Βέβαια, μετά τίθεται το εξής θέμα: ποιος και πώς ορίζει τα ιερά; Η συζήτηση, νομίζω, ξεκίνησε από τον παστίτσιο κι όχι τον τατουατζή.
Βέβαια, μετά τίθεται το εξής θέμα: ποιος και πώς ορίζει τα ιερά; Η συζήτηση, νομίζω, ξεκίνησε από τον παστίτσιο κι όχι τον τατουατζή.
Life begins at 45°.
Δεν σας καταλαβαίνω.
Εγώ θα δώσω συγχαρητήρια σε όσους έχουν το θάρρος να διατυπώνουν δημόσια τις απόψεις τους, όποιες κι αν είναι.
Ο ένας είναι θεοσεβούμενος, ο άλλος άθεος, ό ένας ΧΑτης, ο άλλος ακροαριστερός κλπ κλπ
Τώρα βέβαια, διατυπώνουν όλοι την άποψή τους από το πληκτρολόγιο και την ασφάλεια που τους δίνει. Δεν ξέρω πόσο εύκολα θα μιλούσαν σε κοινό με μικτές απόψεις κι αν θα ζούσαν.
![]()
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
παλιά οι ίδιοι οι πολίτες με την άμεση και αληθινή δημοκρατία τους.
και η τίση ήταν πολλές φορές η εξορία ή και ο θάνατος όταν είχε να κάνει με "ευαίσθητα" θέματα όπως η πατρίδα, τα ιερά και οι νεκροί.
Σήμερα, μέσω μίας έμμεσης και έξωθεν κατευθυνόμενης, μόνο κατά το όνομα δημοκρατίας, είναι καταγεγραμμένα σε ένα μεγάλο γραπτό κώδικα που ονομάζεται σύνταγμα. Εκεί περιγράφεται η επίσημη θρησκεία (ιερά), οι υποχρεώσεις προς την πατρίδα και τα δικαιώματα του πολίτη, και όλα αυτά γενικότερα που συνθέτουν τη σύγχρονη έννοια του πολιτισμού.
Η συζήτηση ξεκίνησε από την διεύθυνση της δίωξης, μεταφέρθηκε στο έργο της (το οποίο ειλικρινά πιστεύω πως το 99% εδώ μέσα (μαζί κι εγώ) δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και να κρίνουμε αντικειμενικά), έφτασε στον παστίτσιο, στον τατουατζή, και μπορεί να μεταφερθεί και στον Γιακουμάκη http://www.lifo.gr/now/greece/62655#comment ή οπουδήποτε αλλού την πάει η ρύμη της συζήτησης....
Ναι, εννοούσα ότι η συγκεκριμένη (υπο)συζήτηση ξεκίνησε από τον παστίτσιο. Περί νεκρών του ΠΝ, μάλλον ισχύει αυτό που λέει ο σνάιπερ.
Μεγάλη κουβέντα αυτή για το Σύνταγμα και τις επίσημες χορηγίες του κράτους. Για άλλη φορά...
Life begins at 45°.
Είναι άλλο το να λες και να υπερασπίζεσαι την άποψή σου με οποιοινδήποτε τροπο, και άλλο το "να βρίζεις και να πουλάς τσαμπουκα". Είτε εκ του μακρόθεν είτε εκ του εγγύς.
Το ένα είναι ελευθερία του λόγου και το άλλο τραμπουκισμός.
Για να προλάβω ενδεχομένως κάποιον, σε εκείνη την αρχαία δημοκρατία την οποία αναφέρουν τα βιβλία, το να πεις την άποψή σου δημόσια ήταν μία ελευθερία και υποχρέωση συνάμα του πολίτη. Όμως το να ανέβεις στην Πνύκα και να μιλήσεις μπροστά στην εκκλησία του δήμου, ήταν κάτι που ενείχε τον κίνδυνο ή την τιμή να ανακηρυχθείς στρατηγός, αλλά και να πετροβοληθείς. Άρα αυτά που έλεγες έπρεπε να ξέρεις αν και ποιούς ή πόσους προσβάλλουν αλλά να έχεις και τον τρόπο ή το θάρρος να τα εκστομίσεις. Γι' αυτό και σαν πραγματική άμεση δημοκρατρία ανέβασε και κατέβασε τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες της εποχής, που πήγαν μπροστά την πόλη. Όλα αυτά βέβαια έχουν πολύ μεγάλη απόσταση από το να βρίσκεσαι πίσω από ένα πληκτρολόγιο σήμερα και να γράφεις. Ομολογώ ότι θα προτιμούσα την αντίκ έκδοση της δημοκρατίας από αυτό που ζούμε σήμερα.
ΥΓ. να πω επίσης ότι δεν τοποθετούμαι επί του θέματος του Σφακιανάκη για τον απλό λόγο ότι δεν επίσταμαι, όμως δηλώνω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η χρονική συγκυρία ξηλώματός του, το πολιτικό παρασκήνιο που αναφέρθηκε, αλλά και από την άλλη ότι για μία εσωτερική αλλαγή στο σώμα η οποία δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει ή να απασχολεί τόσο πολύ τα μέσα ενημέρωσης, εντούτοις κυκλοφόρησε τόσο ευρέως...
Lol τώρα κατάλαβα τι λέτε! Προσπαθούσα να βρώ ποιός είναι ο τατουατζης! Ενημερώθηκα! Stam να σου πω πώς στην Αρχαία αθηναϊκή Δημοκρατία που αναφέρεσαι είχαν δούλους, είχαν κλίκες και εξοριζαν ή εκτελούσαν πολλές φορές έχοντας λαδώσει. Δεν ήταν τόσο ρόδινα τα πράγματα! Ταυτόχρονα με τη δημοκρατία και τα όσα θετικα ίσως έχει νομιμοποίησαν και τη διαπλοκή. Δεν ήμασταν πρωτοπόροι παραδόξως μας είχαν προλάβει Αιγύπτιοι και φοίνικες αλλά εμείς την κάναμε δικαίωμα κατά μια έννοια.