Σελίδα 7 από 8 ΠρώτοΠρώτο ... 2345678 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 91 έως 105 από 120

Θέμα: Τι μουσικη ακουτε?

Ρόκερ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ. Το avatar του/της conkark
    Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
    conkark, εγώ δεν θα μπω πολύ σε αυτή τη κουβέντα, γιατί δε γίνομαι κατανοητός (δε τρέχει και τίποτα, συμβαίνουν αυτά), και βαριέμαι να κάνω αναφορές στα προλεχθέντα -ειδικά τα δικά μου. Επίσης δε πολυγουστάρω να ανακατεύομαι σε προσωπικές πεποιθήσεις (που μπορεί να είναι και ψευδαισθήσεις), γιατί κάποιες δικές μου ψευδαισθήσεις τις γουστάρω, και γι'αυτό τις διατηρώ ψευδαισθήσεις.

Όταν αγόρασα σε κασέτα το 84 μια από τις επιστροφές των Deep Purple (Perfect Strangers) είχα κολλήσει άσχημα γιατί απλά η εμπορική μουσική πραγματικότητα -στην Ελλάδα- ήταν χάλια -δεν ήταν κακό το άλμπουμ παρόλα αυτά. Τότε δεν άκουγα τον αχταρμά που με ταϊζανε, είτε ήταν αυτός ένα δήθεν ελληνικό ροκ που άρχισε να ανθίζει τότε -πως έπαιζε κάποτε ο Σιδηρόπουλος, καμμία σχέση-, είτε οτιδήποτε άλλο, ποπ αηδίες της εποχής, ελεεινή disco, κλπ.

Άκουγα αυτά που ερέθιζαν τη γκλάβα μου, και αρκετά είχαν και στίχους αλλά εννιά φορές στις δέκα οι φωνές ήταν μοναδικές επειδή αυτό που είχαν να πουν το είχαν ήδη βιώσει, και από την άλλη οι τραγουδίστριες/ές ήταν μουσικοί και όχι χαζογκόμενες/οι που πουλάνε μούρη. Συχνά η λύτρωση σε ένα πραγματικά θλιμμένο κομμάτι δεν φαίνεται να έρχεται, και δεν πρόκειται να έρθει, ή ακόμα και ένα ματζόρε μπορεί να σε κάνει να δακρύσεις.

Και εδώ μιλάμε για πραγματικά συναισθήματα και όχι φτηνές αντιγραφές που μπορείς να συναντήσεις σήμερα, ή και έστω τυπάκια που διαλαλούν την ήπια κατάθλιψη που και καλά νοιώθουν μέσα από δήθεν "ροκ" μουσικές. Για περισσότερα θα πρέπει να ψάξεις πίσω στο χρόνο (άκου τις πρώτες τραγουδίστριες της jazz για να δεις τι εννοώ πιο πάνω -έστω τις πιο γνωστές πχ Holiday, Simone)

Βάλε κάτω πχ μιας και είσαι ροκάς το Child In Time των Deep Purple και σύγκρινέ το με τις παπαριές των σύγχρονων ροκάδων -το σκυλάδικο και τα παρακλάδια του, το ψευτο-έντεχνο του φάμε στόρι και του ντριμ σλόου δεν το συζητάμε καν... Αυτό το μπαλάκι εννοούσα.

Η μουσική έχει να κάνει με την αντίδραση σε κυτταρικό επίπεδο των αυτιών σου με το κεφάλι σου, άν θέλεις πραγματικά να εξετάσεις τί ακούς, γιατί σου αρέσει, και άν θα υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει να βάλεις 2 πράγματα κατά νου -εννοείται ότι θα αρχίσεις να παίζεις μουσική όχι να ζητάς κάτι από κάποιον μέσω της μουσικής (το να έχεις κάτι να πεις δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι είσαι καλός μουσικός, και αντίστροφα).

Το πάθος που χρειάζεται η μουσική, και η τεχνική -η εξάσκηση είναι δεδομένο και στα δύο, δεν μπορείς να παίζεις μόνο τεχνικά, τον Impeliteri τον βαριούνται και οι φανατικοί ακροατές του, ενώ για τον Hendrix ακόμα μιλάνε.

Τέλος, πριν βιαστείς να μιλήσεις για τον Hendrix, tsire, άκουσε το Drivin' South, και το Killing Floor, (από το album BBC Radio One), και το τελευταίο άλμπουμ του που δεν πρόλαβε να τελειώσει για πρώτη φορά σε δικό του στούντιο (First Rays Of The New Rising Sun). Κρίνε τον σε σχέση με την εποχή του, και θα δεις ότι ήταν μίλλια μπροστά (όπως και ο Miles Davis).

Και conkark, έγω έχω συμπεράνει (ίσως είμαι λάθος) ότι η επανάσταση είναι προσωπική υπόθεση. Τις λίγες φορές που μπήκα μπροστά με σύμφωνη γνώμη όλων, τελικά οι πολλοί λακίσανε αφήνωντας 2-3 να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα (δε μιλάω για ένοπλη εξέγερση, για απλά πραματάκια όπως σχολικές καταλήψεις λέω), άσχετο αν μετά αυτά που ζητάγαμε γίνανε -δεν πέτυχε, έτυχε.

Πριν ακολουθήσεις κάποιον πρέπει να σιγουρευτείς ότι πάτε στο ίδιο μέρος, δε νομίζεις;

(Ακόμα διακρίνω το χιούμορ και είναι πάντα ευπρόδεκτο, αν και μερικές φορές δεν ανταποκρίνομαι σε αηδίες -ακόμα και σε αυτές που γράφω ο ίδιος.)

Ά, και μη ξεχάσω...
    Σήμερα άκουγα (πάλι), Greg Howe -αυτός δεν παίζει απλά τις κάλτσες του, τις στέλνει με τηλεμεταφορά στο καθαριστήριο.

Ακούστε το Giant Steps από αυτόν να δείτε (ακουστικά) που η τζάζ (Coltrane) συναντά τον Hendrix -παίζει και σε συλλογή στα τορρεντάδικα...

Φίλε και συνάδελφε δις, (μηχανές + μουσικός), συμφωνώ σε ΟΛΑ όσα μου απάντησες. Εδώ, οφείλω να διευκρινίσω ότι κι εγώ έχω ακούσει τζαζ, και ιδιαίτερα όταν σπούδαζα στο Milano, που ήταν πολύ in. Η τζαζ ξεκίνησε από κοινωνική ανάγκη-κυρίως ενάντια στον λευκό ρατσισμό- στη Νέα Ορλεάνη, αλλά ήταν επίσης έκφραση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, κηδείες κλπ. όπως και το Gospel, εκκλησιαστική μουσική των μαύρων. Μετά, με τη κατάργηση των νόμων εναντίον των μαύρων, (Τόμας Τζέφερσον-διακύρηξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Κένεντυ-κατάργηση της δουλείας), η τζαζ έγινε ένα στυλ μουσικής υποκόσμου, που παιζόταν σε υπόγεια και σε μπορντέλα-βλέπε 1920 ποταπαγόρευση, δηλαδή παρέκλινε του αρχικού ιδεολογικού της προσδιορισμού. -Μ'αυτήν την αναφορά, θέλω να θυμίσω ότι είναι απ'τις μουσικές που ξεκίνησαν για την κάλυψη κοινωνικών στόχων. Άρα έχει σοβαρό υπόβαθρο. Το ίδιο όπως και το μπλουζ, και η αρχική ροκ,(αντιπολεμική, make love not war) κλπ, που είναι είδη που εγώ υποστηρίζω,( αλλά επιλέγω το ροκ τελικά). Λοιπόν, Η ΜΟΝΗ μας διαφορά, είναι ότι εγώ εντάσσω τα είδη μουσικής στην κοινωνική πραγματικότητα, στον κοινωνικό προβληματισμό, για να έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης. Η δική σου θεώρηση περιορίζεται σε αυστηρά μουσικολογικά και προσωπικά κριτήρια. Δηλαδή ενώ εγώ υποστηρίζω την τέχνη για τη κοινωνία, εσύ υποστηρίζεις την τέχνη για την τέχνη και για τη πάρτη σου. Αυτό είναι όλο. Και ασφαλώς με σένα θα συμφωνήσει και ένα ποσοστό της τάξης του 97%. Άρα είσαι απ'τους πολλούς, κι εγώ μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται...
    -Τα λέμε φίλε
    Μικρούς μας μαθαίναν παραμύθια αντί να μας μαθαίνουν πάλη.

Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
    η παιδικη χαρα μου νο1

Σε βρίσκω πολύ οργανω-μένο

η παιδικη χαρα μου νο2

...και πολύ ροκά

η παιδικη χαρα μου νο3

Ένα ούτι ανάμεσα από τόση ροκιά! Είσαι σε καλό δρόμο :a19:

Χιλιαδες τετοιες συζητησεις εχουν γινει και το συμπερασμα , -παραφραζωντας γνωστη λαϊκη ρηση -ειναι ενα :

ΣΤΟ ΦΑΪ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΜΗΣΙ , Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ!

Στο πρώτο και στο τρίτο υπάρχουν περιορισμοί: ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ !

ΑΠΑΝΤΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ.

Αρχικά δημιουργήθηκε από tsiros_temp
    Απλούστατα, οι δισκογραφικές εταιρίες δημιουργήθηκαν γιατί την εποχή του βινιλίου δεν ήταν δυνατόν κάποιος μουσικός να αποκτήσει τα φράγκα για να πρεσάρει το δίσκο του. Πάει στη δισκογραφική εταιρία η οποία με αντάλλαγμα μερίδιο από (= όλα ) τα κέρδη, πρεσάρει το δίσκο.

Αυτή ήταν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Ή τουλάχιστο είναι μία από τις απαντήσεις. Η συγκεκριμένη όμως έχει ιδιαίτερη αξία για τη συζήτηση που κάνουμε, γιατί...

...η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι : PC+internet

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΠΗΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.

Τώρα πιά, είναι πολύ εύκολο κάποιος να διανείμει το δίσκο του μέσω internet. Το 80' audio (και καλά... το ίδιο πράμα είναι, φορολογία έχει) CD κάνει 65 λεπτά...

ΟΣΟ ΓΙΑΥΤΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΨΑΞΕΙ. ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΣ.

Γι'αυτό έχουν χεστεί πάνω τους οι δισκογραφικές εταιρίες και αντιτίθενται στο mp3 και στο internet και και και... Γιατί είναι γέροι και αργοπεθαίνουν.

Είπα για 1 νότα. Θα το ξαναπώ με άλλα λόγια: Υπάρχει περισσότερη ουσία σε μία καλοπαιγμένη νότα παρά στις 500 που θα παίξει ο malakamsteen.

ΤΣΙΡΕ ΜΟΥ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΙ ΑΠΕΡΙΤΤΗ ΑΠΟΨΗ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΛΑΕΙ ΟΜΩΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΟΠΑΙΓΜΕΝΗ ΝΟΤΑ Ν'ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ ΚΑΛΟΠΑΙΓΜΕΝΕΣ;; Ο SANTANA ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ; ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ. TAKE IT OR LEAVE IT. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΙΑ ΝΟΤΑ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΝΤΕ ΧΟΡΔΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΑ.

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Εγώ λέω ότι δεν είναι ταλέντο. Και για να κάνουμε καλή κουβέντα, θα σου εξηγήσω γιατί διαφωνώ.

Συμφωνούμε ότι 'ταλέντο' ονομάζουμε την ικανότητα χειρισμού ενός μουσικού οργάνου από μικρή ηλικία, ή και την γενικότερη ευκολία στην εκμάθηση ενός οργάνου. Μπορεί να αναφέρεσαι και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει το παίξιμο ενός μουσικού, ως 'ταλέντο', βάζοντας στην άκρη την 'κλασσική τεχνική'. Για παράδειγμα ο hendrix. Τεχνική είχε 2 γραμμάρια. Τέχνη είχε τόνους.

ΣΥΜΦΩΝΩ.

Η παιδεία δεν προκύπτει, φυσικά. Η παιδεία αποκτάται με μελέτη τόσο επί του πρακτέου (μελέτα μία άσκηση πρωί μεσημέρι βράδυ ώστε να σου γίνει δεύτερη φύση) όσο και σε θεωρητικό επίπεδο (Gedalge: Μελέτη της φούγκας, κλπ).

ΣΥΜΦΩΝΩ.

Ο γύφτος με το βιολί του προσωπικά δε με ανατριχιάζει. Φυσικά αυτό δεν είναι λόγος για να πω πως το επιχείρημά σου δε στέκει, επειδή είναι αδιάφορο αν ισχύει για μένα ή όχι.

ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ Μ'ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ, ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ Μ'ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΝΝΟΩ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ή ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΕΙ.

Όμως καταλαβαίνω γιατί άλλους τους ανατριχιάζει. Το παίξιμο του γύφτου είναι υπερβολικό στο 'πάθος' του.

ΑΝΑΛΟΓΑ. ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ.

Έχει παραμεληθεί η τεχνική και γι'αυτό το λόγο και η τέχνη έχει χάσει πολύ.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΩΔΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ.

Έχουν μάθει 5 πράματα και αυτά παίζουν συνέχεια. Το ρεπερτόριό τους είναι αυτή η μία νότα και καμία άλλη, θα μπορούσε κάποιος να πει. Μάγκας είναι αυτός που, ναι μεν μπορεί να σου παίξει μία νότα και να σε 'στείλει' αλλά και αυτός που έχει μελετήσει πληρέστατα το όργανό του ( ).

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΙΣ; ΑΠΛΑ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ, ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ. ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Παρατήρησε στα πανηγύρια τους βιολιτζήδες... το αριστερό χέρι (αν είναι δεξιόχειρες) δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την 1η θέση... Δεν τολμούν να το κουνήσουν από κει! Αν το κάνουν, μόνο κατ'εξαίρεση...

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΥΦΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΡΙΑ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΠΕΤΑΛΩΝΟΥΝ ΨΥΛΛΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΣΧΟΛΕΣ" ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ. ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΓΚΑ ΤΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΠΑΙΖΕΙ; ΓΙΑ ΑΣ ΤΟΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΙΟΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ! Ο ΣΑΛΕΑΣ ΕΠΕΙΤΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΩΔΕΙΟ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ. ΑΛΛΑ Σ'ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΜΑΓΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΑΙΓΜΕΝΗΣ ΝΟΤΑΣ, ΤΟΥ ΜΑΓΚΙΤΗ-ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΩΔΕΙΟ.

Ελπίζω να κατάλαβες τους λόγους για τους οποίους διαφωνώ.
    ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. ΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

Χμ. Αν εξαιρέσω μερικές παρεξηγήσεις, με έχεις καταλάβει τι λέω. Επίσης, μου είπες κάποια πράγματα που δεν ήξερα. Θα το κοιτάξω.
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΛΑΕΙ ΟΜΩΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΟΠΑΙΓΜΕΝΗ ΝΟΤΑ Ν'ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ ΚΑΛΟΠΑΙΓΜΕΝΕΣ;;
    Είπα ότι με χαλάει να παίξω 10 καλοπαιγμένες;
    Το επιχείρημά μου είναι ότι μία καλοπαιγμένη νότα, για μένα, έχει περισσότερη ουσία από ένα συρμό από νότες. Άλλοι ηδονίζονται να ακούνε τον malmsteen να φλυαρεί. Εγώ τον λέω φλύαρο. Η ταχύτητα είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνεις εντύπωση. Μπορώ να παίξω αρκετά γρήγορα (μπορούσα. τώρα μου λείπουν τα ακροδάχτυλα του δεξιου μέσου & παράμεσου) αλλά βρίσκω πιό καλό να δώσω ψυχή σε μία νότα. Ο malmsteen τις σπαταλάει.

ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ Μ'ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ, ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ.
    Δεν είπα ότι ο γύφτος σε ανατριχιάζει, με παρεξήγησες. Δε ξέρω τί σε κάνει εσένα. Δεν μίλησα για σένα. Μίλησα για μένα. Δε με ανατριχιάζει. Άλλους ίσως. (υπάρχουν λίγοι γύφτοι πάντως που μου αρέσουν. czardas)

Όμως καταλαβαίνω γιατί άλλους τους ανατριχιάζει. Το παίξιμο του γύφτου είναι υπερβολικό στο 'πάθος' του.
    ΑΝΑΛΟΓΑ. ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ.
    Πάντα, ίσως όχι. Κατά κύριο λόγο, όμως, ναι. Παίζουν κατά κύριο λόγο 'παθιασμένα' και αυτό το θεωρώ μειονέκτημα.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΩΔΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ.
    Η δεξιοτεχνία δεν αποκτάται σε κανένα ωδείο, μα στο σπίτι του μαθητή. Εκεί αυτός θα καθορίσει αν θα μάθει να παίζει ή αν θα μάθει να συγκινεί (ή να γίνει δεξιοτέχνης κτλ). Εδώ γίνεται, ελαφρά τη καρδία,ο διαχωρισμός τεχνικής και τέχνης. (Διαχωρισμός δεν υπάρχει, στην ουσία. Δε νοείται τέχνη χωρίς τεχνική, ούτε το ανάποδο). Για να είναι ολοκληρωμένος μουσικός/οργανοπαίκτης κάποιος, βοηθάει πολύ το ωδείο, αλλά δεν αρκεί μόνο το ωδείο. Γενικά μιλώντας, πάντως, αυτός από το ωδείο είναι ανώτερος του εκάστοτε γύφτου. (μην τα κάνουμε όλα ίσωμα δηλαδή... )

Συννενοήσου με τον zireous να σου δείξει τι να κάνεις με τα τραγούδια σου. Είμαι στην πάτρα, φαντάζομαι ο zireous είναι κοντά σου.

conkark said (πως το μιλάω το πορτογαλλέζικο έ; ):
    Φίλε και συνάδελφε δις, (μηχανές + μουσικός), συμφωνώ σε ΟΛΑ όσα μου απάντησες. Εδώ, οφείλω να διευκρινίσω ότι κι εγώ έχω ακούσει τζαζ, και ιδιαίτερα όταν σπούδαζα στο Milano, που ήταν πολύ in. Η τζαζ ξεκίνησε από κοινωνική ανάγκη-κυρίως ενάντια στον λευκό ρατσισμό- στη Νέα Ορλεάνη, αλλά ήταν επίσης έκφραση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, κηδείες κλπ. όπως και το Gospel, εκκλησιαστική μουσική των μαύρων. Μετά, με τη κατάργηση των νόμων εναντίον των μαύρων, (Τόμας Τζέφερσον-διακύρηξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Κένεντυ-κατάργηση της δουλείας), η τζαζ έγινε ένα στυλ μουσικής υποκόσμου, που παιζόταν σε υπόγεια και σε μπορντέλα-βλέπε 1920 ποταπαγόρευση, δηλαδή παρέκλινε του αρχικού ιδεολογικού της προσδιορισμού. -Μ'αυτήν την αναφορά, θέλω να θυμίσω ότι είναι απ'τις μουσικές που ξεκίνησαν για την κάλυψη κοινωνικών στόχων. Άρα έχει σοβαρό υπόβαθρο. Το ίδιο όπως και το μπλουζ, και η αρχική ροκ,(αντιπολεμική, make love not war) κλπ, που είναι είδη που εγώ υποστηρίζω,( αλλά επιλέγω το ροκ τελικά). Λοιπόν, Η ΜΟΝΗ μας διαφορά, είναι ότι εγώ εντάσσω τα είδη μουσικής στην κοινωνική πραγματικότητα, στον κοινωνικό προβληματισμό, για να έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης. Η δική σου θεώρηση περιορίζεται σε αυστηρά μουσικολογικά και προσωπικά κριτήρια. Δηλαδή ενώ εγώ υποστηρίζω την τέχνη για τη κοινωνία, εσύ υποστηρίζεις την τέχνη για την τέχνη και για τη πάρτη σου. Αυτό είναι όλο. Και ασφαλώς με σένα θα συμφωνήσει και ένα ποσοστό της τάξης του 97%. Άρα είσαι απ'τους πολλούς, κι εγώ μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται...
    -Τα λέμε φίλε
    Ρε συ conkark, ότι θες καταλαβαίνεις από αυτά που σου λέω, και δε γουστάρω να τη λέω σε κόσμο...

Άν τραβήξεις μια γραμμή και βάλεις από τη μία ότι έχει βγεί με αποκλειστικό σκοπό τα φράγκα, και από την άλλη ότι είχε ένα ίχνος συναισθήματος (ακόμα και βίαιου όπως σε ένα punk ή death metal κομματιού) ίσως αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι έννοώ.

Το να έχεις ακούσματα (μουσική παιδεία) σε κάνει να κατανοείς τις πιθανότητες επιτηδευμένης αντιγραφής είτε μουσικών θεμάτων ή έστω απλά ρυθμικών αγωγών από μουσικούς παραγωγούς κλπ έμπορους τέχνης, με απλά λόγια ναι, συμβαίνει κάτι πιασάρικο να σου το σερβίρουν για διαφορους λόγους και άν θέλεις να πάρεις μέρος σε αυτό το παιχνίδι κάντο τουλάχιστον συνειδητά. Η tv και το ράδιο δεν ισχύουν, στο νετ τουλάχιστον μπορείς να έχεις κάποια εικόνα (έστω και μικρή) της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και της εξέλιξής της.

Το δικαίωμα να έχω (και εσύ γιατί όχι) προσωπικότητα, ξεχωριστές ιδέες, αντιλήψεις, και να κάνω τα όποια όνειρά μου πράξη (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έστω), είναι μέρος της δικής μου ιδεολογίας.

Η οποία δεν μου επιβάλλει να προσπαθώ να μεταδόσω τις όποιες ουτοπίες μου στους άλλους, αν βρεθούν κατάλληλοι συνπορευτές καλώς, αλλιώς ή περιμένω να με φτάσει κάποιος ή πατάω λίγο γκαζάκι να φτάσω τους επόμενους.

Δεν μπορώ να παίζω το ρόλο του κοινωνικού λυτρωτή γιατί απλά δεν βλέπω κοινωνικό ιστό που να κάνει πράξη αυτά που εγώ κάνω πράξη στη ζωή μου.

Αυτό δε σημαίνει ότι όταν χρειαστεί δε θα φωνάξω μαζί με τα άλλα (συνήθως ντυμένα με σκούρα ρούχα) παιδιά που όσο κι αν βλέπω το μάτι τους θολό από τα drugs τουλάχιστον δεν πήγαν με τους μπροστινούς με τα κόκκινα σημαιάκια -που είναι εκεί χαλαρά για τις γκόμενες ως συνήθως.
    Τώρα άν είσαι κνίτης και εξοργίστηκες, ας πρόσεχες.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη προσωπική του καλλιέργεια του πνεύματος, και ο τρόπος που βλέπω σαν γόνιμος είναι να αντιστέκεται ο καθένας σε αυτά που τον προσβάλλουν, ενώ συνεχίζει να χτίζει αυτά που θεωρεί δημιουργικά.

Τώρα αν τα παραπάνω τα πάρεις προσωπικά, δεν τό'χα σκοπό.

Τη μουσική μου την έχω στο διαδίκτυο με ανοιχτό copyright (όποιος θέλει τη κατεβάζει και τη δίνει όπου θέλει τσάμπα, αλλά δεν μπορεί να την αλλοιώσει και να τη χρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς).
    Φυσικά είναι λίγα μόνο κομμάτια από αυτά που κατα καιρούς (όταν είμαι άνεργος) γράφω, και αντίθετα από αυτό που νομίζεις είναι αυτά που εγώ γουστάρω να ακούω, και δεν προβλέπεται να έχουν εμπορική επιτυχία.

Πληροφορίες για αυτό το copyright στο:
    http://creativecommons.org/

Άν θέλεις να πουλάς τη μουσική σου στο νετ όμως, μπορείς να τσεκάρεις για αρχή εδώ:
    http://www.vocalist.org.uk/artists_upload.html

(φυσικά ο νόμος της αγοράς ισχύει και εδώ, άρα άν σκεφτείς κάτι που πουλά και το ανεβάσεις ίσως έχεις ελπίδες)

Τέλος, για τη jazz και τα blues θα σου πώ απλά ότι δε ξέρεις τι λές (δεν θα βρίσω σήμερα), η jazz είναι το μόνο είδος που ενώ εξελίσσεται σταθερά μπορεί να ακούσεις κάτι του '50 και να νομίζεις ότι παίζεται κάπου δίπλα [πχ Miles & Coltrane ('55)], και να μην έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Τέτοιες μουσικές γράφονται από μουσικούς που μέσα τους ήταν ελεύθεροι, και είχαν το χάρισμα να στο μεταδίδουν είτε εσύ μουρμούραγες τη μελωδία πίσω από σιδερένια ή αλαβάστρινα κάγκελα, είτε τη πρωτάκουγες τυχαία από ένα πλανόδιο μουσικό ή στο χειρότερο μπουρδέλο που μπορείς να φανταστείς -με τσατσά το Μητσοτάκη.

Αυτά...

Και σε όποιον θα σπεύσει να γράψει αηδίες του τύπου +1 κλπ ένα του λέω:

Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
    conkark said (πως το μιλάω το πορτογαλλέζικο έ; ):

Ρε συ conkark, ότι θες καταλαβαίνεις από αυτά που σου λέω, και δε γουστάρω να τη λέω σε κόσμο...

Άν τραβήξεις μια γραμμή και βάλεις από τη μία ότι έχει βγεί με αποκλειστικό σκοπό τα φράγκα, και από την άλλη ότι είχε ένα ίχνος συναισθήματος (ακόμα και βίαιου όπως σε ένα punk ή death metal κομματιού) ίσως αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι έννοώ.

Το να έχεις ακούσματα (μουσική παιδεία) σε κάνει να κατανοείς τις πιθανότητες επιτηδευμένης αντιγραφής είτε μουσικών θεμάτων ή έστω απλά ρυθμικών αγωγών από μουσικούς παραγωγούς κλπ έμπορους τέχνης, με απλά λόγια ναι, συμβαίνει κάτι πιασάρικο να σου το σερβίρουν για διαφορους λόγους και άν θέλεις να πάρεις μέρος σε αυτό το παιχνίδι κάντο τουλάχιστον συνειδητά. Η tv και το ράδιο δεν ισχύουν, στο νετ τουλάχιστον μπορείς να έχεις κάποια εικόνα (έστω και μικρή) της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και της εξέλιξής της.

Το δικαίωμα να έχω (και εσύ γιατί όχι) προσωπικότητα, ξεχωριστές ιδέες, αντιλήψεις, και να κάνω τα όποια όνειρά μου πράξη (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έστω), είναι μέρος της δικής μου ιδεολογίας.

Η οποία δεν μου επιβάλλει να προσπαθώ να μεταδόσω τις όποιες ουτοπίες μου στους άλλους, αν βρεθούν κατάλληλοι συνπορευτές καλώς, αλλιώς ή περιμένω να με φτάσει κάποιος ή πατάω λίγο γκαζάκι να φτάσω τους επόμενους.

Δεν μπορώ να παίζω το ρόλο του κοινωνικού λυτρωτή γιατί απλά δεν βλέπω κοινωνικό ιστό που να κάνει πράξη αυτά που εγώ κάνω πράξη στη ζωή μου.

Αυτό δε σημαίνει ότι όταν χρειαστεί δε θα φωνάξω μαζί με τα άλλα (συνήθως ντυμένα με σκούρα ρούχα) παιδιά που όσο κι αν βλέπω το μάτι τους θολό από τα drugs τουλάχιστον δεν πήγαν με τους μπροστινούς με τα κόκκινα σημαιάκια -που είναι εκεί χαλαρά για τις γκόμενες ως συνήθως.
    Τώρα άν είσαι κνίτης και εξοργίστηκες, ας πρόσεχες.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη προσωπική του καλλιέργεια του πνεύματος, και ο τρόπος που βλέπω σαν γόνιμος είναι να αντιστέκεται ο καθένας σε αυτά που τον προσβάλλουν, ενώ συνεχίζει να χτίζει αυτά που θεωρεί δημιουργικά.

Τώρα αν τα παραπάνω τα πάρεις προσωπικά, δεν τό'χα σκοπό.

Τη μουσική μου την έχω στο διαδίκτυο με ανοιχτό copyright (όποιος θέλει τη κατεβάζει και τη δίνει όπου θέλει τσάμπα, αλλά δεν μπορεί να την αλλοιώσει και να τη χρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς).
    Φυσικά είναι λίγα μόνο κομμάτια από αυτά που κατα καιρούς (όταν είμαι άνεργος) γράφω, και αντίθετα από αυτό που νομίζεις είναι αυτά που εγώ γουστάρω να ακούω, και δεν προβλέπεται να έχουν εμπορική επιτυχία.

Πληροφορίες για αυτό το copyright στο:
    http://creativecommons.org/

Άν θέλεις να πουλάς τη μουσική σου στο νετ όμως, μπορείς να τσεκάρεις για αρχή εδώ:
    http://www.vocalist.org.uk/artists_upload.html

(φυσικά ο νόμος της αγοράς ισχύει και εδώ, άρα άν σκεφτείς κάτι που πουλά και το ανεβάσεις ίσως έχεις ελπίδες)

Τέλος, για τη jazz και τα blues θα σου πώ απλά ότι δε ξέρεις τι λές (δεν θα βρίσω σήμερα), η jazz είναι το μόνο είδος που ενώ εξελίσσεται σταθερά μπορεί να ακούσεις κάτι του '50 και να νομίζεις ότι παίζεται κάπου δίπλα [πχ Miles & Coltrane ('55)], και να μην έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Τέτοιες μουσικές γράφονται από μουσικούς που μέσα τους ήταν ελεύθεροι, και είχαν το χάρισμα να στο μεταδίδουν είτε εσύ μουρμούραγες τη μελωδία πίσω από σιδερένια ή αλαβάστρινα κάγκελα, είτε τη πρωτάκουγες τυχαία από ένα πλανόδιο μουσικό ή στο χειρότερο μπουρδέλο που μπορείς να φανταστείς -με τσατσά το Μητσοτάκη.

Αυτά...

Και σε όποιον θα σπεύσει να γράψει αηδίες του τύπου +1 κλπ ένα του λέω:

Αρχικά συνάδελφε, πιστεύω ότι πρέπει να αποσύρεις το βρίσιμο: Με αποκάλεσες "κνίτη", επειδή πιστεύω στη κοινωνική προσφορά μέσα απ'τα τραγούδια μου, ή μέσα από οποιαδήποτε κοινωνική μου δραστηριότητα. Οι κνίτες ανέκαθεν άκουγαν μπουζουκάκια -και είναι δικαίωμά τους- που εγώ μικρή σχέση έχω. Ποιός σου μίλησε για πορείες που συγκεκριμένα κόμματα καπηλεύονται; ΕΣΥ ΕΙΧΕΣ ΠΕΙ ότι οι στίχοι των νεοελλήνων δεν σ'ενδιαφέρουν. Εμένα μ'ενδιαφέρουν περισσότερο κι απ'τη μουσική επένδυση. Αυτό είναι που θεωρώ κοινωνικά ωφέλιμο, και γόνιμο, και δημιουργικό που ίσως "πιάσει τόπο". Δεν έχω το δικαίωμα; Κι αυτό το αποκαλείς "ουτοπία"; Δεν χρειάζομαι συμπορευτές για να εκφράσουν τις ιδέες μου. Στο τραγούδι -αλλά και γενικά- καλό είναι ο καθένας να εκφράζει τις δικές του ιδέες. Αν τύχει και υπάρχουν κι άλλοι με παρόμοιες ιδέες, δεν βλάπτει. Ούτε σου υπαγόρευσα να παίξεις το ρόλο του κοινωνικού λυτρωτή. Παραποιείς τα λεγόμενά μου. Έπειτα κι εγώ φοράω μαύρα ρούχα συχνά, κι έχω και μαλλί ως το κώλο, αλλά δεν παίρνω ναρκωτικά. Υποχρεωτικό είναι; Στο κάτω-κάτω γιατί κατηγορείς τα άτομα που κάνουν χρήση; Μη κατηγορείς συλλήβδην ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τί τους ώθησε για να πέσουν. Μήπως πιστεύεις ότι είναι ΑΥΤΟΙ που εξαθλίωσαν τη κοινωνία; Αν ναι, είσαι λάθος. Αλλοι έχουν το ιδίωμα αυτό. Την άποψη αυτή την έχουν κυρίως το συντηρητικό κατεστημένο και οι μπάτσοι, που κυνηγούν τους άρρωστους και όχι τους μεγαλέμπορους. Τέλος, για το ότι "δεν ξέρω τί λέω για τη τζαζ και τα μπλούζ", άνοιξε την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς ή άλλη, και κατάγγειλέ τες, επειδή έχουν τις απόψεις μου. Αυτά που λέω τα τεκμηριώνω από έγκυρες πηγές. Εκτός αν εσύ πιστεύεις ότι είσαι πάνω απ'τις εγκυκλοπαίδειες. Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αλλά ήδη είχα δηλώσει ότι είμαι ΥΠΕΡ της τζαζ. Απλά προτιμώ το ροκ, ιδιαίτερα αν είναι κομιστής κοινωνικών μηνυμάτων. Δεν το επιβάλλω σε άλλους. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ακούει ό,τι του επιτάσσει η δική του παιδεία.
    --Άσχετα από τα παρα πάνω, οφείλω να σ'ευχαριστήσω σχετικά με τη πληροφόρηση καταχώρησης τραγουδιών στο διαδίχτυο, καθώς και για το προσωπικό σου σάιτ, που θα τα επισκευτώ μόλις διορθώσω τον ήχο στον υπολογιστή μου, γιατί μάλλον κάποιο καλώδιο εσωτερικά έχει αποσυνδεθεί απ'το cd player.
    --Εδωσες ρέστα στη τελευταία σου φράση σχετικά με τη τσατσά...Σου βγάζω το καπέλο :rotflmao:

O conkark είπε:
    Αρχικά συνάδελφε, πιστεύω ότι πρέπει να αποσύρεις το βρίσιμο: Με αποκάλεσες "κνίτη", επειδή πιστεύω στη κοινωνική προσφορά μέσα απ'τα τραγούδια μου, ή μέσα από οποιαδήποτε κοινωνική μου δραστηριότητα.
    Δέν σε αποκάλεσα κνίτη, αποκάλεσα κνίτες αυτούς που κατά καιρούς πράττουν αυτά που περιέγραψα πιο πανω -μη μπερδεύεσαι.

Έκτός αν θέλεις να μπερδεύεσαι... Αν είσαι όμως αριστερός και παρακολουθείς τις κινήσεις του χώρου σου με γειά σου με χαρά σου, κι έχω κάθε δικαίωμα σαν απολίτιστος ρομάντικός αναρχικός να σε αποκαλώ κνίτη έστω για να σε πειράζω. Παρόλο που ούτε μια πέτρα δεν έχω ρίξει σε πορεία, άλλα η γερή μου μνήμη -σε μερικά πράγματα-, δεν με αφήνει να ξεχάσω ότι ελευθεριάζουσες -ακόμα και αριστεροφέρουσες- εφημερίδες συχνά αναφέρουν ότι "τρομαγμένοι ένοικοι δέχτηκαν επίθεση από λυσσασμένους αναρχικούς", άλλα δεν αναφέρουν ότι στη πραγματικότητα οι ένοικοι άνοιγαν και μας έκρυβαν, δεν άνοιγαν μετά στους μπάτσους, και αφού πλενόμασταν από τα χημικά μας χαρτζιλικώνανε κι άπο πάνω για να πάρουμε κάνα λεωφορείο, ούτε την τέλεια συνενόηση των 3 μεατζήδων που πριν πετάξουν κάν πέτρες προς τα ματ -στη κίνηση που λένε-, τα ματ αρχίζανε τα δακρυγόνα -που σημαίνει ότι και η πρόκληση είναι παραμύθα.

Αυτά όμως είναι αρχαία ιστορία -τώρα ιδέα δεν έχω τι παίζεται, ξένος μεταξύ ξένων, και πριν το πανικό, γειά σου -συχνά νοιώθω πολύ γέρος (παρά την ηλικία μου) και κουρασμένος για να με κυνηγάνε μπάτσοι.

Το να προσφέρεις κοινωνικό έργο μέσα από τα τραγούδια σου το θεωρώ σαφή και υγιή αντίδραση σε αυτά που σε τσαντίζουν, άλλα όπως σου έχουν πει και άλλοι (εγώ δεν ήθελα να στο ξαναπώ άλλά άκου το μιας και τό'φερε η κουβέντα, πάντα φιλικά), εγώ θεωρώ ροκ ασυμβίβαστους μουσικούς 2 στην Ελλάδα:

Τον Άσιμο, και τον Σιδηρόπουλο (παρόλο που έχω ακούσει ιστορίες για αγρίους για τον σιδηρόπουλο -όχι τα drugs, έστηνε λέει συχνά τους μουσικούς κλπ, εγώ αυτό βλέπω σαν ελάττωμα). Το έργο τους μιλάει μόνο του.

Τώρα άν σου αρέσει να χρησιμοποιείς στιχάκια των Κατσιμιχαίων, εντάξει, και εγώ είχα ένα κολληματάκι με τη Billie Holiday, άλλα δεν κάθομαι να τη πολυψάχνω, άσε που οι αγαπητοί αφοι Κατσιμίχα δεν παίζουν ροκ, ούτε ο Μαχαιρίτσας, ή ο Τσακνής, ούτε καν ο Παπακωνσταντίνου -γνώμη μου πάντα...

Το ροκ σε πάει βόλτα... αυτοί δεν φτάνουν ούτε μέχρι το περίπτερο.

ΕΣΥ ΕΙΧΕΣ ΠΕΙ ότι οι στίχοι των νεοελλήνων δεν σ'ενδιαφέρουν. Εμένα μ'ενδιαφέρουν περισσότερο κι απ'τη μουσική επένδυση. Αυτό είναι που θεωρώ κοινωνικά ωφέλιμο, και γόνιμο, και δημιουργικό που ίσως "πιάσει τόπο". Δεν έχω το δικαίωμα;
    Δεν είναι αλήθεια, με ενδιαφέρουν οι στίχοι των νεοελλήνων ακόμα και γνωστών, και έχει τύχει να ακούσω ενδιαφέροντες στίχους, ακόμα καί από την Αρβανιτάκη (που από ότι λένε οι μουσικοί που συνεργάστηκε κατά καιρούς τους βοήθησε να επεκτείνουν τη μουσική τους σκέψη), από τη Πασπαλά όταν πρωτοξεκίνησε στην Ελλάδα, από το Τζιμάκο (ποιητής μέγας), και πολλούς άλλους/ες -απλά δεν παίζουνε ροκ (υπάρχουν κάνα δύο που παίζουνε ροκ, αλλά μάλλον είναι χαμένοι στο διάστημα οι στίχοι τους).

Φυσικά έχεις το δικαίωμα, όπως και εγώ να αναφέρω ότι δεν με ενδιαφέρει να γράψω στίχους (έχω γράψει) πια, είμαι ινστρουμένταλ εξωγήινος, παίζω μόνο μουσική.

Και επειδή συχνά αναφέρωντας προσωπικά βιώματα προτείνω συμπεράσματα -συχνά αποκαλύπτωντας περισσότερα από ότι θα έπρεπε, άν και δε τρέχει τίποτα ξέρω άλλους δέκα που έχουν περάσει χειρότερες φάσεις-, τί μουσική εσύ εννοείς ροκ -πές συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι για να έχουμε μια ιδέα.

Δεν χρειάζομαι συμπορευτές για να εκφράσουν τις ιδέες μου. Στο τραγούδι -αλλά και γενικά- καλό είναι ο καθένας να εκφράζει τις δικές του ιδέες. Αν τύχει και υπάρχουν κι άλλοι με παρόμοιες ιδέες, δεν βλάπτει. Ούτε σου υπαγόρευσα να παίξεις το ρόλο του κοινωνικού λυτρωτή. Παραποιείς τα λεγόμενά μου.
    Είτε γράφεις κοινωνικοπολιτικό στίχο είτε πάς σε πορείες, είτε πετάς τούρτες σε κουτάκηδες που παρανομούν (αυτό μ'αρέσει, θα αρχίσω να μαζέυω φράγκα να ανοίξω ζαχαροπλαστείο), παίρνεις θέση, μπορεί βέβαια εγώ να παρερμήνεψα αυτά που προείπες -όπως εσύ αυτά που προείπα πρωτύτερα.

Σου απαντώ με τα λεγόμενά σου:

Λοιπόν, Η ΜΟΝΗ μας διαφορά, είναι ότι εγώ εντάσσω τα είδη μουσικής στην κοινωνική πραγματικότητα, στον κοινωνικό προβληματισμό, για να έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης. Η δική σου θεώρηση περιορίζεται σε αυστηρά μουσικολογικά και προσωπικά κριτήρια. Δηλαδή ενώ εγώ υποστηρίζω την τέχνη για τη κοινωνία, εσύ υποστηρίζεις την τέχνη για την τέχνη και για τη πάρτη σου. Αυτό είναι όλο. Και ασφαλώς με σένα θα συμφωνήσει και ένα ποσοστό της τάξης του 97%. Άρα είσαι απ'τους πολλούς, κι εγώ μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται...

Σοβαρό λόγο ύπαρξης έχει η τέχνη. Να σου θυμίζει ότι δεν ζεις για να δουλεύεις, τα όνειρά σου, αλλά και τους προβληματισμούς σου. Η τζάζ άλλα και το ροκ (όπως και το μπλουζ, που η ρίζα του έχει να κάνει με τη πείνα, τις κακουχίες, και τη συχνή σωματική βία πάνω στον μουσικό, αλλά και το αντίδοτο -πάλι το μπλούζ-, σε αυτά) συχνά αποτελούσε εφαλτήριο για να αναδειχτούν αντιρρήσεις σε πολιτικοκοινωνικά θέματα -συχνά, χωρίς καν στίχους.

Η αναφορά μου σε ειρηνικές (όσο τις αφήνουν) πορείες είναι η απάντησή μου στο κατά πόσο ένα τραγούδι (μέ ή χωρίς λόγια), μπορεί να βοηθήσει στην λύση ενός τέτοιου προβλήματος.

Έπειτα κι εγώ φοράω μαύρα ρούχα συχνά, κι έχω και μαλλί ως το κώλο, αλλά δεν παίρνω ναρκωτικά. Υποχρεωτικό είναι; Στο κάτω-κάτω γιατί κατηγορείς τα άτομα που κάνουν χρήση; Μη κατηγορείς συλλήβδην ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τί τους ώθησε για να πέσουν. Μήπως πιστεύεις ότι είναι ΑΥΤΟΙ που εξαθλίωσαν τη κοινωνία; Αν ναι, είσαι λάθος. Αλλοι έχουν το ιδίωμα αυτό. Την άποψη αυτή την έχουν κυρίως το συντηρητικό κατεστημένο και οι μπάτσοι, που κυνηγούν τους άρρωστους και όχι τους μεγαλέμπορους.
    Ξαναμπερδεύεις αυτά που λέω. Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ άτομά που κάνουν χρήση, και πάλι σε καμία περίπτωση δεν θα έκρινα έναν καλλιτέχνη μόνο και μόνο επειδή παίρνει ναρκωτικά -σε προσωπικό επίπεδο όμως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστώ με μουσικούς που τους πέφτουνε νότες, είτε επειδή είναι ξυδάκιδες, πρεζάκιδες είτε μου#άκιδες σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζεται η δημιουργικότητά τους. Έχω καλούς φίλους που ακόμα παίρνουν drugs (σα δε ντρέπονται στην ηλικία τους), και αν και δεν τους τη λέω συχνά, τους τσεκάρω μη το παραμα#ακίσουν.

Από την άλλη, τα drugs στην καλύτερη των περιπτώσεων (πίστεψέ με) θα σου στοιχίσουν απλά χρόνο και φίλους (οι καλοί φίλοι δεν θα λακίσουν), ενώ στη χειρότερη θα μετράς χρόνια σε ένα κελί, ενώ φυτοζωείς, με όλους σου τους φίλους νεκρούς ή χαμένους και την οικογένεια κομάτια...

Τέλος, για το ότι "δεν ξέρω τί λέω για τη τζαζ και τα μπλούζ", άνοιξε την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς ή άλλη, και κατάγγειλέ τες, επειδή έχουν τις απόψεις μου. Αυτά που λέω τα τεκμηριώνω από έγκυρες πηγές. Εκτός αν εσύ πιστεύεις ότι είσαι πάνω απ'τις εγκυκλοπαίδειες. Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αλλά ήδη είχα δηλώσει ότι είμαι ΥΠΕΡ της τζαζ. Απλά προτιμώ το ροκ, ιδιαίτερα αν είναι κομιστής κοινωνικών μηνυμάτων. Δεν το επιβάλλω σε άλλους. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ακούει ό,τι του επιτάσσει η δική του παιδεία.
    Στις εγκυκλοπαίδειες συχνά δεν βρίσκεις όλη την αλήθεια (τη britannica την έχω και χάρτινη αλλά και ενημερωμένη σε dvd πρόσφατη έκδοση, και οι φίλοι την έχουν κι αυτοί), όπως και στα βιβλία ιστορίας. Μου θύμισες ένα παλιό βιβλίο που διάβασα "η σκηνή της τζαζ", (θα το βρω και θα σου γράψω κάνα δυό φράσεις για να δεις τι εννοούσα), και που όλως τυχαίως αναφέρεται στην -μεταφρασμένη στα ελληνικά- on-line εγκυκλοπαίδεια βικιπαίδεια:

Το λινκ είναι τέρας οπότε, πάτα εδώ για να το δεις.

Φυσικά και υπήρχαν και σκοτεινές εποχές για τους μουσικούς, όπως και για μένα, και μάλλον και για σένα, μπορείς να διαβάσεις πχ το "Χειρότερα κι από σκυλιά - Beneath the Underdog" του Mingus για να δεις μπουρ#ελουπόθεση με αξιώσεις.

Παρόλο που δεν έχω ακούσει τα τραγούδια σου και θα ήταν εξωφρενικό να τα κρίνω, απλά θα σου συνιστούσα να εξερευνείς πιθανές λύσεις και να τις συμπεριλαμβάνεις σε αυτά, σαν αντίδοτο σε ένα στεγνό κατηγορώ που πιθανά χρησιμοποιεί τη μουσική απλά σαν όπλο...

Αλλά εγώ δεν ξέρω από αυτά, εγώ μουσικός είμαι (και παρόλο που κυκλοφορεί εμπορική μου δουλειά και στο νετ, γιατί ο π#πάρας ο #####, (μέλος της πρώην μπάντας) θέλει λέει να βγάλει 20 cents στο κομμάτι -άκου μυαλό, εδώ βρίσκεις τα πάντα τσάμπα στο νετ, αυτός νομίζει ότι θα χεστεί στο τάληρο. Και η πλάκα είναι ότι έχω μερικά γαμώ τα κομμάτια με μπάντες, αλλά δε συμφωνούν όλοι να τα βγάλω με ανοιχτό copyright...

--Άσχετα από τα παρα πάνω, οφείλω να σ'ευχαριστήσω σχετικά με τη πληροφόρηση καταχώρησης τραγουδιών στο διαδίχτυο, καθώς και για το προσωπικό σου σάιτ, που θα τα επισκευτώ μόλις διορθώσω τον ήχο στον υπολογιστή μου, γιατί μάλλον κάποιο καλώδιο εσωτερικά έχει αποσυνδεθεί απ'το cd player.
    Σιγά τη πληροφόρηση, και το google θα στά'βρισκε, όσο για το καλώδιο, δεν είμαι κοντά αλλιώς θα τό'φτιαχνα επιτόπου -έχω χαλάσει και ακριβότερα...

--Εδωσες ρέστα στη τελευταία σου φράση σχετικά με τη τσατσά...Σου βγάζω το καπέλο
    Θα περνάω συχνά από το φόρουμ, να σας διασκεδάζω, μη μου πλήξετε... ρε άντε πηγαίνετε καμιά βόλτα καλοκαιριάτικα.

Αφροτζιξ Το avatar του/της afrotwin
    ego gia na giriso stin arxiki erotisi 8a po oti akouo

xristougeniatika.....:rotflmao: :rotflmao:

ke re laxanoriza otan sas rotane ti mousiki akoute 8a milate gia mousiki oxi gia tragoudia
    an akoute mono tragoudia 8a lete akouo tragoudia
    ke prepi na katalavete oti alo tragoudia ke alo mousiki

to tragoudi exi apla mia mousiki ipokrousi gia na pi o tade kalitexnis to tragoudi tou aftou tou idous ta asmata den exoun idieteres apetisis mousikes oute apo tous organopextes oute apo ton akroati
    ke ine kirios tragoudia gia diaskedasi
    opou 8a pai o ka8e mikroastos na ksedosi ite sistimatika ite se area diastimata

den noite kapios na mazepsi filous se ena spiti na serviri ena poto ke kati tou tipou ksirous karpous
    na svisi ta fota na anapsi keria ke na vali sto panakrivo stereofoniko tou garmi visi ke ala tetia zoa gia na apolafsoun to mousiko pandemonio....

opos den mporis se mia sigketrosi kinoniki san mousiki ipokrousi tou xorou na valis tsiftetelia
    afta mono i giftoi ta kanoun:rotflmao: :rotflmao:

opote exoume ta tragoudia pou mas diaskedazoun mas anevazoun sta trapezia mazi me ksekola pou mirizoun ftina aromata xima apo to mpakaliko
    ke sini8os ine kapsourotragouda
    giati me afises-ke se psaxno kato ap to xali-ke ponao ta vradia pou mou lipis-ke exo diaria giati xano sta zaria.....
    ke ala tetia
    ke as min milisoume gia aetous pou pe8enoun ston aera ke ala koultouriarika tetia....:rotflmao:

ke mousiki akoume gia tin mousiki ikanotita to organopexton pou me tin mousiki tous kirios mas taksidevoun se topous pou den exoume pai i pou kseroume ke 8eloume na ksanavre8oume ke fisika den apokliete na periexoun ke stixous kirios pioisi ke oxi mono i prosopikes anisixies tou kalitexni ke ala pola
    ke apolavmanis kanis eki tin deksiotexnia tou ka8e mousikou tin omorfi tis sin8esis pou den exi simasia ti idos mousikis ine mpori na ine epireasmeni apo pola idi
    ta pio cool idi mas iremoune ftiaxnoun an xriasti ke mia omorfi atmosfera an prokite na ipodextoume kapio es8ima..:wacko:

fantastite na aniksi i porta ke na skesi i gineka pou gnorisate to proi sto parko me ta a8litika rouxa ntimeni sikati aromatismeni gemati erotiki epi8imia ke na tis aniksete tin porta me kana tsifteteli sto CD ke genika na prospa8ite na ftiaksete atmosfera me kapsourotragouda

lipon stin zoi ite to kserete ite oxi ite to pistevete ite oxi
    iparxi i mousiki ke ta tragoudia opos ke i mousiki ipokrousi opos stis tenies as poume

opote otan sas rotane ti mousiki akoute ke lete garmpes vises i oti dipote tetio stin ousia den akoute mousiki den sas endiaferi i mousiki iste apla diaskevastes
    ke opos 8eorite to piato aparetito gia to fai etsi 8eorite ke ta tragoudia aparetita gia tin diaskedasi
    ala den exete idea apo mousiki iste telios asxeti
    ke kratate ena ri8mo me kapious stixous pou teriazoun se ka8e periptosi sxesis
    sas afise i gkomena as poume kapio klapsomouniko tragoudi 8a vrite na taftistite ke na kolisete me afto
    kanate kenouria sxesi
    pali ta idia 8a tragoudate eftixismenoi kapio stixo
    8a ton valete ke terma sto aftokinito ton 1400cc me to ena kilovat enisxiti ke 8a pernate apo tis platies na kanete entiposi

i mousiki ine alou

ke vevea to idio simveni me poles ksenes mousikes den ine mono i eliniki
    as poume mousikes pou katagonte apo tecno mousiki ke ala tetia ine to idio ke xirotera giati den exoun stixous na ekfrasete ton pono sas i tin xara sas....

paliotera i xoreftiki mousiki ke idios to funk ixe pola mousika stixia ke polous epireasmous apo jazz ke blues diladi texniki
    kati pou meriko mousiki stin elada simera prospa8oun na kanoun

tespa

osi katalavate voi8ia sas
    Αφροτζιξ.kata tin nona druna

Παλαιό μέλος Το avatar του/της THEOD
    Εγω τρελλαίνομαι για Ρουβά , Καλομοίρα , και όλους αυτούς που βγαίνουν σε δεκάδες αντίτυπα από τα διάφορα Fame story.... Γουστάρω τρελλά το καρακιτσαριό, τι να κάνουμε...

Καμμία φορά μου την δίνει και ρίχνω λίγο Clash και Brand new Cadillac με τσίτα ένταση και έρχομαι στα ίσα μου....

Εγώ δεν ξέρω απ'αυτά. Δεν ξέρω γράμματα. Γουστάρω ν'ακούω Ταμπάκη, Κατέλη, Ζωζώ Σαπουντζάκη και χορό της κοιλιάς. Διότι η μουσική είναι υπεράνω πνευματικού επιπέδου. Είναι απλά, ανάλογη της διάθεσης του καθενός. Γιαυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να με κρίνει αρνητικά οποιοσδήποτε! Ευχαριστώ.
    -Γεια χαραντάν

Αφροτζιξ Το avatar του/της afrotwin
    Αρχικά δημιουργήθηκε από conkark
    Εγώ δεν ξέρω απ'αυτά. Δεν ξέρω γράμματα. Γουστάρω ν'ακούω Ταμπάκη, Κατέλη, Ζωζώ Σαπουντζάκη και χορό της κοιλιάς. Διότι η μουσική είναι υπεράνω πνευματικού επιπέδου. Είναι απλά, ανάλογη της διάθεσης του καθενός. Γιαυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να με κρίνει αρνητικά οποιοσδήποτε! Ευχαριστώ.
    -Γεια χαραντάν
    ne kseroume esi ise prostatevomeno idos.....
    :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
    Αφροτζιξ.kata tin nona druna

μοναχικός καβαλλάρης Το avatar του/της kostisthegreek
    Εγώ τώρα ακούω το Γιάννη Λεμπέση τα τραγουδάει για ζάρια, νταμίρες κλπ.
    Φτου κακά!
    Πήρα τη strada κι έρχομαι...

Σελίδα 7 από 8 ΠρώτοΠρώτο ... 2345678 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Απαντήσεις: 70
    Τελευταίο μήνυμα: 25/12/2009, 17:34
  2. Τι μουσική ¨ακούτε¨ όταν ¨ταξιδεύετε¨; [Part 2][Dj Mix Set Download]
    από Innersense στο forum Αναζητήσεις, σκέψεις & προβληματισμοί
    Απαντήσεις: 16
    Τελευταίο μήνυμα: 17/08/2006, 20:38
  3. ΑΚΟΥΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΜΟΤΟ?
    από bloody_angel στο forum Ιστορίες του δρόμου