Clear cache θα έλεγα, με Ctrl+Shift_Del και κατόπιν
clear SSL state.
Ως προς τα πληκτρολόγια, πριν από δεκαετίες τα περισσότερα ήταν μηχανικά. Κατόπιν ο κόσμος βαρέθηκε το πλήκι-πλήκι και άρχισαν να μεσουρανούν, τα αθόρυβα μεν, υποδεέστερα σε ποιότητα δε, πληκτρολόγια μεμβράνης. Άρχισαν να πουλάνε κάτι υποδεέστερο κατασκευαστικά, σαν καινοτομία, με βασικό προσόν τον χαμηλό θόρυβο λειτουργίας. Κερδίσαμε σε ησυχία, χάσαμε όμως σε απτική και ακουστική ανάδραση.
Κάποια στιγμή, βρέθηκα σε αίθουσα υπολογιστών πανεπιστημίου του εξωτερικού, όπου ήταν ξεχασμένοι δύο σχετικά παλιοί υπολογιστές, με ακόμα πιο παλιά μηχανικά πληκτρολόγια IBM. Εκεί μου ήρθε στο μυαλό το ακουστικό και ηχητικό ερέθισμα παιδικών χρόνων, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι πληκτρολογώ πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη με αυτά, λόγω της ακουστικής και απτικής ανάδρασης. Μπήκε λοιπόν το σαράκι κι άρχισα να το ψάχνω. Ανακάλυψα ότι δεν ήμουν ο μόνος, αλλά είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν, η επιστροφή λίγων πωρωμένων στα μηχανικά, πριν ακόμα τα ανακαλύψουν οι gamers. Εταιρείες έβγαζαν μηχανικά πληκτρολόγια με διάφορους τύπους διακοπτών. Άλλοι καθαρά μηχανικοί, άλλοι υβριδικοί με επαγωγική λειτουργία, πλήκτρα με ίδια απαιτούμενη δύναμη ή με διακύμανση ανάλογα πιο δάκτυλο τα πατάει. Τιμές από 60€ έως 300€.
Να μην τα πολυλογώ, πήρα τελικά τρία. Ένα μεταχειρισμένο IBM εποχής, σε μέτρια κατάσταση. Το καθάρισα κάπως, αλλά είχε θεματάκια. Ένα έφερα από Η.Π.Α., πολύ θορυβώδες και σκληρό, το χρησιμοποίησα λιγότερο από ένα χρόνο. Και τέλος το Das Keyboard στη θορυβώδη έκδοση (έχει και αθόρυβη με διακόπτες "brown"). Το δούλεψα δύο εβδομάδες σε εταιρεία του εξωτερικού που εργαζόμουν και άρχισαν να μου λένε συνάδελφοι ότι τους ενοχλεί, οπότε το πήγα σπίτι. Εκεί δούλεψε περί τα 5 χρόνια. Συνειδητοποίησα όμως ότι μετά από καιρό το βαριέσαι, αρχίζει και σε ενοχλεί ο θόρυβος. Αυτό που πριν σε ενθουσίαζε, μετά γίνεται κουραστικό. Οπότε το γύρισα στο αγαπημένο μου είδος, που είναι τα χαμηλού προφίλ πληκτρολόγια μεμβράνης, δηλαδή σαν αυτά που έχουν τα laptop με τη μικρή βύθιση και τα χαμηλά πλήκτρα.
Μην τα αγοράσετε για την ποιότητα, έχουν κακό λόγο κόστους/αξιοπιστίας. Ναι μεν είναι ανώτερα κατασκευαστικά από τα πληκτρολόγια μεμβράνης, αλλά αν δώσεις 10πλάσια ή 20πλάσια χρήματα για ένα καλό μηχανικό πληκτρολόγιο, είναι σχεδόν απίθανο να αποσβέσεις. Άλλωστε τα πληκτρολόγια χαλάνε και από νερό/καφέ/κρασί/αναψυκτικό που θα πέσει πάνω, χαλάνε οι πλακέτες. Κι αν δεν χαλάσουν, κάποια στιγμή τα βαριέσαι. Οπότε, αν θέλετε διαφορετική αίσθηση, ναι να αγοράσετε ένα μηχανικό για την αλλαγή, αλλά χωρίς την ψευδαίσθηση ότι συμφέρει. Χίλιες φορές ένα ποιοτικό μεμβράνης Logitech, Microsoft, Trust, με 20€, παρά ένα ακριβό

μηχανικό. Φυσικά να μείνετε μακριά από άθλιες υλοποιήσεις των 5-10€.