Με πολύ απλά λόγια, όσο μπορώ, η ουσία όλων αυτών είναι να μην πέφτουν τα ίδια δόντια στους ίδιους κρίκους ή ακόμα και στο ίδιο μέρος των κρίκων (εσωτερικό/εξωτερικό), ώστε να υπάρχει πιο ομοιόμορφη φθορά.
Life begins at 45°.
To οριο ειναι τα 13 δόντια, το 14 ειναι θεωρητικά ΟΚ αλλά είναι και οσο να ναι μικρό.
Τα γρανάζια δεν πρέπει ποτέ να βγαζουν ακέραιο λόγο, αλλιώς συμβαίνει αυτό που εγραψε κι ο blitzer.
Δηλαδή θα πεφτουν τα ιδια δοντια του εμπρός αλλά και του πίσω γραναζιού στους ίδιους κρίκους της αλυσίδας, κι αυτό μειώνει δραστικά την διάρκεια ζωής του συστήματος.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
αν κατάλαβα καλα ένας συγκεκριμένος κρίκος θα πέφτει πάντα στο ίδιο δόντι σε κάθε περιστροφή αλυσίδας και αυτό ειναι κακο? κατάλαβα καλα?
Επειδή θα φθείρεται πάντα στο ίδιο σημείο, άρα θα φθαρεί πιο γρήγορα. Αντί πχ να φθείρεται μια φορά αριστερά και μια δεξιά, θα φθείρεται 2 φορές αριστερά. Υπεραπλουστευμένο παράδειγμα, για να καταλάβεις.
Life begins at 45°.
Δεν έχει σημασία. 2 διαφορετικά σημεία πάνω στο δόντι. Ονόμασέ τα Μήτσο και Χαράλαμπο, αν θες.
Life begins at 45°.
το έπιασα το νόημα αλλα δεν ξέρω κατα ποσον πειραματικα ειναι αποδεδειγμενο αλλα για να το λετε μάλλον θα το έχετε δει στην πράξη. δεν ακουγετε παράλογο παντως. ενδιαφέρον...
Το'χω ξανακούσει αυτό.
Χωρίς τεκμηρίωση ή επεξήγηση όμως ,κ δεν έδωσα ιδιέταιρη σημασία.
Ομως εδώ βλέπω εξηγήσεις ,και θέλω πραγματικά να προσπαθήσω ,να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει.
Ακολουθούν ερωτήματά μου σε σχέση με τις επεξηγήσεις.
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο ,τότε γιατί σε πολλές χαμηλού κυβισμού μοτοσυκλέτες -πχ 250 OnOff/Enduro- το εμπρός "μαμά" γρανάζι είναι συνήθως 14 ,και η "μαμά" επίσης δίνει κι ένα 13άρι (spare) για "ζωντάνεμα" ;
Αρα η Γιαμάπα θέλει μάπες ,γιατί τον συνηθίζει τον "ακέραιο λόγο" στην τελική μετάδοση.
Για παράδειγμα: ΧΤ660Χ/ΧΤ660R/ΧΤ660Z βγαίνουν απο το εργοστάσιο με το καταστροφικό σετ 15-45.
Γιατί άραγε;
Αγνοια - Αδιαφορία - ή απλά δεν ισχύει -ή έστω δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά- η καταστροφικότητα του ακέραιου λόγου;
Αυτό πάλι όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Απ'όσο μπορώ να γνωρίζω ,όλα τα δόντια του κάθε γραναζιού είναι ίδιας μορφής κ απολύτως συμμετρικά.
Καθώς επίσης και όλοι οι κρίκοι της κάθε αλλυσίδας είναι ολοόϊδιοι & πανομοιότυποι.
(Βασική αρχή της βιομηχανικής μαζικής παραγωγής ,είτε μιλάμε για καλούπια χύτευσης ,είτε για κατεργασία CNC ,είτε για εργαλειομηχανή πρεσαρίσματος)
Γιατί λοιπόν να υπάρχει θέμα σχετικά με το ποιός κρίκος θα ολισθήσει σε ποιό δόντι ,αφού είναι όλα ίδια μεταξύ τους ;
Μάστορα άσε κάτω τη σέλα, θα τ'αλλάξω μόνος μου τα λάδια!
" the PouroDuro team "
Για να το καταλάβεις διάβασε προσεκτικά το ποστ του stefanou, το λέει πολύ κατανοητά.
Δεν είναι κατι που το βγάλαμε απο το μυαλό μας, διδάσκεται στο μαθημα 'Στοιχεία Μηχανών' στην Μηχανολογία.
Δεν το ήξερα οτι τα XT660 εχουν τέτοιο γρανάζωμα, αλλά αν λάβεις υπ όψιν οτι υπαρχουν παραδείγματα που αρκετά πριν τα 20.000 χλμ έχουν κόψει αλυσίδα, τότε θα δείς οτι αυτός είναι ο λόγος.
Μέχρι τώρα νόμιζα, όπως και πολύς κόσμος, οτι είχαν τελείως μάπα αλυσίδα.
Να που λύθηκε το μυστήριο!!![]()
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Καταλαβαίνω την απορία σου και αυτό όντως θα συνέβαινε σε ιδανικές συνθήκες. Επειδή, όμως, στον πραγματικό κόσμο η φθορά γραναζιού/αλυσίδας εξαρτάται από έναν τόνο άλλες παραμέτρους, κάποια στιγμή, κάποιος κρίκος, κάποιο δόντι θα φθείρεται "μονόπατα" αν έρχεται σε επαφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε κάθε περιστροφή. Οπότε φροντίζουμε να υπάρχει "ποικιλία" στη φθορά, για να διατηρείται η ομοιομορφία.
Life begins at 45°.
Ναι, η θεωρία έτσι λέει, αλλά ο λόγος είναι για να μην συνεργάζονται κάποιοι ελλατωματικοί (ή προβληματικοί) κρίκοι με τα ίδια δόντια συνεχώς ( και το αντίστροφο). Ότι λέει και ο Στέφανος, δηλ.
Είναι μία δικλείδα ασφαλείας για να καθυστερήσει να γίνει καταστροφικό κάποιο πρόβλημα του συστήματος, το οποίο ήδη υπάρχει.
Όχι ότι ο ίδιος ο ακέραιος λόγος δοντιών δημιουργεί πρόβλημα.
Το πρόβλημα στα ΧΤ υπήρχε στα πρώτα μηχανάκια τα οποία φορούσαν αλυσίδες ακατάλληλες για το συγκεκριμένο μοτέρ. Ηδη από το 2005-2006 η ίδια η αντιπροσωπεία παρέδιδε τις μηχανές με άλλες αλυσίδες και το πρόβλημα τελείωσε.
Στη συνέχεια, όσοι βάλαμε σοβαρές αλυσίδες στα μηχανάκια μας, είδαμε αντοχές σε χλμ αντίστοιχες όλων των άλλων μοτοσυκλετών. Εγώ πχ είμαι στα 42.000 χλμ με την αλυσίδα σε πολύ καλή κατάσταση.