τσεκεραου Τζον
τσεκεραου Τζον
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
To κοτσάρεις και επάνω στον τόρνο και στο φτιάχνει.
Ο κατασκευαστής ακολοθεί την εύκολη μέθεοδο.
https://youtu.be/xFrnKiUsc7I?t=249
Τελευταία τροποποίηση από daz; 18/04/2023 στις 20:38.
Sent from me using a computer.
Μάλιστα. Μου έκανε κι εμένα εντύπωση η εν λόγω καστάνια, μια που μου θύμισε μια 3/8'' KD που έχω, την παρακάτω:
https://www.ebay.com/itm/275214119058
https://www.youtube.com/watch?v=IS67MnrWJd8
Την συγκεκριμένη την είχα αγοράσει καινούρια κάπου το 2010-11 από Αμερική, σε καλή τιμή (κάτω από 20 ευρώ αν θυμάμαι μαζί με τα μεταφορικά).
Παρέλαβα...
Οκ για τη καστανια δεν έχω πολλά να πω. Φαίνεται ωραία και γυαλιστερή. Καλή θα είναι.
Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και δείχνει το ποιόν της κασετίνες, είναι τα τετράγωνα καρυδακια.
Η milwaukee ξεπέρασε τον εαυτό της. Εφηύρε το τετράγωνο!
Έκανα και το τεστ. Πέταξα τα καρυδακια στο πάτωμα και δεν κύλισαν ούτε μισό μέτρο. Τα στρογγυλά, κυλάνε τουλάχιστον 1μιση μέτρο.
Έκανα και το τεστ ξεβιδωματος με το χέρι. Σε μια φανταστική βιδα στο ύψος των ματιών μου, άρχισα να ξεβιδώνω χρησιμοποιώντας 2 μόνο δάχτυλα. Ήταν ευκολότερο από ότι περίμενα και η φανταστική βιδα ξεβιδωσε πολύ γρήγορα.
Θα ενημερώσω όταν τα χρησιμοποιήσω σε αληθινή βιδα, ειδικά σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο.
Το 99% των φθηνών εργαλείων της κίνας/ταιβαν είνα ιαντιγραφές των Αμερικάνικων. Και η κοκέν είχε επιρροές όπως φαίνεται άλλωστε (ο ιδρυτής δούλευε στη φορντ) και όλες όσες τις αντέγραφαν αργότερα?
Γιατί όλες οι κινέζικες προεκτάσεις έχουν ρίκνωση στη μέση? Γιατί κάποια στιγμή έβαλε ρίκνωση η snap on. Που και αυτή μπορεί να το έκλεψε από καμιά plomb δλδ αλλά μετά έβαλαν όλες λόγο της snap on.
Μόνο οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ακολουθούσαν τη δική τους σχεδίαση. facom Γερμανοί ktl.
Και εγώ η πρώτη καστάνια που θυμάμαι (και την θυμάμαι καλά) ήταν μια κινέζικη που έμοιαζε καταπληκτικά με αυτή. Και οι ομοιότητες σταματούν στην εμφάνιση. Κατά βάση ήταν ένα άθλιο κατασκεύασμα με προορισμό να δοκιμάσει τα νεύρα σου. Να φανταστείς h περιστρεφόμενη πλακέτα στο επάνω μέρος που άλλαζε φορά κατεύθυνσης στην καστάνια, δεν είχε στοπ. Η πλακέτα γύριζε και προς τις δυο μεριές, ανεξάρτητα αν ήταν στο βίδωμα ή στο ξεβίδωμα. Αν συνυπολογίσεις και ότι αυτού του τύπου οι καστάνιες δε σου δείχνουν που είναι τοποθετημένες καταλαβαίνεις τι έπρεπε να κάνεις κάθε φορά. Φυσικά αν το παρακανες, απλά ξεβίδωνες όλο το μηχανισμό.
fast forward 25 χρονια μετά, έπεσε στα χέρια μου, μια ίδια αλλά γνήσια. Καμία σχέση! Συγκριτικά ήταν και γμ τα εργαλεία και αν συνυπολογίσουμε τα χρόνια σχεδίασης που είχε στην πλάτη της, ήταν και γμ τα εργαλεία ακόμα και για σήμερα.
Γι' αυτό την έφτιαξα την κράτησα λίγο καιρό. Πιθανότατα δουλεύει ακόμα σε κάποιο μηχανουργείο.
Sent from me using a computer.
Απόστολε, μέσα στα αρκετά αξιοπρεπή (Dowidat κλπ) εργαλεία χειρός που μου έχει δώσει ο πατέρας μου, υπάρχει κι ένα σετ καστάνιας 3/8'' με ανακατεμένα καρυδάκια 1/4 και 3/8 μετρικά και ίντσας, πρακτικά πανομοιότυπη με την παρακάτω (η δική μου έχει μπλε χρώμα σε χαρτόνι και μεταλλική κασετίνα):
https://ggv.gr/karudakia-kasetina-1-4-3-8-40tem.html
Η συγκεκριμένη γράφει ότι είναι Made in Taiwan, αλλά όπως είναι προφανές και από την τιμή δεν πρέπει να έχεις σοβαρές αξιώσεις από την εν γένει ποιότητά της (παρότι εκτιμώ ότι ο Γιωτόπουλος την δίνει τόσο φτηνά γιατί του έχουν ξεμείνει αρκετά σετ, κι όχι τόσο γιατί είναι χειρότερη ποιοτικά από παρόμοια σε ποσότητα τεμαχίων σετ των 15-20 ευρώ που πωλούνται μαζικά στα μαγαζιά).
Την εν λόγω κασετίνα λοιπόν ο πατέρας μου πρέπει να την αγόρασε κάπου μεταξύ 1985-88 (προφανώς κοψοχρονιά και τότε) από επαρχιακό εργαλειομάγαζο και μου τη χάρισε κάπου το 2000. Παίζει να μην την είχε χρησιμοποιήσει ποτέ (όπως και γενικά καστάνιες-καρυδάκια, καθώς συν τοις άλλοις δεν υπήρχε και κανένα όχημα στην οικογένεια, είτε δίτροχο είτε τετράτροχο). Εγώ ξεκίνησα να την χρησιμοποιώ ελάχιστα μετά το 2009, όταν αγόρασα το παπάκι που χρησιμοποιώ και σήμερα. Δούλευα την καστάνια του σετ (με άλλο καρυδάκι 17 χιλ. σε 3/8'', η δική μου κασετίνα έχει μέχρι νούμερο 15) για την αλλαγή λαδιών στο παπί (17άρα τάπα λαδιού). Λίγο καιρό μετά (κάπου το 2010-11) αγόρασα 3-4 σετ καστάνιες - καρυδάκια από Αμερική (Craftsman 1/4, 3/8 Made in USA, KD 3/8, SK 1/2).
Λογικά είναι ίδια με αυτήν που αναφέρεις. Άθλια με απόλυτα κριτήρια, αλλά για βασικές/μη απαιτητικές δουλειές τη χρησιμοποιώ ακόμα καμιά φορά.
7,5 ευρώ τσιγκινο κουτί και 35 σχεδόν εξαρτήματα. Και τσιγκινα να ήτανε τα καρυδακια πάλι είναι απίστευτη η τιμή!
Λοιπόν.
Αν και δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, θα πώ λίγα πράγματα για τη καστάνια.
Καταρχάς μου έκανε φοβερή εντύπωση το ελάχιστο backdrag που έχει. Αμέσως μετά, τα 90 δόντια.
O διακόπτης που γυρνάει τη καστάνια απο δεξιόστροφα σε αριστερόστροφα είναι όσο σφιχτός πρέπει, με σαφή θέση σε κάθε πλευρά και δεν εξέχει καθόλου απο τα πλάγια της καστάνιας.
Ενδιάμεση θέση δεν υπάρχει και αν τη βάλεις εκεί, μόλις γυρίσει το καρέ έστω και λίγο, ο διακόπτης παίρνει θέση είτε απο τη μία, είτε απο την άλλη.
Απο την πάνω πλευρά, ο διακόπτης εξέχει απο το σώμα, περίπου ένα με ενάμισι χιλιοστό.
Ο μηχανισμός της βρίσκεται (προφανώς) κάτω απο αυτή τη πλάκα, η οποία σφραγίζεται με το σώμα της καστάνιας με ένα oring.
Άλλο ένα oring βρίσκεται περιμετρικά του καρέ, καθώς και ένα τελευταίο στον διακόπτη, ωστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατη σφράγιση του μηχανισμού, αποτρέποντας την εισχώρηση σκόνης αλλα και την απώλεια του λιπαντικού μέσα απο το μηχανισμό.
Ένα πρόχειρο σχεδιο του μηχανισμού οπου με μπλέ φαίνονται τα σημεία που υπάρχουν orings:
Η καστάνια έχει μήκος λίγο πάνω απο 14,1cm και μέγιστο πλάτος περίπου 2,5cm.
Η αίσθηση στο χέρι είναι πάρα πολύ καλή. Πολύ καλύτερη απο ότι περίμενα βλέποντας τις φωτογραφίες.
Τέλος, μία φωτογραφία με ένα κοινό αντικείμενο για να καταλάβετε το μέγεθός της.
Το ρουλεμάν είναι ένα 6210 :P
Τελευταία τροποποίηση από Volpad; 20/04/2023 στις 13:00.