα εκ καταβολής σοφού ανθρώπινου (μη) όντος πάνω στο φτωχό ετούτο πλανήτη.
    Κοινώς "χέσε μέσα και βάρα και γροθίδια να πλακώσει" (sic)
    Όπως πολύ όμορφα παρατηρεί ο Tai, "Αν αφήσουμε όμως την εξελικτική πορεία του να συνεχιστεί, με την ελπίδα της συνειδητότητας και με όπλο την παιδεία, θα έχουμε τα απαραίτητα (απο ιστορική εμπειρία γνώριμα) πισωγυρίσματα και της εποχιακές εκλάμψεις σοφίας, που θα ακολουθούνται απο μεσαίωνες"
    Δηλαδή...μύλος! Ωρολόγιο με ατέρμονα σε ρόλο αεικίνητου ελικοφόρου!
    Αποτέλεσμα, εν πολλοίς, της ανθρώπινης ιχνογραφίας διαμέσου των αιώνων; Κατ εμέ μια τσουτσουνιά στο άπειρο (και συγνώμη κιόλας για την αργκό αλλά...)

Δεν ξέρω, αληθινά, ποιά μπορεί να είναι η λύση για την έγερση του μη-όντος και τι πρέπει να γίνει και από ποιόν προκειμένου να βαδίσει (έστω για λίγο) στα αχνάριο του Όντος.
    Μπορώ όμως, με ηλικιακά βεβαρυμένη βεβαιότητα πλέον, να πω με σιγουριά ότι τα ανθρώπινης επινόησης μοντέλα που θα οδηγούσαν μεγάλο πλήθος ανθρώπων προς το Ον δε λειτουργούν.
    Η ελπίδα (χαοτική σαν μορφωλογική έννοια) πρέπει να υπάρχει, αδιαμφησβήτητα.
    Τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κατασκευαστούν οι ξυλότυποί της δεν βλέπω...
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Aπό αυτά λαμβάνω....
    το αυτονόητο ΕΙΝΑΙ να γίνω καλύτερος άνθρωπος.Αυτό όμως εξυπακούεται πολλά πράγματα.

Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσω τα στραβά μου,τα καλά μου...να αποκτήσω επίγνωση,να αναλάβω τίς ευθύνες μου.
    Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάγκη να αλλάξω.Εκτός βέβαια αν θεωρήσω τον εαυτούλη μου σωστό και μάγκα,οπότε δεν μπαίνω στον κόπο.
    Και συνεχίζω να τον χαϊδεύω...να τον επιβεβαιώνω,όπως έκανα μέχρι τώρα κι από δω παν κι άλλοι.

Αν όμως το κάνω,λέμε ΑΝ,αρχίζω να καταλαβαίνω ότι δεν χρειάζομαι κανέναν να μού πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω,είμαι σε θέση να καταλάβω ότι δεν έχω την ανάγκη να εξαπατήσω τον συνάνθρωπό μου,οπότε....

Οπότε,άν γίνει κάτι τέτοιο,ο κόσμος απλά θα καλυτερέψει.Αυτό εννούσε ο Νικόλας πιστεύω.

Όμορφο παραμυθάκι,δεν βρίσκεις;
    moto perpetuo

hasta luego.

Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσω τα στραβά μου,τα καλά μου...να αποκτήσω επίγνωση,να αναλάβω τίς ευθύνες μου.
    Αφού με σιγουριά, πλέον, έχουμε προσδιορίσει ότι ο δρόμος της αρετής πρέπει να περάσει δια πυρός και συνειδητοποίησης του μη-όντος που εδράζεται καλά φωλιασμένο μέσα στο σύγχρονο άνθρωπο, καλό θα ήταν να δούμε και ΠΩΣ θα γίνει η συνειδητοποίηση αυτή.
    Αν και το εξετάσαμε λιγάκι παραπάνω, μου φαίνεται ότι έχουμε ακόμα δρόμο ως προς τον λογικό και εφικτό προσδιορισμό του τρόπου της εσω-έγερσης.
    Μια κοινωνία τύπου Πολιτείας (λίγο ουτοπική, μάλλον, προσδιοριζόμενη με τα ανθρώπινα πάθη που μας διακατέχουν) νομίζετε ότι θα βοηθούσε την παίδευση ανθρώπων προσανατολισμένων στο Ον;

Ασφαλώς! Τι θα ήταν άλλη μια μέρα χωρίς μια μικρή (έστω) δόση μαγείας παραμυθιού!

1-το αυτονόητο ΕΙΝΑΙ να γίνω καλύτερος άνθρωπος

2-Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσω τα στραβά μου,τα καλά μου..

3-ΑΝ,αρχίζω να καταλαβαίνω ότι δεν χρειάζομαι κανέναν να μού πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω,

1ο Δεν ειναι αυτονόητο. Συνειδητά θα το κανεις-νουμε
    2ον με πιο "μέτρο"?? με τι θα σταθμίσεις το "καλο" και το "στραβό"??
    3ον Φυσικά!!Αν δεν ειναι δικιά σου απόφαση, δεν πρόκειται να γίνει. Όποιος και να σου πει οτιδήποτε δεν θα προχωρήσεις περα απο το επιθυμητό.

Μια κοινωνία τύπου Πολιτείας ....... θα βοηθούσε την παίδευση ανθρώπων προσανατολισμένων στο Ον;
    Οχι!!!!!
    Η "πολιτεία" ειναι ενα ολοκληρωτικό καθεστώς, που σαν προϋπόθεση της επιβίωσής της εχει, την "κοπή" των "κεφαλιών" που ΘΑ περισσέψουν στο μέλλον.
    Δεν δίνατε να υπάρξει με πολυπολιτισμικούς πολίτες και οποιαδήποτε διαφορετικότητα.
    Είναι συνυφασμένη η επιβίωσή της με την "υπηκοότητα"
    Αρα αναγκάζεται να παιδεύει υπηκόους και οχι πολίτες.

Σε μεγάλη σκέψη με έβαλες 3 μέρες τώρα...
    Ναι, όντως η Πλατωνική Πολιτεία έχει τα "κακά" της αλλά αξίες όπως η κοινοκτημοσύνη, τα κοινά τέκνα, η ισονομία και ο συγκεκριμένος ρόλος των ανθρώπων που την απαρτίζουν θα τα ζήλευε και το καλύτερο ανθρωπιστικά προσανατολισμένο πρότυπο κοινωνίας που μπορούμε να σκεφτούμε. Αν κρατούσαμε τα "καλά" της, ποιό επόμενο μοντέλο κοινωνίας θα μπορούσαμε να ψηλαφίσουμε αναζητώντας τα κομμάτια της αρετής;
    Aν κοιτούσαμε την προ-Ρωμαική Σπαρτιατική κοινωνία; Σίγουρα θα αποτελούσε ηθικό σκελετό για πολλά που αναζητούμε ( ; )

Σας παρακολουθώ και χαίρομαι.

Αντιπαράθεση ποιότητας με στοιχεία και τεκμηρίωση.

Σε ενα moto-forum.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Η μηχανή (φαινομενικά άχρηστο προιον για τους άσχετους) αφετηρία αναζήτησης σωματικών αλλά κυρίως πνευματικών ορίων-οριζοντων για τους μυημένους .

Υπόσχομαι να ξεσκονίσω τα βιβλία μου και να επανέλθω. Ετσι για μια κόντρα χωρίς νικητή απλά και μόνο για τη γλύκα της συμμετοχής .

Συγνώμη για τη διακοπή.

Μ'ολες τις ευχες που μουρχονται στο νου.
    Τάκης.Κ.

Με κανετε αισιόδοξο.

Σε μεγάλη σκέψη με έβαλες 3 μέρες τώρα...
    Ναι, όντως η Πλατωνική Πολιτεία έχει τα "κακά" της αλλά αξίες όπως η κοινοκτημοσύνη, τα κοινά τέκνα, η ισονομία και ο συγκεκριμένος ρόλος των ανθρώπων που την απαρτίζουν θα τα ζήλευε και το καλύτερο ανθρωπιστικά προσανατολισμένο πρότυπο κοινωνίας που μπορούμε να σκεφτούμε. Αν κρατούσαμε τα "καλά" της, ποιό επόμενο μοντέλο κοινωνίας θα μπορούσαμε να ψηλαφίσουμε αναζητώντας τα κομμάτια της αρετής;
    Aν κοιτούσαμε την προ-Ρωμαική Σπαρτιατική κοινωνία; Σίγουρα θα αποτελούσε ηθικό σκελετό για πολλά που αναζητούμε ( ; )
    μπαααα
    Η σπαρτιάτικη κοινωνία δεν ηταν και τόσο επιθυμητή στους Σπαρτιάτες πάντα. Αρα δεν θα δούλευε ες αεί
    Το πρόβλημα είναι στο οτι, ναί μεν τα παραπάνω προσπάθησαν να τα εφαρμόσουν, αλλά νομίζω, το πρόβλημα ήταν, στο οτι θεωρήθηκαν αναγκαίο κακό προς την τελείωση.
    Εάν δεν θεωρήσουμε ΑΓΑΘΟ την ισονομία και την κοινοκτημοσύνη, ώστε να τα αναζητούμε-ποθούμε και οχι να τα ανεχόμαστε, απλά καρτερούμε το χρονικό σημείο, της ανατροπής του συστήματος, που τα προτείνει ή τα επιβάλει.
    Ο συγκεκριμένος ρόλος των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία, θα πρέπει να ειναι ποθητός και άρα εθελοντικός ΚΑΙ τούμπαλιν, δλδ να είναι εθελοντικός και αρα ποθητός.
    Αυτο ακόμα και εάν συμβεί, είτε συμπτωματικά είτε μετά απο παίδευση, θα ισχύσει για την συγκεκριμένη γενιά.
    Ο λόγος που θα οδήγηση την γενιά αυτήν στην εθελοντική δημιουργία της "ουτοπίας", θα πάψει να υπάρχει για την επόμενη ή την μεθεπόμενη γενιά.
    οπότε θα αρχίσει η απομάκρυνση, είτε μην γνωρίζοντας το κόστος της απομάκρυνσης, είτε, ίσως, αμφισβητώντας την τελειότητα της υπάρχουσας κατάστασης.
    Οπότε μάλλον καταλήγουμε σε επαναλαμβανόμενο κύκλο

Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
    Συγνώμη για τη διακοπή.
    Μ'ολες τις ευχες που μουρχονται στο νου.
    Τάκης.Κ.
    Με κανετε αισιόδοξο.
    πέρα απο της ευχές και την αισιοδοξία, θα προτιμούσα να είχαμε την χαρά της συμμετοχής

Ο λόγος που θα οδήγηση την γενιά αυτήν στην εθελοντική δημιουργία της "ουτοπίας", θα πάψει να υπάρχει για την επόμενη ή την μεθεπόμενη γενιά.
    οπότε θα αρχίσει η απομάκρυνση, είτε μην γνωρίζοντας το κόστος της απομάκρυνσης, είτε, ίσως, αμφισβητώντας την τελειότητα της υπάρχουσας κατάστασης.
    Οπότε μάλλον καταλήγουμε σε επαναλαμβανόμενο κύκλο
    Δύσκολο να κλείσει κανείς τα μάτια σε κάτι τόσο φαεινό και αληθινό. Το πέρασμα του ανθρώπινου σκεύους παθών διαμέσου της ιστορίας μας διδάσκει ( ; ) μονάχα ότι η τελείωση είναι όντος κάτι το ουτοπικό για εμάς, ή τουλάχιστον για το σύνολό μας ως γένος.
    Αξίζει όμως, τουλάχιστον για εμάς που θεωρητικά και αρκετά απλοικά εξετάζουμε επιφανειακά κάποιες αξίες της ψυχής, να παραδεχτούμε αμαχητί την ατραπό;
    Χρέος μας, ως λαικοί μη ειδικοί περιπατητές των αξιών, δεν είναι η ανεύρεση ψίχουλων από θετικά μυνήματα μέσα στο μαύρο σκότος του δάσους που μας έχουν αφήσει οι "γονείς μας" φοβούμενοι ότι δεν μπορούν να μας θρέψουν αυτοί-καθαυτοί;
    Και, βέβαια, επειροελάχιστα θετικό δεν είναι το ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να ζήσουν βίο ενάρετο και να το εμφυσήσουν και στα παιδιά τους; Μήπως δε θα πρέπει βεβιασμένα να χρωματίσουμε τον πίνακα όλο με μελανές κηρομπογιές;

Σελίδα 5 από 7 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Για πάμε να γελάσουμε λίγο.....!
    από bikersonly στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 23/10/2008, 15:50
  2. Nέο & Παλιό... υπάρχει περίπτωση να πάνε αντάμα....
    από code στο forum Προτάσεις & σχόλια
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 12/01/2005, 22:24
  3. Απαντήσεις: 20
    Τελευταίο μήνυμα: 11/11/2003, 15:34
  4. Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 10/11/2003, 16:18
  5. Καλημερα Αλλα Να Πατε Να.......
    από VAL-MPARIERINO στο forum Αντιπαραθέσεις
    Απαντήσεις: 25
    Τελευταίο μήνυμα: 31/10/2003, 19:31

Κανόνες δημοσιεύσεων