Ωραιες οι φωτογραφιες.Αλλα μιας και εκανες μια πληρη αναλυση των αποψεων σου για την Παχη, εγω του 1,10-1,11 με ταχυτητα 185 στην ευθεια εχω επιφυλαξη σε μερικα σημεια. Δεν μου φαινεται πολυ σωστη η εκφραση προπονηση στα φρενα,αυτο φανταζομαι σε 10 γυρους το μαθαινεις. Φανταζομαι οτι το μυστικο ειναι οι μεγαλες κλισεις και μεγαλες ταχυτητες εισοδου.
Γιατι στα μοτο τζι πι δεν μου φαινονται να υπερβαλουν εαυτο στα φρενα αλλα προσπαθουν κυριως να εχουν ομαλη πορεια και μεγαλη κλιση στην εισοδο.
Εχω δει αγωνιζομενους στην Παχη να φρεναρουν στο τελος της ευθειας περνώντας με σε τρακ ντει και τι δεν εχω δει κουνηματα μπροστινου,ρολινγκ εντο και τετοια.Αφου λεω πως αντεχουν αυτοι οι ανθρωποι να οδηγανε ετσι μιση ωρα η μηπως παραδινουμε σημασια στα φρενα εδω στην Ελλαδα.
Εχετε δει κανενα να πεσει στην εισοδο της αριστερης στροφης που μετα ακολουθει αυτη των πιτς; Στην εισοδο της κ1 της κ6 εχετε δει κανενα να πεφτει; Γιατι η θεωρια κατα Keith Code λεει οτι οταν εστιαζουμε σε τρελλο φρεναρισμα χανουμε κατι σε ταχυτητα εισοδου για τη στροφη.
Επι τη ευκαιρια ποιος ειναι ο καλυτερος χρονος σου στα Μεγαρα;
Αν κρινω οτι ο μπουστας οδηγαει με μισοκομενους μαρσπιεδες λογω μεγαλων κλισεων πιστευω οτι μαλλον ειναι θεμα ταχυτητας στις στροφες κυριως. Ακουω αποψεις.
Γραμμές μέ ακρίβεια εκατοστού, γιά εμένα είναι ολο τό μυστικό.Αν καταφέρεις νά βρείς τίς γρήγορες γραμμές σου αρχίζοντας μέ μικρότερη ταχύτητα εισόδου γιά νά μήν ανχωθείς καί βρείςτά σημεία σου, μέ πολλή προπόνηση καί ανεβάζοντας τήν ταχύτητα εισόδου σταδιακά, ο χρόνος κατεβαίνει χωρίς νά τό καταλάβεις.Αν μπείς στό σωστό πέρασμα η στροφή βγαίνει μόνη της μετά. Τά φρένα είναι τό επόμενο βήμα πού καί αυτό θέλει αρκετή προπόνηση σταδιακά γιατί, οντως τό νά τραβήξεις τά φρένα βαθειά, φέρνει πανικό καί χάνεις τό σημείο εισόδου.
Γενικότερα αν θέλεις νά κατέβεις κάτω από τό 1:10 πού στήν κουβέντα τό βάλαμε σάν οριο θεωρητικό ,αφού βγαίνει σχετικά εύκολα από εκεί καί κάτω πρέπει νά τό αναλύσεις σέ επιμέρους κομάτια πού υστερείς. Ξεχνάς τό χρόνο αυτό καί προπονήσαι σέ κάθε κομάτι (φρένα-γραμμές-σχέση σασμάν κλπ) ξεχωριστά ξεχνώντας τό πόσο γρήγορα πάς καί επικεντρώνεσαι σέ αυτά.
Επίσης σωστά επισημάνθηκε τό στήσιμο τής μηχανής από τόν alexo μιάς καί τήν πάτησα στό προηγούμενο track αυξάνοντας τήν συμπίεση εμπρός πετυχαίνοντας καλύτερο στήσιμο στό φρενάρισμα, αλλά χαλώντας τήν ομοιομορφία τών αναρτήσεων μου στήν στροφή , προκαλώντας γλυστρίματα πού ποτέ δέν είχα μέ τό προηγούμενο σετάρισμα.Είναι απίστευτο μιά μικρορύθμιση εμπρός τό πώς μού χάλασε τό πίσω μέρος τής μηχανής.
Αποψη μου λοιπόν ξεχωρίστε καίπροσπαθήστε νά φτειάξετε καί νά εμπεδώσετε κάθε ενα κομάτι ξεχωριστά μέ υπομονή, αν σας ενδιαφέρει ο χρόνος πού κάνετε, μιάς καί υπάρχουν καί αναβάτες πού απλά διασκεδάζουν γυρνώντας σταθερά καί μέ μεγαλύτερη ασφάλεια στό 80% τής ικανότητάς τους.Δεκτά καί τά δύο.
Φιλικά καί χωρίς διάθεση νά κάνω τόν δάσκαλο, απλά καταθέτω προσωπικές εμπειρίες![]()
Οι ηλίθιοι είναι αήτητοι!!!!
Για να μην τσακώνεστε θα πω οτι το γρήγορο γυρολόγιο έρχεται με συνδιασμό ολων όσων ειπώθηκαν.
Γκάζι στις εξόδους μέχρι τα φρένα, δυνατά φρένα πριν την είσοδο τα οποία αφήνουμε σταδιακά καθώς κάνουμε την είσοδο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα εισόδου στη σωστή (προεπιλεγμένη) γραμμή που θα μας δώσει και την απαράιτητη κλιση.
Μεγάλη κλίση χωρίς ταχύτητα= μπαίνεις μέσα
Υπερβολικά φρένα= χάσιμο σημείου εισόδου + αστάθεια στις αναρτήσεις
Από τις φωτό βλέπω ότι ο alexo έχει ωραία γραμμή και αυτό πάνω απ'όλα προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση στην οδήγηση και ίσως είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να ψάξει πρώτα να βρει.
![]()
Αγαπητε φιλε kinhsh,Αρχικά δημιουργήθηκε από kinhsh
Ωραιες οι φωτογραφιες.Αλλα μιας και εκανες μια πληρη αναλυση των αποψεων σου για την Παχη, εγω του 1,10-1,11 με ταχυτητα 185 στην ευθεια εχω επιφυλαξη σε μερικα σημεια. Δεν μου φαινεται πολυ σωστη η εκφραση προπονηση στα φρενα,αυτο φανταζομαι σε 10 γυρους το μαθαινεις. Φανταζομαι οτι το μυστικο ειναι οι μεγαλες κλισεις και μεγαλες ταχυτητες εισοδου.
Γιατι στα μοτο τζι πι δεν μου φαινονται να υπερβαλουν εαυτο στα φρενα αλλα προσπαθουν κυριως να εχουν ομαλη πορεια και μεγαλη κλιση στην εισοδο.
Εχω δει αγωνιζομενους στην Παχη να φρεναρουν στο τελος της ευθειας περνώντας με σε τρακ ντει και τι δεν εχω δει κουνηματα μπροστινου,ρολινγκ εντο και τετοια.Αφου λεω πως αντεχουν αυτοι οι ανθρωποι να οδηγανε ετσι μιση ωρα η μηπως παραδινουμε σημασια στα φρενα εδω στην Ελλαδα.
Εχετε δει κανενα να πεσει στην εισοδο της αριστερης στροφης που μετα ακολουθει αυτη των πιτς; Στην εισοδο της κ1 της κ6 εχετε δει κανενα να πεφτει; Γιατι η θεωρια κατα Keith Code λεει οτι οταν εστιαζουμε σε τρελλο φρεναρισμα χανουμε κατι σε ταχυτητα εισοδου για τη στροφη.
Επι τη ευκαιρια ποιος ειναι ο καλυτερος χρονος σου στα Μεγαρα;
Αν κρινω οτι ο μπουστας οδηγαει με μισοκομενους μαρσπιεδες λογω μεγαλων κλισεων πιστευω οτι μαλλον ειναι θεμα ταχυτητας στις στροφες κυριως. Ακουω αποψεις.
ευχαριστω για την παρεμβαση σου.
θα ηθελα εδω να πω οτι το εξαρχης σχολιο μου εγινε με αφορμη το δικο σου ποστ καθως και τα ποστ των sporky και m1ke οπου αναφερθησαν τα ακολουθα:
"ειδικοτερα στα Μεγαρα το 1,10 μου φαινεται δυσκολος χρονος,οταν ομως διαβαζω οτι Σινιωρης-Μπουστας με 600 ρες γυρναγαν στο 1 λεπτο παιρνω θαρρος και το 1,10 φανταζει ξενερωμα,επιτρεπεται να εχουμε καλες μηχανες 1000 ρες και να μας φοβιζει το 1,10;"
"τελικά φαίνεται οτι για να μέγαρα παίζουνε μόνο γόμες αν θέλεις να κινηθείς κοντά στο .10"
" Ένας ιδιώτης πρέπει να είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το 1:10 και το καλύτερο που μπορεί να πάρει με ένα στοκ μηχανάκι είναι το 1:08. Εάν δε τρέχει με γόμες και σωστές αναρτήσεις θα πάει max στο 1:05."
Το δε σχολιο εκεινο το εκανα ,για να δειξω σε ολους οσους παρακολουθουν την συζητηση αυτη, μια αλλη αποψη οτι πραγματι δεν ειναι δυσκολο να κατεβασει κανεις χρονο απο το 1,10 και κατω στην παχη EΙΔΙΚΑ.
Και αυτο γιατι η παχη θελει πολλα και δυνατα φρενα που αν τα βελτιωσει κανεις λιγο, κατεβαινει 2δλ κατω!
Ασφαλως, οπως εγραψα ,παιζουν ρολο πολυ σημαντικο και τα υπολοιπα που αναφερεις.
Απλα εγω αναφερα τα φρενα ειδικοτερα, υποθετοντας οτι ενας ιδιωτης αφου μπει στην συκγεκριμενη πιστα μερικες φορες, θα παρει και φορα και θα εξαντλησει τα περιθωρια κλισης της μηχανης του,μετα θα καταλαβει οτι πρεπει να βγαινει απο την μηχανη του(ωστε να αυξηθει η ταχυτητα του μεσα στις στροφες),και μετα θα ξαναβρισκει κατω ο ιδιος ΚΑΙ η μηχανη του,και σε αυτο το σημειο ΑΦΟΥ
ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ και παταει στα ΙΔΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΝΤΑ που εχει διαλεξει Ο ΙΔΙΟΣ,(πραγμα που θελει ΚΑΙ αυτο εξασκηση,αληθεια μπορει να θυμηθει κανεις αν το εχει κανει αυτο στην πιστα ποτε?)θα κοιταξει και το χρονομετρο μετα και θα εχει κανει (ας υποθεσουμε)1,10 η 1,11 η 1,09.
Τοτε λοιπον εγω λεω οτι ναι μεν μπορει βελτιωσει τις εισοδους του λιγο,τις εξοδους του λιγο ακομη να ανοιξει λιγο ακομη γκαζι στις ευθειες ,να αλαξει λιγο τις γραμμες του, αλλα πιστεψτε με δεν εχει φρεναρει ακομα αν το γυρολογιο ειναι στο 1,10
Προτεινω λοιπον εξασκηση( αν οχι προπονηση)στη τεχνικη των φρενων συγκεκριμενα στην παχη , για οσους οχι μονο θελουν να κανουν καλυτερο χρονο απο το 1,10 ,αλλα και γιατι απο τον υποθετικο συνηρμο μου πιο πανω συμπεραινω οτι καποιος μπορει να εχει" κολησει" και δεν ξερει τι να κανει αλλο για να παει καλλυτερα εκει μεσα και λει μετα :" τί σχέση μπορεί νά εχουμε εμείς (ιδιώτες) σάν αναβάτες καί τά μηχανάκια πού καβαλάμε μέ τούς αγωνιζόμενους. Είναι αστεία η σύγκριση ελεος..!! Αν καί υπάρχουν ατομα μεταξύ μας ,πού γυρνούν καί στό 1:06 - 1:05... μέ προπόνηση μία φορά τό μήνα αντε δύο, πού ανοίγει η πίστα." (γραφει ο συναδελφος Dr.Evil, και καπακι στο ιδιο του το σχολιο αποδεικνει στον εαυτο του οτι μπορει να υπαρξει συγκριση... και πολυ σωστα συμφωνει πιο πανω στο ποστ του " Συμφωνώ μέ τόν Θάνο οτι τό 1:10 αντε τό 1:09 ερχεται μέ προπόνηση σχετικά ευκολα. ")
Κλεινω απαντωντας στο:
"εγω του 1,10-1,11 με ταχυτητα 185 στην ευθεια"
Ποσο χρονο θα κατεβαζες αν ειχες 200 αντι για 185?(πολυ αμελητεο..)
στο:"προπονηση στα φρενα,αυτο φανταζομαι σε 10 γυρους το μαθαινεις."
Ποσο χρονο χρειαζεσαι να τα σταθεροποιησεις, και στα ΤΕΣΣΕΡΑ σημεια σε καθε γυρο(δεν ξεχναω οτι χρωσταω και μια απαντηση στον συναδελφο amatsaka:"Alexo απ' οτι βλεπω η απαντηση σου σχετικα με τα μεγαρα ειναι ψαγμενη.
Μπορεις να μπεις (αν θες βεβαια) σε λεπτομεριες? Πχ ποιο ειναι αυτα τα σημεια οεο??" πανω σε αυτο το τοπικ..) με ακριβεια ΙΔΙΑ καθε φορα?(αναλογα την ικανοτητα χωρις "ρισκα" 3-6 ωρες λεω εγω για να εχεις αποτελεσματα) .
στο:"Γιατι στα μοτο τζι πι δεν μου φαινονται να υπερβαλουν εαυτο στα φρενα "
τσεκαρισε τα λαθη που γινονται οταν επιχειρουνται προσπερασματα, και που επιχειρουνται τα πιο εντυπωσιακα προσπερασματα.
στο:"Εχω δει αγωνιζομενους στην Παχη να φρεναρουν στο τελος της ευθειας περνώντας με σε τρακ ντει και τι δεν εχω δει κουνηματα μπροστινου,ρολινγκ εντο και τετοια."
Το να κανει κανεις ρολινκ εντο εναι ακροβατικο,δεν γλυτωνει χρονους, και τα κουνηματα μπορει να τα νιωσει καποιος στο μπροστινο αλλα δεν "φαινονται" ευκολα σε αλλους εκτος αν υπαρχει αρκετη πιεση (πχ.σε δοκιμαστικα motogp )
Ασφαλως μιλωντας για δυνατα φρενα δεν εννοω ρολλιν εντο η οτιδηποτε αλλο που εχει νακανει με δεξιοτεχνεια τετοιου τυπου..
ps:ολα αυτα φυσικα με τις αναλογες συνθηκες ρυθμισεων αναρτησεων και καταστασης ελαστικων που οπως εχω γραψει σε προηγουμενο ποστ ,πρεπει να ισχυουν
ευχαριστω θερμα για την υπομονη σας
σορυ για τα τυχον ορθογραφικα
βιαζομαι να παω στην δουλεια ..θα τα πουμε το βραδυ..
amatsaka επιφυλασομαι..
Keith Code's twist of the wrist 2 και 3.
Βιβλια απιθανα διαβαστε τα!
οσο για τον χρονο που κανω στην παχη επετρεψε μου να μην τον ανακοινωσω..
ομως.......
![]()
fast & safe
Παντως συμφωνω με αυτα που λες και φαινεται οτι το εχεις ψαξει το θεμα. Aπλα δεν με βολευε η λυση δυνατα φρενα γιατι δεν τους εχω μεγαλη εμπιστοσυνη οτι αντεχουν,υγρα ,τακακια,τρομπα.
Καλησπέρα σε ολους.
Θα ήθελα να πω κάτι σχετικά με τα γυρολόγια του καθένα.
Σταματήστε να ασχολείστε με το χρόνο που θα θέλατε να κάνετε
βάσει προτύπων αγωνιζόμενων.
Ασχοληθείτε και μόνο, γύρο με το γύρο που μπορείτε να βελτιωθείτε στροφή με τη στροφή. Χαλαρώστε και απολαύστε αυτή τη μαγεία της ασφαλούς οδήγησης που σας δίνει η πίστα
και σιγά σιγά θα τα βρείτε όλα με το καιρό δηλ. θέλει χρόνο και πολύ προπόνηση. Δεν γίνεται όλα να γίνουν από την αρχή.
Ξεκινήστε με τους πρώτους γύρους χωρίς ιδιαίτερη πίεση φρένων με μία ταχύτητα πάνω και συνηθίστε την είσοδο χωρίς πολλά έως ελάχιστα φρένα με φόρα στις στροφές το σώμα τέρμα πίσω στη σέλα κορμός χαλαρός έξω από τη μηχανή χωρίς ιδαίτερη τάση στο τιμόνι με προοδευτικό άνοιγμα γκαζιού. Καταρχήν δεν θα κουραστείτε καθόλου και σιγά σιγά θα δείτε ότι θα έρθει η στιγμή που θα κατεβάζετε ταχύτητα στο κιβώτιο και θα κινήστε τόσο γρήγορα και ασφαλείς που δεν θα μπορείτε να το πιστέψετε.
Έχω κάνει απίστευτες προπονήσεις από το 1998-1999 στα Μέγαρα
πολλά Σ,Κ μέχρι να κλείσει η πίστα και κατάφερα με ένα VFR 400 να γυρίσω 1.07.6 και να πέσω γιατί έφτασα σε σημείο να ξύνει ο μαρσπιές με αφαιρεμένη μπίλια (και τελικά φαγώθηκε 2 πόντους)
και το γόνατο να το κολλάω στο φέρινγκ για να μη βρίσκει κάτω και με 150/18 λάστιχο πίσω.
Που θέλω να καταλήξω ότι μπορείτε άφοβα να εμπιστευτείτε τις μηχανές σας αρκεί να δεχθείτε ότι για να κάνετε καποια πράγματα επιπλέον θέλει πολύ δουλειά πολύ ρίσκο σε μία πίστα που αυτή τη στιγμή είναι στην παρακμή της και ένα τσουβάλι χρήματα για στήσιμο, άλλη ανάρτηση πίσω ή τουλάχιστον ένα rebuilt ελατήριο τσιμούχες λάδια π.χ. Τασούλης,Hyper Pro κλπ επίσης μπροστά και πολύ χρόνο για να μάθετε την λειτουργία ανάρτησης για πίστα Μεγάρων, Σερρών και δρόμου. Επίσης σχέσεις : γρανάζια αναλόγως την πίστα καθώς και τακάκια race σωστή πίεση αέρα αναλόγως με το σεταπ ανάρησης και είδος οδοστρώματος δηλ. για να δουλέψει ένα λάστιχο σωστά ΡΥΤΙΔΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΜΠΟ
δηλ. και όχι ΜΑΛΛΙΑ όπως λέω ή χοντρούς κόμπους μπορεί στα Μέγαρα να θέλει λιγότερη πίεση από ότι στις Σέρρες για να έχει και σωστό δούλεμα αποτέλεσμα και διάρκεια.
Για εμένα στην πίστα πάτε μια χαρά μη μπλέξετε με περιπέτειες που προανέφερα γιατί δεν αξίζει αυτό το πράγμα στα Μέγαρα.
Σέρρες βέβαια αλλάζει αυτό γιατί εκεί μπορείς να κάνεις τα πάντα με ασφάλεια και μπορείς να ανοίγεις γκάζι υπό κλιση παντού.
Εγώ αυτή τη στιγμή εάν έμπαινα Μέγαρα που έχω να μπώ από το 2000 θα ήμουν τρελά ευχαριστημένος με το 750 πλέον αν κατάφερνα να γυρίσω στο 1.08 ή 1.07 μπορεί και να έκανα κολοτούμπες !!! και ας γυρίζουν οι αγωνιζόμενοι στο 1.02 με μηχανάκια ΆΛΛΑ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ (όχι πολιτικά εννοώ δικά τους).
Στην τελική η δουλειά τους είναι αυτή και πρέπει να την κάνουν σωστά με τις άπειρες προπονήσεις που κάνουν τα 500 ζευγάρια που τρώνε. Εμείς άλλες δουλειές κάνουμε !!! Σωστά ?
Οπότε αυτό που κάνουμε και όπως το κάνουμε είναι πάρα πολύ καλά και πρέπει να είσαστε ικανοποιημένοι από την απόδοσή σας !!!
Αυτά πρέπει να φάω κιόλας φωνάζει η γυναίκα μου και τα παιδιά μου.
Φιλιά και όπως είπαμε....
και η φωτό για τον ALEXO LOUDOVIKO ANCOGSXR (που ξέρω ότι έχουν GSXR)
![]()
Aυτο περι λειτουργιας των ελαστικων,με ρυτιδα η με μαλλια επειδη δεν ξερω οτι αλλαζει η εικονα τους αναλογα τη ρυθμιση της αναρτησης μηπως ειναι λαθος;
Oι αποψεις μου περι αυτου ειναι οτι συγκριτικα χαλαρη αποσβεση επαναφορας βοηθαει πιο ευκολα να γλιστραει το λαστιχο,ενω σφιχτη αποσβεση επαναφορας το λαστιχο αποδιδει περισσοτερη προσφυση στο ομαλο οδοστρωμα αλλα πιο τραχια λειτουργια στο ανωμαλο. Αυτο μεταφραζεται σε διαφορετικη εικονα για το λαστιχο;
Ευχαριστω και χαιρομαι που εγινα κατανοητος παρολες αυτες τις πολυπλοκες προτασεις...Αρχικά δημιουργήθηκε από kinhsh
Παντως συμφωνω με αυτα που λες και φαινεται οτι το εχεις ψαξει το θεμα. Aπλα δεν με βολευε η λυση δυνατα φρενα γιατι δεν τους εχω μεγαλη εμπιστοσυνη οτι αντεχουν,υγρα ,τακακια,τρομπα.
Παντως ενα πραγμα ειναι σιγουρο ,οτι τα φρενα των μηχανων που εχουμε ολοι μας τωρα ειναι σιγουρα πολυ μα πολυ ανθεκτικα και δεν θα σε προδωσουν..
Δοκιμασε ΣΤΑΔΙΑΚΑ φρεναροντας δυνατοτερα εστω και νωριτερα απο το σημειο των φρενων ,εστω και σε μια μονο εισοδο στην αρχη, πιεζοντας ταυτοχρονα τα κλιπονς εμπρος ,κοντρα στην δυναμη που σε παει προς τα εμπρος .
Ετσι αντιστεκεσαι στην δυναμη της επιβραδυνσης και μειωνεται η μεταφορα βαρους προς τα εμπρος..και φυσικα δεν θελουμε ο πισω τροχος να αφησει το εδαφος...αλλα αυτο θα αρχισει να εμφανιζεται οταν πλεον εχουμε φτασει στο στοχο μας. Αυτη την αισθηση της επιπλεον επιβραδυνσης πρεπει να αισθανθεις και να την μαθεις να την αντιγραφεις ολοιδια οταν εσυ το θελεις.
Εντωμεταξυ δεν μας ενδιαφερει ο χρονος που κανουμε γιατι οπως πολυ σωστα αναφερει και ο Dr Evil : "Γενικότερα αν θέλεις νά κατέβεις κάτω από τό 1:10 πού στήν κουβέντα τό βάλαμε σάν οριο θεωρητικό ,αφού βγαίνει σχετικά εύκολα, από εκεί καί κάτω πρέπει νά τό αναλύσεις σέ επιμέρους κομάτια πού υστερείς. Ξεχνάς τό χρόνο αυτό καί προπονήσαι σέ κάθε κομάτι (φρένα-γραμμές-σχέση σασμάν κλπ) ξεχωριστά ξεχνώντας τό πόσο γρήγορα πάς καί επικεντρώνεσαι σέ αυτά."
Αφου λοιπον τελειοποιηθει και αυτη η τεχνικη, η οποια επι μερους τεχνικη προσπαθουμε να τελειοποιησουμε,την ενσωματωνουμε στο γυρολογιο μας και το αποτελεσμα ερχεται...εξαλου στην πιστα δεν μπαινουμε για να γυρναμε αιωνιως γυρω γυρω κανοντας συνεχεια τα ιδια πραγματα μεχρι εκει που μπορουμε(και για να μην παρεξηγηθω και αυτο επιτεπεται για οσους δεν ενδιαφερονται να βελτιωθουν αλλα μονο για να αγοραζουν νεες ξυστρες συνεχως) αλλα για να μαθουμε περισσοτερα και να δοκιμασουμε να βελτιωθουμε σε ολα με ασφαλεια.
Μπορει να παρατηρησει κανεις οτι τουλαχιστον ολες οι φωτο που ειμαι εγω μεσα, βρισκομαι σχεδον στο ιδιο σημειο παντα στην συγκεκριμενη Κ9 (και αν ηταν δυνατον να υπηρχαν και αλλες φωτο απο τις υπολοιπες Κ της πιστας το ιδιο θα συνεβαινε)αντιθετα απο αρκετους απο τους υπολοιπους.
Αν και μια στηγμιαια απεικονιση της θεσης δεν δινει απολυτη απεικονιση της γραμμης που ακολουθει καποιος ,ομως
μια προχειρη ματια, αυτο μαρτυραει,οπως και οτι ειμουν απο τους λιγοστους τοτε που βρισκομουν τοσο κοντα στο βιραζ,(καθως και στα υπολοιπα βιραζ )πραγμα που πρεπει στην αρχη να δοκιμαζει να κανει κανεις εκμεταλευομενος παντα το μεγιστο πλατος της πιστας εστω και αν στην αρχη δεν πας γρηγορα.
Δυστυχως ομως ολοι στην αρχη πανε στο περιπου κυνηγοντας τις μεγιστες κλισεις που ειναι και το πρωτο πραγμα που ερχεται απο μονο του αναγκαστικα, αν ανοιξεις το γκαζι ακομη και στον δρομο.
Οχι λοιπον, το πρωτο πραγμα που πρεπει να μαθαινει κανεις μετα την ισορροπια ειναι να μπορει να ελεγχει την πορεια της μηχανης του επιλεγοντας σημεια εμπρος ,και κατοπιν να τα πατει με ακριβεια.
ευχαριστω και παλι για την υπομονη σας..
fast & safe
Ωραία όλα αυτά που λες... κάποια μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμα.Αρχικά δημιουργήθηκε από alexo
...εξαλου στην πιστα δεν μπαινουμε για να γυρναμε αιωνιως γυρω γυρω κανοντας συνεχεια τα ιδια πραγματα μεχρι εκει που μπορουμε(και για να μην παρεξηγηθω και αυτο επιτεπεται για οσους δεν ενδιαφερονται να βελτιωθουν αλλα μονο για να αγοραζουν νεες ξυστρες συνεχως) αλλα για να μαθουμε περισσοτερα και να δοκιμασουμε να βελτιωθουμε σε ολα με ασφαλεια.
Διαφωνώ όμως στον τρόπο που βλέπεις κάποια πράγματα.
Π.χ. στην πίστα δεν μπαίνουμε απαραίτητα για να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Υπάρχει ένα όριο βελτίωσης που εξαρτάται από το αίσθημα ικανοποίησης που αντλεί καθένας από την πίστα.
Αν καλύψω το θεωρητικό κομμάτι και φτάσω να γυρίζω με ασφάλεια και να διασκεδάζω με τον τρόπο που οδηγώ γιατί να βελτιωθώ άλλο; Αν πάλι θέλω να βελτιώνομαι συνέχεια και πάλι η φυσική θα θέσει τα δικά της όρια άρα πάλι θα καταλήξουμε να αγοράζουμε απλά ξύστρες.
Έτσι είναι η φυσική ροή των πραγμάτων μέχρι να βαρεθούμε και να το γυρίσουμε στο ψάρεμα. Θα ήταν πολύ βαρετό να προσπαθούμε συνέχεια να βελτιωθούμε σε κάτι χωρίς να κάνουμε πρωταθλητισμό γιατί χάνει το ενδιαφέρον και την πλάκα του! Είναι απείρως ομορφότερο να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο με όλη την ομορφιά του νέου παρά να κυνηγάμε τα δέκατα σε μία πίστα 2 χιλιομέτρων!
Με τη λογική αυτή λοιπόν έχω ήδη αρχίσει να βαριέμαι τη διαδρομή αυτή των Μεγάρων και χρειάζομαι μία αλλαγή που καμμία βελτίωση στα φρένα και στους χρόνους δεν μπορεί να μου προσφέρει.
Πέρα από τις αναζητήσεις-σκέψεις-προβληματισμούς μου, διαφωνώ και σε πολλά οδηγικά κομμάτια των κειμένων σου. Π.χ. θεωρώ λάθος τη στήριξη στα χέρια την ώρα των φρένων όταν μπορείς κοντράροντας το γόνατο στο φέρινγκ από τη μεριά που έχεις βγάλει τον κώλο να πάρει αυτό όλη τη δύναμη της επιβράδυνσης αφήνοντας χέρια και λοιπό σώμα σχεδόν εντελώς χαλαρά.
Διαφωνώ στα ίδια πατήματα βρέξει χιονίσει. Σπάνια κανείς θα γυρίζει μόνος του στην πίστα. Ανάλογα με το αν συντηρεί ένα γυρολόγιο, αν κυνηγάει κάποιον για το χαβαλέ ή αν κυνηγάει μία προσπέραση ή άν κυνηγάει απλά το χρονόμετρο, μπορεί να χρειαστεί ν'αλλάξει αρκετές φορές τη γραμμή του.
Μου δημιουργεί μεγάλο περιορισμό η άποψη που λέει "βρες τη σωστή γραμμή και ακολούθησε την ευλαβικά από την αρχή ως το τέλος". Πέρα και από την μονοτονία του θέματος...
Τέλος πάντων θέλω να πω ότι δεν κυνηγάμε όλοι το χρόνο και αυτό θα έπρεπε να είναι απόλυτα αποδεκτό...
Θάνος..
Aφου λοιπον αποτι καταλαβα συναδελφε nktR εχεις εμπειρια παχης απο παλια τοτε θα θυμασαι ισως ενα δυδιμο με cbr600 με πολυεστερικα αβαφα λευκα και μονοφθαλμα που εκαναν προπονηση πολυ συχνα εκει τοτε..Αρχικά δημιουργήθηκε από nktR
SORRY ΓΙΑ ΤΟΝ ANCOGSXR ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ
τοενα F2 μαυρογκρι ντεποζιτο και το αλλο F3 ασπροκοκινο ντεποζιτο....
![]()
Προσπαθοντας να βοηθησω ισως καποιους που ενδιαφερονται διαβαζοντας ολα τα παραπανω να βελτιωθουν απο το 1,10 και κατω δεν θα τους μπερδεψω με τετοιες λεπτομεριες που κανουν την διαφορα κατω απο το 1,06-1,07 ιδιως με τοσο μικρους κυβισμους και ιπποδυναμεις.
Γιαυτο και μπηκα στην διαδικασια να αναφερω την ταπεινη μου γνωμη εχοντας περασει απο αυτη την θεση...
ps:λεπτομερειες για τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΡΕΝΩΝ της παχης και τα αλλα τρεια μικροτερη εντασης ερχονται....
απο την σελλα ενος CBR600F3 (ελπιζω και για μια δευτερη γνωμη απο τον αξιοτιμο Κο nktR)
fast & safe
φιλε θανο γεια!...Αρχικά δημιουργήθηκε από Θάνος
Ωραία όλα αυτά που λες... κάποια μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμα.
Διαφωνώ όμως στον τρόπο που βλέπεις κάποια πράγματα.
Π.χ. στην πίστα δεν μπαίνουμε απαραίτητα για να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Υπάρχει ένα όριο βελτίωσης που εξαρτάται από το αίσθημα ικανοποίησης που αντλεί καθένας από την πίστα.
Αν καλύψω το θεωρητικό κομμάτι και φτάσω να γυρίζω με ασφάλεια και να διασκεδάζω με τον τρόπο που οδηγώ γιατί να βελτιωθώ άλλο; Αν πάλι θέλω να βελτιώνομαι συνέχεια και πάλι η φυσική θα θέσει τα δικά της όρια άρα πάλι θα καταλήξουμε να αγοράζουμε απλά ξύστρες.
Έτσι είναι η φυσική ροή των πραγμάτων μέχρι να βαρεθούμε και να το γυρίσουμε στο ψάρεμα. Θα ήταν πολύ βαρετό να προσπαθούμε συνέχεια να βελτιωθούμε σε κάτι χωρίς να κάνουμε πρωταθλητισμό γιατί χάνει το ενδιαφέρον και την πλάκα του! Είναι απείρως ομορφότερο να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο με όλη την ομορφιά του νέου παρά να κυνηγάμε τα δέκατα σε μία πίστα 2 χιλιομέτρων!
Με τη λογική αυτή λοιπόν έχω ήδη αρχίσει να βαριέμαι τη διαδρομή αυτή των Μεγάρων και χρειάζομαι μία αλλαγή που καμμία βελτίωση στα φρένα και στους χρόνους δεν μπορεί να μου προσφέρει.
Πέρα από τις αναζητήσεις-σκέψεις-προβληματισμούς μου, διαφωνώ και σε πολλά οδηγικά κομμάτια των κειμένων σου. Π.χ. θεωρώ λάθος τη στήριξη στα χέρια την ώρα των φρένων όταν μπορείς κοντράροντας το γόνατο στο φέρινγκ από τη μεριά που έχεις βγάλει τον κώλο να πάρει αυτό όλη τη δύναμη της επιβράδυνσης αφήνοντας χέρια και λοιπό σώμα σχεδόν εντελώς χαλαρά.
Διαφωνώ στα ίδια πατήματα βρέξει χιονίσει. Σπάνια κανείς θα γυρίζει μόνος του στην πίστα. Ανάλογα με το αν συντηρεί ένα γυρολόγιο, αν κυνηγάει κάποιον για το χαβαλέ ή αν κυνηγάει μία προσπέραση ή άν κυνηγάει απλά το χρονόμετρο, μπορεί να χρειαστεί ν'αλλάξει αρκετές φορές τη γραμμή του.
Μου δημιουργεί μεγάλο περιορισμό η άποψη που λέει "βρες τη σωστή γραμμή και ακολούθησε την ευλαβικά από την αρχή ως το τέλος". Πέρα και από την μονοτονία του θέματος...
Τέλος πάντων θέλω να πω ότι δεν κυνηγάμε όλοι το χρόνο και αυτό θα έπρεπε να είναι απόλυτα αποδεκτό...
Σε ευχαριστω καταρχην για την παραθεση της αποψης σου και επετρεψε μου να συμφωνησω στο:
"στην πίστα δεν μπαίνουμε απαραίτητα για να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Υπάρχει ένα όριο βελτίωσης που εξαρτάται από το αίσθημα ικανοποίησης που αντλεί καθένας από την πίστα."
Θα εχουμε ομως μια καλυτερη ευκαιρια αποτι στον δρομο, που αν θελουμε, την εκμεταλευομαστε οσο θελουμε διασκεδαζοντας.
Επισης στο:
"Αν καλύψω το θεωρητικό κομμάτι και φτάσω να γυρίζω με ασφάλεια και να διασκεδάζω με τον τρόπο που οδηγώ γιατί να βελτιωθώ άλλο; Αν πάλι θέλω να βελτιώνομαι συνέχεια και πάλι η φυσική θα θέσει τα δικά της όρια άρα πάλι θα καταλήξουμε να αγοράζουμε απλά ξύστρες."
Ισχυει το πιο πανω σχολιο.
Επισης το να "τρωει "καποιος τις ξυστρες στις στροφες ειναι και αυτος ενας τροπος διασκεδασης ,και δεν το αναφερα ειρωνικα .
οσο αφορα στο:
"Θα ήταν πολύ βαρετό να προσπαθούμε συνέχεια να βελτιωθούμε σε κάτι χωρίς να κάνουμε πρωταθλητισμό γιατί χάνει το ενδιαφέρον και την πλάκα του!"
εχω να παραθεσω την αποψη οτι, κανεις οτι κανεις μεχρι να βαρεθεις μεν ,αλλα για σενα και για μενα και ολους τους φιλους που διαβαζουν θα μερτησει επισης το τι εχουν αποκομησει απο την προσπαθεια αυτη που θα ωφελησει στην ασφαλεια στον δρομο ,για αυτους που δεν κανουν πρωταθλητισμο ,και γιαυτους που κανουν, κατι περισσοτερο που δεν θα τους κανει να βαρεθουν..καταλαβαινεις τι ενοω.
Αν δεν κρατηθεις και με τα χερια δεν θα ειναι δυνατον να μεινεις πανω στην μηχανη οταν ανεβουν τα g..
Σιγουρα υπαρχουν παραλλαγες γραμμων που μπορουν να επιλεγουν σε διαφορετικες συνθηκες ,και δεν λεω οτι πρεπει κανεις να κινειται σε... ραγες.
Αυτο που λεω εγω ειναι οτι πρεπει να εισαι σε θεση αφου επιλεξεις την οποιαδηποτε αλλαγη να εισαι σιγουρος οτι η μηχανη θα πατησει ακριβως στην διορθωμενη γραμμη ακομα και αν αυτη η διορθωση πρεπει να γινει τελευταια στιγμη...γιαυτο και η πρωτη εξασκηση που πρεπει να κανει κανεις ειναι να σημαδευει.. και να πετυχαινει.. με ακριβεια εκατοστου θα ελεγα..
fast & safe
Eπισης μπορει να ασχοληθει κανεις γενικοτερα μεσα στην πιστα με παρα πολλα
αλλα πραγματα( αν θελει φυσικα ολα ειναι αποδεκτα σε μας του ιδιωτες) εκτος απο την "διαδρομη" γυρογυρω συνεχως ξυνωντας και διασκεδαζοντας ,που καποια στιγμη βαριεσαι φυσικα αν μονο αυτος ειναι ο στοχος καποιου..
Ελπιζω να μην με παρεξηγησε ο φιλος ΘΑΝΟΣ...εγω απλα προσφερθηκα να δωσω μια μικρη ωθηση σε οσους ενδιαφερονται και εχουν "κολησει" στο 1,10 θεωροντας δυσκολο απο εκει και κατω στη παχη
παρτε και μια φωτο απο το 2001 λιγο πριν κλεισει η πιστα για τις μηχανες..
ps:προσεξτε οτι και τοτε ειμουν στην ιδια θεση στην Κ9.... με R6.
![]()
fast & safe
Καλημέρα τις θυμάμαι και τις 2 μηχανές γιατί τότε πλην των αγωνιζομένων έμπαιναν 600 σάρηδες από ιδιώτες μόνο 3 ή 4 αν θυμάμαι καλά με πολιτικά φέρινγκ οι υπόλοιποι ήταν από ομάδεςΑρχικά δημιουργήθηκε από alexo
Aφου λοιπον αποτι καταλαβα συναδελφε nktR εχεις εμπειρια παχης απο παλια τοτε θα θυμασαι ισως ενα δυδιμο με cbr600 με πολυεστερικα αβαφα λευκα και μονοφθαλμα που εκαναν προπονηση πολυ συχνα εκει τοτε..
τοενα F2 μαυρογκρι ντεποζιτο και το αλλο F3 ασπροκοκινο ντεποζιτο....
![]()
Προσπαθοντας να βοηθησω ισως καποιους που ενδιαφερονται διαβαζοντας ολα τα παραπανω να βελτιωθουν απο το 1,10 και κατω δεν θα τους μπερδεψω με τετοιες λεπτομεριες που κανουν την διαφορα κατω απο το 1,06-1,07 ιδιως με τοσο μικρους κυβισμους και ιπποδυναμεις.
Γιαυτο και μπηκα στην διαδικασια να αναφερω την ταπεινη μου γνωμη εχοντας περασει απο αυτη την θεση...
ps:λεπτομερειες για τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΡΕΝΩΝ της παχης και τα αλλα τρεια μικροτερη εντασης ερχονται....
απο την σελλα ενος CBR600F3 (ελπιζω και για μια δευτερη γνωμη απο τον αξιοτιμο Κο nktR)
και με πολυεστερικά άσπρα ήσασταν εσείς ένα Υamaha και ένα GSXR. Τότε ήταν ωραία η Πάχη !!! άσφαλτος, πρόσφυση και όσο κόσμο μπορούσε να δεχτεί χωρίς να γίνονται γκρούπ...
Σε αυτά που λές με βρίσκεις καθόλα σύμφωνο και όλα αυτά που έχεις πεί στα ίδια συγκλίνουμε και εφαρμόζουμε.
Δεν "τα έχω μαζί σου". Απλώς "τα έχω με τα παιδιά" γιατί προσπαθούν να πιέσουν και άλλο τις μοτό τους και θέλουν όλα να γίνουν τώρα. Αυτό κατ΄ εμέ θέλει υπομονή εξοικίωση και πολλή δουλειά ο οδηγός με τη μηχανή (δηλ. πολλά χλμ. με τη μοτό) για να ξέρει αναλόγως το πως οδηγεί ο οδηγός (πολλή γκάζι εξόδους: άλλο setup) (πολλά φρένα λιγότερο γκάζι: άλλο setup) δηλαδή όταν φτάσεις σε ένα επίπεδο που πραγματικά ξέρεις τι θέλεις να κάνεις πως θα οδηγήσεις δηλ. αφού βέβαια νιώθεις τη μοτό δική σου κομμάτι του εαυτού σου, εγώ λέω όταν γίνεις ένα "σώμα" με τη μηχανή και τη σετάρεις σωστά τότε και μόνο τότε είσαι έτοιμος και ασφαλής σαφώς να πιέσεις σε φρένα να ανοίγεις πρόωρα το γκάζι να βλέπεις εξόδους στροφών (το βλέμμα μακριά) και κυρίως η μηχανή θέλει αισθήσεις να νιώθεις και να καταλαβαίνεις τι θέλει να σου πεί : αν σε προειδοποιεί στις εξόδους θέλει και άλλη απόσβεση (για πίσω μιλάω) αν νιώθεις ότι τα φρένα δεν φτάνουν ασχολήσου με το μπροστινό κλπ-κλπ.
Και κλείνω
τη "διαφωνία" λόγου που έχω με τα παιδιά του φόρουμ που βιάζονται είναι ότι "τριφτήτε" πρώτα με τις μηχανές σας σαν οδηγοί και οχήματα στήστε τες σωστά με setup γενικώς και μετά θα δείτε αποτελέσματα και θα είσαστε και χαλαροί πάνω στις μοτοσυκλέτες σας χωρίς να κινδυνεύετε: δείτε τις φωτό του Alexo για να καταλάβετε πως είναι οι σωστές γραμμές, θέση σώματος και η μοτο δεν χρειάζεται να ξύνει τα πάντα κάτω, ένα κλίκ πιο όρθιος και μπορείς να οδηγήσεις πολύ πιο γρήγορα και ασφαλής από κάποιον που τα ξύνει όλα και κινδυνεύει.
Αυτή την εμπειρία προσκόμισα εγώ μετά την πτώση μου με το VFR στο τέρμα της ευθείας στρίβοντας με πολλά και λίγο πριν την "καρδιά" της στροφής γλυστράω και με τους δύο τροχούς και λέω: πολύ ωραίο γλυκό γλύστρημα που να φανταστώ όμως τα σχέδια του πίσω τροχού που μαγκώνει και τρώω ένα αξιοπρεπέστασο hiside, εδώ πρέπει να πω ότι πήρα και πουλάδα από την πτήση και έσκασα με το κεφάλι κάτω και όταν σηκώθηκα
έλεγα διάφορα. Τρείς μέρες δεν μπορούσα να φάω λάδι, ζαλιζόμουνα. Αυτά δεν θέλω να περάσετε αλλά αντιθέτως θέλω να περάσετε πολύ καλά !!!
Γιατί η ουσία είναι μία. Να γυρίσουμε όλοι σπίτια μας με χαμόγελο
και να γράφουμε στο φόρουμ τις καλές μας εμπειρίες.
Τσάο πρέπει να δουλέψω κιόλας