Έχω δει τέτοιο κλιματιστικό σε υπνοδωμάτιο σπιτιού, σε διαμέρισμα στον Πειραιά.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όταν καθιερώνεται κάτι και γίνεται πιο προσιτή η αγορά του στο ευρύ κοινό, αρχίζει να ανεβαίνει το κόστος χρήσης. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1960 επιδοτούνταν το ηλεκτρικό ρεύμα σε προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει ηλεκτρικές κουζίνες και να εγκαταλείψει τη φωτιά. Τώρα που η χρήση ηλεκτρισμού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ανεβαίνει συνέχεια το κόστος. Τη δεκαετία του 1980 δεν μπορούσες να αγοράσεις κλιματιστικό λόγω κόστους, αλλά όποιος το είχε φαντάζομαι ότι δεν θα υπολόγιζε καν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, παρόλο που η απόδοση της συσκευής ήταν πολύ χαμηλότερη από τις σύγχρονες.
Αντίστοιχα και με τα αυτοκίνητα. Είναι πιο προσιτή η αγορά τους, σε σχέση με 40 χρόνια πριν, αλλά έχουν ανέβει τα τέλη κυκλοφορίας, το κόστος των καυσίμων, τα διόδια και τα ασφάλιστρα.
Αποκτούμε περισσότερα αντικείμενα, αλλά είναι πιο ασύμφορη η χρήση τους.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Αν ζεις σε χώρα με 800ε μισθό έτσι είναι.![]()
when life gets complicated... i ride.
Ανέκαθεν η χώρα μας είχε χαμηλές αποδοχές, σε σχέση με άλλες του εξωτερικού. Με εξαίρεση την περίοδο με τα δανεικά χρήματα από το εξωτερικό, όπου για 10-20 χρόνια αυξήθηκαν οι παροχές προς το ευρύ κοινό, κάτι το οποίο πληρώνουμε σήμερα.
Με την παρατήρησή μου θέλω να τονίσω ότι όποιος έχει πρόσβαση σε αγαθά που έχουν λίγοι, συνήθως απολαμβάνει χαμηλό κόστος χρήσης. Όταν καθιερωθεί η χρήση τους στο ευρύ κοινό, αναπτύσσονται κρατικοί και επιχειρηματικοί μηχανισμοί που εισπράττουν από τη χρήση τους.
Αντίστοιχα και με τα σπίτια. Δόθηκαν δάνεια και διάφορα κίνητρα για τις οικοδομές, υπήρχε οικοδομική έξαρση για πέντε δεκαετίες στην Ελλάδα και μετά ήρθε ο ΕΝΦΙΑ.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι τόσο επιχειρηματικά, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, κερδίζεις όταν έχεις τα μάτια σου ανοικτά και δεν αφήνεις το ρεύμα να σε συμπαρασύρει ή έστω είσαι σε εγρήγορση για να αλλάζεις κατευθύνσεις.
Το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι το ελληνικό κράτος πάντα κάτι νέο θα σκεφτεί για να σε κλέβει.
Θυμάμαι κι εγώ ένα τέτοιο, General Electric, που είχε φέρει ένας θείος μου όταν επέστρεψε οριστικά στην πατρίδα από την Αμερική προς τα τέλη του '80.
Γενικά πιστεύω ότι τα οικονομικά δεδομένα περισσότερο "χειραγωγούνται" μαζί με αυτούς τους οποίους κυρίως επηρεάζουν, δηλαδή εμάς, παρά διαμορφώνονται ή εξελίσσονται ανάλογα με την εποχή και την τεχνολογική πρόοδο.
* Θυμάμαι ακόμα τον πατέρα μου κάθε φορά που έβαζε βενζίνη στο αγαπημένο οικογενειακό Κατρέλ (και όχι Καρτέλ) - να λέει με στόμφο: "βάλε μία χήνα"![]()
Θέλει έσοδα και φαίνεται να μην τα καταφέρνει καλά με τη φορολόγηση των αποδοχών, ειδικά στις επιχειρήσεις. Επομένως προσπαθεί να δει τι διαθέτει τεκμηριωμένα ο κόσμος (σπίτια, αμάξια) και να δημιουργήσει φόρους επί της κατοχής ή της χρήσης τους. Σε αυτό βάζεις και τον Φ.Π.Α. και δένει η ακρίβεια.
Δίνει κίνητρα να αποκτήσεις κάτι και με διαφορά φάσης κάποιων ετών εφαρμόζει μεθόδους φορολόγησής του. Δεν νομίζω ότι είναι εσκεμμένο. Απλά τα κίνητρα στρέφουν κόσμο σε μία κατεύθυνση και μόλις υπάρξει μαζικότητα εμφανίζεται η ευκαιρία φορολόγησης.
Όταν πηγαίνεις με το ρεύμα, αισθάνεσαι κάποια ασφάλεια (επιλογή της μάζας), αλλά μοιραία θα υποστείς και τον χειρισμό της μάζας.
Έχουμε δυο λαιμούς για το ίδιο μηχανάκι. Ο ένας κάποιο κράμα σιδήρου και ο έτερος ιδιας διαμέτρου αλλα ανοξείδωτος. Εκτός το εμφανησιακο κομμάτι, έχουν κάποια άλλη διαφορά; (ο πρώτος λαιμος απο nx250 και ο δεύτερος απο ax1).
Imagine life without motorcycling
now slap yourself and never do it again
Με ίσως καλύτερη απαγωγή θερμότητας;
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Δεν ειναι προφανής η διαφορά; Ο ένας σκουριάζει ο άλλος όχι. Γι'αυτό λέγεται ανοξείδωτος.
Μόνο στην σκουριά διαφέρουν,η απαγωγή θερμότητας παίζει να είναι και καλύτερη στον απλό.
Για ξανασκεφτείτε το σας παρακαλώ.
Το ανοξείδωτο έχει διαφορετικές ιδιότητες από τον εμπλουτισμένο σε άνθρακα σίδηρο που φτιάχνονται οι απλοί λαιμοί.
Με το ανοξείδωτο μπορείς να πετύχεις λεπτότερα τοιχώματα πχ 2mm έναντι 3mm του σιδήρου.
Αυτό μεταφράζεται σε βάρος και φυσικά το ανοξείδωτο είναι μεγαλύτερης αντοχής, δεν τρυπάει εύκολα.