τι να πω ρε παιδια εμενα καταναλωσεις κατω απο 8,5λ/100 με adventure μου φαινονται ονειρο.
με το 950 δεν ειχα καψει ποτε κατω απο 9λ/100
και με το 990 ποτε κατω απο 8.5
τι να πω ρε παιδια εμενα καταναλωσεις κατω απο 8,5λ/100 με adventure μου φαινονται ονειρο.
με το 950 δεν ειχα καψει ποτε κατω απο 9λ/100
και με το 990 ποτε κατω απο 8.5
"...τωρα στο παραδειγμα με την εθνικη ,εστω οτι 330 χιλιομετρα εκανες απο τερμα full μεχρι να μεινεις και απο ρεζερβα,και εστω οτι 24 λιτρα ειναι συνολο τεποζιτο και ρεζερβα...."
Διορθώνουμε πρώτα τα βασικά....τεπόζιτο 19,5λτ όπως γράφουν τα χαρακτηριστικά που περάθεσε ο Μουλτις σωστότατα.... το 4λτ ρεζέρβα δεν τα προσθέτουμε (αν και καλά θα ήταν...), είναι ήδη μετρημένα στα 19,5...
Άρα δεν παίζει καμία πλεόν αμφιβολία για το συνολικό ποσό καυσίμου που κουβαλάμε...,άντε γιατί διαβάζουν και κάτι εγκάθετοι γιαπωνέζοι και μας παίρνουν στο ψιλό...
Τωρά απλά πρακτικά νομίζω το θέμα έχει απαντηθεί...8,5λτ /100χλμ είναι μια χαρά...ήτοι 195-205 χλμ μέχρι ρεζέρβα από φουλ γεμάτο...συν 50-60 η ρεζέρβα σε χαλαρους ρυθμούς...(μιλάμε για ταξίδια και ανοιχτό δρόμο, σε πόλη τα 180 είναι μια χαρά...)
Από εκεί και πέρα φόρτωμα, δικάβαλο, μπαγαζιέρες, δεξιός καρπός...κτλ μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την μέση κατανάλωση...ρεκόρ θετικά ή αρνητικά ο καθένας μας έχει πετύχει αλλά μάλλον δεν έχει σημασία ουσιαστική μιας και οι συνθήκες είναι κάθε φορά μοναδικές...
Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι να μας εξηγήσει κάποιος (Άγι για σένα βαράει η καμπάνα....) με απλά, εώς απλοικά, Ελληνικά τα 2 συστήματα, για καρμπς και ψεκασμό, που βελτιώνουν πολυ την κατανάλωση χωρίς να επηρεάζουν την απόδοση...Έχει ξαναναφερθεί κάποια στιγμή ο Άγις (DrBig) νομίζω κλασσικά, αλλά μια μικρή επανάληψη και ίσως μια παράθεση πλεονεκτημάτων/μειονεκτημάτων και αξιοπιστιάς (αν είναι γνωστό κατί σχετικό) θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα...
Όπως και να έχει τα ρημάδια τα 950-990 καίνε...και αν είσαι και λίγο "κεφάτος" δεν μιλάμε για κατανάλωση αλλά για "διαρροή"... Το θέμα λοιπόν πλέον, δεν είναι πόσο καίνε, αλλά πως θα γίνει να καίνε λιγότερο, χωρίς όμως να χάσουμε και το χαμόγελό μας... Για αυτό τα πήραμε τα ρημάδια...μηχανή ελιξήριο λέμε...![]()
![]()
μη ζητας μονο χρονια απο τη ζωη,δωσε ζωη στα χρονια
Και εγώ που το 950 το βγάζω 3-4 φορές την βδομάδα για 40 περίπου χλμ στροφιλίκι ....
...Είμαι όλος αυτιά ....
Η κατανάλωση είναι κάτι που εξ αρχής δεν με ενδιέφερε ...Αλλά τώρα έχει αρχίσει να τσούζει (1.95 Ευρώ/λιτρο)
λογικα το σεναριο με 19.5 λιτρα τεποζιτο ειναι ρεαλιστικο...αναψε λαμπακι ρεζερβας και εκανα και 30 χιλιομετρα επιπλεον,και οταν γεμισα εβαλα 18 λιτρα!οποτε ειναι λογικο να εχει αλλο 1.5 μεσα στη ρεζερβα και οχι αλλα 4 διοτι θα εβγαζε 150+ χιλιομετρα η ρεζερβα και μονο χαχα!
τωρα,στο θεμα της καταναλωσης....
τις γιορτες εγω και ο πολυαγαπημενος μου ξα,καναμε διαδρομη 400 χιλιομετρων στο πηγαινε και αλλα τοσα στο ελα....εκ των οποιων τα 370 ηταν εθνικη αθηνα-λαρισα και τα υπολοιπα σε επαρχιακο δικτυο του νομου λαρισης....οι μετρησεις εγιναν στην ΕΘΝΙΚΗ οδο....
οι μετρησεις εγιναν με τον κλασσικο απλο τροπο.... [ (λιτρα μεχρι το γεμισμα χ 100) / διανυθεντα χιλιομετρα = καταναλωση ]
παντα φουλαραμε στο βενζιναδικο και μηδενιζαμε τα χιλιομετρα....
τα αποτελεσματα εχουν ως εξης....
μηχανη: φουλ μαμα με τελικα acrapovic hexagon ξεταπωτα....δικαβαλο + τριβαλιτσο σε ολη τη διαδρομη....βενζινη απλη αμολυβδη....
1) αθηνα-λαρισα: ταχυτητες 140-180 χμ/ω ειχαμε καταναλωσεις οπως, 8.9λτ/100χμ , 8,5λτ/100χμ και 9.8λτ/100χμ,το στροφομετρο επαιζε απο 5.5-7.5 χιλ στροφες
2) λαρισα-αθηνα: ταχυτητες ΑΥΣΤΗΡΑ 125-135 χμ/ω, περιπου 5.500 χιλ στροφες με 6η ταχυτητα, 7.9λτ/100χμ
3) λαρισα-αθηνα: ταχυτητες 110-120 χμ/ω, ΑΥΣΤΗΡΑ στο 95% της διαδρομης ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ στα 110χμ/ω στις 4 χιλιαδες στροφες (λιγο πιο βαρετα ---> πεθαινεις) και ελαχιστα ανοιγματα μεχρι τα 120 οταν ξεχνιομουν και με επαιρνε ο "υπνος"...καταναλωση 6.1λιτρα/100χμ....
κατα τα αλλα,ειχαμε free-pass για τα διοδια,παντα μα παντα "ο μπροστα πληρωνε για εμας", το ταξιδι ηταν πολυ ανετο για τον οδηγο και τον συνοδηγο! και για καλη μας τυχη δεν συναντησαμε βροχη ουτε στο πηγαινε ουτε στο ελα....υπερκωλοφαρδοι μιας και εβρεχε ΟΛΕΣ τις μερες εκτος απο αυτες που ταξιδευαμε!!! χεχε....
υ.γ.: DrBig, πιστευω οτι θα ενδιεφερε πολυ κοσμο να κανεις την αναλυση που αναφερει ο παλουκιλουκ πιο πανω...κανε εναν κοπο! και αν βαριεσαι να γραφεις....κερναω μπυρες!!!![]()
Για τα 950 η λυση ειναι απλη, χρειαζονται σωστο ρυθμισμα που να κλεινει την τρυπαρα στη ροπη που εχουν χαμηλα, ητοι H2W kit (αυτο με το προφιλτρο).
To 950SE εχει 17/45 γραναζωμα και αρχικα χαμηλα ηταν κουφιο. Εβαλα 16αρι γραναζι μπροστα για να του δωσω λιγο ροπη, αλλα το ροπιασμα πιο ψηλα ερχοταν ακομα πιο βιαια με αποτελεσμα στο βρεγμενο και με ακραπες να μην οδηγιεται το εργαλειο. Μετα εβαλα το εν λογω κιτ και η ροπη γεμισε παντου. Με 17ρι μπροστα εχει πλεον περισσοτερη ροπη απ'οτι πριν με 16ρι. Μια και εχω και ενα 42ρι για πισω, λεω να δοκιμασω 17/42 γιατι και το 17/45 μου φαινεται πλεον λιγο κοντο. Με 17/45 σε ταξιδι καει περιπου 6-7 λτ/100 και ταχυτητες στην περιοχη των 150.
Τωρα στα ψεκαστα θελει πιο πολυ ψαξιμο και οπωσδηποτε να επενδυσει κανεις ειτε σε PCV+autotune ειτε σε ενα motty, ειτε σε ενα λ-probe και να μαθει το tuneEcu. Στην ιδανικη περιπτωση θελεις να εχεις δυο χαρτες, ενα για γκαζια και ενα για οικονομια. Για τον οικονομικο χαρτη κανονιζεις να εχεις φτωχο μιγμα, (AFR γυρω στο 14.7) στις στροφες και ανοιγματα γκαζιου που αντιστοιχουν σε ταξιδι. Τυπικα απο 3,000 μεχρι 6,000 rpm και μεχρι 20% ανοιγμα γκαζιου. Για τον χαρτη-γκαζια 13.3 (περιπου) παντου, η ακομα και τον μαμα χαρτη (δηλαδη μηδενικο χαρτη στο PCV). Και στις δυο περιπτωσεις ομως θελει ψαξιμο, χρονο και μια επενδυση της ταξης των 300-600ε, αναλογα τι λυση θα επιλεγει. Εγω προσωπικα θα επελεγα PCV+autotune για την ευκολια που εχει στο χειρισμο του και για το γεγονος οτι σου δινει την δυνατοτητα επιλογης χαρτων on the fly. Η απλουστερη δυνατη λυση ειναι η παραπανω, δηλαδη ενας χαρτης με υψηλο AFR (=φτωχο μιγμα) σε επιλεγμενες περιοχες στροφων και ανοιγματα γκαζιου, ο οποιος θα χρησιμοποιει τις μαμα ρυθμισεις ψηλα για ασφαλεια, και σαν δευτερος, ο μαμισιος.
Αξιζει το κοπο οι ψεκαστοι να ανοιξετε ενα θεντ στο advrider και να δωσετε βαση στα ποστς των 'k2m' και 'tahoecr', οι οποιοι εχουν τεραστια εμπειρια στο θεμα και επισης να διαβασετε το θρεντ 'tuneEcu, got tunes?'. Ο δευτερος εκ των δυο παραπανω, αν θυμαμαι καλα, ειχε αναφερει πως με το ψεκαστο του ειχε πετυχει καταναλωση της ταξης του 55mpg.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Και κατι αλλο που αφορα τα 950. Προσφατα διαβασα στο advrider πως σε μηχανες με καμποσα χιλιομετρα στο ζωναρι, εχει παρατηρηθει σκληρυνση του ελαστικου των διαφραγματων των καρμπς, με αποτελεσμα τη μη σωστη λειτουργια τους (χανουν σε αποκριση στο ανοιγμα).
Όπως πάντα ενημερωμένος και άμεσως...μπράβο.
Φυσικά θα χρειαστώ φροντιστήριο για να παώ παρακάτω και να κατανοήσω βαθύτερα το θέμα στα ψεκαστά 990, αλλά κρατάω το 600 μαχ ευρώ κόστος και εν θεωρήσουμε ότι η βελτίωση στην κατανάλωση θα φτάσει τα 2 λτ /100 χλμ (πιθανό νομίζω...)και με 2ευρώ/λτ χοντρικά...μιλάμε για απόσβεση....μμμμ μετά από...15.000χλμ...δηλαδή κανά χρόνο και κάτι ίσως για μένα (όταν ξανακαβαλήσω βεβαίος- βεβαίος ..ααααχχχχ), δεν ακούγετε άσχημα...
Το θέμα νομίζω είναι ενδιαφέρον για όλους πλέον με τις τιμές της βενζίνης... όταν εγώ ψώνισα 990 η τιμή ήταν σχεδόν 1ευρό/λίτρο και το τελευταίο που με ενδιέφερε ήταν η κατανάλωση...τώρα...Ο tempora o mores...![]()
μη ζητας μονο χρονια απο τη ζωη,δωσε ζωη στα χρονια
Τελευταια μετρηση απο καταναλωση σε 950 με κιτ H2W στα καρμπυρατερ (με προ-φιλτρο). Σε γρηγορο επαρχιακο δικτυο με αρκετες ανηφοροκατηφορες και ταχυτητες 100-140 (αλλα την περισσοτερη ωρα 120-130) εκαψε 10λιτρα για 180 χιλιομετρα, δηλαδη 5.5λτ/100κμ.
Γραναζωμα 16/45.
αδέρφια, θα μου λύσει καποιος μια απορία, γιατί το 990 εχει 2 τάπες ή έχει 2 ντεπόζιτα π.χ αν σπάσει απο την μιά πλευρά να σου μεινει βετζίνι να γυρίσεις ή είναι κατι άλλο που δεν εχω σκεφτεί;
Για να δούμε..
Διαφορετικές τρύπες για μάνικες σε περίπτωση που πάω αφρική ασπουμε και δεν εχουν αμολυβδη?
Αν τύχει και σπάσει το κλιδη μέσα βάζουμε απο την άλλη τάπα?.
Ο σχεδιαστής τά τσουξε! Εδώ που τα λέμε και στο πρωην lc4 όταν εβλεπα το αριστερό πλαινο φτερό, ήμουν σίγουρος οτι ο τοτε σχεδιαστής έπινε ναρκωτικά άλλα η παρτίδα μαλλον δεν ήταν καλή εκείνη την μέρα
Ειλικρινά δεν πάει το μυαλό μου κάπου αλλού.. ; η μία έχει καποιο φίλτρο? Ισως για το dakar να γεμίζουν ποιο γρήγορα καυσιμα? Θα μπορούσε να εχει 2 ξεχωριστά ντεποζιτα σε περίπτωση τρακας στο βουνο να εχεις να γυρίσεις άλλα είπαμε όχι.. ΑΑΑ στο ένα βάζουμε παγωμενο νερό με καλαμάκι για να πίνουμε στην σαχάρα?wtf..
Τελευταία τροποποίηση από puntix; 27/02/2016 στις 20:30.
Το μεκανακι εχει δυο τεποζιτα, που συγκοινωνουν μεταξυ τους αλλα και φτανουν αρκετα χαμηλα απο την αριστερη και δεξια πλευρα της μοτο... Αυτο εχει γινει ωστε να διατηρειται το κεντρο βαρους της μοτο χαμηλα.
Επισης, δεν εχει το τεποζιτο τοποθετημενο οπως σε ολες τις αλλες (πανω απο τον κινητηρα), ωστε να μην εμποδιζει τοσο τους αναβατες που οδηγουν σε ορθια θεση κατα την χρηση στο χωμα. Βλεπε Enduro
Αν τα λεω λαθος ας με διορθωσει καποιος μπας και ο puntix αξιωθει να παρει το 990![]()
.............