Αυτο με το λαδι ειναι οτι ειναι πιο χοντρο και δεν καιγεται τοσο ευκολα.Αρχικά δημιουργήθηκε από gtheof
Εμένα ο τύπος στο Λαμπριανίδη (ο οποίος ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος) και ο οποίος από τα λίγα που συζήτησα μαζί του, φαινόταν να ξέρει (προφανώς θα μου πέιτε..), μου είπε τα εξής:
α) Καμία σχέση τα MOTUL με τα TORCO, τα δεύτερα πολύ ανώτερα. Αυτός πουλάει και τις δύο μάρκες.
β) Το "κουφό" της υπόθεσης: Αρχικά ζήτησα torco 10-40. Με ρώτησε αν το μηχανάκι μου έχει κάνει πάνω από 20-30.000 χιλιόμετρα (όχι με τα ίδια λάδια, γενικά..). Το δικό μου είναι στα 29.000. Μου λέει, μην πάρεις 10-40, πάρε 20-50. Και οι δύο τύποι λαδιού, ακριβώς ίδια τιμή. Τον άκουσα και πήρα 20-50, ελπίζω να έκανα καλά..
Έσπασα λίγο το κεφάλι μου με το (β), το συζήτησα και με ένα φίλο, και η μόνη λογική εξήγηση που καταλήξαμε (κρατηθείτε..) είναι ότι επειδή ο κινητήρας έχει ανοίξει και φθαρεί παραπάνω από έναν π.χ. με 10.000 χλμ, ένα πιο "χοντρό" λάδι, θα προσφέρει καλύτερη λίπανση. Μέχρι εκεί έφτασε η σκέψη μου..
Δεν έχω ducati, έχω kawasaki Z750s, ελπίζω να μην πατινάρει ο δίσκος, γιατί θα δολοφονήσω κάποιον...
Για τους δισκους συμπλεκτη το προβλημα ειναι οτι ειναι μεσα στο λαδι, αν εχει καποιο λαδι πολλα αντιτριβικα μεσα, δεν γινεται σωστη τριβη στους δισκους με αποτελεσμα να πατηναρεις και να παιζει να τους καψεις.
Τα Ducati δεν εχουν τετοιο προβλημα γιατι ειναι ξηροκαμπανα.
Υπαρχει βεβαια το προτυπο JASO-MA που ειναι για τους υγρους συμπλεκτες.
εδω λεει διαφορα για το λαδι.
http://www.sportrider.com/tech/146_0308_oil/