Βρήκα λίγο χρόνο και διάβαζα πάλι από την αρχή το θέμα με τα καρυδάκια.
Φίλε Απόστολε @daz, έχει γίνει πολύ νοικοκυρεμένη δουλειά στα θέματα με τα εργαλεία. Αν κάποιος έχει όρεξη να διαβάσει θα καλύψει οποιαδήποτε απορία του -πριν την εκφράσει- και μάλλον θα μάθει και πολλά επιπλέον πράγματα. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που και γνωρίζουν και μοιράζουν τη πληροφορία και με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα.
Με αφορμή το "ξανά"-διάβασμα του επίμαχου θέματος... να μου επιτραπεί να κάνω μια παρατήρηση και να τη καταθέσω ως προσωπική μου άποψη. Έχω διαβάσει αρκετές φορές για την ανεπάρκεια μιας συλλογής 3/8 σε σχέση με το δίδυμο 1/4 & 1/2. Φυσικά ισχύει, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη πληρότητα του εύρους μιας συλλογής εργαλείων.
Θα βάλω στο τραπέζι της συζήτησης όμως δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι οτι κατά βάση οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τις μοτοσυκλέτες. Η δεύτερη είναι μάλλον προϋπόθεση, δηλαδή όταν συζητάμε για 3/8 να μιλάμε για ποιοτική συλλογή. Καμία ποιοτική συλλογή σε 3/8 δε θα κολώσει ούτε σε 14 ούτε σε 17. Η ευκολία και το εύρος χρήσης μιας συλλογής 3/8 (όταν ασχολούμαστε με μοτοσυκλέτα) ξεπερνάει το 60-70%. Εγώ κυριολεκτικά στις μοτοσυκλέτες "έμαθα" να εργάζομαι με 3/8 και 1/4 δεν είχα ποτέ (δούλευα με αντάπτορα στη καστάνια ή με γερμανοπολύγωνα τα μικρά νούμερα).
Τι θέλω να πω με αυτό... τα εργαλεία -πολύ περισσότερο τα ποιοτικά εργαλεία- υπάρχουν για να μας διευκολύνουν τη ζωή. Και οι 3 συλλογές χρειάζονται (δεν το συζητώ). Στη μοτοσυκλέτα όμως αν έχτιζα μια εργαλειοθήκη από το μηδέν θα αγόραζα πρώτα τη 3/8, ακολούθως την 1/2 και τελευταία την 1/4 (όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο). Συνοπτικά η εξήγηση μου είναι πως με ποιοτική συλλογή 3/8 κάνω μεγαλύτερο πλήθος εργασιών ΕΥΚΟΛΑ. Η 1/2 είναι απαραίτητη γιατί θα μπορούσα να πω πως κάποια πράγματα δεν γίνονται χωρίς αυτήν (μικρό εύρος εφαρμογών αλλά σε συνήθης εργασίες). Παραδόξως η 1/4 ενώ έχει μεγάλο εύρος εφαρμογής τη βάζω τρίτη γιατί μπορείς τα μικρά νούμερα να τα δουλέψεις με εναλλακτικές λύσεις/εργαλεία.
Πρόσφατα αντικατέστησα μια παλιά συλλογή που είχα σε 3/8 με Facom της οποίας η καστάνια έχει σπαστή κεφαλή και είναι και τηλεσκοπική. Μαθημένος να δουλεύω 3/8 μου πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερη άνεση.
Τα παραπάνω τα καταθέτω για συζήτηση μετ' επιχειρημάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων.