Η αλλαγή κολάρων πχ είναι στην βασική συντήρηση της μηχανής.
Την βόλτα σου μπορεί να την χαλάσει από μια βίδα που ξέχασες να τσεκαρεις μετά από Χ χλμ ή ένα after market που δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο.
Μια καλοσυντηρημένη μηχανή με μπόλικα χλμ δεν θα σου βγάλει μικροπροβλήματα.
Διότι τα ρουλεμάν του λαιμού και των ψαλιδιών πρέπει να καθαρίζονται και να γρασάρονται, οι γλίστρες απ' τις δαγκάνες το ίδιο, τα κολάρα και τα υγρά του ψυγείου να αλλάζονται, μέχρι και και τα φισάκια πρέπει να συντηρούνται, οι ενώσεις των καλωδίων στους διακόπτες, οι διακόπτες κτλ.
Όλα αυτά τα κάνει ο μηχανικός στο σερβις?
Τα μανιουάλια δίνουν το χρονοδιάγραμμα.
Περιοδική ή ενδιάμεση συντήρηση. Αλλαγή λαδιών.
Τακτική. Βαλβίδες, μπουζί, λάδια, φίλτρα, ντίζες κτλ.
Γενικο (κάθε 2 χρόνια). Αναρτήσεις, ρουλεμάν, συσφίξεις, + τα απο πάνω.
4 χρόνια. Υγρά ψυγείου, φρένων, κολάρα, σωληνάκια, injection, τσιμούχες στα έμβολα των φρένων, σκουριές κ.α + τα απο πάνω.
Οι ακτίνες κάθε πότε ελέγχονται? βλ συσφίξεις. Ο ντεπόζιτο κάθε πότε καθαρίζεται? βλ σκουριές
Και μετά πάμε στο.. Έγιναν τα από πάνω σωστά?
Αλλάχθηκε η χαλκοροδέλα όταν ξεβιδώσαμε τη βίδα ή βάλαμε την ίδια? Αλλάχθηκε η βίδα ασφαλείας? Η ροδέλα ασφαλείας? Τα λαστιχάκια στα καπάκια των βαλβίδων? Η τσιμούχα στο ρουλεμάν του λαιμού? Χρησιμοποιήσαμε ποτέ δυναμόκλειδο ή οι μισές βίδες έχουν v-coil.
Αν γίνουν όλα αυτά και κάτι χαλάσει αυτό θα είναι λόγο φτωχής σχεδίασης ή φθηνών υλικών.
Αλλά οι αντλίες καυσίμου πόσο αντέχουν?
Οι ανορθωτές?
Οι αισθητήρες καυσαερίων?
Η μίζα?
Από κει κ έπειτα πάμε στην αντοχή του κινητήρα.
Τι φθορά έχει προκληθεί στον κινητήρα με πολλά χλμ? Σε έναν κινητήρα που έχει δουλέψει και σε πόλη και σε ταξίδι, που έχει κάνει και τη σούζα του, έχει πάει χαλαρά, δούλεψε και στους κόφτες του. Που δεν δούλευε με φτωχό μείγμα, που δεν τον σκίζαμε κρύο που δεν τον αφήναμε να κοπανάει με 5 και 3.000 στροφές αν είναι μονοκύλινδρο κτλ κτλ.
Με τη σειρά αρχίζουν να φθείρονται ανάλογα με τον αριθμό των κυλίνδρων, τις μέγιστες στροφές και τη σχεδίαση και απόδοση του κινητήρα:
Καδένα με γλιστρες. -> το βγάζουμε απ' έξω θεωρώντας το αναλώσιμο ή όχι?
Ελατήρια - λαστιχάκια βαλβιδών.
Κύλινδρος - πιστόνια - βαλβίδες.
Μπορεί ένα μονοκύλινδρο μέσης απόδοσης να ξεπεράσει τα 150Κ χλμ χωρίς να χρειαστεί ελατήρια?
Μπορεί ένα τετρακύλινδρο 1000αρι να φτάσει τα 300Κ χλμ πριν ανοίξουμε κινητήρα?
Η καμπάνα χαλάει? κάθε πότε?
Η "γεννήτρια ρευματος"?
Αντλία νερού?
Αντλία λαδιού?
Κιβώτιο ταχ/των?
Θα πει κανένας που ξέρει ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ξεραμένα σωληνάκια και μπαταρίες?![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 21/11/2014 στις 16:11.
Sent from me using a computer.
Πω πω! Μωρτισαισυρε?
Γιατί δλδ πρέπει να την αγοράσω μτχ? Γιατί βάζεις την παράμετρο του αγνώστου. Ο άνθρωπος δεν ρώτησε αυτό!
Ναι είπε ότι τον ενδιαφέρει το μτχ αλλά δεν ρώτησε τους κινδύνους που επιφυλάσσει μια τέτοια αγορά. Ξέρει τους κινδύνους, όλοι τους ξέρουμε.
Στη δική μου μηχανή στα 8 χρόνια έχω 120Κ χλμ και έχω κάνει τα πάντα όσα αναφέρω στο παραπάνω ποστ. ενώ ξέρω τι να αποφύγω ώστε να μην χαλάσει, τι να προσέξω και πως να την οδηγήσω ώστε να μην την καταστρέψω πρόωρα.
Τι να περιμένω από εδώ και πέρα εγώ ή ο επόμενος ιδιοκτήτης?
Ελατήρια? Καμπάνα? αντλίες? Καδένες? Πόση ζωή έχουν ακόμα τα πιστόνια? Ποιος είναι ο πρώτος λόγος που θα με/τον οδηγήσει να ανοίξει κινητήρα? Τσιμουχες βαλβιδών? Ελατήρια? Κιβώτιο ταχ/των?
Ο αγοραστής δεν τα ξέρει τα παραπάνω, καθ' ότι δεν είναι υποχρεωμένος να με πιστέψει, αλλά ισχύουν.
Αν δεν ισχύουν όλοι ξέρουμε τι γίνεται.
Ψέματα είπα λιγότερα από 80 έχω.![]()
Από πιτσιρικάς έχω πάντα και ένα παπί για την καθημερινότητα. Μετά την πενταετία μαζεύει πάνω από 200Κ χλμ, κυκλοφορεί κανονικά και το χαρίζω σε κάνα πιτσιρικά της γειτονιάς μου στην Αθήνα η στο εξοχικό μου και αγοράζω καινούργιο.
Κανένα παπί δεν παρουσίασε πρόβλημα (Honda, Yamaha, Modenas κλπ.). Κάνω όμως τα service κανονικά σε συνεργείο εμπιστοσύνης μου και δεν το πάω τέρμα γκάζι μισή ώρα.
Όσες από τις μοτοσικλέτες μου έβγαλαν πρόβλημα σε βάθος χρόνου είχαν κινητήρα υψηλής απόδοσης και ήταν εντούρο.
SS είχα αλλά να πω την αλήθεια δεν θεωρώ ότι τόλμησα να τα ταλαιπωρήσω ιδιαίτερα.
'Η ανάγκη είναι η μητέρα της δημιουργίας'
Σαράντα χιλιαδες χιλιομετρα το χρόνο, με παπί; η καθηνερινοτητα τριπλοβαρδια ντελιβερι;
Ok κατ΄ αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Απ΄ότι έχει γραφτεί βγάζω τα έξεις συμπεράσματα.
Ο αριθμός των χιλιομέτρων δεν είναι περιοριστικός από μόνος του, μέχρι ένα όριο. Τα 150.000 τα έχουν όλα τα μοτέρ φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσεις Μηχανή με 70-80k έχεις άλλα τόσα να πάρεις από το μοτέρ. Απ΄κει και πέρα είναι θέμα συντήρησης και χρήσης του προηγούμενου ιδιοκτήτη.
Αλλά επίσης καταλαβαίνω ότι όταν μιλάμε για μια μηχανή κοντά στα 100.000χλμ πιθανόν να μην είναι το μοτέρ που θα σε απασχολήσει τόσο, όσο η γενικότερη κατάσταση της μηχανής. Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορεί να χρήζουν αλλαγής και επισκευής.
Και εκεί πια περνάμε στη στάνταρ διαδικασία ελέγχου για αγορά μεταχειρισμένου. Γενική κατάσταση, ιστορικό μοντέλου κλπ.
επίσης έβγαλα ένα ακόμα χρήσιμο συμπέρασμα...
αν αγοράσω μεταχείρο
θα το πάρω από τον Σουπιά που τα έχει κάνει όλα![]()
Travel, Grow, Share