όλοι είμαστε σε ένα παιχνίδι.
για να πάει καλά το παιχνίδι σύμφωνα με της οδηγίες όλα τα πιονια πρέπει να ακολουθούν. Εάν ένα δεν ακολουθήσει το παιχνίδι χαλάει.
Κι όταν λέω όλα τα πιόνια εννοω όλα (πολιτικοί, προθυπουργοι, πολίτες, σύστημα κ.α.)
επίσης εάν το πρόστιμο δεν ήταν 500€ και ήταν 5€ δεν θα φόραγε κανείς γιατι πολύ απλά θα έλεγε
-Σιγα, και να με σταματήσουν 5€ θα δώσω στον πο..τσο μου.
Να το πάνε 5000€ μπορούνε; μπας και καταλάβουν κάποιοι ότι το κράνος το φοράς για την ζωή σου και όχι για να μην φας κλήση.
Κλασσική υπερβολή.
Δηλαδή η επιλογή είναι ή 5 ή 500 ευρώ; Και γιατί να μην είναι 1 ή 1000 ευρώ δηλαδή;
Να μην είμαστε παράλογοι, ένα πρόστιμο 40-50 ευρώ θα ήταν οκ για τη μια φορά που «έτυχε», αλλά δεν είναι και για να το πληρώνεις συνέχεια.
Αν θέλεις, θα μπορούσε να κλιμακώνεται, πχ 40 το 1ο, 50 το 2ο, 80 το 3ο, 150 το 4ο, 250, 400 κτλ.
Μπορούνε, αλλά κανείς δεν θα το γράψει.
Αλλά ακόμη και να το γράψει, τι έγινε;
Αν για σένα 5000€ είναι λίγα, τότε μπορείς και να μην το πληρώσεις (κάπου θα βρεις την άκρη).
Αν δεν έχεις, θα πάρουν τ' @@ σου όσα και να γράψουν, βρε δεν πα να γράψουν 100.000 πρόστιμο;
Άσε που παίζει και το άλλο.
Τριγυρνάς δώθε κείθε χωρίς κράνος, μαζεύεις 200000 σε πρόστιμα, και μετά πας και παραδίνεσαι ως μεγαλοοφειλέτης και περνάς ζωή στη φυλακή.
Και άσε τους άλλους να ψάχνουνε το πως θα βρούνε κανένα φράγκο να πληρώσουν το νοίκι...
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Ισχύει κάτι τέτοιο, προς το παρόν μόνο όσον αφορά την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ στο ανώτατο όριο. Αν σε τσακώσουν μία φορά, 6 μήνες δίπλωμα, άδεια, πινακίδες, κράτηση έως και 6 μήνες και πρόστιμο μέχρι 3.000 έουρα.
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε δυο χρόνια (δεν έβαλες μυαλό και την ξανάκανες τη μαλακία), διπλωματάκι για 5 χρόνια και φυλάκιση 6 μηνών τουλάχιστον και 2.000 έουρα.
Ψιλοδιαφορετικά τα θυμόμουν τα πρόστιμα (για το θέμα υποτροπής ήμουν σίγουρος), αλλά τα τσέκαρα και τα έγραψα όπως τα βρήκα εδώ.
Σίγουρα θα μπορούσε να ισχύει και σε άλλες παραβάσεις (και ίσως ισχύει, αλλά αυτό θυμόμουν κι αυτό κοίταξα).
Από εκεί και πέρα το thread έχει πάρει τον κακό το δρόμο και από τη μία με τρώνε τα δάχτυλά μου γιατί πραγματικά απορώ με κάποια από τα πράγματα που διαβάζω, αλλά από την άλλη ξέρω ότι άκρη δεν πρόκειται να βγει.
Να πω απλά ότι επικρατεί σύγχυση (η οποία οδηγεί σε σύγχιση και καταλήγουμε σε φαγωμάρες) ανάμεσα στα θέματα ασφαλείας/εξοπλισμού και στους νόμους περί παραβάσεων του ΚΟΚ.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Και κατά τη γνώμη μου είναι τουλάχιστον υποκριτικό ένας μοτοσυκλετιστής να φέρνει παραδείγματα ή να κάνει επίκληση των προσωπικών του εμπειριών από το ΚΑΤ ή του τί έχουν δει τα μάτια του για να "πείσει" κάποιον περί της αναγκαιότητας του κράνους. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ της χρήσης τέτοιων παραδειγμάτων, μην παραξενευθείτε ούτε να διαφωνήσετε με τους γονείς που θα πουν στα παιδιά τους το γνωστό "πάμε μια βόλτα στο ΚΑΤ" όταν αυτά θα τους πουν θέλω να πάρω μηχανή. Γιατί και οι γονείς πιθανόν να συμφωνούν ότι το κράνος μπορεί να σώσει μια ζωή που βρίσκεται σε ρίσκο πάνω στους δύο τροχούς, αλλά προτιμούν να μη βρεθεί καν στο ρίσκο που ενέχουν οι δύο τροχοί αυτή η συγκεκριμένη ζωή.
ΥΓ. Και για να προλάβω πιθανούς "καλοθελητές", τόνισα τη διαφωνία μου με τη συγκεκριμένη τακτική και τα παραδείγματα. Όχι με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού ή με την προτροπή προς τη χρήση αυτού.
Επειδή με αναφέρεις ξεκάθαρα στο μηνυμα σου απαντώ δεν βλέπω κατι το μεμπτο στο να χρησιμοποιω την ωμή αλήθεια για να δώσω ενα παραδειγμα του τι θα πάθει κάποιος αν δεν φοράει κράνος. Υπροκριτικο γιατί???Επειδή οδηγώ μοτοσυκλέτα δεν πρέπει να μιλάω για τα κακά της? Τι να λέω οτι όλα μέλι, γάλα. Η μήπως να πάρουμε τα παιζάκια απο το χεράτσι και να τους κάνουμε κακό οταν δεν φοράνε κλάνος??? Πως μπορεί δηλαδή να μάθει αυτός ο έρμος ο Ελληνας? Με το καλό δεν μαθαίνει, με το κακό δεν μαθαίνει φίλε μου, εμ πως θα μάθει τελικά?
Επίσης μακάρι είχαμε γονείς που να έδειχναν στα παιδιά τους πως πρέπει οταν θελεις να κανεις κατι το οποίο ενέχει κίνδυνο πρέπει να πάρεις και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. ϊσως τότε να είχαμε ευκολοτερη δουλειά να κάνουμε και να μην έχουμε να αντιπετωπίσουμς ανοιγμένα κεφάλια και συγγενείς που πέφτουν στα πατώματα κλαιγοντας όταν βλέπουν την σκληρή εικόνα του δικού τους ανθρώπου που χαροπαλεύει σε ενα δωμάτιο εντατικής. Ωραία η ωραιοποίηση αλλά δεν ταιριάζει εδώ φίλε μου.
Και αν δε με σέβεστε να με φοβάστε!!
Δεν αναφερομουν μονο σε εσενα.
Απο εκει και περα, οχι, δεν εχω κανενα προβλημα με την ωμη αληθεια (του καθενος), και δε μιλησα για καμια ωραιοποιηση.
Αυτο που λεω ειναι οτι το ποσα ανοιγμενα κεφαλια και χυμενα μυαλα (αντε να δουμε ποιος θα παρει οσκαρ γραφικοτητας στο τελος) εχει δει ο καθενας απο εμας, αλλος γιατι ειναι νοσοκομος, αλλος χειρουργος, αλλος κορακι δεν εχει καμια σχεση με τα θεματα ασφαλειας και ουτε πρεπει αυτα να προσεγγιζονται κατα αυτον τον τροπο. Κι ο λογος ειναι οτι ετσι μπαινει μια νοητη γραμμη ρισκου την οποια θετει ο καθενας οπου θελει κι αποφασιζει πώς θα πορευτει.
Μιλησες για το ποσους εχεις δει να τους κλαινε επειδη δε φοραγαν κρανος. Μιλησες γι'αυτους που φοραγαν αλλα και παλι τους κλαινε? Ειναι λιγοτεροι. Πολυ λιγοτεροι. Για καποιους ομως αυτη η λογικη των πιθανοτητων εξατομικευει και τα κριτηρια βασει των οποιων λαμβανονται οι αποφασεις. Γι'αυτο εφερα το παραδειγμα των γονιων. "Τι κι αν φορας κρανος? Ξερεις ποσοι πεθανανε φορωντας κρανος?". Τί απαντας εσυ σε αυτο? Περισσοτεροι οι μεν απο τους δε? Αρα αυτος που θελει να ρισκαρει στο Χ βαθμο καβαλαει και φοραει κρανος, κι ο αλλος ο πιο τολμηρος που θελει να ρισκαρει στον Υ βαθμο δε φοραει. Γιατι το ρισκο παντα εκει ειναι και θα ειναι. Κι αρχιζουνε μετα και τα "μια ζωη την εχουμε" και τα "αμα εχει ερθει η ωρα σου δεν πα να φορας και πανοπλια" και αλλες τετοιες μαλακιες.
Ειναι "διπλης κατευθυνσης" ο δρομος των παραδειγματων αυτης της μορφης.
Δε λεω οτι δεν εχεις δικιο σε αυτο που λες. Το τονιζω. Το κρανος μαζι με πολλα αλλα πραγματα μπορουν να κανουν την οδηγηση μηχανης ασφαλεστερη. Λεω οτι η χρηση παραδειγματων "παμε μια βολτα στο ΚΑΤ να δεις τι παθανε οσοι δε φοραγαν κρανος", ανετα γινεται "παμε μια βολτα στο κατ να δεις τι παθανε οσοι καβαλαγαν μηχανη ειτε φοραγαν ειτε δε φοραγαν κρανος" και παει λεγοντας.
Είσαι σε πολλά σωστός αλλά εδώ διαβάζουν άνθρωποι που είτε είναι στον χώρο είτε θέλουν να μπουν και σε αυτούς απευθυνόμαστε όταν μιλάμε και όχι στον γενικό πληθυσμό. Αυτοί λοιπόν πρέπει να μάθουν πως είναι σωστό να οδηγούμε μια μοτοσυκλέτα. ΠΧ Δεν δέχεται αμφίσβητηση οτι αν τρακάρεις με χ χιλιόμετρα και δεν φοράς κράνος οι πιθανότητες να πάθεις κατι το πολύ κακό είναι πολλές ενω αν φοράς μειώνονται πάρα πολυ. Δεν είναι δυνατόν σε ενα φόρουμ μοτοσυκλέτας να γραφουμε το αντίθετο πως το λένε δηλαδή. 1+1 κάνουν ρε αδερφέ. Επίσης εξω απο τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται λέει μια σοφή λαική ρύση. Ετσι και όσοι δεν φορούν κράνος λένε τις αερολογίες και τις αμπελοφιλοσοφίες τους. Αν την πάθουν όμως δεν θα μπορούν να πούν τίποτα φίλε μου. Οσοι εχουν πάθει αλλά φορούσαν εξοπλισμό και σώθηκαν(εγω είμαι ενας απο αυτούς) τότε σίγουρα αποτελούν τα πιο τρανταχτά παραδείγματα για αυτό που υποστηρίζουν. Οταν είχα ατύχημα ο διευθυντής μου μου είπε "είχες άγιο" και του απάντησα "είχα εξοπλισμό".
Και αν δε με σέβεστε να με φοβάστε!!
Και να συμπληρώσω τον φίλο paramedic,ότι η αλήθεια πάντα ήταν ταμπού..
Τύχαινε να δούμε τροχαίο στο δρόμο με τούς γονείς μου όταν ήμουν μικρός και μού έκλειναν τα μάτια..
Τα χυμένα μυαλά στο δρόμο πάντα νομίζαμε ότι παίζουν μόνο στις ταινίες.
Σιγά μην τύχει σε εμένα σκέπτεται ο μέσος Έλληνας.και για το κράνος,και για τις κλήσεις για κράνος,και για όλα.Εφησυχασμός και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας,ισούται με θάνατο..
The only easy day was yesterday.
ΑΥΤΗ ειναι η αληθεια.
Ωμη, βρασμενη, σενιαν, οπως την προτιμαει κανεις τελος παντων, μια απο τις πολλες ειναι και αυτη.
Οι κουβεντες που συνοδευουν την αληθεια για χυμενα μυαλα, ανοιγμενα κεφαλια, αμυγδαλες και υποθαλαμους στην ασφαλτο τρομαζουν, αηδιαζουν, και δημιουργουν τελος παντων δυσαρεστα και παραξενα συναισθηματα. Κι οταν καποιος τρομαζει και του δημιουργουνται αυτα τα συναισθηματα ειναι πιο πιθανο να τα απομονωσει ή/και να τα απωθησει προκειμενου να μη χρειαζεται να τα αντιμετωπιζει πλεον. Κι επειδη δε γινεται να απωθησει μονο τα συναισθηματα θα απωθησει και την εικονα ή το μαθημα που προσπαθει η εικονα να του περασει.Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα να μην "βαλει μυαλο" βλεποντας το χυμενο μυαλο αλλα αντ'αυτου, προκειμενου να αμυνθει, να θεωρησει οτι αυτο το τοσο φρικτο πραγμα δεν προκειται ποτε να συμβει σε αυτον.
Σε τοσο φρικτες εικονες ο ανθρωπος σηκωνει αμυνες. Και τα αποτελεσματα ειναι τις περισσοτερες φορες τα αντιθετα απο τα επιθυμητα.
Επιπροσθετως, κι ασχετα με το παραπανω, προσωπικα εκεινο το κλασμα του δευτερολεπτου που νιωθεις να "αδειαζεις" και να ασπριζεις απο φοβο γιατι μπηκες με πολλα στη στροφη ή σου πεταχτηκε αμαξι κλπ (φορωντας κρανος), θα προτιμουσα να μου ερθει στο μυαλο αυτο που εχω μαθει να κανω για να αποφυγω τον κινδυνο και οχι να αναδυθει η εικονα με τα χυμενα μυαλα συνοδευομενη με το φοβο και την απελπισια που της κανουν παρεα. (πολλοι απο εμας νομιζω μετα απο καποια πτωση χαζη ή σοβαρη, στο παραμικρο αισθημα κινδυνου αντι να "σκεφτουμε" και να δρασουμε οπως θα καναμε υπο φυσιολογικες συνθηκες, μας ερχεται στο μυαλο η τουμπα που φαγαμε και "παγωνουμε". Μετα απο καποιο διαστημα επανερχομαστε στα φυσιολογικα).
Σε θεματα ασφαλειας (κι οχι μονο) αυτο που πρεπει να εχει τον πρωτο λογο ειναι η λογικη και μαλιστα αρκετα στεγνη απο συναισθηματικα διανθισματα. Το να σπερνουμε το φοβο μπας και φορεσει κανας νοματαιος κρανος δε βγαζει καπου.
παλι εκτροχιαστικε ενα θεμα...
OTAN EXΕΙΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ........
Πρέπει νά φοράς τό κράνος διότι ό πιθανός τραυματισμός σου θά φορτώσει τόν προυπολογισμό
μέ τήν πιθανή άποθεραπεία σου........τί νά λέμε..??
ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΠΟΛΥ ΡΕ ΚΟΥΚΛΕ..??
Καί νάχαμε καμμιά δημόσια ύγεία πού ύπήρχε άντε νά πώ τό είδε πατριωτικά καί τήν πέταξε τήν μαλακία.
Έδώ έχουν διαλύσει τά πάντα,άν δέν έχεις λεφτά πεθαίνεις όταν άρρωστήσεις άπό γρίππη μέχρι καρκίνο
και σύ μάς λές ότι έπιβαρύνουμε τήν πολιτεία μέ τήν μή χρήση τού κράνους..??
Ούτε ό Χρουτσώφ δέν σκεπτόταν έτσι.
Μέ αύτή τή λογική ....ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ νά τρώμε πολύ μπάς καί πάθουμε κανένα έμφραγμα,έγκεφαλικό
και φορτώσουμε τόν κρατικό προυπολογισμό με τήν άποκατάσταση μας
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ νά πηδάμε πάνω άπό τά 50 μέ βιάγκρα μπάς καί μείνουμε άνάπηροι άπό έγκεφαλικό
πάνω στό γαμήσι κ.λ.π.....
Γενικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ νά (ρισκάρουμε).......χο χο ότιδήποτε.
Άν ή δικιά μου γεννιά πεινούσε καί άρπαξε τό κοκκαλάκι γαμιώντας τά πάντα
ή δικιά σας ΟΣΩΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ, έχει καμμένο έγκέφαλο καί
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ γιά νά ζήσει καλύτερα...!!!
Πολλά χρόνια κυκλοφορούσα χωρίς κράνος,ύπήρξα τυχερός άρκετές φορές
ίσως έπειδή τό 70-80 τά κράνη ήταν κατσαρόλες σάν αύτές πού φοράνε τώρα
κάτι τύποι μέ χάρλευ,ίσως έπειδή δέν μέ είχε πείσει κανείς γιά τήν χρησιμότητα του.
Άπό τό 90 καί μετά πού το έβαλα στό κεφάλι ΔΕΝ τό ξανάβγαλα καί μού έσωσε
μέχρι σήμερα 2 φορές τή ζωή..!!
Σηκώθηκα καί τίς δύο άπλά ζαλισμένος σάν νά είχα φάει μπουνιά.
Άν δέν τό φορούσα θά ήμουν άλλού,γιαυτό όσο καί νά σάς τή δίνει
έσάς είδικά πιτσιρικάδες..........γιά πάρτη σας καί όχι γιά νά πάτε κόντρα
στούς μπάτσους,έτσι κι άλλιώς όταν σάς βλέπουν μέ κράνος κάποιοι άπό αύτούς
ίσως στεναχωριούνται πού δέν θά κάνουν έπίδειξη έξουσίας δείχνοντας ζήλο καί
παράλληλα άσκώντας μέ ευλάβεια τά καθήκοντα τους παίρνοντας καί τά εύσημα
ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ
Ή μαγκιά είναι νά ζήσετε πολλά χρόνια άπολαμβάνοντας τό μηχανάκι σας
καί όχι νά φύγετε όπως ό γείτονας μου μέ μιά άπλή λακκούβα στό πρόσωπο σας,
στό κεφάλι σας καί όλο σας τό κορμί άνέπαφο.
Κι άν είστε άκόμα πιό άτυχοι θά παρακαλάτε νά σάς σκοτώσουν,παλικαράκια
άνήμπορα ,άνάπηρα μιά ζωή, μαρτύριο έγκλωβισμένοι ζωντανοί νεκροί.....
O κάθε ένας το προσεγγίζει απο την δικιά του Σκοπιά και εμένα με βρίσκει σύμφωνο αυτό εφόσον ΟΛΟΙ συμφωνούμε ότι είναι ΜΑΛΑΚΙΑ να κυκλοφορείς ξεκράνωτος.
Παίδες ούτε μέτρο χωρίς κράνος, ΟΥΤΕ ΜΕΤΡΟ.
Τελευταία τροποποίηση από Julius; 24/04/2013 στις 09:31.
εγώ ξέρω ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος ..τόσο πιο πολύ μπαίνει το κράνος στο κεφάλι (αυξάνεται το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και άμα κάνεις και παιδί, χτυπάει κόκκινο). το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι μοτοσυκλέτα και κράνος/εξοπλισμός πάνε μαζί-πακέτο και η παράλειψή τους είναι μόνο λόγω βλακείας.
για να δούμε τώρα τι μας προσφέρουν τα δέρματα: http://www.youtube.com/watch?v=KKLYrG7_oYk