Αυτά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Sent from me using a computer.
Και η wiha ιδιο. Στα τορξ η wiha εχει μεταλλικό δακτυλίδι στο κάτω μέρος που κάνει την ίδια δουλειά.
Με όλα αυτά έχω παρατηρήσει οτι σε κάποιες (αρκετές) περιπτώσεις, είναι πιο δύσκολο να βάλεις την κεφαλή μπίλιας του άλλεν μέσα στη βίδα υπό γωνία. Αν δεν έχεις την πολυτέλεια, να βάλεις μέσα το άλλεν από μπροστά και μετά να το γύρεις ώστε να το περιστρέψεις, και πρέπει να το βάλεις υπό γωνία, είναι λίγο (έως πολύ, ανάλογα την περίπτωση) σπαστικό.
Κατά τη γνώμη μου το σύστημα αξίζει γιατί δε χρειάζεται να προσέχεις συνέχεια να πιάσεις τη βίδα μη πέσει, αλλά δε το θεωρώ τόσο μαστ όσο το θεωρούσα πριν το δουλέψω.
Εχω τα μαύρα (απλά) αλλενάκια της wera και είναι εξαιρετικά από θέμα αντοχής.
Τα υπόλοιπα που έχω είναι χωρίς το holding function, το 10αρι το είχα χάσει και το αντικατεστήσα μ αυτό, οπότε δεν έχω εμπειρία χρήσης. Το 10αρι δε το χω χρησιμοποιήσει ποτέ ούτως ή άλλως. (Σπάνια εφαρμογή σε ποδήλατα και σε αμάξια δε νομίζω να δουλεύει κανένας με L keys)
Σε μηχανές θα μπορούσε αλλά δεν έχω
Κατά βάση δε διαφωνώ αλλά εξαρτάται από το πόσο ασχολείσαι. Όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο περισσότερες περιπτώσεις θα βρίσκεις όπου το κάθε εργαλείο, είναι προτιμότερο από ένα άλλο.
Εχω κοντά και μακριά αλλεν και τορξ καρυδάκια 1/4 και 3/8 από κοκεν, gedore, hazet όπως και πολλές μύτες σε διάφορες διαστάσεις με κεφαλές μπίλιας και χωρίς (συμπεριλαμβανομένων μερικών Τ). Όλα αυτά βλέπουν και την περισσότερη χρήση.
Μερικές φορές όμως το πιο γρήγορο και βολικό εργαλείο είναι ένα αλλενάκι. Πχ έτσι στα γρήγορα μου έρχεται στο μυαλό η τελευταία φορά σε μια βίδα εξαέρωσης κυκλώματος ψύξης, που παίζεις λίγο μαζί της υπό γωνία. Η καστάνια με το καρυδάκι δε βολεύει γιατί η καστάνια δε δουλεύει σε χαλαρές βίδες, ενώ το κατσαβίδι με μύτη μπίλιας θα απαιτούσε να συνδέσεις, κατσαβίδι, αντάπτορα, μύτη μπίλιας και πάλι αρχικά, δε θα μπορούσες να χαλαρώσεις τη βίδα μόνο με αυτό. Με το αλλενάκι, χαλαρώνεις τη βίδα και μετά το περιστρέφεις ώστε να τη γυρίσεις όσο θέλεις μέχρι να εμφανιστεί ολόκληρη η τρύπα και να βγει γρήγορα ο αέρας ενώ όταν αρχίσει να βγαίνει υγρό μαζί με αέρα να την ρυθμίσεις πάλι εκεί που θέλεις. Στο τέλος όταν δε βγαίνει πια αέρας την κλείνεις και να την σφίγγεις. Ούτε γεμίζεις την καστάνια σου υγρά, ούτε παίζεις με το μοχλό αλλαγής, ούτε προσπαθείς να περιστρέψεις το καρυδάκι με το χέρι ούτε τίποτα.
Αλλες φορές κάποιοι ερασιτέχνες θα κληθούν να κάνουν κάποιες δουλειές με αυτά, επειδή δεν έχουν όλα τα νούμερα σε καρυδάκια (ή δε τα έχουν στο κατάλληλο καρε).
Προσωπικά είναι ένα εργαλείο που ποτέ δε συμπάθησα αλλά το θεωρώ μάστ.
Τα ξέρω αυτά που λες, αλλά εγώ αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες εφαρμογές
Γενικά; (η λέξη κλειδί εδώ)
Πλακέτες, συσκευές, εργαλεία ηλεκτρικά κλπ : κατσαβίδια
Αυτοκίνητα; καστανιες καρυδακια
Ποδήλατα: L keys, T keys
Μηχανες: T keys καστανιες καρυδακια
Και κάποια από αυτά είναι και θέμα παράδοσης.
Πχ οι μηχανικοί ποδηλάτου πολύ σπάνια θα χρησιμοποιήσουν καρυδακι έναντι L key