Μείναμε τρία χρόνια περίπου με την οικογένεια αν και όχι στην γερμανόφωνη αλλά στην γαλλόφωνη. Ότι θες γενικά για Ελβετία ρώτα, ευχαρίστως να βοηθήσω αν μπορώ
Δίχως διάθεση να παρεξηγηθώ με κάποιον απλά θα πρότεινα να λέμε, όπως σε κάθε τοπικ εξάλλου, όσοι έχουμε μείνει στο εξωτερικό και πιο ειδικά στην χώρα που θέλει να μάθει ο καθένας. Αυτό το λέω διότι θεωρώ ότι αν δεν έχεις ζήσει κάπου δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά πως είναι ( εκτός αν έχεις ξέρω γω τα αδέρφια σου εκεί και σου τα λένε πρώτο χέρι)
Υπάρχουν όπως λες διαφορές όπως πχ στον μισθό, στις αργίες,στις εκπαιδευτικες βαθμίδες του σχολείου κτλ κτλ.όμως στην νοοτροπία των Ελβετων μεγάλες διαφορές δεν θα βρεις.πιο ανοιχτοί ας το πούμε ίσως είναι οι της Γενεύης
Πάντως η Ελβετία (Ζυρίχη) δεν έχει τις κοινωνικές παροχές που νομίζουν πολλοί
έχει εξαιρετικές υπηρεσίες και μισθούς ικανούς να τις αγοράσουν
τα υπόλοιπα όταν είμαι σε pc
Κάπου τις έχει κάπου δεν τις έχει. Η ασφάλιση είναι ιδιωτική βασικά οπότε εκεί έχεις δίκιο ότι μπορείς να αγοράσεις τις παροχές αλλά από την άλλη δικαιούσαι επιδόματος ανεργίας για ένα χρόνο ίσο με το 80 τοις εκατό του μισθού σου,υπό προϋποθέσεις βέβαια...
Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η Γερμανία έχει περισσότερες κοινωνικές παροχές από την Ελβετία! Επίσης, ενώ οι δείκτες λένε πως έχει καλό work/life balance, κάτι που λόγω οικογένειας με απασχολεί πολύ, οι περισσότεροι με τους οποίους έχω μιλήσει στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένοι. Ενώ δηλαδή πληρώνεται η υπερωρία, είναι και πολύ συχνό φαινόμενο με αποτέλεσμα εκτός Σαββατοκύριακου ουσιαστικά να μην υπάρχει και πολλή ζωή.
Σοβαρά τώρα.
Διαβάζω μερικούς και απορώ.
Εδώ που είστε, όπου μένετε δηλαδή ο καθ' ένας, είστε κάθε βράδυ έξω; Όχι μπουζούκια που γράφτηκε πριν, έστω συνοικιακό μπαράκι. Και εδώ ΣΚ δεν βγαίνουμε κατά κανόνα; Μάλλον, πιο σωστά, Παρασκευή ή/και Σάββατο βράδυ; Και πέρα από τον χρόνο (γιατί το 8ωρο παίζει μόνο στο δημόσιο), λεφτά για κάθε μέρα έξω, πόσοι έχουν; Κέφι για κάθε μέρα έξω πόσοι οικογενειάρχες βρίσκουν (με μικρά παιδιά, έστω);
Ποτε δε θα ειμαστε ικανοποιημενοι απολυτα.
Και κατι που ηθελα να σου πω.....
Ρωτα μεν, εχε κατα νου ομως οτι το ιδιο πραγμα, διαφορετικοι ανθρωποι, διαφορετικα το αντιλαμβανονται.
Αν δλδ εγω σου πω “γαμάτα ειναι, ελα", δε σημαινει οτι και ο διπλανος μου θα σου πει το ιδιο....
Επομενως, πραξε κατα δικη σου βουληση (κυριως)
πουτσ@@@@@@@@@
δεν ειναι περιεργο. η ελβετια εχει τεραστιο wealth gap πλουσιων φτωχων. Ένα τεραστιο ποσοστο της βγαζει λιγοτερα απο τους γερμανους και με λιγοτερες παροχες. Βεβαια ενα μικρο αλλα σεβαστο κομματι της βγαζει μυρια και επισης ειναι και πολύ πολύ πλουσιο κρατος. Η γερμανια ασφαλως και ειναι πιο λογικη επιλογη αλλα εσυ μαλλον εκει εχεις προταση οποτε...
Δεν καταλαβαινω τι εχει η ελβετια τοσο πιο πανω απο την δανια και λες οτι δεν το σκεφτεσαι..αν εχεις δουλεια και καποια υποστηριξη στην σρχη εινσι σουπερ κρατος, τα εχει ολα..δουλευα παιδαγωγος στα ολοημερα σχολεια εκει και οταν κανω συγκριση με ελλαδα ακομα κλαιω και ας εχουν περασει τοσα χρονια..
Ελβετια ημουνα περαστικος και τουλαχιστον στα συνορα με γερμανια δεν μου αρεσε, εργοστασια παντου και πολυ στριφνοι ανθρωποι που σκεφτονται μονο το πως θα κερδισουν περισσοτερα..αντιθετα οι δανοι τουλαχιστον χαμογελανε και ειναι σαν παιδακια..απορω πως υπαρχουν μονο μερικοι εκατονταδες ελληνες κυριως γουναραδες ενω στους απολυτα κρυοκωλους σουηδους υπαρχεο ελληνικη παροικια χιλιαδων..
Κανε το καλο..ριξτο στο γυαλο...that's the law..
ρε φίλε να σου πω....
ακόμα δω είσαι?????
![]()
ανανήψαντας