Αρχικά δημιουργήθηκε από Φιλαλήθης
Δε ξέρω τι εννοείς με το "ερμηνεία". Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η επιστήμη ψάχνει να βρει πως δουλεύει ο κόσμος. Τους επιστήμονες τους νοιάζει να βρουν ποιός μαθηματικός τύπος περιγράφει την κίνηση ενός σώματος εντός βαρυτικού πεδίου και να μετράνε το χρόνο. Δεν τους νοιάζει γιατί υπάρχει η βαρύτητα ούτε το τι είναι ο χρόνος. Αυτά είναι φιλοσοφικά ζητήματα και όχι επιστημόνικα.
"Επιστήμη" σκέτο δεν έχει σαφές ορισμό για να συζητήσουμε για την ανάπτυξη ή εξέλιξή της. Η "επιστημονική μέθοδος" από αρχαιοτάτων χρόνων έχει παραμείνει ίδια και θα μείνει ίδια για πολύ καιρό ακόμα. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα σίγουρα προχωράνε, αλλά όπως είπα, άλλο το 'απίθανο' και άλλο το 'αδύνατο'. Εξέλιξη γίνεται συνέχεια. Απόρριψη εξίσου συχνά. Υπάρχουν όμως πράματα που, όσο απλά και αν ακούγεται, δεν γίνονται. Δεν είναι θέμα τεχνολογικής ή οποιουδήποτε είδους, να υπάρξει το ΧΥΖ. Ίσα ίσα, όσο προχωράει η εξέλιξη τόσο περισσότερο βέβαιοι είμαστε για κάποια πράγματα. Π.χ. διατήρηση ορμής. Μπορεί να ακούγεται χαζό, μα αν αυτός ο νόμος (που δεν έχεις ιδέα πόσο 'βαθυά' στη φυσική φτάνει) αν πάψει να ισχύει, το σύμπαν θα καταρεύσει. Η σταθερότητα κάθε μίας από τις πολλάκις-εκατομύρια αντιδράσεις που γίνονται κάθε δευτερόλεπτο στον ήλιο και σε κάθε αστέρα για εκατομύρια χρόνια στηρίζεται σε αυτόν τον νόμο και το νόμο διατήρησης ενέργειας. Η λειτουργία του σώματός σου, με τα τρισεκατομύρια κύτταρα που το κάθε ένα έχει εκατομύρια μόρια, στηρίζεται σε αυτές τις αρχές. Και θες να μου πεις ότι είναι δυνατόν να καταριφθούν... αμ δε... κβάντο; μάλλον τη λέξη κουάρκ έχεις στο μυαλό σου. Το κβάντο είναι κάτι άλλο. Πέρα από τα quark... τί να σου πω; Θα δούμε. Πάντως οι κανόνες που δείχνουν να περιγράφουν τη συμπεριφορά αυτών δεν δίνουν ελπίδες για τη διάσπασή τους, ούτε καν για τη διάσπαση των δεσμών μεταξύ αυτών.
Κάτι κάπου έχεις καταλάβει λάθος. Επιστήμη είναι το τελείως ανάποδο οποιουδήποτε είδους θρησκευτοδογματικού συστήματος. Που με βλέπεις να λέω ότι "τελείωσε. Ό,τι μάθαμε μάθαμε, δεν υπάρχει τίποτα άλλο";
Το 'εν οίδα, ότι ουδέν οίδα' ο σωκράτης το είπε για να δείξει ότι η ουσία στο διάολογο βρίσκεται στην αναζήτηση της αλήθειας, με το σκεπτικό "αυτό που ξέρω είναι πως δεν ξέρω". Αν δεν πεις αυτό στον εαυτό σου, δεν έχεις ελπίδα να μάθεις. Η αρχή για τη μάθηση γίνεται με την αποδοχή της άγνοιας. Το ότι ο σωκράτης είπε αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά η αντίληψή μας για τον κόσμο χάνει την αξία της. http://en.wikipedia.org/wiki/Bermuda_triangle
(σύνοψη: πολύ φασαρία για το τίποτα) πολλά πειράματα αποτυγχάνουν. Θες να πεις ότι επειδή κάποιο πείραμα απέτυχε, χάνεται η αξιοπιστία της επιστήμης; Το πείραμα των michelsson&morley ήταν ταυτόχρονα η μεγαλύτερη επιτυχία και η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία. Πήγαν να αποδείξουν ότι υπάρχει απόλυτο σύστημα αναφορας και "αιθέρας" και απέδειξαν ότι δεν υπάρχει απόλυτο σύστημα αναφοράς και ότι δεν υπάρχει ο "αιθέρας". Οπότε...;
όσο για τα χόκους πόκους... παπαριές είναι.
Πάντως αν ξέρεις κάποιον, οποιονδήποτε με υπερφυσικές ικανότητες, http://www.randi.org/research/index.html υπάρχουν κάποιοι που δίνουν ένα μύριο δολλάρια σε όποιον τις επιδείξει. Το site αυτό γενικότερα είναι ιδιαίτερα αξιόλογο στο σύνολό του.
τελετές μαγείας βουντού κτλ είναι ως επί το πλείστον αυθυποβολή, οφθαλμαπάτες, ταχυδακτυλουργία κτλ.
(γιατί πρέπει εγώ να αποδείξω ότι είναι ψέματα και να μην πρέπει αυτοί να αποδείξουν ότι είναι πραγματικές οι υπερφυσικές τους ικανότητες; Γιατί έχουν αυτοί προτεραιότητα; )
Αφού σου αρέσουν ιδιαίτερα οι ορισμοί, μπορείς να τα "βάλλεις" με τον Πάπυρο Λαρούς, ως προς τον ορισμό της επιστήμης, ο οποίος λέει:" Επιστήμη,(απ'το ρήμα επίσταμαι=γνωρίζω καλά), είναι η ορθολογική και μεθοδική έρευνα της πραγματικότητας κλπ, (ΑΡΑ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ), και "Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ που δίνει σε κάθε τομέα του επιστητού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ, αλλά διαρκώς εμπλουτίζεται, ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, με τα ολοένα νεώτερα δεδομένα της έρευνας." Αρα φίλε ΦΙΛΑΛΗΘΗ, οι αντίθετες απόψεις σου, πού στηρίζονται; Πώς ισχυρίζεσαι ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να αναθεωρηθεί η σημερινή επιστήμη κάποτε; Και ποιός είσαι εσύ, που θα χαρακτηρίσεις κάτι "αδύνατο"! Τα χτεσινά "αδύνατα", σήμερα δεν είναι δυνατά; Τα αυριανά τί θα είναι; Δε ξέρω, αλλά δίνεις την εντύπωση ότι είσαι σαν παιδάκι που κάνει πείσματα. Ενώ στις τοποθετήσεις σου γενικά, είσαι σωστό άτομο, -αν εξαιρέσουμε τον επιθετικό τρόπο σου και ενίοτε υβριστικό. Τώρα, πώς την έχεις δει έτσι με την επιστήμη, δε ξέρω. Μάλλον όμως, επειδή είναι το γνωστικό σου αντικείμενο. Πάντως, εγώ έχω δηλώσει ότι "σε πάω".
Έπειτα ο Σωκράτης δέν είπε: "αυτό που ξέρω είναι πως δεν ξέρω", αλλά "ΕΝΑ ΞΕΡΩ, ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ",για να είμαστε ακριβείς. Και αυτό είναι ένα θέμα και αυτογνωσίας, αλλά και προβληματισμού για κάθε παντογνώστη επιστήμονα. Και δεν συμφωνώ με την απολυτότητα του "Η αρχή για τη μάθηση γίνεται με την αποδοχή της άγνοιας". Υπάρχει και το γενικότερο ενδιαφέρον για τη γνώση, και τη διαρκή έρευνα για περισσότερη γνώση. Αυθαιρετείς ερμηνευτικά. Ο Σωκράτης ανεγνώρισε ότι είναι ένα τίποτα μπροστά στο σύμπαν. Μπροστά στο Θεό , αν θες. Και μίλησε πολύ λογικα και με ταπεινοφροσύνη. Επειδή οι περισσότεροι που έμαθαν κάποια πράγματα,νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Ηταν φιλοσοφος και όχι φυσικός. Αλλά η φιλοσοφία αναφέρεται παντού. Υπάρχει η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Το διανοητικό εγχείρημα της επιστήμης αποτέλεσε αρχικά μέρος της φιλοσοφίας, και τελικά ανάμεσα στις δύο αυτές περιοχές αναζήτησης δεν υπήρξε διαχωρισμός. Μόνο κατά τον 20ό αιώνα η φιλοσοφία της επιστήμης αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερος κλάδος και ανεξάρτητος των φυσικών επιστημών. Αλλά και η φιλοσοφία είναι επιστήμη κι επι πλέον "ορθή κρίση", ως αναζήτηση της γνώσης και της ευθυκρισίας, ομού. Το βαρύναμε, όμως.
Όσο γιαυτό που σου έμαθαν να γελοιοποιείς ως hocus pocus, ποιός σου είπε ότι δεν ανήκει στον τομέα των απόκρυφων ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ; Όλοι οι επιστήμονες που προσπαθούν να αναλύσουν τα υπερβατικά φαινόμενα είναι ανόητοι κι ελαφροϊσκιωτοι; Το ξέρεις ότι πίσω απ'αυτά κρύβεται και η μασσονία; Το ξες ότι στον 33ο βαθμό της, κάποιος "αρχιτέκτων του σύμπαντος" ασχολείται με σατανισμό; Γιατί νομίζεις βάλλεται η ορθοδοξία; Φίλε μου, δυστυχώς, πέρα απ'τη φυσική επιστήμη, υπάρχουν υπερφυσικές επιστήμες, από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως και η μεθοδολογία της επιστήμης που προείπες. Το σάιτ που παραπέμπεις σχετικά με το έπαθλο για υπερφυσικά τεστ, δεν λέει τίποτα σημαντικό. Σιγά μη διαγωνιστούν για τα λεφτά οι μαύροι μάγοι! Και σιγά μη διαδώσουν τις απόκρυφες γνώσεις για το καλό της ανθρωπότητας!...Το σύστημα σε ωθεί να πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι "παπαριές", για να θεωρείσαι έξυπνος, όπως χαρακτηριστικά είπες. Ξες επίσης ότι όλοι οι πρόεδροι, πρωθυπουργοί κλπ, έχουν προσωπικούς αστρολόγους και μάγους, σήμερα; Γιατί άραγε; Αφελείς είναι; Το ξες ότι ο Μπους ανήκε στην μυστηκιστική οργάνωση "scαlp and bones"; Δεν είσαι υποχρεωμένος να πιστέψεις τίποτα. Αλλά οφείλεις να είσαι υποψιασμένος πολίτης, με τόση πουστιά που σέρνεται γύρω μας, και να ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ. Υπάρχει κόσμος που αμφιβάλλει ότι η γνώση της επιστήμης είναι ό,τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Νομίζεις ότι η ΝΑΣΑ ΕΚΕΊ ΈΧΕΙ ΜΕΊΝΕΙ; Γιατί δεν επιτρέπουν στους αστροναύτες να κάνουν δηλώσεις, αλλά αιωρούνται μυστήρια γύρω τους;...Φίλε Φιλαλήθη, μην απολυτοποιείσαι σε μια κοινωνία που ζει με την αγωνία της επόμενης στιγμής...Αντί για το "αδύνατο", βάλε ένα "ΜΠΟΡΕΙ" στη σκέψη και στο λόγο σου...
Φιλικότατα.![]()
ΥΓ. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσεις το βιβλίο:" Εναλλακτική λύση 3", του Λέσλυ Γουάτκινς, εκδόσεις Κονιδάρη, οδός Σόλωνος 140, 3 όροφος, τηλ 210-3622971.