Δεν έχεις δίκιο....
Μια φορά είχα πάει για μπριGSόλα. Ακριβή πολύ και χρεώνανε έξτρα τις πατάτες, το αλάτι και το λεμόνι αλλά τισταδιάλα, μιά φορά τρως μπριGSόλα. Έβαλα 6 Κυριακές δόσεις και πήγα.
Μάλιστα όταν έσπασε το κόκκαλο ο καταστηματάρχης μου έφερε άλλο παρόλο που είχαν περάσει τα 30 λεπτά της εγγύησης![]()
Μάλλον η λέξη μπριζόλα προέρχεται από την ιταλική bracciola που είναι μοσχάρι ψητό.
Έχουν και την bistecca και την fiorentina και το filetto .
Παρεμφερή όλα μεταξύ τους. Να βάζεις το μαχαίρι μέσα και να στάζει αίμα παντού και να μυρίζει.
Προσπάθησουν πολλές φορές επί πολλά χρόνια να με πείσουν για το πόσο νόστιμη είναι , αλλά όσες φορές και να δοκίμασα δεν τα κατάφερα.
Μοσχάρι μόνο μαγειρευτό, τέλος.
Σε γενικές γραμμές, μπριζόλα ονομάζεται το κομμάτι κρέατος το οποιο (συνηθως) περιέχει κόκκαλο και ειναι κομμένο κάθετα.
Είτε το κόψουμε απο μοσχάρι είτε απο γουρούνι είτε απο σκυλί είτε απο στρουθοκάμηλο, αν ειναι κομμένο κάθετα ως προς τις ίνες του κρέατος (σε γενικές γραμμές ξαναλέω) μπορει να χαρακτηριστεί μπριζόλα.
Οπως μπορει να χαρακτηριστεί μοτοσυκλέτα και το σκούτερ γιατί κινείται σε δυο ρόδες.
Αλλα δεν ειναι.
Οποτε ας μείνουμε στα μοσχάρια.
Εφόσον το κρεας ειναι καλής ποιότητας (κι οχι δε χρειαζεται να ειναι ουτε ελληνικό, ουτε του μπάρμπα μας, ουτε να το έχουμε ταχταρισει στα γόνατα μας, άλλα ειναι τα κριτήρια) πρεπει ο μάγειρας να ειναι ντουγάνι για να μην μπορει να ψήσει σωστά μια μπριζόλα ή ενα φιλέτο.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ειναι να βρείτε ενα καλο κρεοπωλείο, και να πειραματιστείτε με διαφορετικά μέρη του ζώου, διαφορετικά κοψίματα, διαφορετικές ηλικίες κλπ.
Με λιγο διάβασμα και λίγη εξάσκηση την καλύτερη μπριζόλα (και οχι μονο) θα την τρώτε σπίτι σας απο τα χεράκια σας.
Ορίστε ρε κτινε... Και για μπριΤΖόλες έμαθες, και για βορρά-νοτο έμαθες, για μεγαλεξανδρους, για την υπεροχή των Ιαπωνων έναντι των Φριτσιδων (δυστυχώς δεν φτιάχνουν μηχανές στην Χαλκιδική, αλλιώς...).. Τι άλλο θες...
Σωστά, αλλά έχει πάντα να κάνει και με την ποιότητα του κρέατος αλλά και με το κομμάτι.
Το φιλέτο μπορώ να το φάω και ωμό και να μου στάζουν τα αίματα στο πηγούνι λες και είμαι βρυκόλακας
Το διάφραγμα (skirt steak) θέλω να είναι τουλάχιστον medium rare γιατί είναι το κομμάτι τέτοιο που το "επιβάλλει".
Επίσης, όσο πιο ψημένο είναι το κρέας τόσο πιο εύκολα καλύπτεται η σκούφια του, η μπαγιατίλα του, η κακή του ποιότητα κλπ.
Δε συμβαίνει πάντα από λάθος το να ζητήσεις medium rare και να σου φέρουν medium well
Αν δεν είναι καλής ποιότητας το κρέας συνηθίζεται το παραπάνω ψήσιμο για να κρύψουν ατέλειες.
Προσωπικά, 8 στις 10 φορές που θα παρακαλέσω να το πάρουν πίσω γιατί το έψησαν πολύ παραπάνω από όσο είχα ζητήσει, όταν τελικά έρθει το κρέας "σωστά" ψημένο, απλά δεν τρώγεται.
Οπότε όσοι έχετε δοκιμάσει μια φορά ροζ μοσχάρι και δε σας άρεσε ή σας μύρισε αιματίλα κλπ, δώστε άλλη μια ευκαιρία.
Μπορεί να έφταιγε το κομμάτι.