Έχω την εντύπωση πως οι μεγάλοι (θυμάμαι 12000 στρ ) βόλευαν για μάρμαρα κ.λπ.
Νομίζω πως εγκαταλείφθηκαν με την νεα τεχνολογία σε δίσκους, δεν χρειάζονται.
Υπάρχουν μεγαλύτεροι σαν "κόφτες δομικών υλικών", με παροχή νερού κ.λπ. Πολύ μεγάλοι, δεν είναι για χομπίστες.
Σε γενικές γραμμές τα φιμπερένια δισκάκια γράφουν πάνω μια μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας 80m/sec.
Η οποία μεταφράζεται σε σαλ στο μηχάνημα.
Αυτό σημαίνει ότι ο γωνιακός για 230 mm δουλεύει κάτω από 6500 σαλ από τον κατασκευαστή του.
Ο γωνιακός για 180 mm κάτω από 8500 σαλ
Ο γωνιακός για 125 mm κάτω από 12300 σαλ.
Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν βάζουμε στο μηχάνημα που έχουμε μεγαλύτερο δίσκο γιατί ενδεχομένως να διαλυθεί και να κλαίμε.
Που δεν είναι δυνατόν γιατί δεν χωράει στο προφυλακτήρα του δίσκου, αλλά λέμε στην περίπτωση που έχει χαθεί ο προφυλακτήρας
Καλησπέρα
Τι γνώμη έχετε για τον Flex LE 9-11 125;
Ψάχνω να αγοράσω ένα τροχό για ερασιτεχνική χρήση για δουλειές στο σπίτι.
Π.χ κανένα κόψιμο, τρίψιμο τα κάγκελα κλπ
Από μια αναζήτηση είδα πως έχει ρυθμιζόμενες στροφές και ο επόμενος επώνυμος με παραπλήσια χαρακτηριστικά έχει πάνω από 100€.
Ευχαριστώ
Χωρίς να έχω δουλέψει το συγκεκριμένο τροχό, κρίνοντας από το συνδυασμό απαιτήσεών σου, χαρακτηριστικών του μηχανήματος (ισχύς, ρύθμιση στροφών), ονόματος της εταιρείας και τιμής, εκτιμώ ότι θα είναι μια αξιόλογη αγορά, και μάλιστα θα τολμούσα να πω πως ο εν λόγω τροχός είναι και περισσότερο "σοβαρό" εργαλείο από ό,τι η χρήση που προδιαγράφεις θα απαιτούσε. Προσωπικά, έχοντας αγοράσει προ 12ετίας τροχό ρεύματος κάνοντας ανάλογες σκέψεις με εσένα, απόκτησα έναν "βασικό" Makita 720 Watt (χωρίς ρύθμιση στροφών), γύρω στο 50ρικο τότε, και δεν έχω έκτοτε χρειαστεί κάτι καλύτερο/σοβαρότερο.
Εφόσον (από όσο καταλαβαίνω) έχεις τη διάθεση/δυνατότητα να ξοδέψεις το ποσό που κοστίζει, νομίζω ότι θα σε καλύψει με το παραπάνω.
H σύντομη απάντηση είναι.. flex είναι δεν έχεις να φοβάσαι πολλά.
Αν έχεις κάποιο λόγο που επέλεξες αυτόν έναντι άλλων (πχ τιμή, διαθεσιμότητα κτλ) δε χρειάζεται να χάνεις χρόνο ψάχνοντας και συγκρίνοντας.
Όλες οι μάρκες τα εισαγωγικά τους μοντέλα τα έχουν "εισαγώμενα". Πχ οι μικροί μετάβο είναι κινέζικοι ενώ οι μεγαλύτεροι made in germany. To ίδιο και η flex. Αυτός που έβαλες μάλλον είναι απ' αυτούς. Μαζί όμως πάει και η τιμή οπότε δε σε απασχολεί και πολύ. Παίρνεις κάτι καλό όπου και να φτιάχνεται στην αντίστοιχη τιμή. Εξ' άλλου η χρήση που περιγράφεις δεν είναι απαιτητική. Το είπα πιο πολύ για να μη νομίζεις οτι παίρνεις made in germany επειδή είναι flex. (δεν παίρνω όρκο οτι αυτός δεν είναι αλλά είναι πολύ πιθανό).
Για μένα αξίζει να δεις τη διάμετρο που έχει στο σώμα του και να δεις αν ταιριάζει στο χέρι σου. Κάποιοι είναι λίγο χοντρούληδες (μιλάω γενικά) ενώ κάποιοι άλλοι με ίδια χαρακτηριστικά, πιο λεπτοί και πιο βολικοί. Οι flex δε φημίζονται και για την σιλουέτα τους.
Για "προστασίες" εσύ ξέρεις τι θες αλλά για μένα κάποιες πραγματικά αξίζουν, γιατί ο τροχός είναι επικίνδυνο εργαλείο και πολλοί λόγο άγνοιας το χρησιμοποιούν λάθος ή κάνουν λάθη.
Αν έχεις κάνει την ερευνα σου, προχώρα. Αν όχι, ίσως αξίζει να κάνεις μια σύγκριση σε γειτονικές μάρκες.
Τελευταία τροποποίηση από daz; 30/10/2024 στις 19:20.
Sent from me using a computer.
Ξέχασα τις στροφές. Αν δουλεύεις συρμάτινες καμπάνες αξίζει να έχεις ρύθμιση στροφών. Αν όχι, μη θεωρήσεις deal breaker κάποιον που δεν έχει. Για κόψιμο, τρίψιμο και γυαλοχάρτισμα δε θες ρυθμιση.
ΒΤW οι καμπάνες σκοτώνουν τον τροχό.
λόγω ζυγοστάθμισης λες;
πολλές φορές όταν βάζω μεγάλες καμπάνες και πέτρες συντονίζει, το μαζεύω όσο μπορώ με την ταχύτητα
με τις καμπάνες αν είναι τελείως λάθος την ξαναβάζω τυχαία ελπίζοντας.
Οι μικρές καμπάνες είναι πιο δύσκολες και οι δισκόβουρτσες. Θα ήθελα έναν τρόπο να τις ζυγίζω.
10+ χρόνια δεν μου έχει βγάλει κάτι.
Δεν το δουλεύω ώρες έτσι, κάνω αυτό που χρειάζομαι, κρατώντας λίγο χαλαρά, να εκτονώνεται σε εμένα ο συντονισμός.
1ον λόγο ζυγοστάθμισης, ναι. Δε μπορείς να κάνεις κάτι. Σύρματα είναι, πως να τα ζυγσταθμίσεις? Και κατά τη χρηση φθείρονται κιόλας. Επίσης δουλεύουν σε απσταση απ' το κέντρο του τροχού.
2ον επειδή οι καμπάνες θέλουν μικρότερη ταχύτητα (το γράφουν επάνω ανάλογα με το μέγεθος) ο τροχός ζορίζεται. Έχω ένα γομάρι μετάβο 1500W που δε ρίχνει τις στροφές του ακόμα και υπό φορτίο και δεν έχει ζεσταθεί ποτέ του. Η μόνη φορά που τον ένιωσα ζεστό στα χέρι μου ήταν με μια μεγάλη καμπάνα και χαμηλές στροφές.
επίσης παίζει και ρόλο του χειριστή το χέρι έτσι;
αμα ο άλλος δεν νιωθει και ζμπρώχνει σα να θελει να ρίξει τοίχο, τότε τι να κάνει και το τροχάκι με την καμπάνα;
επίσης #2, ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή με τις καμπάνες/βούρτσες/συρματοσκατολοΐδια! πετάνε για πλάκα θραυσματα και στην πλειοψηφία των φορών στοχεύουν τα μάτια.
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
έχει στα λεροη μεταβο 850βατ 125αρηε 60€.
χωρίς ρύθμιση ταχύτητας αλλά μεταβο.
μικρό ωραίο μανιτζεβελο αξιόπιστο
εδιτ: έχουν επίσης τον wev850-125 ,με ρύθμιση στα 90€.
Bosch ο μικρος 900w με ρυθμιζόμενος στροφες, οσο τον ειχα παρει πριν κανα χρονο. 3 χρονια εγγυηση με εγγραφη του προιοντος.
80€ με φπα
https://www.kentrovidas.gr/bosch-gws...ita-125mm-900w
Εχω γραψει για το τροχακι αυτό μερικες σελίδες πιο πισω. Εχοντας το δουλεψει αρκετα, εχω να πω για το πολύ βολικό του κράτημα και λειτουργία χωρις κραδασμους. Φυσικα όταν κατεβαζεις τις στροφες κοβει ο κινητηρας, δεν θα τον προτεινα για πολυωρη χρηση με καμπανα (την οποια ετσι κ αλλιως θεωρω εργαλειο του σατανα), καλυτερα τα flap discs 1000 φορες για τριψιματα.
Οι καμπάνες κοιτάνε αλλού τουλάχιστον, η δισκόβουρτσα είναι το χειρότερο εργαλείο.
Ότι μπει στον άξονα κίνησης της καρφώνεται με σύρματα.
τον τσέκαρα και αυτόν σήμερα που βρεθηκα στα ΛΕροη.
είχε περίεργο "παξιμάδι" συγκράτησης δισκου.
Δε του έδωσα πάρα πολύ βάση καθώς απλά ηθελα να δω το πιάσιμο του απο περιέργεια.
Δεν ήταν σίγουρα πιο μανιτζέβελος στο χέρι απο τους δύο ΜΕΤΑΒΟ που ανέφερα πριν.
Παντως οντας κάτοχος μικρου 125αρη τροχου μπος εικοσαετιας (απο τον πατερα), το οποίο ακόμα δουλεύει ακμαιότατος, μπορώ να πω οτι είναι αξιοπιστα μηχανακια και αυτα!
οπως και να χει, με σοβαρές μάρκες, δυσκολα να μην κάνεις δουλειά με τα τροχάκια τους.