Σελίδα 9 από 17 ΠρώτοΠρώτο ... 4567891011121314 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 121 έως 135 από 249

Θέμα: Κέντρο βάρους. Πού το θέλουμε;

Παλαιό μέλος Το avatar του/της fkol k4
    Παιδιά, δεν χρειάζεται να κάνουμε το thread τόσο επιστημονικοφανές.

Το κέντρο βάρους είναι ένα θεωρητικό σημείο, δεν έχει να κάνει με το που ακουμπάμε.
    Για παράδειγμα, το κέντρο βάρους ενός ίσου κομματιού σωλήνα είναι στη μέση του μήκους του και στο κέντρο της διατομής του, δηλαδή κάπου που δεν υπάρχει υλικό του σωλήνα, στην τρύπα του.
    Το κέντρο βάρους ενός ανθρώπου που μπουσουλάει στα τέσσερα ή κάνει γέφυρα με το σώμα βρίσκεται πάλι έξω από το σώμα.

Όταν σηκωνόμαστε μισό πόντο από τη σέλα δεν το κάνουμε για να αλλάξουμε το κέντρο βάρους, αλλά για να αλλάξουμε το σημείο στήριξης. Το σημείο στήριξης είναι εξίσου σημαντικό σημείο, αλλά είναι άλλο από το κέντρο βάρους.

@stefanos Δεν μας το χαλάς, μια χαρά είναι.
    Όρθιοι στην ευθεία με τα πολλά για 1) μεγαλύτερη σταθερότητα λόγω υψηλού κέντρου βάρους και 2) για να αποσβένουν τα πόδια τους κραδασμούς του εδάφους και να μην μεταφέρονται στο σώμα του αναβάτη.
    Καθιστοί με το πόδι κάτω για χαμηλό κέντρο βάρους άρα και μεγαλύτερη ευελιξία.

Γενικότερα, ισχύει πως χαμηλό ΚΒ==μεγαλύτερη ευελιξία και αυτό είναι κάτι που πρακτικά το εφαρμόζουμε ή το καταλαβαίνουμε όλοι χωρίς διπλώματα φυσικής. Για παράδειγμα:
    • Όταν φορτώνουμε το μηχανάκι, φροντίζουμε να βάζουμε τα βαριά κάτω για να οδηγείται το μηχανάκι ευκολότερα
    • Όταν τρέχουμε (με τα πόδια) και θέλουμε να στρίψουμε, χαμηλώνουμε
    • Οι κοντύτεροι παίχτες και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ στρίβουν πιο γρήγορα από τους ψηλούς. Πόσες φορές έχετε ακούσει για το «χαμηλό κέντρο βάρους του Messi»
    Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!

Παλαιό μέλος Το avatar του/της ΝIKOLTSOS
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από amyroukai Προβολή μηνύματος
    Αγάπες για να ξεκαθαρίζουμε.

Το να μεταφέρεις το βάρος χαμηλά ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μοτοσικλέτα, μόνο καλό κάνει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Στο εντούρο δεν θέλουμε μόνο τη μεταφορά βάρους χαμηλά για ευελιξία αλλά και το να μειώσουμε την αδράνεια της μοτοσικλέτας, βγάζοντας το βάρος από τη σέλα και μειώνοντας την αναρτώμενη μάζα, διευκολύνοντας το έργο των αναρτήσεων που δεν σηκώνουν πιά τον βαρύ μας κώλο (τη μάζα του έστω), αλλά μόνο τη μοτοσικλέτα και εμείς απλά ακουμπάμε ελεύθερα πάνω στα μαρσπιέ.

Φαντάζομαι ότι η ερώτηση που έγινε, είναι ο πρόλογος στο "αφού μεταφέραμε το βάρος χαμηλά και επιτύχαμε το να έχουμε μιά ιδιαίτερα ευέλικτη μοτοσικλέτα, ποιό είναι το επόμενο βήμα;" το οποίο βήμα φυσικά είναι το να δώσεις κλίση με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια πιέζοντας το τιμόνι. Με το βάρος σου να φορτίζει το εξωτερικό μαρσπιέ, να δίνει μοχλό στο εσωτερικό χέρι για να σπρώξει και τη μοτοσικλέτα να μπορεί να γείρει αστραπιαία αφού το ΚΒ είναι στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Criss cross steering απλοϊκά, pivot steering πιο επίσημα. Σηκωθείτε από ντιβάνια, ψαροκασέλες, καναπέδες, πλαστικές καρέκλες γύφτου και καλέστε τώρα 231052keith code. Όλες οι προφητείες σε δύο βιβλία και δύο ταινίες σας περιμένουν. Μάθετε τώρα την αλήθεια που οι σκοτεινές δυνάμεις σας κρύβουν για το δίτροχο. Κοντά σας και σε τόρεντ αν ψαχτείτε λίγο.

Και επειδή μερικοί επιμένουν για το ωφέλιμο στη μεταφορά βάρους εσωτερικά με πάτημα του εσωτερικού μαρσπιέ σε στριτ γιατί θα σας παραπέμψω (πέρα από την υπό διαρκή αμφισβήτηση της όποιας σοφίας των βιβλίων του προφήτη) στις άπειρες φωτογραφίες των τοπ αναβατών στο μοτοτζιπί που κρεμάνε το εσωτερικό πόδι "ελεύθερο" αρχίζοντας να δίνουν κλίση και το μαζεύουν απλά για να χρησιμοποιήσουν το γόνατο, που σημαίνει ότι βάρος στο εσωτερικό μαρσπιέ ΔΕΝ βάζουν για να γείρει η μοτοσικλέτα και στηρίζονται με μαγικό τρόπο από αλλού, ναι; (και εδώ που τα λέμε και οι εντουράδες που στρίβουν μέσα στο λούκι από φωτογραφίες πάλι το βλέπω, το πόδι απλωμένο μπροστά το έχουν, χαζοί και αυτοί; ). Εκτός αν ξέρει κάποιος καλύτερα από αυτούς οπότε τι να πω, η κακούργα η κενωνία και η ελλάδα που τρώει τα καλύτερα ταλέντα και τα αφήνει στις καφετέριες όσο οι βλάκες οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κερδίζουν, συνωμοσία λέμε του μισού ευρωπαϊκού νότου ενάντια στον άλλο μισό, διαιρεί η γερμανία και βασιλεύει...

Των ανωτέρω εξαιρούνται τα χαρλεοειδή με τα μαρσπιέ δίπλα στον εμπρός τροχό για προφανείς λόγους.

Και προκαταβολικά συγγνώμη για τον ειρωνικό τόνο, έχω πολλά διαόλια σήμερα και την πληρώνετε εσείς που ξέρετε τα πάντα γιατί ενοχλείτε εμάς που ξέρουμε τα κοάλα.
    Συμφωνώ σε ότι λες...
    Αλλά θα κάνω μια <<παρατήρηση>> για να εξελιχθεί η συζήτηση, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι είναι απαραίτητα σωστή...

Μήπως,
    Στο enduro το πόδι όταν βγαίνει μπροστά για χωροταξικούς λόγους, π.χ.video (οκ δεν είναι αγώνας αλλά δεν είναι και ο μέσος οδηγός, αλλά δες πότε βγάζει πόδι)

Τώρα τι γίνεται στα motogp ή στα street moto δεν ξέρω ακριβώς, αλλά το πόδι που αναφέρεις στα motogp μήπως κρεμάει λόγο αδράνειας κατά το φρενάρισμα???
    Τελευταία τροποποίηση από ΝIKOLTSOS; 06/03/2015 στις 00:13.
    "...ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΔΡΌΜΟΣ..."

Μια κατω ! Το avatar του/της STOYBI
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από stefanos Προβολή μηνύματος
    Δεν θέλω να σας το χαλάσω αλλά στο χώμα βλέπω όρθιους αναβάτες με τα πολλά στην ευθεία
    ενώ στις στροφές βλέπω καθισμένους με πόδι μπροστά κάτω στην εσωτερική.
    Δεν ξέρω αλλά κάπου το χάνουμε.

Στις στροφες με.... πολλα..?? Η με λιγα - μεσαια..??

Και τελος παντων επιμενω... Ξεφυγατε......

Παρτε και ενα βιντεακι με τον φιλο Ηλια να μετρησετε ποσες φορες μεταβαλετε το κεντρο βαρους στο εντουρο..... https://www.youtube.com/watch?v=u1iyctisFSQ

Και αμα βγαλετε ακρη.....

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από ΝIKOLTSOS Προβολή μηνύματος
    Τώρα τι γίνεται στα motogp ή στα street moto δεν ξέρω ακριβώς, αλλά το πόδι που αναφέρεις στα motogp μήπως κρεμάει λόγο αδράνειας κατά το φρενάρισμα???
    Για το εντούρο αν δεν οδηγήσω ο ίδιος έτσι, δεν θα ξέρω να σου πω ποτέ με ασφάλεια Μπορεί να είναι όντως χωροταξικό, μπορεί να είναι απλή μεταφορά βάρους εμπρός για να δώσει πρόσφυση στον εμπρός τροχό μπορεί μπορεί μπορεί... Όρθιος έχω οδηγήσει και το δικό μου εκτός δρόμου, καθιστός επίσης, ελάχιστα σηκωμένος από τη σέλα, δικάβαλος κλπ οπότε έχω δει τις διαφορές και παρά το ότι έχω το πλέον ακατάλληλο μηχανάκι για χώμα, το μοτίβο αλλαγής συμπεριφοράς δεν διαφέρει σε τίποτα.

Για το άλλο ζήτημα που έχω άποψη, δεν μπορεί η αδράνεια στο πόδι να "εφευρέθηκε" από τον κύριο #46 τα τελευταία χρόνια ξαφνικά. Κανείς και ποτέ δεν οδηγούσε έτσι, μέχρι που το ξεκίνησε εκείνος. Το ζήτημα είναι πως καλύτερη απόδειξη για το ότι δεν πατάμε το εσωτερικό μαρσπιέ για να στρίψουμε "με το βάρος" όπως έχει πολλάκις γραφτεί στο φόρουμ, δεν υπάρχει.

σκαουντερ πορνοσταρ Το avatar του/της endopandou
    Μια χαρά στρίβει η μοτό άμα πατάς εσωτερικό μαρσπιέ παίδες συνήθεια είναι και τι βολεύει τον καθένα

Για το άλλο ζήτημα που έχω άποψη, δεν μπορεί η αδράνεια στο πόδι να "εφευρέθηκε" από τον κύριο #46 τα τελευταία χρόνια ξαφνικά. Κανείς και ποτέ δεν οδηγούσε έτσι, μέχρι που το ξεκίνησε εκείνος.
    Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Γιατί εφευρέθηκε και τι προσφέρει;
    it's all a matter of perception

ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing

Για το εντούρο αν δεν οδηγήσω ο ίδιος έτσι, δεν θα ξέρω να σου πω ποτέ με ασφάλεια Μπορεί να είναι όντως χωροταξικό, μπορεί να είναι απλή μεταφορά βάρους εμπρός για να δώσει πρόσφυση στον εμπρός τροχό μπορεί μπορεί μπορεί... Όρθιος έχω οδηγήσει και το δικό μου εκτός δρόμου, καθιστός επίσης, ελάχιστα σηκωμένος από τη σέλα, δικάβαλος κλπ οπότε έχω δει τις διαφορές και παρά το ότι έχω το πλέον ακατάλληλο μηχανάκι για χώμα, το μοτίβο αλλαγής συμπεριφοράς δεν διαφέρει σε τίποτα.

Για το άλλο ζήτημα που έχω άποψη, δεν μπορεί η αδράνεια στο πόδι να "εφευρέθηκε" από τον κύριο #46 τα τελευταία χρόνια ξαφνικά. Κανείς και ποτέ δεν οδηγούσε έτσι, μέχρι που το ξεκίνησε εκείνος. Το ζήτημα είναι πως καλύτερη απόδειξη για το ότι δεν πατάμε το εσωτερικό μαρσπιέ για να στρίψουμε "με το βάρος" όπως έχει πολλάκις γραφτεί στο φόρουμ, δεν υπάρχει.
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από endopandou Προβολή μηνύματος
    Μια χαρά στρίβει η μοτό άμα πατάς εσωτερικό μαρσπιέ παίδες συνήθεια είναι και τι βολεύει τον καθένα
    Και εγώ στον κύριο 46 θα έκανα αναφορά...
    To sumo style ήταν ο πρώτος που το έκανε, αλλά αν θυμάμαι καλά στις δηλώσεις του έλεγε ότι δίνει μια καλύτερη αίσθηση στο turn in και εμποδίζει τους άλλους αναβάτες να περάσουν...

Ποιός ξέρει...??
    Kάποτε υπήρχε και ένα pdf. για το sumo style.
    Τελευταία τροποποίηση από ΝIKOLTSOS; 05/03/2015 στις 21:49.
    "...ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΔΡΌΜΟΣ..."

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από endopandou Προβολή μηνύματος
    Δεν έχω ιδέα, δεν οδηγώ έτσι.

Για εμένα, δείχνει απλά ότι οι τοπ οδηγοί ΔΕΝ πατάνε το μέσα μαρσπιέ για να στρίψουν και επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν την τεχνική του pivot που γράφει ο Code, όπως το εξηγεί στο βιβλίο #2.
    Άρα γιατί προτείνεται από αρκετούς 'δωμέσα να το κάνουμε εμείς οι "κοινοί θνητοί" το πάτημα στο εσωτερικό δεν το καταλαβαίνω. Αν δεν κρατάς το τιμόνι ναι με το πάτημα δημιουργείς μιά έμμεση κίνηση στο τιμόνι που οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά όταν κρατάς το τιμόνι, γιατί;

extra <<φαί> για συζήτηση...

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	Unknown1.jpg 
Προβολές:	95 
Μέγεθος:	8,6 KB 
ID:	332056

Όνομα:	Unknown-3.jpg 
Μέγεθος:	10,2 KB 
ID:	332057

Όνομα:	Unknown-2.jpg 
Μέγεθος:	6,5 KB 
ID:	332058
    "...ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΔΡΌΜΟΣ..."

σκαουντερ πορνοσταρ Το avatar του/της endopandou
    Πατώντας τα μαρσπιέ η μοτό έρχεται στο σημείο πλαγιάσματος που επιθυμούμε λίγο διαφορετικά αφού ασκείται πίεση με εντελώς διαφορετικούς μοχλούς και τελικά η μοτό στρίβει μονοκόμματη.
    Αν συνηθίσει την τεχνική ο αναβάτης θα πλαγιάζει πιθανά πιο εύκολα και ταχύτατα, με τις τελικές μικροδιορθώσεις φυσικά να γίνονται απ το τιμόνι.
    Στην κλασική περίπτωση που χαστουκίζουμε φορτίζεται αισθητά πιο βίαια και σε διαφορετικό χρόνο ο μπροστινός τροχός από τον πίσω. Πάντως δεν είναι τίποτα να δοκιμάσει κάποιος και το πάτημα στα μαρσπιέ, γνωρίζω ανθρώπους που τους βολεύει.
    Οι τοπ οδηγοί πάντως μαρσπιέ δεν πατάνε όπως είπε ο αμιρουκάι

Το πόδι που βγάζουν οι αναβάτες στο mgp και το sbk δεν προσφέρει τίποτα στο γυρολόγιο, απλά κάποιους τους βολεύει να μην προσπαθούν να το κρατήσουν στο μαρσπιέ και το αφήνουν να κρεμάσει όπου απ ότι λένε είναι λίγο πιο εύκολο να το κρατήσουν εκεί. Άλλους δεν τους βολεύει γιατί τους αποσυντονίζει.
    Αυτό που είχε πει ο βάλες πως εμποδίζει τους άλλους να περάσουν ήταν αστεϊσμός.

Νικολτσο η τρίτη φωτό που πόσταρες είναι ακριβώς ότι λέει ο Κόουντ να μην κάνουμε. Τεσπα πάει εντελώς αλλού το θέμα
    it's all a matter of perception

ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Η πίεση στο εσωτερικό μαρσπιέ τείνει να "διώξει" τον πίσω τροχό ενώ η πίεση στο εξωτερικό τον βιδώνει στο έδαφος. Είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος αν οδηγήσει στο χώμα. Γιατί να δημιουργήσεις κίνηση στο τιμόνι πιέζοντας το εσωτερικό αφού μπορείς κάλλιστα να το κάνεις με τα χέρια πιέζοντας το μαρσπιέ που πρέπει.

To pivot steering είναι εντελώς διαφορετική τεχνική και χρησιμοποιείται στο εντούρο. Ένας απ' τους λόγους είναι για να υπάρχει περισσότερο βάρος στα τακούνια ώστε να χωθούν στο έδαφος.

Ο λόγος που στο SM στρίβουν έτσι όπως στρίβουν δεν είναι ούτε επειδή έχουν πιο ελαφριά ή πιο ψηλά μηχανάκια, ούτε επειδή έτσι στρίβουν αυτά τα μηχανάκια. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ο τρόπος αυτός βολεύει στις συνεχείς εναλλαγές κλίσεων αφού είναι πολύ πιο γρήγορος. Το να στρίψεις με ΣΜ όπως θα έστριβες με ένα στριτ δεν είναι λάθος.

Στο εντούρο το πόδι δεν βγαίνει για λόγους χωροταξικούς, είναι εκεί για να προφορτίσει τον εμπρός τροχό όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιον με στριτ που έμαθε ότι πρέπει να διώχνει το βάρος προς τα πίσω.

Έχουμε βγει εντελώς εκτος θέματος.
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 06/03/2015 στις 00:35.
    Sent from me using a computer.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    Στο εντούρο το πόδι δεν βγαίνει για λόγους χωροταξικούς, είναι εκεί για να προφορτίσει τον εμπρός τροχό όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιον με στριτ που έμαθε ότι πρέπει να διώχνει το βάρος προς τα πίσω.

Μεταφερει λοιπόν το κέντρο βάρους μπροστά, πολύ σχετικό με το θέμα.
    Τα ss είναι έτσι κι αλλιώς μπροστόβαρα απο κατασκευής,
    εν αντιθέσει με τις τσοπεριές που είναι πισώβαρες και δεν στρίβουν με την καμία.

εκτός είχαμε βγει από την πρώτη σελίδα που άρχισε η κουβέντα για τους άξονες περιστροφής και τις γωνίες κάστερ και τον φαραντέι πως τον λένε αυτόν με τα βιβλία τον μαμαλάκη των πλαισίων μοτοσικλέτας...

Στρογγυλοφάναρος Το avatar του/της sapila racing
    Moderator
    Βλέπω οτι η συζήτηση εχει προχωρήσιε πολύ!
    Εγώ ήθελα να αναφέρω οτι καποτε το Honda NSR500 του Wayne Gardner ήταν αθλιο οδηγικά και τελικά το πρόβλημα λύθηκε με τοποθέτηση του μοτέρ ψηλότερα στο πλαίσιο.
    Το βασικό πρόβλημα ήταν οτι ειχε πολύ χαμηλά το κεντρο βάρους...
    sapila racing team

bimota SB6 1995

Hornet 900 2005
    Yamaha SR500 1981
    BMW R75/6 1975
    BMW R26 1957

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από stefanos Προβολή μηνύματος
    Μεταφερει λοιπόν το κέντρο βάρους μπροστά, πολύ σχετικό με το θέμα.
    Δεν έχεις και πολύ δίκιο αλλά πάω πάσο, απλά είπα μήπως το επαναφέρουμε λίγο γιατί έχω ακόμα απορίες.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από sapila racing Προβολή μηνύματος
    Βλέπω οτι η συζήτηση εχει προχωρήσιε πολύ!
    Εγώ ήθελα να αναφέρω οτι καποτε το Honda NSR500 του Wayne Gardner ήταν αθλιο οδηγικά και τελικά το πρόβλημα λύθηκε με τοποθέτηση του μοτέρ ψηλότερα στο πλαίσιο.
    Το βασικό πρόβλημα ήταν οτι ειχε πολύ χαμηλά το κεντρο βάρους...
    Σε συγκριτικό gs1200 vs S10ere έχω διαβάσει ότι το πολύ χαμηλό κέντρο βάρους του bmw είναι χειρότερο απ' ότι του πολύ καλοζυγισμένου yamaha.
    Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά μου είχε κάνει εντύπωση. Και εγώ είχα την εντύπωση ότι όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα.
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 06/03/2015 στις 10:50.
    Sent from me using a computer.

Παλαιό μέλος
    Σε συγκριτικό gs1200 vs S10ere έχω διαβάσει ότι το πολύ χαμηλό κέντρο βάρους του bmw είναι χειρότερο απ' ότι του πολύ καλοζυγισμένου yamaha.
    Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά μου είχε κάνει εντύπωση. Και εγώ είχα την εντύπωση ότι όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα.
    Είχα διαβάσει πολύ παλιά ότι το ιδανικό είναι περίπου στο ύψος των αξόνων των τροχών, αλλά όχι πιο χαμηλά. Υποθέτω βέβαια, ότι εξαρτάται και από το είδος - χρήση της μηχανής.
    Δυστυχώς δεν θυμάμαι που (μάλλον σε περιοδικό μοτοσυκλέτας), ούτε και την αιτιολόγηση.

Σελίδα 9 από 17 ΠρώτοΠρώτο ... 4567891011121314 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 09/07/2008, 15:40
  2. Κόστος γραφειοκρατείας που το πληρώνουμε όλοι μας...
    από Gandalf dr685sm στο forum Αναζητήσεις, σκέψεις & προβληματισμοί
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 05/04/2008, 17:25
  3. Zierikzee, εκεί που το παρών είναι το παρελθόν
    από Kostas NL στο forum Ταξιδιωτικά
    Απαντήσεις: 40
    Τελευταίο μήνυμα: 14/09/2006, 09:12
  4. Απαντήσεις: 42
    Τελευταίο μήνυμα: 10/09/2006, 19:51
  5. που το βρισκουμε αυτο
    από afrolykos στο forum Honda Africa
    Απαντήσεις: 85