Το 950 Adv μου του 12/2003 μπήκε το καλοκαίρι, μετά από ενάμισυ χρόνο σκούντημα στον Αυγέρη, για αντικατάσαση πλαισίου. Και μιά και θα το έλυνε τελείως, είπα να κάνουμε και μία αλλαγή οδηγούς βαλβίδων, να μετρήσει και τα κυλινδροπίστονα, να αλλάξουμε και ελατήρια. Το μηχανάκι δούλευε καλά, αλλά έβγαζε ένα μπλέ καπνό από τη μία εξάτμιση, του μπροστινού κυλίνδρου. Αφού μπήκε το μηχανάκι στο συνεργείο για αλλαγή πλαισίου στην εγγύηση (είχε προηγηθεί κόλλημα του πλαισίου που παρουσίασε ξανά ρωγμή) πέρασε μία εβδομάδα και δεν είχε ξεκινήσει το λύσιμο. Να μην τα πολυλογώ, μετά από τρείς εβδομάδες, παίρνω το μηχανάκι "έτοιμο". Ένας γρήγορος έλεγχος στις βίδες των πλαστικών αποκάλυψε μερικές ελείψεις που ήταν και αναμενόμενες. Τις επόμενες δύο μέρες, επέστρεψα ψάχνοντας βίδες που έλειπαν, ή ήταν τοποθετημένες σε άλλο σημείο. Επίσης έλειπαν μερικά εργαλεία που δεν βρέθηκαν ποτέ.
Κάποια διαρροή ψυκτικού που παρουσιάστηκε, φάνηκε να λύνεται με αντικατάσταση της τάπας του ψυγείου.
Ανεβαίνω Θεσσαλονίκη και το μόνο που παρουσίαζε το μηχανάκι ήταν μία διαρροή λαδιού γύρω απότο πλευρικό στάντ δηλαδή μικρή λιμνούλα λαδιού.
Σε επιστροφή από Χαλκιδική, μου κορνάρουν από αυτοκίνητο οτι έχω διαρροή βενζίνας. Σταματάω και βλέπω οτι το ψυκτικό μου χυνόταν κρουνηδόν. Μετά από άπειρες ευγενικές σκέψεις για το συνεργείο μου, καταλήγω να βάλω χέρι προσωπικά, αφού επρόκειτο να κατέβω Αθήνα. Η θερμοκρασία χτυπούσε 35άρια.
Αφού κατέβασα τα πλαστικά και τα τεπόζιτα, εντόπισα τη διαρροή σε ένα κολλάρο κάτω από τα καρμπυρατέρ. Χρειάστηκε να σηκώσω τα καρμπυρατέρ για να αποκτήσω πρόσβαση και να αντικαταστήσω το εν λόγω κολλάρο που είχε σχιστεί μάλλον από κακή τοποθέτηση ή υπερβολικό σφίξιμο.
Επιστροφή Αθήνα και μία επίσκεψη στο συνεργείο μου σε έξαλλη κατάσταση, συνέβαλε να ανοιχτεί το μηχανάκι πάραυτα όπως γινόταν και πρίν δύο χρόνια.
Το συμπέρασμα ήταν ότι το είχα παραγεμίσει με λάδι από φόβο μήν το κάψω και να μην μπορούν να δούν τί γίνεται. Πλήρωσα "ότι θές" και έφυγα να το παρακολουθήσω.
Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτό το σημείο είναι οτι υπάρχει διαρροή λαδιού που φαίνεται να προέρχεται από τις αναθυμιάσεις, σε σημείο να τρέχει έξω από το φιλτροκούτι, χωρίς να δείχνει να καίγεται από τον μπροστινό κύλινδρο σαν καπνός στην εξάτμιση του μπροστινού κυλίνδρου.
Μετά από δύο μήνες "φέρτο από Δευτέρα", το βάλαμε στη ράμπα και αρχίσαμενα μετράμε χρόνο. Μετά από μία εβδομάδα "θα το μετρήσουμε αύριο", ακούω το καταπληκτικό: Μετρήσανε τα κυλινδροπίστονα προχθές και τα βγάλανε 4 αλλά τα ξαναμέτρησαν χθές και τα έβγαλαν 7 με μέγιστο το 6, οπότε θέλεις αλλαγή πιστονιών.
Μετά από τη φοβερή συνέπεια των μηχανουργών και συνεργείων σκέφτομαι τα εξής:
α) αντικατάσταση πιστονιών - ελατηρίων σε άλλο συνεργείο (αλλά ποιό
β) αντικατάσταση κινητήρα με μεταχειρισμένο
γ) Αγορά Yamaha tenere και πώληση του ΚΤΜ για ανταλλακτικά.
Σημειωτέον οτι με έχει εξοργίσει και η αναβλητικότητα του Αυγέρη.
Ούφ, τα είπα και ξαλάφρωσα.
Και ρωτάω τώρα. Είναι δυνατό να χρειάζομαι πιστόνια επειδή περνάει λάδι και ανεβαίνει στις αναθυμιάσεις, και να μην έχω καπνό στις εξατμίσεις;