Παλιότερα χρησιμοποιούσα κι εγώ απογυμνωτή (μέχρι και ξυράφι) και απορούσα με όσους απογύμνωναν με πλαγιοκόφτη. Μέχρι που είδα δεκάδες συνεργάτες να το κάνουν και αποφάσισα να εξασκήσω το χέρι μου. Είναι πιο βολικό και γρήγορο έτσι. Αρχικά ασκείς μικρή πίεση και περιστρέφεις τον πλαγιοκόφτη για να χαράξει το καλώδιο περιμετρικά. Κατόπιν ασκείς λίγο περισσότερη πίεση και τραβάς για να απογυμνώσεις. Εδώ θέλει εξάσκηση το χέρι, ώστε να μην ασκεί εγκάρσια πίεση και κόψεις το καλώδιο κλείνοντας τον πλαγιοκόφτη. Αν παρακάμψεις το πρώτο βήμα, αφενός είναι πιο δύσκολο, αφετέρου κινδυνεύεις να κάνεις εφελκυσμό του μεταλλικού πυρήνα, αφού αναγκάζεσαι να τραβήξεις πιο δυνατά.
Για απογύμνωση καλωδίων έχω βρει την υγειά μου με το Piergiacomi TR-30-58. Πρόσφατα παρέλαβα το δεύτερο και διαπίστωσα ότι πιθανώς είναι υποδεέστερο του πρώτου. Βγαίνει σε έκδοση TR-30 και TR-30-58, όπου η δεύτερη μπορεί να κόψει παχύτερο σύρμα. Θα μας πει ο daz, αν η απλή έκδοση πλεονεκτεί κάπου αλλού. Στον κατάλογο της Piergiacomi έχει και το TR-58-R. Νομίζω ότι η διαφορά έγκειται στη μοχλικότητα της κεφαλής (δύναμη κοπής: Forza di taglio (kg)) αν και οπτικά δεν βλέπω αλλαγές στη γεωμετρία. Να αλλάζει η κόψη των ακμών;
Όπως μπαίνουμε, από αριστερά προς τα δεξιά:
TR-30, TR-30-58, PN-2007.
![]()