Ναι εχω την hx9v η οποια ειναι πολυ πιο παλια απο τις 60v....
Μια χαρα φωτο βγαζει, εχει ευκολο μενου και η 60 εχει και 30x οπτικο ζουμ.....
Αν επαιρνα (που το σκεφτομουν) αυτη θα επαιρνα ή την 50 εφοσον την εβρισκα σε πολυ καλη τιμη....
Ναι εχω την hx9v η οποια ειναι πολυ πιο παλια απο τις 60v....
Μια χαρα φωτο βγαζει, εχει ευκολο μενου και η 60 εχει και 30x οπτικο ζουμ.....
Αν επαιρνα (που το σκεφτομουν) αυτη θα επαιρνα ή την 50 εφοσον την εβρισκα σε πολυ καλη τιμη....
πουτσ@@@@@@@@@
Όποιος μπορεί να κάνει την υπέρβαση στο budget και να χώσει ένα 300άρι, πάει καρφωτός για εδώ http://www.skroutz.gr/s/2113759/Sony...hot-RX100.html
Είναι μια από τις καλύτερες compact ever, με εκπληκτική ποιότητα φωτογραφίας και ικανή ακόμα και για βραδινές.
Τα 60Χ τύπου ζουμ αφήστε τα, τέτοιοι φακοί σε συνδυασμο με τους αισθητήρες έχουν σαν αποτέλεσμα γ.τ.π.κ. φωτογραφίες (no offence spyrakos35)
Για καινουρια να πας όντως Γιωργη.
Μην παίζεις τζόκερ ειδικά αφού δεν έχεις μεγάλη εμπειρία και μπορει να αρχίσουν τιποτα παρατράγουδα και να μην ξέρεις αν φταις εσύ ή μηχανη.
Αλλα, όπως πρότειναν κι άλλοι, θα σου πω να πας με χίλια σε compact (ή αντε σε καποια entry level mirrorless αν και πιστεύω οτι δε χρειάζεται.)
Το λεω γιατι την """"πάτησα"""" και κατέληξα να έχω μια dslr που τη χρησιμοποιώ σαν compact, η οποια εχει το δεκαπλάσιο μέγεθος, το δεκαπλάσιο βάρος, και τη δεκαπλάσια τιμή απο την καλύτερη compact που θα μπορούσα να έχω πάρει.
Αν δεν εισαι αποφασισμένος να ασχοληθείς με επεξεργασία, την dslr ξεχνα τη!
Αλλα το εννοώ.
Αν δεν εισαι απο τώρα αποφασισμένος ξεχασέ το.
Οχι να την πάρεις με την ελπίδα οτι μπορει να σου έρθει η όρεξη αργότερα.
Οι dslr ειναι υπερβολικά πολύπλοκα μπιχλιμπίδια που μόνο το manual κοιτάς και σε πιάνει τρόμος.
Και δυστυχώς, αν δεν κάτσεις να μάθεις απ'εξω κι ανακατωτα όλες τις λειτουργίες της (ή εστω τις πιο βασικές, οι οποίες μόνο λίγες δεν ειναι), κάθε φορα που θα θες να τραβήξεις μια φωτογραφία θα κοιτάς τους επιλογεις, τα κουμπακια, τα σκατακια, θα νιώθεις λες και εισαι σε cockpit μαχητικού, θα σε πιάνει πανικός, και θα καταλήγεις να τραβάς στο auto για να εισαι σίγουρος οτι θα βγει η φωτογραφία που θες, κι οχι κανα μαύρο σκοτάδι όπως πάθαινε ο Βεγγος οταν έκανε το φωτογράφο
Μπορει εγω να είμαι ζαβος και καθυστερημένος και γι'αυτο να μου φαίνεται τόσο δύσκολο.
Όπως επίσης και το θέμα της επεξεργασίας μετα.
Αααααααλλο βιολί αυτο απο κει.
Καληνύχτα λέμε.
Και αν δεν μπεις στη διαδικασία να επεξεργαστεις μια φωτό, τότε δεν εχει και νόημα να ειναι τραβηγμένη με dslr, mirrorless και λοιπά.
Εγω προσπάθησα να μπω στο κεζικι και του να μάθω τη μηχανη, και να μάθω τα διαφορα προγράμματα επεξεργασίας αλλα έγινε το μυαλό μου πουρές σε χρόνο dt.
Σάββατο μάθαινα δυο καινούριες λειτουργίες, και μεχρι την Τρίτη, τις μπέρδευα με άλλες 5 που είχα μάθει παλιότερα.
Να θες να βγάλεις μια φωτογραφία κάποιον και να τον έχεις να στέκεται σα μαλακας μεχρι να βρεις τις ρυθμίσεις σου, τα ISO, ταχύτητες κλείστρου, άνοιγμα διαφράγματος, μεχρι που στο τελος βλέπεις την οργή στο πρόσωπο του, αρχίσεις να φοβάσαι για τη σωματική σου ακεραιότητα και το γυρνας στο auto και καθάρισες
Ξαναλέω, μπορει να είμαι εγω ο βλάκας και να μην ειναι τόσο μαύρο το πράμα.
Ούτε και μπορώ να πω οτι μετανιώνω για τη μηχανη που πήρα, γιατι συνεχίζω να τρέφω ελπίδες οτι σε καποια απο τις επόμενες 30 ζωές θα υπάρξει χρόνος και διάθεση να κάτσω να ασχοληθώ.
Το αποτέλεσμα ομως προς το παρόν, ειναι οτι χρησιμοποιώ μια μηχανη που κάνει Χ λεφτά για να τραβάω απλές jpg στο auto, ενώ θα μπορούσα να τραβάω πολυ καλύτερες jpg στο auto μιας compact που η τιμή της θα ηταν Χ/10, μιας και οι compact προορίζονται γι'αυτη τη δουλεια (κλικ και τελος) και δίνουν ενα γαμάτο αποτέλεσμα, ενώ οι dslr οχι.
ΜΗΝ μπεις στη σκέψη οτι μια dslr βγάζει καλύτερες φωτογραφίες.
Δεν τις βγάζει μονη της.
Αμα δεν ξέρεις εσύ, @@ιδια θα βγάλει.
Αν λοιπόν δεν εισαι για να πας πανεπιστήμιο για να μάθεις να δουλεύεις μια dslr, ξηγησου μια compact και καθάρισες.
Δες αυτη τη Sony που εχει ποσταρει ακριβώς απο πάνω ο χυμαδορ.
Ή ρωτα τον να σου δώσει κι άλλες επιλογές.
Γενικώς άκου τον.
Εγω έκανα του κεφαλιού μου, δεν τον άκουσα και τώρα γράφω σεντόνια για να γλιτωσω κάναν αλλο![]()
ολόσωστος ο πιπάκιας.
η τέχνη της φωτογραφίας θέλει πολυυυυ ψάξιμο σε θεωρητικό & πρακτικό επίπεδο.
και μια σοφή κουβέντα που άκουσα παλιά από μια επαγγελματία φωτογράφο:
οι φωτογραφίες είναι η αποτύπωση της στιγμής και η καλύτερη φωτογραφική μηχανή
είναι αυτή που κουβαλάς μονίμως μαζί σου.
Αυτή είναι όλη η ουσία. Στα υπόλοιπα παίζεις για να προσθέσεις "καλλιτεχνική άποψη"
Πάντως entry level dslr με προγράμματα κλπ σε επίπεδα τιμών καλών compact.
Μπορεί να είναι ογκώδεις αλλά αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα γιατί αναγκαστικά στην κουβαλάς
στο τσαντάκι της όχι στην τσέπη που θα σπάσει.
Σήμερα που πέρασα από Πλαίσιο, έχουν σε τιμή χώμα την Nikon S1. Eίναι mirrorless με δυνατότητα αλλαγής φακών αλλά στα @@δια σας, αγοράστε την με τον kit φακό και μην τον ξεκουμπώσετε ποτέ. Είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε compact (εκτός από την Sony που έβαλα πιο πάνω) και αυτό γιατί έχει μεγάλο αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας, τόσο πιο καλή η ποιότητα των φωτογραφιών και η ικανότητα να βγάζει κανείς βράδυ, χωρίς θόρυβο.
Στα 199 ευρά που την δίνουν, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πάρει κανείς κάτι άλλο, έχει διαστάσεις λιιιιιγο μεγαλύτερες από compact, η λειτουργία της είναι πανευκολη και full auto (αν θελήσει κανείς τα κάνει όλα manual βέβαια) και τραβάει γ@μιστερές φωτογραφίες.
Το μόνο κακό, το παπαγαλί της χρώμα (η άλλη επιλογή είναι φούξια....)
http://www.plaisio.gr/fotografia-vid...low-137852.htm
AYTO ΠAIZEI ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΣΤ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ! ! ! !
Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις μια
ποιος έριξε το μπέναλτι και μου κλεισε το σπίτι !!!!
σοβαρά....
Εγώ άρχισα τη φωτογραφία με το μηχανάκι.
Τωρα έχω DSLR και θα πάρω και κόμπακτ σαν 2η μπακ απ και κάτι άλλα ακόμα
ΟΥΤΕ για πλάκα δεν ανοίγω κουβέντα επ αυτου.
Το θέμα είναι ως που θες να το πας και πόσο θέλεις να εμπλακείς
Πόσο ψυχούλα θες να βάλεις
![]()
ανανήψαντας
Η τιμή ειναι πράγματι χώμα, αλλα προσωπικά πλέον απο πλαίσιο ούτε καλώδιο ethernet δεν παίρνω το ρίσκο να αγοράσω.
Επιπλέον, αν ο κιτ φακός ειναι αυτός που θυμάμαι, μιλάμε για την απόλυτη ξενερα.
Το ζουμ του ειναι απο ανύπαρκτο εώς αστείο.
(Οκ μπορει το ζουμ να ειναι για να το χρησιμοποιούν οι άσχετοι, αλλα είπαμε αποφασίζεις αν θες να πάρεις μηχανη για να κανεις τη δουλεια σου ή αν θες να βάλεις διάολο στο κεφάλι σου)
Ας είχε λίγο περισσότερο ζουμ κι ας χάλαγε η ποιότητα.
Πραγματικα μιλάμε για τεράστιο περιορισμό.
Ρε α πηδησου!
Καλα τα λεω ρε καημένε.
Θα ξαναμπουμε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια για να μπορέσει να βγάλει μια φωτογραφία το μαραφετι.
Όσοι εχουν την όρεξη και ψήνονται, με το καλό να το κάνουν.
Αλλα δεν ειναι για όλους.
Αυτο τονίζω.
Λεφτεργιά στην, υποδουλωμένη στα σπεκς και τα φακά,πλέμπα
εγω εχω μια σόνυ κομπακτ 14 χρόνια τωρα.τις φωτό που τραβάει βράδυ,δεν τις τραβάνε μηχανές πολύ πιο φρέσκες και προικισμένες.
Γιωργη παρε ενα κομπακτ ψεκαστε σκουπίστε τελειωσατε και ασε τα φιλοσοφικά σου![]()
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Γιωργαρε ειχαμε παρομοιες ανησυχιες προσφατα κ συναδελφος που ασκει κ 2ο επαγγελμα ως φωτογραφος μου προτεινε αυτη
μεγα θετικο λεει ο φακος ZEISS κ τα 20,4 MPx...
δεν ξερω τπτ απο αυτα οποτε αν σου λεω !#$%^&.. μην με παρεξηγεις..ετσι μου ειπανε κ μενα...
ε, χμ... η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν από εποχής φιλμ η διαφορά των reflex και των compact είναι ακριβώς αυτό και δεν προέκυψε με τις dslr, ούτε πρέπει να αποστηθίσεις όλο το manual για να βγάζεις αξιοπρεπείς φωτογραφίες, αντίθετα θα έλεγα ότι βελτιώνεσαι με τη χρήση και τις δοκιμές αφού συλλάβεις το μηχανισμό λειτουργίας (και δεν ξοδεύεις και 1 κάρο λεφτά σε φιλμ και εκτυπώσεις).
Όσο για το Νίκο, αφού ξέρεις αυτοί οι αριστεροί πάντα έτσι επιθετικοί ήταν.![]()
Μαλιστα,απ'οτι φαινεται παμε για sony,αφου διαβαζω τα καλυτερα.
Ευχαριστω ολους
![]()
Δε θέλω να μπω στα χωράφια του φίλου σου, κι αφού ειναι κι επαγγελματίας σιγουρα κατι παραπάνω θα ξέρει.
Πάντως εγω απο τα όσα έχω ακούσει/δει/διαβάσει κλπ και ειδικά τότε που έψαχνα για μηχανη, είχα καταλάβει οτι οι bridge μηχανές (όπως αυτη που λες) ειναι μια μαλακια και μισή.
Ναι σιγουρα.
Προσωπικά τα φιλμ τα πρόλαβα ελάχιστα.
Η πρώτη μου φωτογραφική που την έπαιρνα σε εκδρομές με το σχολείο κλπ, ηταν φιλματη
Μια κανον αν θυμάμαι καλα.
Απλα απο τότε που ήρθε το ντιτζιταλαϊζέισονόσο να'ναι γίνανε όλα αυτα πιο γνωστά σε περισσότερο κόσμο.
Οτι μπορείς να βελτιωθεις εμπειρικά ειναι το μόνο σίγουρο.
Βασικά αν δεν αποκτήσεις εμπειρία δεν πρόκειται να βελτιωθεις ποτε.
Τώρα, το ποσο δύσκολο ειναι στην κατανόηση του το όλο πράγμα, διαφέρει ανάλογα με τον άνθρωπο που καταπιάνεται.
Ο Νίκος ειναι λατρεία παντοτινή!
Γι'αυτο και μου τη λεει, και μπορώ κι εγω και του λεω να πα να πηδηχτει χωρις να παρεξηγιομαστε![]()
Η θεωρία της φωτογραφίας είναι μισή ώρα υπόθεση και αφορά σε 3 μόνο ρυθμίσεις (4 αν έχουμε γυρίσει και την εστίαση στο manual). Διάφραγμα φακού, ταχύτητα κλείστρου και ευαισθησία (ISO). Όλα τα άλλα κουμπάκια και τα menu αφορούν σε δευτερεύουσες λειτουργίες, μερικές εκ των οποίων είναι απίστευτα εξειδικευμένες. Δεν χρειάζεται να τα ξέρει κανείς όλα, με τις τρεις αυτές ρυθμίσεις χειρίζεται από compact μέχρι επαγγελματική πολλών χιλιάδων ευρώ.
Αυτό που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια, είναι να αρχίσει να "βλέπει" κανείς φωτογραφικά και αν το προχωρήσει το πράγμα σε εφηρμοσμένη φωτογραφία, εκεί ναι, θέλει πολύ διάβασμα και να μάθει κανείς τα πάντα, εντός, εκτός και επί τα αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος θέλει να βγάζει αναμνηστικές και να μην ασχολείται και πολύ, αγοράζει μια compact, την βάζει στο αυτόματο και τελείωσε η ιστορία. Απλά μετά αρχίζουν τα ερωτήματα "γιατί είναι σκ@τ@ αυτή η φωτογραφία που τράβηξα το βράδυ;" "γιατί δεν μπορώ να θολώσω το φόντο;" "γιατί μου έκαψε τον ουρανό εδώ;" και τέτοια.