μήπως γιατί κανείς τους δεν κάνει το λάθος να καβαλήσει κανά τέτοιο "ελεφαντάκι" σε χώμα και όλοι είναι το πολύ με on/off μεσαίου κυβισμού;
λέμε τώρα....
Gandalf
μήπως γιατί κανείς τους δεν κάνει το λάθος να καβαλήσει κανά τέτοιο "ελεφαντάκι" σε χώμα και όλοι είναι το πολύ με on/off μεσαίου κυβισμού;
λέμε τώρα....
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Μήπως ,όμως , οι μισοί και πάνω πελάτες τους έχουν τέτοιες μηχανές και καλό θα ήταν να οδηγούν ΚΑΙ τέτοια «ελεφαντακια» για να ξέρουν τι να τους λένε???Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
λέμε τώρα....
Gandalf
Με ποσες ωρες στο χωμα...???Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
Αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ (χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω)
Μπορείς να μου πεις ,όμως, ρε φίλε γιατί επιμένουν στην όρθια θέση οι εκπαιδευτές (κάποιοι) ενώ καβάλας μια μηχανή που ζυγίζει 200 κιλά ???
![]()
Τι εμπειρια...????
Στην ορθια θεση θα προσπαθησεις να επιμεινεις σε αυτον που εχει και καποιες εστω καποιες 10δες χιλμ στο χωμα..
Στον πρωταρη...??? Σε αυτον με μολις δυο ( χωρις προυγουμενη εμπειρια ) χρονια πανω σε μοτοσυκλετα και χωρις να εχει ξαναπατησει χωμα...???
Σε μια μερα.... Θα τα μαθουν ολα...???
Γιατι επιμενουν...??? Ξερεις...???
Εγώ απλά θα πω ότι δεν επιμένουν όλοι εκπαιδευτές σε όρθια θέση οδήγησης στους αρχάριους, παρά μόνο σε μερικές ασκήσεις όπου ουσιαστικά "μαθαίνουν" τη μοτοσυκλέτα τους.
Τα υπόλοιπα λίγο πολύ έχουν ειπωθεί.. Άποψη για τη συγκεκριμένη σχολή δεν έχω από ιδία πείρα, αλλά έχω από αναβάτες που την έχουν παρακολουθήσει......![]()
![]()
![]()
Επίσης ένας αρχάριος είναι πολύ πιθανόν να πέσει, όπως εξάλλου και ένας έμπειρος![]()
Να ρωτήσω τα παιδιά παραπάνω.. αν είσαι καθιστός, πως θα μπορέσεις να δώσεις δύναμη στο ανάλογο μασπιέ που χρειάζεσαι..?
Οι μοτο αυτές μεγάλου κυβισμού, θέλουν και τρόπο, όπως όλες οι μοτο, και δεν βασιζόμαστε τόσο στην δύναμη ή τα κιλά που μπορούμε να σηκώσουμε..
Άσχετο, αλλά βλέπω σε αναβάσεις αγώνων εντούρο τους αναβάτες να κάθονται στη σέλα και να κάνουν κουπί με τα πόδια.
Δεν υπάρχει πιο αστείος και πιο λάθος τρόπος οδήγησης στο χώμα από τον κώλο στη σέλα είτε μιλάμε για 250 είτε για 1250 κυβικά.
Το χώμα είναι το μεγαλύτερο σχολείο και απαιτεί εξοικείωση πολλών χρόνων ξεκινώντας πρώτα με ελαφριά εντουράκια και προχωρώντας σταδιακά στα μαστόδοντα.
Προσωπικά πιστεύω πως ο Σπανός είναι από τους λίγους Έλληνες αναβάτες που ξέρουν τόσο καλά το χώμα.
Και μη ξεχνάμε ότι το πιο εύκολο είναι να κατηγορήσουμε κάποιον άλλον - εκτός από τον εαυτό μας- για τις όποιες αδυναμίες μας.
Παρεπιπτόντως στο γυμναστήριο πατάει κανείς ή νομίζουμε πως αγοράζοντας ένα μαστόδοντο θα μας οδηγήσει από μόνο του στον δρόμο της δόξας?
Σωστοτατος...!!!Αρχικά δημιουργήθηκε από MikeG
Επίσης ένας αρχάριος είναι πολύ πιθανόν να πέσει, όπως εξάλλου και ένας έμπειρος![]()
Και αλιμονο.... Απο την στιγμη που θα αποφασισεις να μπεις σε μια τετοια εκδηλωση ( ειτε το μηχανακι σου κανει 20000 ευρω ειτε 1000 ευρω ) τοτε την αποκλειστικη ευθυνη την εχεις εσυ....
Χωματινα "Σχολεια" που να εγγυουνται την μη πτωση της μοτο σου και την ακαιρεοτητα σου γενικα απο οτι ξερω ... Δεν υπαρχουν. ( Αν εισαι τυχερος και σου πει καποιος... ΄΄φιλε εσυ στην ακρη γιατι ΔΕΝ...΄΄ εχει καλως....) αλλα παντα την ευθυνη την εχεις εσυ....
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από kostas_1100gs
Να ρωτήσω τα παιδιά παραπάνω.. αν είσαι καθιστός, πως θα μπορέσεις να δώσεις δύναμη στο ανάλογο μασπιέ που χρειάζεσαι..?
Οι μοτο αυτές μεγάλου κυβισμού, θέλουν και τρόπο, όπως όλες οι μοτο, και δεν βασιζόμαστε τόσο στην δύναμη ή τα κιλά που μπορούμε να σηκώσουμε..
Ένας αρχάριος στην οδήγηση και ειδικά στο χώμα δε μπορεί να τα καταλάβει αυτά. Πρέπει σταδιακά να γίνεται η εξοικείωση του. Σαφώς έχεις δίκιο, αλλά στην αρχή και εν γένει ίσως οι περισσότεροι αναβάτες θέλουν να διασχίσουν με ασφάλεια ένα απλά βατό χωματόδρομο.
Διάβασε τώρα και το εξής που μου έχει τύχει..
Σε μια μεγάλη (& σε χιλιόμετρα και σε μέρες) βόλτα που είχα κανονίσει, συμμετείχαν αναβάτες οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το εν λόγω σχολείο. Λόγω της θέσης οδήγησης τους έβλεπες ότι ήταν οι πιο αργοί και οι πιο επιρρεπής σε πτώση. Όταν μετά από πολλές συζητήσεις άρχισαν να οδηγούν καθιστοί, ο ρυθμός τους βελτιώθηκε μαζί και η εμπιστοσύνη των ίδιων στις ικανότητες τους.
Τύπος με 1150 πέφτει σε ανηφόρα με μεγάλη κλίση και αρκετή πέτρα. Του σηκώνουμε τη μοτοσυκλέτα και ανεβαίνει. Ξεκινά και αμέσως σηκώνεται όρθιος. Πέφτει απευθείας. Αυτό έγινε 7 φορές. Όταν του λέγαμε να ξεκινήσει καθιστός και να την ανέβει, μας φώναζε ότι στη θεωρεία στο σχολείο τους έχουν πει να είναι πάντα όρθιοι. Εν τέλει...? Πήρε άλλος το μηχανάκι και το ανέβασε..
![]()
Εννοείτε ότι σιγά σιγά αποκτάς την εμπειρία και πας άνετα με την όρθια θέση οδήγησης. Πάρα πολλοί βέβαια βλέπεις ότι δε το έχουν αλλά πλερώνουν......
Καταρχήν θα ήθελα να συστηθώ ως νέο μέλος στο φόρουμ.Αρχικά δημιουργήθηκε από Asxetos1
Οδηγώ μηχανή ακριβώς 2 χρόνια χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία.
.......
Νομίζω ότι περιέγραψα τα γεγονότα ακριβώς όπως έγιναν.
Fanis
Με λένε Νίκο, είμαι από Πάτρα και έχω ένα R1200GS και ένα F650GS.
Καλώς σας βρήκα φίλοι !! Εύχομαι σε όλους πάντα όρθιοι και να χαίρεστε τις μοτοσυκλέτες σας !!
Ήμουν κατα καιρούς μέλος σε διάφορα μοτοσυκλετιστικά φόρουμ (7 τον αριθμό). Αν και παρακολουθώ συχνά το φόρουμ σας ως επισκέπτης, δεν έτυχε ποτέ ως τώρα να γίνω μέλος. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να βρεί κάποιος εδώ. Για παράδειγμα, τα σχόλια σας σχετικά με κάποια κράνη, με βοήθησαν πριν πολύ καιρό να διαλέξω το τελευταίο μου κράνος : SHOEI MULTITECH
Ο λόγος που ποστάρω σε αυτό το θέμα είναι ότι γιατί ήθελα να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με την συγκεκριμένη εκπαίδευση στο σχολείο του Σπανού και την διαφωνία μου σχετικά με την άποψη του φίλου Asxetos1 - Φάνης. Σίγουρα κάποιοι φίλοι θα σκέφτονται να παρακολουθήσουν αυτό ή άλλα σχολεία και πιστεύω ότι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μιά πιό ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα άν ακούσουν και μία επιπλέον γνώμη κάποιου που πέρασε ήδη αυτή την εκπαίδευση.
Όχι μόνο ήμουν στην συγκεκριμένη εκπαίδευση που περιγράφει ο Asxetos1 αλλά παρακολούθησα και μέρος της αψιμαχίας του με τους εκπαιδευτές (μάλιστα κάποια στιγμή μπροστά του υποστήριξα τους εκπαιδευτές) - νομίζω ότι θα με θυμάσαι φίλε Φάνη. Ήμουν αυτός ο οποίος έπεσε μπροστά σου, 300 μέτρα πριν το σημείο που έπεσες εσύ.
Δεν θα γράψω κάτι καινούργιο ειδικά για την περίπτωση αλλά θα σας μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο που έγραψα σε άλλο φόρουμ (gsforum.gr ) αμέσως μετά την επιστροφή μου στην Πάτρα το βράδυ της Κυριακής. Αρκετά μέλη του "moto.gr" είναι και μέλη στο "gsforum.gr " και μπορούν να βεβαιώσουν για την πιστότητα της μεταφοράς.
Σας παραθέτω το κείμενο:
"Μόλις γύρισα Πάτρα από Λουτράκι. Enduro Training 1 !!!!
Εξαιρετικό σχολείο! Η εμπειρία μου στο χώμα ήταν και είναι μηδενική. Το σχολείο σε βοηθάει να κατανοήσεις τα βασικά για το enduro, σε βοηθάει να "ξεψαρώσεις" με την μοτοσυκλέτα σου και κυρίως (όπως μας είπε ο Παναγιώτης, ένας από τους εκπαιδευτές) σου ανοίγει μία πόρτα για να δείς λίγο τι υπάρχει στον κόσμο του enduro. Από εκεί και μετά είναι μακρύς ο δρόμος (και κουραστικός) μέχρι να φτάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Επιπλέον, στο σχολείο, μαθαίνεις και κάποια πράγματα που έχουν σχέση και με την οδήγηση στην άσφαλτο. Γενικά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να το περάσει κανείς, ακόμα και αν δεν πρόκειται να ασχοληθεί με "χώμα" ποτέ στην μοτοσυκλετιστική του "καριέρα". Η εμπειρία θα τον κάνει καλύτερο μοτοσυκλετιστή γενικά !
Εξαιρετικοί ήταν οι Παναγιώτης και Γιώργος (οι εκπαιδευτές μας) !!!
(Δυστυχώς ο Νίκος Σπανός δεν ήταν εκεί, αλλά πιστεύω ότι αυτά που έπρεπε να πάρουμε, ως γνώσεις και εμπειρία, τα πήραμε και με το παραπάνω..)
Με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβει στην εκπαίδευση σήμερα αλλά και με βάση τις ανησυχίες κάποιων που σκέφτονται να το περάσουν θέλω να διευκρινήσω τα εξής (υπό το προσωπικό πρίσμα πάντα):
1) Η εκπαίδευση είναι κουραστική και περιλαμβάνει αρκετό ιδρώτα (ειδικά τώρα το καλοκαίρι !!), "πιασίματα" σε διάφορα σημεία του σώματος και λιγάκι πόνο. Βέβαια, η ποσότητα των ανωτέρω εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την φυσική κατάσταση του καθενός, τα περιττά ή μή κιλά του και από την προηγούμενη εμπειρία σε χώμα. Όμως, κρίνοντας από τον εαυτόν μου (μηδεν εμπειρία, πολλά περιττά κιλά, κακή φυσική κατάσταση) πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ανταποκριθεί με λίγη προσπάθεια και υπομονή.
2) Η πιθανότητα πτώσης με μηδενική ή πολύ μικρή ταχύτητα είναι σχετικά μικρή ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ !! Η πιθανότητα τραυματισμού θα έλεγα ότι είναι σχεδόν μηδαμινή γιατί οι ταχύτητες που γίνονται οι ασκήσεις είναι πολύ μικρές. Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να βλέπει την μηχανή του πάντα καθαρή και αγρατσούνιστη και η ιδέα μίας γρατσουνιάς ή μιας μικρής ζημιάς τον τρομάζει τότε μάλλον η εκπαίδευση δεν κάνει για αυτόν !!
Σήμερα είχαμε μερικές πτώσεις με μηδενική ταχύτητα (συνείσφερα και εγώ στο θέαμα) και 2 πτώσεις με μικρή ταχύτητα - κάτω από 40 Km - (και εδώ είχα μία συνεισφορά ...
) στην επιστροφή μας από το βουνό χωρίς κανένα απολύτως τραυματισμό. Η δικιά μου πτώση μου κόστισε ένα φλάς, ένα προβολάκι, και μερικά ξυσίματα σε κάγκελα, προστατευτικά και grip. H δεύτερη πτώση όμως ακινητοποίησε την μοτοσυκλέτα του συν-εκπαιδευόμενου (έσπασε το ποτενσιόμετρο της μανέτας, πίσω από τον αριστερό κύλινδρο). Αυτός αντέδρασε με έντονο ύφος λέγοντας ότι το σχολείο είναι επικίνδυνο, δεν πρέπει να βάζουν τους εκπαιδευόμενους να κάνουν τέτοια πράγματα και πολλά άλλα !!
Πιστεύω ότι η αντίδρασή του ήταν υπερβολική και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να τα "βάλει" με τους εκπαιδευτές. Και οι 2 πτώσεις έγιναν προφανώς από δικά μας λάθη (τα οποία - λάθη - πάνω στην εκπαίδευση είναι αναμενόμενα, αλλιώς δεν θα χρειαζόμασταν την εκπαίδευση !!) Κανείς δεν μας υποχρέωσε να περάσουμε το σχολείο και κανείς δεν μας υποχρέωσε να κάνουμε όλα όσα μας είπαν. Δική μας απόφαση ήταν και είναι.
Επιπλέον από την στιγμή που θέλουμε να γευτούμε μία εμπειρία που δεν είναι στην ανθρώπινή μας φύση (όπως το να πετάμε στον αέρα, το να καταδυόμαστε στα βάθη της θάλασσας, το να τρέχουμε με 200 Km στην άσφαλτο ή το να τρέχουμε στο χώμα με "παντιλίκια") πρέπει πρώτον να καταβάλουμε προσπάθεια για να μάθουμε και δευτερον πρέπει να έχουμε δεχθεί ότι αυτό εμπεριέχει ένα ρίσκο. Το ρίσκο του ατυχήματος (μικρού ή μεγάλου). Αν δεν θέλουμε ρίσκο τότε ας κάνουμε όλα τα παραπάνω στον καναπέ του σπιτιού μας, μπροστά στην 42άρα ΤV με το Playstation στο χέρι !!!
Αν και γύρισα σπίτι ιδρωμένος, βρώμικος, "πτώμα" στην κούραση και με την "μπέμπα" μου ελαφρώς τραυματισμένη είμαι απόλυτα χαρούμενος, ευχαριστημένος και "γεμάτος" γιατί γεύτηκα μία πολύ ωραία εμπειρία και είδα να μου ανοίγεται ένας νέος δρόμος ακόμα πιό έντονων και νέων εμπειριών ...."
Φίλε Φάνη ειλικρινά λυπάμαι για την ταλαιπωρία σου και ελπίζω να είναι ήδη καλά η "μπέμπα" σου. Όμως πιστέυω ότι δεν ήσουν προετοιμασμένος ψυχολογικά για το σχολείο. Σου εύχομαι να γεύεσαι την μοτοσυκλέτα σου όπως και όποτε σου αρέσει. Μην αποτρέπεις όμως άλλους να γευτούν εμπειρίες που απλά εσένα δεν σου ταιριάζουν ή δεν σου πάνε ή τέλος πάντων δεν είσαι ακόμα έτοιμος να τις γευτείς .....
Να είσαι πάντα όρθιος και εύχομαι αυτή να ήταν η τελευταία σου πτώση.....
Απλά να ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΟΥΜΕ ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμιά σχέση με το enduro!
Τωρα αυτο να κατσω να το διαβασω ολο ή θα συγχιστώ?
![]()
Στην 4η σελιδα ειμαι και ξενερωσα απο την πρωτη!
Να ζοριστω?
Ρε φιλε... δες τα πραγματα ως εχουν και ασε τακαθε λιγο και λιγακι!
Το οτι εσενα δε σου "εκατσε" το μαθημα για 1002 λογους δε σημαινει κατι!
Το κριμα ειναι που δε θα δει παραλιες η γυναικα το καλοκαιρι με το GS!
Παρε το τζιπ, δεν τρεχει μία!
Για σκεψου να πηγαινες χωρις να εχεις κανει το σχολειο σε καμμια παραλια, να συναντουσες κανενα εμποδιο-νεροφαγωμα κτλ κτλ, ή ακομα χειροτερα να επεφτες με τη γυναικα, τη σαγιοναρα και το σορτσακι στα κατσαβραχα τι θα γινοταν?
Τωρα ομως ξερεις κι ετσι...
...ξαναλεω... παρε το τζιπ!
![]()
Δηλαδη τωρα εσυ φιλε μου που πηγες και δεν σου αρεσε, υπηρχε ποτε περιπτωση να μπεις σε τετοιου ειδους -δύσκολο οπως τον περιγραφεις- χωματοδρομο με το gs;
Στο χωμα ισχυουν τρεις κανονες!
Οι εξης δυο:
Πεφτεις!
και πεφτεις εξακολουθητικα, ακαταπαυστα και αεναα μεχρι που να μαθεις...και οταν μαθεις ξαναπεφτεις γιατι νομιζει οτι ηξερες...
Ενα σχολειο αυτου του ειδους σου δειχνει καποια βασικα παραγματα, δεν σε κανει Peterhansel και χυμα - proof...θεωρω δεδομενη τη πτωση σε οποιονδηποτε μπει στο χωμα με οτιδηποτε για πρωτη φορα...
τωρα το γιατι να πραγματοποιησει κανεις τη παρθενικη του εισοδο στο χωμα με κατι που ζυγιζει οσο το νοτιο ημισφαιριο και κοστιζει οσο ενα βαζο της δυναστειας τον Μιγκ, ειναι αλλουνου παππα ευαγγελιο...
υ.γ. με το cbf παω καλυτερα απο οποιοδηποτε GS στο χωμα...αλλα δεν ειναι καιρος για διαμαχες...η μηπως ειναι;
![]()
To τοπικ γ@μηθηκε για τους εξης λογους....
αντι να πουν την αποψη τους οσοι εχουν παει στη συγκεκριμενη σχολη, ειπανε ολοι μαζι την μαλακια τους...θα μου πειτε, ναι ρε φιλε φορουμ ειναι δεν ειναι το σαλονι του σπιτιου σου...
Στα @@ αν οι want to be Παστρανα εδω μεσα λενε οτι φταιει η BMW που πεφτουμε στο χωμα...αν λενε οτι δεν παει στο χωμα και οτι ειμαστε ηλιθιοι εμεις που με τα μαστοδοντα ΚΤΜ HONDA BMW κτλπ απολαμβανουμε να τα σπαμε στο χωμα...
Παρτε χαμπαρι κατι...Αυτο το σπορ-χομπυ-καυλα...θελει ΨΥΧΗ...ητε θελεις να πας με παντες και λιωνοντας ενα ΚΤΜακι στο στενο, ητε θελεις να λιωσεις το μαστοδοντο σου...Με υφος εγω δεν πεφτω ή παναγια μου ποσο το πληρωσα....δεν παιζει το βουνο!
Κατα τα αλλα...ο φιλος απο τη Πατρα νομιζω οτι εκλεισε τη κουβεντα!
Με σύμβολο και οδηγό την ευχή και κατάρα των αλησμόνητων νεκρών μας, δίδομε όρκο και υπόσχεση τούτη τη στιγμή πως δεν θα λησμονήσουμε ποτέ ότι γεννηθήκαμε Έλληνες για την Ελλάδα και μόνο γι αυτήν...(Δ.Πανουργιάς)
www.elnak-seaside.blogspot.com
Αρχικά δημιουργήθηκε από MikeG
Απλά να ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΟΥΜΕ ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμιά σχέση με το enduro!
ψιτ φιλαρακι....δεν ποιος ειναι χορηγος του event....στο 3:29....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Με σύμβολο και οδηγό την ευχή και κατάρα των αλησμόνητων νεκρών μας, δίδομε όρκο και υπόσχεση τούτη τη στιγμή πως δεν θα λησμονήσουμε ποτέ ότι γεννηθήκαμε Έλληνες για την Ελλάδα και μόνο γι αυτήν...(Δ.Πανουργιάς)
www.elnak-seaside.blogspot.com