Νταξ, το τερμάτισες...
Για το κρατίδιο της fyrom/Ματσεντόνια/3 πουλάκια δεν νομίζω οτι θες να το συζητήσουμε. Αν η κατά Hobsbawm "επινόηση της παράδοσης" έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες της χώρες για την δημιουργία εθνικής συνείδησης, στο κρατίδιο που αναφέρεις...το ξεφτίλισαν.
Για το κράτος και την εθνότητα που προερχόμαστε, τι να συζητήσουμε ακριβώς? Υπάρχουν μελέτες και επιχειρήματα τύπου Fallmerayer, και υπάρχουν και πολύ σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και μελέτες (όχι τύπου Παπαρρηγόπουλου) που υποστηρίζουν το αντίθετο.
Όχι φυσικά σε φυλετικά κριτήρια, αλλά εθνολογικά. Ότι θέλει ο καθένας ψάχνει και ερευνά, αν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ.
Δεν ξέρω και πόσο σημασία και νόημα έχει πάντως. Με τα ίδια επιχειρήματα, υποστηρίζει κάποιος πως οι Αιγύπτιοι έχουν εξαφανιστεί, οι Ρωμαίοι έχουν εξαφανιστεί, οι Βρετανοί έχουν εξαφανιστεί, οι Έλληνες έχουν εξαφανιστεί και πάει λέγοντας.
Προσωπικά, νομίζω πως και οι μικροί εθνικοί μύθοι χρειάζονται και η ανάδειξη του παρελθόντος ως στοιχείο εθνικής συνέχειας. Αντίστοιχα, δεν πιστεύω στην προσκόλληση στο παρελθόν ως αποδεικτικό σύστημα ανωτερότητας και φυλετικής υπεροχής.
Ιδίως το δεύτερο, θέλει και ιδιαίτερη προσοχή μιας και όπως είχε πει ο J.Chapoutot «πέρα από την αναφορά στην αρχαιότητα, η εργαλειοποίηση της Ιστορίας, η καταφυγή μιας πολιτικής εξουσίας στη ρητορεία ή στο ιστορικό παράδειγμα είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία επιδιώκουν να αγκιστρώσουν στα βάθη μιας ιστορικής κανονικότητας την άγνωστη πολιτική σκοπιμότητα που προωθούν» (Εθνικοσοσιαλισμός και αρχαιότητα, 2012)
Δεν μπορεί όμως το αντιβαρο στο παραπάνω, να είναι ο μηδενισμός ρε μαν![]()